ההשפעה של השינה ברורה לכולם. אלה השעות הרבות מהיממה שבהן אנחנו מתאוששים, מעבדים את מה שלמדנו ומכניסים לזיכרון, ומייצרים את התובנות למחר. חוסר בשינה מוריד את רמת הזיכרון, משפיע לרעה על המשקל שלנו ומגביר סיכוי להמון מחלות כמו סוכרת, מחלות לב וזיהומים. כמה שינה אתם צריכים כדי להיות בריאים? 

המגמה – פחות שינה

המגמה נגדנו: הקישוריות התמידית מגדילה את שעות העבודה שלנו ומייצרת זמינות 24/7. הנוכחות של המסכים בכל חדר, ועלינו כל הזמן מייצרת גירויים, בידור, ועיסוקים המפריעים לשינה. 

מחקר השינה הגדול בעולם בוצע ב2017 ע”י מכון מחקר לשינה ומוח, פורסם במגזין Sleep של אונ’ אוקספורד. במחקר נבדקו 40,000 איש במקביל ונחקרו הרגלי השינה שלהם והשפעתם על מגוון ביצועים. מחצית מהנבדקים דיווחו על שינה קצרה מ 6.3 שעות בלילה. זו ירידה משמעותית ממחקר שבוצע ב- 1910 אז נמצא שרוב האנשים ישנו 9 שעות בלילה. 

ההשפעה: כ 30% מדווחים על ישנוניות במהלך היום- כלומר על פגיעה בעבודה, לימודים, קשרים חברתיים ואפילו סיכון של ממש בנהיגה וביצוע משימות קריטיות. בילדים הדבר הרסני לבריאותם.  

כמה שינה צריך עבור תפקוד קוגניטיבי אופטימלי?

אחת התגליות המעניינות היא שהשפעת העדר השינה דומה לכולם- הטענה שמבוגרים צריכים יותר שינה פשוט אינה נכונה, זהו מיתוס! לתפקוד קוגניטיבי טוב צריך 7-8 שעות שינה בלילה. 

יש כמה דברים מדהימים שהתגלו: למשל ששנת יתר פוגעת בצורה דומה לשינת חסר – לא צריך לעבור גם את כמות השינה הזו. עוד דבר שהתגלה הוא שרמת הפגיעה כתוצאה מעודף וחוסר שינה היתה דומה בכל הגילאים. 

מה קורה כשלא ישנים מספיק?

המחקר מצא ששתי ההשפעות הגדולות של העדר שינה הן: 

ראשית: ירידה בכושר ההיסק (reasoning) – היכולת לחשוב על משהו בצורה לוגית, להבין ולהסיק מסקנות. 

שנית נצפתה פגיעה ביכולת הוורבלית- כושר הביטוי והשיחה של אנשים נפגע. מעניין לציין שהזיכרון לטווח קצר כמעט ולא נפגע, וזה ממצא שונה ממה שנטען בעבר. 

 



צילום: Unsplash
מקורות: