בתור אם לארבעה ילדים קטנטנים שנולדו בטווח של שש שנים בסה”כ, אני מרגישה ממקור ראשון מה ההשפעות של ההיריון על הגוף שלי. בעצם ניתן לומר ש”נהנתי” מהרבה ממה שיש להריון להציע: פרט לגדילה בממדים (המובנת מאליה), הבחילות, מצבי הרוח המשתנים, כאבי האגן, “לא סגורה על נושא הפיפי”, כאבי הגב, הטחורים, הורידים ועוד, ועוד…זה שאני מדריכת פילאטיס גזעית לא עזר לי להימנע מכל אלה. מהריון להריון השתכללתי ולקחתי את כל הידע שנצבר לי ברמה המקצועית וברמה האישית על גופי והבנתי, או שיותר נכון הפנמתי באופן סופי – “פילאטיס זה החיים”!

מאת: יעל נובוגרודסקי ברקוביץ

אמנם הפילאטיס הקלאסי כהלכתו אינו מתאים לנשים בהריון (רוב העבודה נסובה סביב כפיפות ופשיטות בגב) אבל עקרונות הפילאטיס בשימוש, מינון והדרכה נכונה דווקא מתאימים גם מתאימים. חיזוק בית הכוח (Power House – מאיזור הצלעות התחתונות עד המפשעה, מדובר בעיקר בשריר הרחב בטני), אנרגיה נגדית, נשימה, יציבה, שליטה, גמישות ותנועתיות המפרקים נכונים מתמיד. בעזרת מדריכה מקצועית ומנוסה ניתן להתגבר על הרבה מהאתגרים הניצבים בפנינו כנשים במהלך הריון ולאחריו.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

יציבה

רכינה קדימה היא אחת התופעות השליליות שעלולות להיווצר במהלך ההריון. הבטן והחזה הגדלים בתקופה הקצרה מפרים את היציבה הטבעית של הגוף והם בד”כ הגורמים ליציבה זו. רצועת כתפיים חזקה מאפשרת לגוף להתמודד עם העומס שנוצר ולשפר את היציבה לעמידה והליכה בקומה זקופה. שרירי הבטן העמוקים שנחלשים מקבלים דגש מיוחד בשיטת הפילאטיס. במהלך ולאחר ההיריון והלידה חשוב מאוד לחזק את בית הכח (Power house) בכדי לייצר מעין מחוך תומך לשרירי הבטן שמתארכים ונחלשים עמוקות בעקבות גדילת העובר בבטננו.

כאבי אגן

במהלך ההיריון הורמון בשם רלקסין (Relaxin) מופרש אל הדם, הורמון זה עתיד לסייע לתהליך הלידה על ידי הגמשה וריכוך של רקמות הגוף במהלך ההריון. הגמשת רקמות יכולה להוביל לתנועתיות יתר במפרקים (מפרקים העמוסים בעומס שאינם רגילים לו ממילא). תהליך זה יכול להוביל לכאבים מתמשכים המלווים את מהלך ההריון.
בשיטתו של גו’זף פילאטיס אנו שמים דגש ומייצרים מודעות לרצפת האגן ולשרירי הליבה. חלק מרכזי בבניית המודעות היא החיבור של המתאמנת לגופה, תהליך חשוב מאוד באופן כללי לתהליך הלידה (בין אם בחרת בשימוש באפידורל ובין אם לא). הבנה של מיקום וכיצד נפעיל את רצפת האגן מביאה למודעות, זאת לצד תרגול חוזר בשלל תרגילים אשר פותחו במיוחד בכדי לחזק את רצפת האגן – החל משרירי המקרבים והמרחיקים, אשר מייצרים תמיכה נוספת לתנועתיות המוגברת של עצמות האגן, דרך חיזוק שרירי העכוז הגדול אשר מפחיתים מהלחץ הגדול שנוצר על עצמות האגן, ועוד שלל תרגילים אשר פותחו במטרה לסייע לרצפת האגן להתמודד עם העומס הנוסף ולעזור במניעת טחורים ודליפות שתן. 

מערכת העיכול

שינויים במערכת העיכול הנובעים משינויים הורמונליים יכולים להביא לירידה בתנועתיות במעי ולכן לעיתים ייווצרו עצירויות. חיזוק שרירי הבטן העמוקים ושרירי רצפת האגן מסייעים למעי בפעילותו התקינה. 

שלפוחית השתן

שרירי רצפת האגן נחלשים מאוד בעקבות השינויים הפיזיולוגיים, הכוללים גדילה של העובר ודחיקת שלפוחית השתן, וכאמור בעקבות השינויים ההורמונליים שמטרתם לקדם את הגוף ללידה. שינויים אלו מייצרים לאישה אי נוחות ותחושה של חוסר שליטה בסוגרים. תרגול קבוע בשיטת הפילאטיס יכול להקל משמעותית על תסמינים אלו. מודעות לשרירי רצפת האגן, חיזוקם בדרך קבע תוביל לשליטה טובה יותר (מניעה של בריחת שתן – מתחילה להיות סגורה על נושא הפיפי).

בצקות

בטרימסטר הראשון נפח הדם בגוף האישה עולה בכ- 45%-50% והגוף מכיל יותר נוזלים באופן כללי. ההשפעות מתבטאות בד”כ בבצקות ברגלים כתוצאה של הצטברות נוזלים, ההסבר הוא שלגוף פשוט קשה להזרים את הדם מהרגליים לכיוון הלב. פילאטיס במהלך הריון מתרגל תנוחות שמעודדות זרימת דם מהרגליים לראש ומנמיכות סיכוי לבצקות.

מצב רוח

עקב השינויים ההורמונליים שינוי מראה הגוף, העייפות, לעיתים בהריון אנו מרגישות מוצפות ברגשות שליליים ומצב רוח ירוד במיוחד. ככל פעילות גופנית המשפיעה על שיפור במצב כך גם שיעור פילאטיס מייצר תחושת הישג ושליטה על המוח שלנו שהשתגע קלות.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

אני מבטיחה כי

אני לא שמחה ופורחת במהלך ההיריון, אני בעיקר מתלוננת ומקטרת לכל מי שמוכן להקשיב… תשאלו את בן זוגי שיחיה. כאמור, במהלך הריונותי בהחלט ליוו אותי כאבים ותופעות אך אני יכולה לומר כי בזכות שיטת הפילאטיס והתמדה על עקרונותיה, על אף השחיקה והתבגרות הגוף, הצלחתי להפחית באופן משמעותי חלק מהתופעות שליוו אותי בהריונות הקודמים.

אני מאמנת בשיטתו של גו’זף פילאטיס במשך כ- 15 שנים, לאורך השנים זכיתי להכיר נשים רבות, חלקן עברו הריון קליל ופוטוגני וחלקן הריון קשה שהביא לעיתים עד כדי הפסקה של תפקוד יומיומי. רובן ככולן יעידו שמי שכן הצליחה להתמיד במהלך חודשי ההיריון בשיטה הרגישה טוב יותר, הן מבחינת הגוף והן מבחינת הנפש. המתאמנות ההריוניות שלי מעידות על עצמן שבעקבות השיטה הן חשו שהיה להן קל יותר  להתמודד עם תופעות ההיריון השונות והמעיקות לעיתים במהלך ההיריון ואפילו בחדר הלידה. כמובן שהתמדה במהלך ההיריון הביאה לחזרה מהירה לשגרת הגוף.  

לסיכום אומר כי בזמן שגדל פה בנאדם הגוף עושה את האדפטציות על מנת להשלים את ההיריון בהצלחה. לנו נותר רק להמשיך לעשות פילאטיס כדי להיות מוכנות ובשליטה או כמו שכתבתי מעלה “פילאטיס הוא החיים!”

מאת: יעל נובוגרודסקי ברקוביץ
יעל, נשואה לליאור ואמא של יאיר יהלי נבו ודניאלה. החלה בפיטנס קצינת אימון גופני, המשיכה ללימודי מחול אירובי ועיצוב במכון וינגייט. נחשפה לפילאטיס והחלה ללמוד וללמד, במהלך התואר השני הרחיבה את לימודיה פילאטיס המזרון לפילאטיס מכשירים, בהמשך עבדה במוסד הגדול בארץ ללימודי פילאטיס “דרור רז” וקיבלה הסמכה מP.M.A תעודה אמרקאית המאפשרת את עבודתה בכל מקום בעולם.