הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית הולכת ותופסת מקום נרחב יותר בעקבות ביקושים ושיווק אינטנסיבי. מאמר מהירחון הבריטי לרפואת ספורט מציג בעיות אתיות ומעשיות בשימוש בפלסבו, טיפולים אלטרנטיביים ורפואה משלימה:
רפואה משלימה ואלטרנטיבית כוללת טיפולים ללא ביסוס מחקרי מספק או אשר לא הראו תוצאות עדיפות על פני פלסבו. טיפול ללא ביסוס מחקרי מספק המשולב עם טיפול קונבנציונלי מוגדר כ”משלים”. טיפול ללא ביסוס מחקרי מספק המבוצע במקום טיפול קונבנציונלי מוגדר כ”אלטרנטיבי”. שיטות טיפול רבות של רפואה כזו מבוססות על עקרונות אשר לא מקובלות על חוקרים רבים. שיפור כתוצאה מטיפולים אלטרנטיביים או משלימים פעמים רבות נובע מאפקט הפלסבו.
גם בטלגרם – אתר הריצה הטוב בישראל!
חוקרים וארגוני בריאות שונים זיהו קשר מפורש בין טיפולים מסוג זה ואפקט הפלסבו. כתוצאה מכך, כאשר נעדרים הסברים אמינים של מנגנון טיפולי, לעיתים קרובות מניחים כי קיים אפקט פלסבו. בעברו, אפקט הפלסבו נחשב כאפקט לא ספציפי הפועל באותו אופן, אך לאחרונה מחקרים מראים כי לאפקט הפלסבו דרכי פעולה שונות. אפקט הפלסבו פועל ע”י נוירוטרנסמיטורים של דופמין, אופיאודים וקנבינוידים (Cannabinoid). הקשר בין פיזיולוגית המוח והשפעת הפלסבו משמש כטיעון בעד טיפולים אלטרנטיביים מחברי מאמר זה מעלים מספר נקודות הבאות לערער על הלגיטימציה של שימוש בפלסבו ברפואת ספורט:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
1. שונות בין אדם לאדם
התגובה לפלסבו משתנה בין אתלטים שונים וגם אצל אותו אתלט התגובה תהיה שונה מטיפול לטיפול. בנוסף, מרבית המחקרים מראים השפעה מידית של אפקט הפלסבו, אך לא ידוע על השפעה קבועה לאורך זמן.
2. אפקט פלסבו שלילי
במילים אחרות, אפקט נוסבו. אפקט הנוסבו הוא תגובה שלילית לציפיות שליליות. במקום לצאת מנקודת הנחה שטיפול CAM יגרום לתוצאה חיובית או לא יגרום לשום אפקט בכלל, יש לקחת בחשבון כי פלסבו יכול לגרום גם לאפקט שלילי.
3. כישלון במציאת טיפול יעיל יותר
לרוב, אתלטים להוטים לחזור לספורט ולכן יהיו מוכנים לקבל כל טיפול שאולי יזרז את החזרה שלהם. כתוצאה מכך, אתלטים של מטפלים המשתמשים ב CAM לעיתים לא יהיו חשופים לטיפול מבוסס מחקר יעיל יותר או יחליטו לוותר על טיפול מבוסס מחקר אשר נמצא בעל יעילות גבוהה יותר.
4. רפואה משלימה ואתיקה
כפועל יוצא של השונות והאפקט השלילי האפשרי, זה לא אתי להמליץ על טיפולים אלטרנטיביים כאשר מבססים את הטיפול על השפעת הפלסבו. כיום ידוע כי עצם הידיעה שהטיפול הוא פלסבו לא מבטלת את השפעתו. אולם, גם במקרים אלו השימוש בפלסבו יכול להימצא כשלילי. קיימות בעיות אתיות רבות בנוגע להטעיה וסיכון לפגיעה במטופל.
לא תמיד זה מועיל, לעתים אף מזיק
טיפולים אלטרנטיביים ומשלימים יכולים להיות יעילים, אך עם זאת גם לא יעילים או אפילו מזיקים. ההוכחות להשפעת טיפול מסוג זה מעורפלות. הבעיה היא שמטפלים או אתלטים המשתמשים בטיפולים כאלה לא תמיד מודעים לכך. מחברי מאמר זה מודעים להבדל בין חוסר עדויות לאפקט מסוים לבין עדויות לחוסר השפעה של האפקט. מצד אחד חוקרים צריכים לחפש עדויות חד משמעיות ודרכים חדשות בשביל להבין יותר טוב את השפעת טיפולים אלטרנטיביים ומשלימים, ומצד שני מטפלים העובדים עם אתלטים צריכים לנקוט במשנה זהירות עם כל מה שקשור לטיפולים ללא עדות מחקרית. עליהם לנסות לעמוד בפיתוי של שימוש בהתערבויות בעלות אפקט לא ספציפי כבסיס טיפולי.
ברפואת ספורט פעמים רבות התוצאה הרבה יותר חשובה מהמנגנון. מחקר על מנגנון הפלסבו הניב תובנות מרתקות הקשורות לטיפולים המבוססים על אמונה. כותבי המאמר סבורים כי כאשר יבוצע מחקר באופן שיטתי על הנושא הוא יאפשר שימוש יעיל יותר בטיפולים אלטרנטיביים ומשלימים וטיפולים קונבנציונליים. עד אז שימוש באפקט הפלסבו לא נותן לגיטימציה לשימוש כזה. בעוד זה יכול להיות מוגזם מדי לתת לטיפולים אלטרנטיביים ומשלימים תווית של “זהירות, טיפול זה הוא פלסבו. יכול להיות שהוא יעבוד, יכול להיות שלא, יכול להיות שהוא אפילו יהיה בעל השפעות שליליות” כותבי המאמר מאמינים שזאת נקודה שעל המטפלים לקחת בחשבון.
מאת: ג’ניה מלמן
הכותב הוא פיזיותרפיסט ומאמן כושר, עובד בקופת חולים מכבי ובאופן פרטי. מאמין בהנגשת מידע לקהל הרחב ומתן כלים להתמודדות עצמית עם בעיות אורתופדיות שונות.
מקור:
Beedie, Chris, et al. “‘Caution, this treatment is a placebo. It might work, but it might not’: why emerging mechanistic evidence for placebo effects does not legitimise complementary and alternative medicines in sport.” (2017): bjsports-2017.