יצאתי לבדוק אפליקציה להרזיה בשם noom ובדרך חשבתי מה הם גורמי ההצלחה להקניית אורח החיים הבריא, ולדווח לך האם האפליקציה מומלצת לשימוש 

נסתרות דרכי אלגוריתם ההמלצות של פייסבוק. אם אתם כמוני לפחות במובן הזה, ראיתם לא מעט הודעות המפרסמות את האפליקציה noom, שמתיימרת לגרום לכם לא רק להיפטר ממשקל עודף, אלא גם להימנע מלצבור אותו מחדש בתופעה המוכרת של מטוטלת המשקל. אני מודה, שלמרות הצמדות הכמעט פנאטית לאורח חיים בריא בשנים האחרונות, גם אני קצת שחררתי את המושכות בחודשים האחרונים של הסגרים והגבלות. חלק מסיבה זו, חלק מתוך סקרנות, החלטתי לתת ל-noom סיכוי.

האפליקציה מורכבת משני חלקים עיקריים: האחד הוא אפליקציית מעקב די שגרתית, המאפשרת למשתמש למלא יומן אכילה, לעקוב אחרי משקל הגוף, לשמור על יעד של מספר יומי של צעדים ושל כוסות מים וגם, בצורה מפושטת למדי, לעקוב אחרי פעילויות ספורט. אבל הייתי אומר שרק 20% מהמיקוד של האפליקציה מיועד לתחום של מעקב. שאר הזמן שתבלו באפליקציה יהיה מוקדש ללימוד והקניית הרגלים. אם כן, נמשיך בשאלה מהו בכלל הרגל ומה חשיבותם בחיינו.

לא ממשיכים לפני שמצטרפים:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

כפי שאומרים האנגלים, כולנו יצורים של הרגלים. כ-40-45% מההחלטות שאנחנו מבצעים במהלך היום מבוססות על הרגלים. הרגלים יכולים להיות מועילים – למשל לעלות במדרגות בכל הזדמנות במקום להשתמש במעלית, או מזיקים – עישון הוא דוגמא קלאסית להרגל מזיק. ברמה האבולוציונית הרגל היא בסך הכל דרך יעילה להימנע מהצורך להפעיל מערך חישובי איטי ומסורבל כאשר נתקלים בסיטואציה מוכרת שכבר למדנו להתמודד איתה. חשבו על לימודי נהיגה. תזכרו איך כל תזוזה מהמקום, כל פניה וכל בלימה, כל מעבר נתיב הצריכו מחשבה ותכנון כשרק התחלתם ללמוד. זוכרים איך הייתם מותשים אחרי שעה של מאמץ שכזה? אבל אחרי חודשים ספורים עם הניסיון שצברתם יכולתם כבר לנהוג שעות תוך כדי שאתם מדברים, שומעים מוזיקה (או, יותר גרוע, חדשות) מבלי להקדיש ולו קמצוץ של האנרגיה הנפשית שלכם לתהליך הנהיגה. זהו כוחו של הרגל.

לרוב, לא קל לסגל הרגלים. אבל ברגע שההרגל נוצר, לא קל בכלל לשבור אותו. לפני כמה שנים עברתי בית לשכונה סמוכה. כמה חודשים טובים אחרי המעבר מדי פעם הייתי לוקח פנייה לא נכונה בדרך הביתה ומוצא את עצמי נוהג לכיוון הבית הישן. למה? כי המסלול לבית הישן, המוכר כל כך, נכנס אצלי לזיכרון אוטומטי, ונוצר הרגל. 

 

 

הסוד לאורח החיים הבריא אם כך הוא פשוט לכאורה: אם תפקידם של הרגלים הוא כל כך חשוב בחיינו, אז כל מה שעלינו לעשות הוא לשבור את כל ההרגלים הרעים, ולהחליף אותם בהרגלים טובים, נכון? 

בגדול – נכון. בניית ההרגלים הנכונים הוא הצעד הראשון והחשוב ביותר. אבל איך עושים זאת במציאות? וכאן בא חוזקה של האפליקציה. הביסוס המדעי שלה בא מתחום שנקרא Cognitive Behavioral Therapy – טיפול קוגניטיבי – התנהגותי, שאפשר לתמצת אותו בכך, שהסביבה שלנו מספקת לנו סימנים – טריגרים – שגורמים אצלינו למחשבות, שגוררות אחריהן תחושות, שמשפיעות על ההתנהגות שלנו, וההתנהגויות שלנו בתורן משפיעות על הסביבה וגורמות להישנות של הטריגרים, וכן הלאה במין מעגל קסמים. 

הדרך להתגבר על מעגל הקסמים הזה היא להיות מודע אליו, בראש ובראשונה. טיפול קוגניטיבי – התנהגותי מספק ערכת כלים בעזרתה המטופל לומד להכיר במחשבות “מזיקות” ולמנוע מהן להשפיע על התנהגותו – סוג של פיזיוטרפיה לנשמה, במובן זה, ששיטה טיפולית זו אומנם מערבת מטפל, אבל רוב רובה של העבודה מתבצעת על ידי המטופל עצמו. במקרה של noom האפליקציה משמשת כמטפל CBT: מסבירה את השיטה, ומספקת תרגול בעיקר בצורה של בחנים, בהם המשתמש עונה על שאלות פשוטות על החומר הנלמד ומיישם את הידע המסופק ובכך רוחש הרגלים חדשים, בריאים.

CBT הוא כלי יעיל ומוכח לטיפול בבעיות רבות

בין השימושים שב CBT אפשר למנות הפסקת עישון, בעיית התמכרות לסמים והפרעות אכילה למינהן, לכן בחירת שיטה זו בתור כלי עזר להקניית הרגלי חיים בריאים נראית כשיטה מבטיחה. אכן, יוצרי האפליקציה מדווחים על שיעורי הצלחה גבוהים – ולא רק בתור סלוגן מכירות – היוצרים גם משתפים פעולה עם חוקרים בתחום מדעי ההתנהגות, ומבססים מחקרים על השימוש בפלטפורמה שלהם.

אבל שימוש ב-CBT הוא לא הכלי היחיד בערכת הכלים של יוצרי האפליקציה. הפורמט גם מספק אפשרויות נוספות, כגון הטמעה בשלבים – וכאן יש להדגיש שעל מנת שהשינוי ייטמע ויהפוך לחלק מחיינו, הוא חייב להיות הדרגתי. האפליקציה דואגת לכך על ידי זה שמציעה למשתמש פיסות מידע קטנות – לא יותר מ-10 דקות ביום מול האפליקציה – ומוסיפה לכל פריט מידע חדש הרבה חזרות ודוגמאות שימוש. למשל, אחד הדברים הראשונים לגבי התזונה שהאפליקציה מלמדת הוא שפריטי מזון העשירים בנוזלים משביעים יותר מאשר פריטי מזון מיובשים, ועל כן יש להעדיף אותם בתפריט, על מנת להימנע בקלות מאכילת יתר. לאחר שעובדה זו הוסברה, חוזרים עליה פעם אחרי פעם עד אשר העדפה של פריטים העשירים במים הופכת להיות לעניין שבשגרה.

טריקים מחשבתיים

יש עוד לא מעט טריקים מחשבתיים, פיסות מידע ממדעי התזונה ותובנות פסיכולוגיות שהאפליקציה מספקת. בנוסף, האפליקציה מארגנת קבוצות של משתמשים למתן תמיכה הדדית ומספקת גם תמיכה על ידי מאמן בממשק צ’אט פשוט ונוח. אם אכן תחליטו לתת לה סיכוי, כמה טיפים למי שלא מסתדר עם העדר הלוקליזציה של האפליקציה:

  • אם הארוחות שלכם יחסית קבועות, אין צורך להזין אותן כל פעם מחדש, מספיק להזין פעם אחת, ואז להשתמש בארוחות כמכלול מתוך רשימת ארוחות העבר.
  • אם פריט מזון מסוים לא בנמצא, ניתן להוסיף אותו, ובכך להעשיר את השימוש באפליקציה גם לעצמכם וגם לאחרים.
  • אם לא מתחשק לכם להוסיף, תנסו למצוא פריט דומה מספיק, ותשתמשו בו.

 

האם אני ממליץ על האפליקציה?

האפליקציה בהחלט מציעה דרך מעניינת ומבטיחה להקניית הרגלים וידע מועילים בדרך לאורח החיים הבריא, עם דגש על הרזייה. השיטות שלהם משעשעות, לא מצריכות מאמץ עילאי או השקעה כספית מוגזמת (עלות של 99 דולר לקורס של חודשיים) ומגובות במחקר מדעי מבוסס. יחד עם כל זאת, יש לאפליקציה חיסרון אחד גדול עבור ציבור המשתמשים הישראלי: היא מיועדת בבירור למשתמש אמריקאי. זה מתבטא קודם כל בכך שכל התכנים בה הם באנגלית, אבל חשוב אף יותר, בכך שכל פריטי המזון ביומן האכילה הם פריטים זמינים לאמריקאים מרשתות המזון ומסעדות אמריקאיות. לכן הייתי שוקל שימוש באפליקציה רק למי שדובר אנגלית על בוריה וגם לא יתעצל למצוא את המגבילים הזמינים לפרטי המזון המקומיים שלא בנמצא ברשימה של האפליקציה.

חיסרון אחד נוסף של האפליקציה, וחשוב, הוא שהיא אפליקציה. היא לא רואה אתכם, היא לא מכירה אתכם מספיק, לכן יש להשתמש בהמלצות שלה – במיוחד בנושא התקציב הקלורי – בערבון מוגבל, ועדיף ורצוי להתייעץ עם תזונאי מוסמך לפני שנשמעים לאפליקציה. בטיפים הפסיכולוגיים כן ניתן להשתמש ללא התייעצות נוספת.

מאת: דמיטרי רובינשטיין
לערוץ של דמיטרי ובו עוד הרבה כתבות מעולות – בראנפאנל