מכון סילבן אדמס לספורט וחברת Go Heja הפועלים מול מאמנים וספורטאים שיתפו פעולה בכנס שהתקיים באוניברסיטת ת”א ובו הוצגו המכון, החברה והועברה הרצאה של מאמן הריצה דן סלפטר למאמנים בתחומי האנדיורנס בעיקר. זו היתה הזדמנות מעניינת להציץ אל מכון הספורט החדש שהחל כבר לפעול.

מאת: גיא חלמיש

Go Heja לקראת גרסה 2.0

את Go Heja המספקת אפליקצית ניהול קבוצות והעברת אימונים למתאמנים סיקרנו בעבר, וזו הזדמנות טובה להראות למי שפספס את את הוידאו מהביקור אצלם. החדשות שקיבלנו מאז הביקור הקודם הם שממש בקרוב, עומדת להיות מושקת גרסה חדשה שנבנתה מאפס תחת המוטו שהציג עמית דוד מנכ”ל החברה למאמנים: “אנחנו מבינים אתכם” – חיים אנדיורנס, חשים אותו ואת הצרכים של הספורטאים:  

מכון סילבן אדמס לספורט

סילבן אדמס הפילנטרופ הידוע, רוכב אופניים בעיקר ותורם ענק לספורט בישראל ולייצוג חיובי של ישראל בעולם באמצעות הספורט (הסייקלינג אקדמי, הוולודרום בת”א, ועוד) תרם את הכספים להקמת המכון. מטרתו של המוסד הזה, בראשו עומד פרופ’ מיקי שיינוביץ, הוא לקדם מצוינות בספורט והמטרה שלו לשרת את הספורטאים להגיע ליעדים שלהם.

“המכון רוצה ליצור חיבור בין המדע לשימושיות בשטח. אדמס החליט לתרום כדי להקים את המכון הזה מתוך מטרה לייצר אלופים. כחלק מכך יוקם בניין ייעודי למכון הנמצא בבנייה כעת. 

מסילת ריצה ומסילת אופניים ענקית ייחודית

מכון ספורט מחקרי בתוך האוניברסיטה, מכון המשרת את הספורטאים בבדיקות וניטור, בית למימוש יישומי טכנולוגיות ספורט ותוכנית הכשרה ולימודים בתחום הפיזיולוגיה של המאמץ לספורט וספורטאים שתפתח באוקטובר הקרוב”, מספר פרופ’ שיינוביץ. 

המכון נמצא בצמוד למתקן הספורט של האוניברסיטה ובו אצטדיון ריצה ובריכה אולימפית שבהם ניתן גם לבצע בדיקות שדה, והוא ממשיך להתפתח בשלושה שלבים: מיידי כאשר הנוכחי המיידי מכיל כבר מעבדת שחייה, ריצה ורכיבה, שיודעים לנטר כמות משתנים אדירה (ביומכניקה ואנליזת תנועה, צריכת חמצן, פעילות חשמלית בשרירים, ניתוח הרכבי גוף, יכולות אירוביות ואנארוביות, מוכנות למאמץ והתאוששות, וכו’).

בהמשך יוקם מלון היפוקסיה שיהיה מוכן בעוד חצי שנה לשירות הציבור (אפשרות לישון בתנאי מחנה גובה) עם הרבה מתקנים נוספים, למשל חדר אקלים שבו לראשונה בישראל יהיה ניתן להוריד מתחת לאפס למקצועות חורף, ועוד כלי אבחון וניטור ייחודיים נוספים. באמצעות הידע שנאסף במכון כזה, יכולים המאמנים עם הנתונים הברורים ותמיכת מומחי המכון, לאתר נקודות חולשה ולנסות לשפר אותן, ולאתר נקודות חוזקה שיש להן פוטנציאל שיפור. אפשר לייעד ספורטאים למרחקים מתאימים להם יותר ועוד.

פרופ’ שיינוביץ מסביר על בריכת הזרם- מדידות מלאות בשחיה!

דן סלפטר על Critical Velocity

נושא ההרצאה הפורמלי היה מהירות קריטית (המקבילה של critical power באופניים), אבל האמת שיש המון רעיונות ושיח אצל דן הנוגע בהרבה נושאים נוספים: על האומנות שבאימון הריצה (המשתנים הלא מדויקים לכאורה, שנובעים מנסיון המאמן, הכרת מצבים מגוונים אצל מתחרים רבים יותר והשראה), על הקשר או הפער בין המהות הפרימיטיבית של הריצה כפי שמתבטאת בתרבות הריצה הקנייתית, לבין המדע. 

אומנות או מדע? אינסטינקטים או דטה?

על ההיבטים המנטליים והתנהלותיים של ספורטאי קצה- כישרון מול היבטים אחרים קריטיים למנצחים- למשל היכולת להרגיש את יכולותיהם ולנהל את המאמצים שלהם באימונים מצד אחד (מתי ללחוץ, מתי פחות), ולבצע את הקצה בתחרות. 

דן שם דגש מאוד גדול על ההיבט של הרצון לנצח: על היכולת והרצון המנטלי לגייס יכולות (אדירות ובלתי צפויות לפעמים) ביום התחרות ועד הקו עצמו ללא ויתור. וכמובן שכל אלה מתובלים בסיפורים שממש כיף לשמוע מתוך הניסיון והחוויות שלו עם לונה צ’מטאי בשפיץ של הריצה העולמית היום. 

מהירות קריטית, או Critical Velocity היא בקצרה טווח של קצב או מאמץ שנמצא כמה אחוזים בודדים מעל הסף הלקטי. דן מסמן לנו את הטווח הזה, כטווח מהירות חשוב לשיפור ביצועים. זו עבודה על הסיבים ה”וורודים” בשריר- סיבי שריר ביניים שאינם אדומים (אירוביים) או לבנים (אנארוביים), אשר יודעים לבצע פעילות אנארובית ואירובית והם בעלי תכונות אמצע בכח וסבולת. היא מתבטאת בריצה בקצב שרץ מהיר מחזיק בו ל 30-35 דקות –  איפשהו מעל לסף הלקטי ומתחת ל VO2max. אימונים טיפוסיים בזה למרחקי 10,000 יהיו אימונים שמכסים בהם עד כ 8 ק”מ ובתוכם אינטרוולים של מרחקי ריצות בינוניות (600-1200) עם הפסקות של60-90 שניות.  


פאנל הריצה- השארו בעניינים בריצה! נעדכן אתכם אחת לשבוע בלבד:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים