כל אדם העוסק בפעילות גופנית ממושכת מכיר את התופעה הזאת, בעיקר בקיץ: התזוזה הבלתי פוסקת של הגוף גורמת לחיכוכים במקומות ‘מועדים לפורענות’ ולהיווצרות אותה תחושת שריפה צורבת שלא ניתן לטעות בה. זוהי השפשפת, תופעה שממנה סובל כל אדם שפועל בסביבה לחה או רטובה באינטנסיביות רבה. ספורטאים, מקצועניים וחובבנים – ובייחוד אנשי האופניים והריצה – מתמודדים עם התופעה דרך קבע.

הודעה לעתונות מאת: כצט

האם השפשפת היא גזירה משמיים שפשוט צריך להשלים איתה? לחלוטין לא – גם אם אתם עוסקים בספורט דרך קבע. היום יש לשפשפת המטרידה פתרון, שנחשב יעיל למדי ומציע פתרון פשוט במיוחד.

אקילן – מבית חברת התרופות כצט

הפתרון לשפשפת הוא קרם אקילן, קרם נוגד שפשפת מבית כצט – חברת התרופות שנחשבת לאחת הוותיקות והמובילות בישראל זה עשורים רבים. החברה הוקמה בשנת 1921, ומאז היא מספקת לשוק הישראלי והבינלאומי תרופות במרשם, תרופות ללא מרשם ותכשירים רפואיים המסייעים לשיפור חיי המטופלים, ממש כמו קרם אקילן.

התרופות והתכשירים של כצט מצויים על המדפים בכל בתי המרקחת וחנויות הפארם בישראל, והם זמינים לקהל הישראלי בזמינות גבוהה מאוד. מאות אלפי ישראלים השתמשו במוצרי החברה עד היום – רבים מהם מוצרים הנחשבים זה שנים למובילים מסוגם.

קרם אקילן ספורט למניעת שפשפת

מהי שפשפת?

לאחר שהצגנו את המקור, את ה’בית’ של קרם אקילן, הגיע הזמן לצלול לעסק: אם כן, מהי שפשפת, למה היא מתפתחת וכיצד ניתן למנוע אותה? התברר שאחוז לא מבוטל מהאוכלוסיה סובל מהתופעה, שיכולה להופיע בגילאים שונים.

אם כן, השפשפת במקורה היא תוצאה של חיכוך אינטנסיבי בין שתי חלקות עור סמוכות בגוף – חיכוך שנגרם לרוב בשל הפעלה מאומצת של איברים בגוף. החיכוך הזה יוצר שפשוף צורב בעור, כמעין שריטות קטנות רבות, שהולך ומתגבר. כאשר השפשפת מתפתחת, היא עשויה אף להחמיר בשל הימצאות חיידקים או פטריות באזור הפגוע, אשר עשויים לגרום לזיהום משני.

אך השפשפת אינה זקוקה רק לחיכוך כדי להתפתח. היא זקוקה לעוד שני גורמים מרכזיים:

  • לחות וחום: הלחות והחום מגבירים את השפעת החיכוך, סופחים אל האזור לכלוך רב יותר ופוגעים במידת עמידותו של העור. מאחר שבקרב רבים הפעילות הספורטיבית נוחה יותר ובטוחה יותר בימי הקיץ החמים (רכיבה על אופניים בגשם אינה חוויה נעימה בדרך כלל), השפשפת עשויה להופיע יותר בעונה החמה.
  • היעדר אוורור: האוורור הוא אחד הכלים החשובים במאבק בשפשפת. כאשר האזור מאוורר הוא מתנקה ומתרענן, וכך הסיכוי לשפשפת קטן. כאשר האזור נותר חנוק ולא נהנה מזרימת אוויר בסביבתו, הסיכוי לשפשפת עולה משמעותית.

שפשפת מתפתחת כמעט תמיד באזור המפשעה, ובעיקר בנקודת המגע שבין הירכיים לאגן, ובין ירך אחת לשנייה. זהו אחד האזורים שבהם החיכוך הוא הגבוה ביותר, בטח ובטח בקרב אנשים המפעילים את הרגליים בתדירות גבוהה יותר מהאדם הממוצע, כדוגמת רוכבי אופניים ורצים. עם זאת, השפשפת לא מופיעה רק במפשעה, אלא גם באזור בית השחי, הבטן התחתונה וקפל השד אצל נשים.

מי סובל בדרך כלל משפשפת?

כלל התיאורים שהובאו כאן מספיקים כדי להבין מי משתייך ל’אוכלוסיית היעד’ של השפשפת: לרוב אלו יהיו ספורטאים המפעילים איבר מסוים באופן אינטנסיבי. גם חיילים, כפי שיודעים רבים, סובלים משפשפת בשיעור גבוה, וכן אנשים הסובלים מהשמנת יתר – זאת בשל החיכוך הרב יותר שנוצר בין חלקי הגוף.

בקרב רוכבי אופניים השפשפת נחשבת נפוצה מאוד מעצם הפעילות הספורטיבית שהם מבצעים: ההנעה התכופה של הירכיים זו לצד זו, הישיבה אשר הופכת את אזור המפשעה ל’צפוף’ וחם יותר, היעדר האוורור למשך זמן רב – שכן רכיבות יכולות להימשך שעות רבות, ועוד גורמים אופייניים אחרים הם שהופכים את הרוכבים לאוכלוסייה הסובלת משפשפת בתדירות גבוהה.

חשוב לציין שהשפשפת אינה מנת חלקו של כל אדם: גם אם ניקח לדוגמה שני אנשים בעלי מבנה גוף דומה אשר מבצעים את אותה פעולה למשך אותו פרק זמן, ייתכן שאחד מהם יתמודד עם שפשפת והשני לא – או שאחד מהם יתמודד עם שפשפת חריפה יותר. עוד נציין כי למרות שהשפשפת נפוצה יותר במהלך חודשי הקיץ, כאמור, היא תיתכן גם בחורף, בטח ובטח בקרב האנשים הפעילים שבינינו.

איך להתמודד עם שפשפת?

ראשית חשוב לציין כאן כי השפשפת היא לא תופעה שאי אפשר לפתור או שלא ניתן לטפל בה. בין אם אתם מנסים למנוע את השפשפת מראש, ובין אם אתם מעוניינים לטפל בה מבעוד מועד, דעו שיש מה לעשות. גם הרוכבים הוותיקים ביותר יגלו מהר מאוד שכיום השפשפת אינה משהו שעליהם להתרגל אליו ולהשלים איתו.

נתחיל דווקא מהטיפול: אם התפתחה שפשפת בגופכם, לאחר רכיבה ארוכה למשל, הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על האזור הפגוע נקי ומאוורר ככל האפשר. לכן מומלץ להתקלח ביסודיות לאחר הרכיבה, ובתום המקלחת להתייבש כהלכה וללבוש בגדים רפויים ונושמים. מומלץ שלא ללבוש בוקסר צמוד, אלא דווקא ‘תחתוני סבא’ גדולים ורחבים – ולוודא שהבד שממנו עשויים הבגדים שתלבשו עשוי חומרים טבעיים (כותנה בעיקר) ולא סינטטיים, שכן אלו לא מאפשרים לגוף – ולאזור הפגוע – לנשום ולהתאוורר.

אגב, לפי הנחיות אלו אפשר להבין מדוע חיילים רבים סובלים משפשפת חוזרת ונשנית במהלך שירותם הצבאי: התנאים שבהם הם נמצאים, בעיקר בתקופת הטירונות או בקורסים תובעניים אחרים, לא מאפשרים להם להתנקות כראוי ולאוורר את המקום הפגוע כנדרש, ולכן הם מתקשים בטיפול בשפשפת ובמניעתה.

וכעת, במעבר טבעי, לשאלת מניעת השפשפת: גם כאן ישנם דברים שאפשר לעשות, בייחוד אם ידוע לכם שאתם נוטים לפתח אותה לעיתים קרובות, ואף בכל רכיבה. צעד חשוב הוא להקפיד על בגדים נושמים וטבעיים, גם בעת הרכיבה. שנית, בתום הרכיבה השתדלו שלא להישאר זמן רב בבגדי הספורט שלכם – גם כדי לאפשר לגוף להתאוורר וגם כדי להוריד את ‘מפלס החום’ באזורים המועדים לפורענות. אגב, אותם בגדים עשויים גם להיות מלוכלכים מהרגיל, באופן טבעי, והסרתם תועיל להרחקת חיידקים או פטריות מאזור השפשפת.

לבד מזה, חשוב לשמור על היגיינה ועל ניקיון של הגוף כולו, בוודאי ובוודאי של האזורים שבהם לרוב מתפתחת שפשפת אצלכם. היגיינה טובה, גם לפני הרכיבה וגם לאחריה, תסייע לכם בהתמודדות טובה יותר עם המצב.

שני מוצרי אקילן של כצט- למניעת שפשפת ולמניעת ריחות זיעה מנעליים

הקרם שימנע את השפשפת מבעוד מועד

לצד הפעולות שציינו כעת, ישנה עוד פעולה חשובה שתוכלו לעשות – שימוש בקרם נגד שפשפת. בניגוד למה שהתרגלו אליו רבים, לא מדובר בקרם להרגעת השפשפת, אלא בקרם אשר מונע את היווצרותה. במילים אחרות, את הקרם הזה – קרם אקילן מבית כצט – עליכם למרוח על העור במקומות המועדים עוד לפני שתצאו לדרך.

הרעיון שמציע קרם אקילן הוא שמירה על האלסטיות של העור גם בזמן מאמץ וגם בתנאים קשים. עצם העובדה שהעור נותר רך ואלסטי, מפחיתה משמעותית את הסיכוי שיתפתח בו חיכוך רציני ומשם – שפשפת. המשתמש בקרם ימרח אותו במקומות שבהם הוא חושש שתתפתח שפשפת, או במקומות שבהם היא מתפתחת בדרך כלל. בדרך זו הוא יבצע צעד מונע, שיפחית את הסיכוי לחוות את אותה צריבה מכאיבה בזמן הרכיבה או אחריה.

קרם אקילן ניתן לרכישה ללא מרשם רופא. הוא מבוסס על חמאת שיאה ו-ויטמין E, ויוצר כך שיתאים במיוחד לעוסקים בספורט אינטנסיבי כמו ריצה או רכיבה על אופניים. השימוש קל ופשוט: עליכם למרוח את הקרם במקומות הרגישים – בצד הפנימי של הירכיים, בבית השחי, בכפות הרגליים, בקפל השד, בקפל הבטן התחתונה ועוד – והוא כבר ‘יעשה את העבודה’.

הקרם מתאים, כמובן גם לחיילים הסובלים משפשפת, ולמעשה לכל אדם שהתופעה היא מנתח חלקו בתדירות גבוהה. היתרון הגדול כאן הוא במניעת השפשפת עוד לפני הופעתה, וכמובן בשימוש הפשוט.

את אקילן ספורט ניתן להשיג ברשתות הפארמים ובתי המרקחת.