לקחנו 5 זוגות נעלי ריצה חדשות, ובדקנו למי מהן אחיזה הכי טובה של הקרקע. מבחן החלקה ואחיזה השוואתי ייחודי באמצעות משטחים עם שיפוע.

מצלעות מכתש חתירה, המדרון המזרחי נטיית הקמר מגיעה ל 60 עד 70 מעלות. בעוד חבריי הגיאולוגים החובבים מתווכחים בלהט האם מדובר בסלע גיר או דולומיט, אני מתקדם בזהירות ותוהה האם נעלי ה HOKA SPEEDGOAT הבלויות (כ 500 ק”מ ריצה) יצליחו לאחוז במשטח הסלעי בצורה יציבה…ליתר ביטחון, אני נעזר בידיים מהרהר לעצמי: “איך מכמתים את יכולת האחיזה של נעלי שטח?”, בהחלט ראוי לכתבה.

אחיזה נעלי שטח

דב טיבי מנסה לאחוז… (צילום: תום כהן)

חיכוך , זה הבסיס

אחת התכונות החשובות בנעלי ריצת שטח היא יכולת האחיזה שלהן בקרקע (Grip or Traction). תנאי השטח השונים, שיפועים חדים, מרקם פני הקרקע, רטיבות ולחות, כל אלה מקשים על יכולת האחיזה ודי בהחלקה קלה כדי להוביל לפציעה לא נעימה. לאור רגישות זו ליכולת האחיזה, מוקדש לנושא, בכול הסקירות, מקום של כבוד… אלא שתיאור יכולת האחיזה, בסקירות אלה, הוא איכותי, סובייקטיבי וכולל מילות תואר כמו good או excellent ולא מבוסס על אינדיקציה כמותית בת השוואה. את זה ננסה לפתח כאן.

באיור הבא ניתן לראות באופן סכמתי את מאזן הכוחות בריצה (או הליכה) על מישור משופע הנטוי כלפי מטה. מבלי להיכנס להסברים פיזיקליים מורכבים ניתן לומר שאם כוח החיכוך המתנגד להחלקה נמוך מרכיב הכוח (הנובע ממשקל הרץ) בכיוון מישור ההחלקה אזי הרץ יחליק או במילים אחרות , יאבד את האחיזה בקרקע:

אחיזה בשטח

מאזן הכוחות בריצה (או הליכה) על מישור משופע הנטוי כלפי מטה

מנגנוני האחיזה בקרקע

הסוליה היא משטח המגע של הנעל עם הקרקע והיא האחראית על האחיזה בשני מנגנונים שונים:

המנגנון הראשי הוא מנגנון אחיזה ברמת המיקרו ומתבסס על החיכוך שנוצר בין הסוליה לקרקע. חיכוך זה תלוי בעיקר בתכונות החומרים שממנה עשויה הסוליה. מקדם החיכוך בין שני חומרים (סוליה / קרקע)  הוא פרמטר פיזיקלי המוגדר כשיפוע בו מתחילה החלקה, הזווית שיוצר שיפוע זה מכונה זווית החיכוך. 

המנגנון השני הוא מנגנון אחיזה ברמת המאקרו המבוסס על המבנה הגיאומטרי של תחתית הסוליה הכולל בליטות שונות. כאשר מרקם הקרקע כולל גבשושיות במידות דומות למידת הבליטות שבסוליה אזי השילוב בין הגבשושיות לבליטות יכול למנוע החלקה.

איך למדוד

כפי שנאמר קודם, מקדם החיכוך או זווית החיכוך מהווה אינדיקציה כמותית ליכול האחיזה של נעל. אלא, שמקדם החיכוך תלוי בשני משטחי המגע: סוליית הנעל והקרקע עליו היא דורכת. מקדם החיכוך בין נעל לכביש אספלט יהיה שונה ממקדם החיכוך שבין אותה נעל לסלע גרניט חלקלק, לכן הדרך להשוות בין יכולת האחיזה של נעליים שונות היא בדיקת זווית החיכוך של הנעליים ביחס לאותו משטח. 

לערך המספרי המוחלט של מקדם החיכוך אין משמעות, אך הערך היחסי שלו מהווה אינדיקציה השוואתית בין נעל לנעל (הערה: בניגוד לאינטואיציה, אין למשקל הנעל משמעות בסוג בדיקה זה – שאלנו פיזיקאית).

מקדם חיכוך

מבחן האחיזה

שיחה קצרה עם דורון בעלי  Runway המרכז המקצועי לריצה והליכה, הותירה אותי עם שלל של חמש נעלי ריצה חדשות, שלוש נעלי שטח ושתי נעלי כביש שהושאלו למבחן והוחזרו לחנות לאחריו:

סקירת נעלי ריצה

המבחן כלל שני שלבים: בשלב הראשון בוצעה השוואה בין נעליים חדשות מקטגורית שטח וקטגורית כביש, בשלב השני בוצעה השוואה בין שתי נעלי שטח מאותו דגם, אחת חדשה ואחת אחרי כ 500 ק”מ ריצה.

שיטת המדידה: הנחת הנעל על משטח אחיד (עץ יבש וגם פס של מסילות ריצה), הגדלת זווית השיפוע של המשטח עד לרגע של תחילת תנועה, מדידת השיפוע ברגע זה.

מדידת מקדם חיכוך נעלי ריצה

השוואה בין נעלי שטח לנעלי כביש

הנעליים החדשות שנבחנו:

  • הוקה ספידגואט 4 – שטח
  • סלמון ספידקרוס 5 – שטח
  • ברוקס קסקדיה 15 – שטח
  • ניו באלאנס 880 – כביש
  • סוקוני גייד 13 – כביש

נעלי ריצה

תוצאות ההשוואה (למשטח עץ יבש ולמשטח מסילת ריצה) מוצגות בגרפים הבאים:

השוואת אחיזהגרף אחיזה

מתוצאות הניסויים ניתן לראות בבירור:

  • האחיזה של נעלי השטח טובה, באופן מובהק, מהאחיזה של נעלי הכביש הן במשטחים חלקים (עץ) לפחות ב 50% ובמשטחים מחוספסים (מסילת ריצה) בכ 27%.
  • אין הבדל מובהק ביכולת האחיזה של נעלי השטח החדשות השונות או בין נעלי הכביש החדשות השונות.

 


ראנפאנל גם בטלגרם: כנסו!


 

השוואה בין נעל שטח חדשה לנעל שטח בלויה

אני חוזר לתחילת הכתבה ולוקח את נעל השטח הבלויה ששימשה אותי לאורך 500 ק”מ של ריצה ורגע לפני שהנעל נזרקת לפח היא מושוות לנעל חדשה (Hoka speedgoat) מאותה דגם, והתוצאות לפניכם:

נעלי ריצת שטח

מתוצאות הניסוי ניתן לראות בבירור שאחרי כ 500 ק”מ ריצה יכולת האחיזה של הנעל ירדה בכ 40% ביחס ליכולת האחיזה של נעל חדשה: 

מסקנות עם הערת אזהרה

הנה לנו מתקן פשוט המאפשר למדוד במהירות ובדיוק את זווית המקסימום לחיכוך הסטטי בין נעל למשטח ייחוס קבוע:

אחיזה נעלי ריצה

האם זה כלי מספק כדי להחליט איזו נעל כדאי לבחור? האם נמצאה הנוסחה לקביעת גורלה של נעל בלויה? התשובות, כמובן, מורכבות יותר: בחירה נכונה של נעל לריצת שטח מתבססת על פרמטרים רבים, אחד החשובים שבהם הוא יכולת האחיזה של הנעל. ליכולת האחיזה של הנעל מאפיינים רבים והחיכוך הסטטי בין הנעל למשטח (שנמדד במבחנים אלו) הוא רק אחד מהם. הבדל קטן בזווית החיכוך בין נעל א’ לב’, לטובת נעל א’, אינו אומר שנעל א’ עדיפה על נעל ב’. יכול להיות, למשל, שדווקא הידרדרות האחיזה של נעל ב’ איטית יותר מזו של נעל א’ ומכאן שלנעל ב’ יהיה יתרון לאורך זמן.

מתוצאות המבחנים בהחלט ניתן להסיק שלא מומלץ לבחור נעל כביש כאשר מתכוונים להרבות בריצות שטח… וכמובן, לנעל בלויה צריך לאפשר לפרוש בכבוד.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים