מה אחוז השומן שלכם? כמה מסת שריר יש לכם? אתם שותים מספיק או מיובשים תמיד? כל הנתונים האלה משפיעים על הביצועים שלכם לא פחות מאימונים. הכירו את המשקל החכם Garmin S2 שיתן לכם את המידע הזה, ואת המגמה במשקל שלכם כל בוקר. גיא חלמיש לקח אותו למבחן ומספר על ההתנסות:
המשקל הזה, (למעשה "מאזניים" ולא "משקל" בעברית נכונה) עולה 749 באתר גרמין ישראל, ומפרט לכם את הרכב הגוף בצורה מרתקת: לא רק אחוז השומן יתגלה לכם, גם משקל השרירים, משקל העצמות, אחוז הנוזלים, וה BMI.
למה חשוב למדוד הרכב גוף?
הדיאטנית הקלינית רוני זיידנבאום (ronizeiden@) מסבירה: ״המשקל שלנו לא נותן לנו מספיק מידע על הרכב הגוף בשביל לדעת את מצב הבריאות שלנו, והאם אנחנו בסיכון לחלות במחלות מסוימות, צריך לעשות בדיקה של הרכב הגוף. מה שמעניין אותנו במדידות האלה הוא בעיקר החלוקה בין מסה שומנית (fat mass) ומסה שאינה שומנית (fat free mass). אחוז שומן גבוה קשור למחלות מטבוליות כמו מחלות לב, סוכרת, לחץ דם, ומצד שני – מסת שריר גבוהה מקושרת להפחתת מחלות. לכן אנחנו רוצים את ההפרדה הזו כדי להבין מה המצב הבריאותי.״
הצטרפו לקב' ראנפאנל בווצאפ:
רוני מסבירה עוד: ״המשקל הביתי מצטרף לשורה של כלים נוספים איתם בודקים את הרכב הגוף: המדויקים ביותר הם כלים מוסדיים, שיטות מעבדה יקרות ולא נגישות כגון סריקת Dexa – מכשיר המתבסס על קרני רנטגן ומיועד למדידת צפיפות עצם. יש גם שקילה תת מימית, ומעין קפסולה שנקראת bodpod הבודקת ע״י לחץ אוויר ומתבססת על צפיפות הגוף. אפשר גם ב MRI ו CT.
אל מול שיטות המעבדה האלה יש שיטות שדה שבהן השיטה של המשקל: BIA – Bioelectrical Impedance Analysis – המשקלים מעבירים בגוף זרם חשמל בלתי מורגש, וע״פ ההחזר שלו מייצרים את הפירוט. בנוסף תזונאים משתמשים בקליפר עובי קפלי עור, ובשיטת סרט מדידה עם אפליקציית Body Fat.
המדידות במשקל חכם מדגם גרמין אינדקס S2
משקל רגיל מודד רק משקל, אבל משקל חכם לוקח את זה צעד קדימה. הוא משתמש בטכנולוגית "עכבה ביו-חשמלית" (Bioelectrical Impedance Analysis – BIA). דמיינו זרם חשמלי קטנטן מסוללה חלשה, שעובר בגוף שלכם כשאתם על המשקל. הזרם הזה עובר מהר יותר דרך מים ושרירים (שהם מוליכים טובים) מאשר דרך שומן. על ידי מדידת כמה מהר הזרם עובר, המשקולות יכולות להעריך את הרכב הגוף שלך, כמו כמה נוזלים יש בו או כמה שריר בנית.
זה לא מושלם, אבל זה טריק טכנולוגי מגניב כדי ללמוד יותר על הרכב הגוף. המשקל מבצע מדידה של המשתנים הבאים, והוא מציג אותם (במה שנקרא ווידג'טים על המסך ובאפליקציה) במהירות זה אחרי זה אחרי שנעמדים עליו. כל תצוגה מופיעה עם אייקון ומספר בצבע:
- משקל (ק״ג)
- אחוז שומן (%)
- מסת שריר (ק״ג)
- מסת עצם (ק״ג)
- אחוז נוזלים בגוף (%)
- BMI
- תחזית יומית – טמפרטורה!
התקנה קלילה – משקל עם Wifi
את המשקל החכם גרמין השיקה לפני מספר שנים ואף שחררה דור שני שלו שהוא זה שבמבחן. למראה הוא נראה כמו משקל דיגיטלי רגיל. משטח, מסך. בצד האחורי כפתור Reset, שיכניס אותו למצב Pairing מחדש אם תלחצו עליו אחרי שכבר עשיתם צימוד. כמו כן יש כפתור החלפת יחידות מידה (בין השיטה המטרית לאמריקאית – אימפריאלית), ותא הסוללות.
הוצאתי אותו מהקופסה, וחיכו בה 4 סוללות אצבע (מהסוג הקטן שאמורות להספיק לכ 9 חודשים), הוכנסו לחלק האחורי, ומיד הופיע על הצג סימון של Pairing (צימוד) של ה Bluetooth שמראה שצריך את האפליקציה Garmin Connect. פותחים אותה ומוסיפים את המכשיר כמו הוספת שעונים ומחשבוני רכיבה בדיוק, כולל קוד לצימוד שמוצג בצג המשקל ומכניסים בטלפון.
בגרמין קונקט גם מוסיפים למשקל את רשת ה WiFi הביתית, כך שהוא יוכל לסנכרן ישירות אליה אחרי כל שקילה. פה גיליתי בעיה קלה כשבצעתי מדידה ללא רשת, המשקל נתקע בנסיון להתחבר, ולא נתן לנו להישקל שוב בעודו מנסה לסגור את העברת הנתונים. אבל זו פינה שאני מתקשה לראות אתכם משחזרים כי המשקל יהיה בד״כ בבית אחד, ברשת אחת.
יש גם פקקים שהגיעו בקופסה עבור כיסוי 4 כריות הגומי להנחה על שטיח, אבל לא מומלץ לשקול על שטיח אלא על רצפה קשה.
כל התהליך של הצימוד הזה פשוט ומוסבר בצורה טריוויאלית על ידי המכשיר עצמו, כלומר לא צריך לחשוב על זה או ללמוד את זה יותר מדי. זה עובד יפה. נגיעה במשטח, ומופיע אפס על הצג. עומדים יחפים, ומיד מתחילות להופיע כל הקריאות. בפעמים הראשונות אולי לא תצליחו לקלוט את הנתונים אבל אחרי פעמיים שלוש, תכירו כבר את הסדר, האייקונים והמספרים ותדעו מיד מה קורה בצג.
נקודת ביקורת קטנה היא שלטעמי הצג מעט קטן מדי והיה אפשר להגדיל קצת לתצוגה ברורה וגדולה יותר. בכל מקרה זה לא קריטי כי הכל עובר ל Garmin Connect ושם נעשה אחזור המידע העיקרי והמעקב שלכם לאורך זמן.
טוב שמגיע האימייל!
אם עד עכשיו הפעולות היו טריוויאליות, ההתקנה פשוטה מאוד, והתצוגה והשימוש קלים, עדיין המוצר עצמו בכל זאת דורש היכרות קטנה. בתוך האריזה מחכה ספר הפעלה עבה, אבל אני שמח לקבל את המייל האוטומטי מגרמין – שקלטה דרך האפליקציה שהוספתי את המכשיר ושלחה לי הסברים מצוינים מה עושה המשקל ואיך משתמשים בו. דבר קריטי אחד היה חסר שם והוא נושא הקליברציה, ועליו נדבר בהמשך.
קבלו תקציר מנהלים פעם בשבוע באימייל: הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
הכנסת משתמשים נוספים למשקל חכם
המשקל משמש את כל דיירי הבית ולכן אפשר להגדיר אותם וכל אחד צובר את המדידות של עצמו. מכניסים את השם של כל משתמש והוא מופיע בתחילת המדידה. נגיעה אחת על משטח השקילה מחליפה בין המשתמשים. למבחן הגדרתי את עצמי בלבד ונמדדתי כל בוקר במשך תקופה מסוימת. אפשר להזמין עד 15 משתמשים נוספים (כלומר 16 סה"כ) במשקל דרך האפליקציה של גרמין, אבל לכל משתמש חייב להיות שם משתמש בגרמין קונקט והוא צריך להסכים להזמנה. הנתונים של כל משתמש נכנסים לאפליקציה של אותו משתמש בלבד.
האם המשקל מדויק במשקל חכם?
הסוגייה החשובה בנושאי משקלים חכמים: עד כמה הם מדויקים? בדקתי את התוצאות בכמה שיטות:
- בדקתי לאורך תקופה כל בוקר
- עשיתי חמש בדיקות ביום אחד, כמה פעמים, לראות איך משתנים הנתונים
- יש לי את הנתון הקודם ממשקל מחברה אחרת שהזכרתי מעלה (Technogym)
- השוואה למשקל מקצועי יקר ויוקרתי שמשתמשים בו תזונאים (Tanita)
- בדיקה של אחוז שומן עם קליפר
- בדיקה של אחוז שומן עם סרט מדידה שאת נתוניו מכניסים לאפליקציה
והתשובה הקצרה: משקלים כאלה אינם מדויקים ללא קליברציה אבל יכולים להיות לא רעים בכלל עם הקליברציה. הם תלויים בהמון משתנים כמו כמות השתייה שלכם, כמה פחמימות אכלתם יום קודם, מבנה הגוף הכללי שלכם, מוליכות חשמלית של הגוף ועוד. בעיקר הם תלויים בנקודת ייחוס מדויקת אחת שאותה מכניסים להם והיא הקליברציה. אחרי שביצעתם אותה, הם יכולים להיות מדויקים.
איך ירדתי מ- 20% שומן ל 12.0%?
לא נכנסתי לדיאטת רצח בעקבות המבחן הזה. פשוט צריך להכיר קצת את העבודה עם הכלי – ולדייק אותו. באופן מדהים כמעט כל הסקירות של הבוחנים המפורסמים בעולם כולל DC rainmaker החפרן פספסו את זה. אבל אני חפרתי לעומק והבנתי שהפספוס הזה משמעותי ופוגע שלא לצורך במוניטין של מאזניים חכמים מהסוג הזה.
אחרי הקליברציה הנתונים השתנו משמעותית: אחוז השומן התעדכן מאזור ה20% (המופיע בתמונות) לכ- 12% שומן שכנראה מבטא נכון יותר את מצבי האמיתי. נצפתה גם עליה של חצי קילו בכמות העצם מ 3.5 ל 4.0 קילו, ובכמות המים מ 59% ל64% (בגדול, יש עדיין שונות ממדידה למדידה בגלל כמות הנוזלים, אכילה יומית, וכו').
איך מבצעים קליברציה ב Garmin Connect
שיטה ראשונה – באפליקציה של גרמין אתם יכולים לסמן בפרופיל שלכם את רמת האקטיביות הספורטיבית שלכם. ציון האקטיביות בפרופיל שלי היה נמוך מדי (6) ולכן תיקנתי אותו בהתחלה ל 9 (מתוך 10) ואחרי כן חשבתי על זה שאני לא בשיא האימונים אפילו ביחס לעצמי אז 8 נכון יותר, ואת 10 נשאיר לספורטאים מקצוענים. זה אמור לאותת למערכת שאני לא בטטת כורסה ולעזור לה לדייק.
למציאת פרופיל אקטיביות בגרמין קונקט: לכו ל More בטאב ימני למטה, אל Settings ובתוכם אל User Settings ושם נמצא Activity Class.
שיטה שנייה – דומה יותר לקליברציה של ממש: זה דורש מקור מדידה אמין כמו Dexa שיהווה קליברציה מושלמת. אבל בהעדרה השתמשתי בהערכות מהמדידות הנוספות שביצעתי אצל רוני התזונאית, והכנסתי 15.5% שומן בהגדרות המשקל בגרמין קונקט (נכנסים למכשיר עצמו בעמוד המכשירים באפליקציה).
מכאן המשכתי במדידות עוד שבוע כדי לראות את ההשפעה על המספרים של משקל הגרמין S2. בפועל המשקל יצא מנקודת המוצא הזו ובד"כ מדד אותי על 12% שומן, כלומר גם את ה 15.5 הוא לא לקח כנתון אלא כנקודת ייחוס בלבד לחישובים העצמאיים שלו על בסיס מדידת העכבה הביו חשמלית.
השוואה לשיטות מדידה אחרות
בקליניקה התל אביבית של רוני זיידנבאום התזונאית ביצענו עוד מדידות. היתה לי כבר מדידה של 13.5% ממשקל אחר מהזמן האחרון, ואצל רוני התחלנו עם משקל של חברת טניטה (Tanita BC545N) שהוא המשקל הכי נפוץ אצל התזונאים והמכונים השונים בתחום (גם הוא בייבוא רונלייט). הטניטה הראה 9.2% (אני אוהב את זה! אבל סקפטי). המשכנו לקליפר והגענו לכ- 17% שומן.
עם סרט מדידה אפליקציית Body Fat הגענו ל 14.8 אחוזים. לפי זה הכנסתי 15.5% לקליברציה, למרות שהממוצע של כל המדידות למעט הגרמין היה 13.6, משום שנראה לי שהטניטה הגזים למטה, והקליפר הגזים למעלה… ויש לתת דגש על המדידות האמצעיות.
רוני התזונאית מסבירה: ״לרוב אני מבצעת בדיקה בשלושת השיטות ועושה ממוצע. אם יצאו לי תוצאות דומות אני מבינה שכנראה הגענו בקירוב לאחוז השומן הנכון. אבל יש אנשים שאצלם הפערים בין מדידה למדידה ומכשירים שונים גדולים יותר (כמו אצלך) – ואז נמשיך לעקוב בשלושת השיטות ונחפש את המגמה. המגמה היא החשובה. זה לא כזה משנה האחוז המדויק. אנחנו רוצים לראות שבגדול אחוזי השומן תקינים ושיש מגמה חיובית – וזו המטרה.״
כאמור – יש דרך אחרי שיש מידע נוסף להכניס את התיקון הזה באופן קבוע למוצר. במידה והמוצר שלכם עקבי זה מה שנותן את האינדיקציה לאיכות המוצר, והגרמין התגלה כעקבי מאוד.
סדרת בדיקות ביום אחד
אז איך נראית העקביות ביום אחד, ואיך משפיעה ההתנהלות באותו יום על המדידות? לא אמתח אתכם – התשובה היא שהמוצר מעולה ועקבי – המדידות מאוד קרובות זו לזו לאורך כל תקופת המבחן. השונות במדידות הגיונית לגמרי, וגם תואמת את המציאות. כלומר אחרי יום שלא שתיתי מספיק, רואים את זה. אחרי אימון אופניים רואים ירידה במשקל עקב אובדן נוזלים. זה מתנהג נכון ומדויק יחסית לעצמו.
ממשק המשתמש באפליקציה מעולה
אחרי המדידה המשקל מסנכרן את המידע לאפליקציה – Garmin Connect ובה אפשר לראות את כל המדידות בפירוט וגם גרפים של המגמה לכל אחד מהנתונים במבט יומי, שבועי, חודשי ושנתי. גירדתי מעט בראש ולחצתי על כמה תפריטים ומצאתי: הולכים לטאב האחרון מימין למטה באפליקציה (more), בוחרים ב health stats ובתוכו ב weight ושם נמצא עמוד שלם של המשקל עם כל הנתונים. בפעם הראשונה קצת קשה למצוא אבל היות וסיפרתי לכם, זה יקח שנייה.
אני חייב להחמיא פה לאפליקציה של גרמין: התצוגה של התוצאות בתוכה מושלמת, ידידותית, פשוטה. פשוט מופת של שימושיות. בברירת המחדל רואים את המדידה האחרונה שלכם, ואפשר בטאבים עליונים לעבור לתצוגת גרף מרתקת של המגמה לפי תקופה ובחיצים לזוז אחורה וקדימה בין מדידות בודדות מפורטות.
העמודות האנכיות בתוך הגרף הכחול של המשקל מראות ימים שבהם בוצעו כמה מדידות ביום אחד ואת הטווח שמשתנה במהלך היום.
הנה התוצאות לאורך השבוע הראשון (לפני הקליברציה) – מדדתי אחת ליום במשך מעל לשבוע. בשגרה סבירה אין צורך למדוד כל יום ופעם בשבוע זה מספיק לגמרי. לאורך שבועות, חודשים ושנים תקבלו תמונת מצב מעולה עם גרפים של מצבכם. המשקל מראה עקביות מרשימה, מדויקת ואחרי ביצוע קליברציה אפשר לסמוך עליו ברמה גבוהה.
כמה אחוז שומן צריך שיהיה לנו?
מה היעד? שאלתי את רוני: ״יש נורמות של אחוזי שומן, אבל חשוב להסתייג ולהגיד שחשוב להסתכל על האדם ולא להכניסו לטבלאות. מה שחשוב לי המגמה, השיפור. הסיבה לכך היא שכנמצאים בעודף של שומן – אפילו חמישה אחוז בלבד של ירידה באחוז השומן, תשפר מאוד הרבה מדדים בריאותיים (סוכר, שומנים בדם, לחץ דם) ולכן מה שחשוב זה המגמה״. אבל אני לא יכול להמנע מהשוואות, אז ביקשתי ממנה בכל זאת את הטבלאות. הנה טבלה שמציגה את המספרים המקובלים לפי קטגוריות:
ע״פ מקור הטבלה מטה (טניטה), יש מסגרות שמקובל להתייחס אליהן ומסייעות לנו להבין איפה אנחנו נמצאים. השאיפה היא להיות באזור הירוק, הבריא ביותר:
ע״פ הטבלאות, 16% השומן שלי הוא אחוז שומן בריא לגילי – בטווח הירוק המבוקש. כשאני מעלה את כמות שעות האימונים השבועיות שלי ומתכונן לתחרות ברצינות, אני בד״כ יורד בשני קילו ל 66 ושם אני בשיא הכושר, ניכר על הבטן שהיא נושאת פחות, ואני עובר לקטגוריה הכחולה. אבל לא שומר על זה לאורך זמן כי זה לא אורח חיים סביר. אני אוהב לאכול רגיל, לא לחשב כמעט, ולהתאמן בצורה הגיונית ולא קיצונית. מסת הנוזלים בגוף של 60% נחשבת תקינה. יש תנודות. נשים זה יותר באזור ה 55% וגברים יכולים להגיע ל 65%. מסת שריר זה מאוד משתנה, אבל כמובן שצריך לשאוף ליותר ולהוספה.
לסיכום: משקל חכם גרמין אינדקס S2 – מרשים וידידותי
משקל חכם יתן לכם אינפורמציה חשובה: מה מצבכם בפרמטרים חשובים כמו משקל, מסת שריר, מסת עצם, וכמות נוזלים בגוף. עצם המדידה והנגישות של הנתונים האלה תשפיע עליכם, תעלה את זה למודעות ובצלחת הבאה תעמיסו פחות פחמימות – אפילו עלי זה השפיע ובמהלך המבחן ירדתי מעט מאוד במשקל (וקצת יותר יחסית באחוזי השומן) רק כי הגדלתי כמות שתית מים ודייקתי מעט יותר את הרכב המזון שלי.
המשקל של גרמין מצטיין בכמה היבטים: הוא נראה טוב, החיבור שלו קל מאוד וידידותי. הוא מתחבר נהדר לאפליקציה של גרמין. בגרמין קונקט תצוגת הנתונים שהיא נותנת פשוט מושלמת: קריאה בודדת, מגמות וגרפים – הכל מאוד ברור, קריא ופשוט.
מבחינת דיוק, קליברציה לפחות פעם אחת עם כלים נוספים, והגדרת פרופיל הפעילות שלכם בגרמין קונקט ידייקו אותו יפה. בטכנולוגיה הזו, המדידה תלויה גם בכמות הנוזלים בגוף. אם אנחנו מיובשים, כל המספרים ישתנו, אבל זה גם יזכיר לנו לשתות, אז יש פה ערך לא קטן. אחרי קליברציה, זה גם מדויק, וגם עקבי וזה מציג נהדר את המגמה שלכם לאורך הזמן.
בשורה התחתונה – ברור שהגרמין אינדקס S2 עדיף על משקל רגיל ללא שאר הנתונים. אם התקציב פחות משנה לכם, או שאתם מאוד אוהבים דטה, או שאתם בסיכון בריאותי עקב אחוז שומן גבוה וחשוב שתעקבו ולא תזניחו את זה – זה מוצר מומלץ עבורכם ועשוי היטב בכל ההיבטים.
יתרונות
- מעלה את השמירה על הבריאות והתזונה למודעות
- עיצוב מצוין ויפה
- מוצר ידידותי ונוח במיוחד לשימוש
- מאפשר מדידה של מגוון פרמטרים חשובים נוספים על משקל
- קישוריות נפלאה לגרמין קונקט מתעדת הכל לאורך זמן – להבנת המגמה
- תצוגה מעולה בגרמין קונקט
- תצוגה יפה, צבעונית
- מדויק ועקבי (אחרי קליברציה)
- מתאים ל 16 משתמשים – כלומר לכל בני הבית (אבל צריך יוזר בגרמין)
חסרונות
- עבור שיפור דיוק נדרשת קליברציה עם כלי מוסדי או לפחות עם תזונאי/ת ועוד שיטות מדידה
- גם אחרי קליברציה, הדיוק הוא בקירוב. יש לתת דגש על המגמות שלכם לאורך זמן
- מסך מעט קטן
מאת: גיא חלמיש
הגיבו על זה באינסטגרם שלנו