אנמיה היא מצב רפואי נפוץ שבו רמת תאי הדם האדומים או ההמוגלובין נמוכה מהרגיל, מה שמוביל לירידה באספקת החמצן לרקמות הגוף. הסימפטומים כוללים עייפות, סחרחורות, חולשה, ובמקרים חמורים, אף התעלפויות. אנמיה היא אחת התופעות השכיחות בעולם: כ-25% מהאוכלוסייה העולמית וכ-4%-8% בעולם המערבי מתמודדים איתה. השכיחות משתנה בין קבוצות גיל ומגדר.
נשים סובלות מאנמיה יותר מגברים, ילדים וקשישים יותר ממבוגרים, וצמחונים וטבעונים נוטים יותר לסבול ממנה מאשר אוכלי כל. גם ספורטאים חשופים לסיכון מוגבר. הגורמים מגוונים: חסרים תזונתיים, דימומים, מחלות כרוניות, גורמים גנטיים ועוד.
אלפים לא מפסידים כתבות מעולות: הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
ברזל: המפתח לחמצן בגוף ומניעת אנמיה בקרב רצים
חסר בברזל הוא הגורם השכיח ביותר לאנמיה, בעיקר אצל רצים ואתלטים. ברזל, מינרל חיוני, מגיע אלינו דרך התזונה ויש לו תפקיד מרכזי: הוא נקשר לחמצן בתוך ההמוגלובין שבתאי הדם האדומים ומאפשר את הובלת החמצן לרקמות הגוף. מחסור בברזל פוגע במבנה ההמוגלובין ומשפיע על יכולת הגוף לשאת חמצן. מקורות תזונתיים לברזל כוללים מאכלים מהחי, כמו בשר אדום, עוף והודו, לצד מאכלים מהצומח, כגון ירקות ירוקים, דגנים מלאים, קטניות ושקדים. ברזל שמקורו במוצרים מהחי נספג ביעילות גבוהה יותר מזה שמגיע מהצומח.
לצמחונים וטבעונים מומלץ לשלב את הברזל מהצומח עם ויטמין C (מפירות הדר וירקות) לשיפור הספיגה. מעבר למחסור תזונתי, גם איבוד ברזל עקב דימומים – גלויים או סמויים – עלול להוביל לאנמיה. חוסרים נוספים שעלולים להוביל לאנמיה הם חסר בויטמין B12 הנפוץ במיוחד בקרב טבעונים וצמחונים וחסר בחומצה פולית המשפיעים על יצירת תאי דם אדומים. B12 נמצא בעיקר במאכלים מהחי, בעיקר בבשר אדום ובכמות מתונה בעוף, ביצים ומוצרי חלב. לכן, ההמלצה לטבעונים ולחלק מהצמחונים היא לקחת תוסף. חומצה פולית תוכלו למצוא בעלים ירוקים, קטניות, דגנים מלאים ופירות הדר. במצבים שבו מאתרים חסר, הטיפול יהיה לרוב נטילה של תוספי תזונה מתאימים במינון מתאים בהתייעצות עם איש מקצוע.
לא להיבהל מאנמיה מדומה
אנמיה מדומה, או פסאודואנמיה, היא תופעה נפוצה אצל ספורטאים. במהלך אימונים עצימים, התחלת שגרת אימונים או שינוי בתכנית, נפח הדם עולה, וכתוצאה מכך ריכוז ההמוגלובין נראה נמוך בבדיקות הדם. עם זאת, בפועל כמות כדוריות הדם האדומות תקינה לחלוטין.
רצים סובלים יותר
השכיחות של אנמיה בקרב רצים גבוהה יותר מכמה סיבות:
- הרס מכני של כדוריות הדם האדומות – האימפקט (חבטה של כף הרגל ברצפה בזמן הריצה) הגדול אצל רצים לאורך זמן, עלול לגרום לשבירה של כדוריות דם ואיבוד של ברזל כתוצאה מכך.
- איבוד דם סמוי דרך מערכת העיכול – האימפקט של הריצה גורם לטלטול של מערכת העיכול ועלול לגרום לדימום.
- עליה בהורמון הפסידין – הורמון המשתתף בבקרת ספיגת ברזל. כשרמת ההפסידין עולה, חל עיכוב בספיגת הברזל. הפסידין עולה גם כתוצאה מפעילות גופנית עצימה ורמתו נשארת גבוהה גם לאחר האימון, מה שעלול לפגוע בספיגת הברזל.
לפני שנבהלים וחלילה חודלים את האימונים חשוב להבהיר שהשכיחות של אנמיה עולה ככל שעומס האימונים עולה, והיא שכיחה במיוחד אצל אתלטים מקצוענים. פעילות חובבנית דווקא יכולה להקטין את הסיכוי לאנמיה כי היא מעודדת את הגוף לייצר יותר כדוריות דם אדומות. וגם אם האימונים שלכם עצימים במיוחד, בעזרת מודעות לכך שהסיכון לאנמיה גדל, תוכלו לשים דגש על תזונה עשירה בברזל, לדעת לעשות את הבדיקות המתאימות, לאבחן בזמן ואפילו לפני שהאנמיה מופיעה ולטפל בעת הצורך. בשורה התחתונה, לפעילות הגופנית יש שלל יתרונות בריאותיים ונפשיים וכאשר עושים זאת באחריות עם הידע המתאים, אין צורך לחשוש.
תוכן הריצה הטוב בישראל – בווצאפ של ראנפאנל
הצטרפו עכשיו לקבוצה השקטה שלנו וקבלו את כל הכתבות החדשות על הריצה:
אבחון
אבחון אנמיה נעשה כאשר רמות ההמוגלובין בבדיקות דם נמוכות מהנורמה. כדי לבדוק מה הסיבה לאנמיה חשוב לבדוק מדדים נוספים. כדאי לבדוק את רמות הB12, חומצה פולית וסטטוס הברזל. חשוב להבהיר כי למדידת רמות הברזל יש להתייחס לכמה מדדים ולא רק לכמות הברזל החופשי בדם, שאינו מייצג את כלל רמות הברזל בגוף. יש להתייחס גם לרמות פריטין – מאגרי ברזל, טרנספרין – נשא הברזל בדם וסטורציית הטרנספרין – כמה מהברזל מחובר לנשא שלו. רק כאשר יש לנו את כלל המדדים, נוכל להבין טוב יותר את סטטוס הברזל בגוף ולטפל בהתאם.
הטיפול באנמיה על רקע מחסור בברזל, B12 או חומצה פולית יהיה בדרך כלל דרך מתן תוספי תזונה מתאימים. משך הזמן עד שמגיעים לרמה תקינה מתחילת הטיפול מאוד משתנה ותלוי בסיבה לחסר. יש אנשים הנוטלים תוסף ל 3 חודשים וזה יספיק, ויש כאלה שיצטרכו תקופה ממושכת יותר, או מינונים משמעותיים יותר.
לסיכום
אנמיה היא מצב רפואי שכיח אצל כלל האוכלוסייה ואצל רצים בפרט. כדי להימנע ממנו, כדאי לשמור על סטטוס תזונתי טוב בשגרה המשלב ברזל וויטמינים חיוניים ומי שרץ באופן עצים, כדאי שיעקוב אחר מדדי האנמיה בבדיקות דם שגרתיות.
רוצים ייעוץ תזונה אצל רוני? מלאו פרטים והיא תחזור אליכם לקביעת תור:
הצטרפו לערוץ הטלגרם של ראנפאנל!
רוצים להתעדכן ראשונים בכל הכתבות החדשות ביותר? לחצו והצטרפו לקהילת האאוטדור שלנו: