כואב לכם הגב והרופא חשף בלט דיסק? המרפק כואב, וודאי נאמר לכם שיש לכם דלקת, מרפק טניס? אם עד היום הסתכלו נקודתית על האזור והתמקדו בו בטיפול, הרי שגישה שונה מציעה מבט המתמקד בקשרים ובחיבורים 

מאת: שלי רוזנשטט, פיזיותרפיסטית

הקרסול ננקע שוב ושוב, אתם מורחקים מהאהבה הגדולה שלכם ריצה/רכיבה/שחייה, מתוסכלים, אתם מתרגלים על משטח לא יציב וממתינים בסבלנות, חוזרים להתאהב וזה קורה שוב, הקרסול הבוגדני הזה. הכי מטריפה אתכם העובדה שלא ניתן מענה אמיתי לבעיה שלכם. למה הגוף שלכם בוגד בכם? העיסוי בגב וחיזוק שרירי הבטן לא הועילו. נטלתם אנטי דלקתיים למרפק. מדוע הוא לא מחלים? הקרסול הזה. בוגדני ובעייתי. כעס, תסכול ובעיקר חוסר אונים זו התחושה הרווחת.

אני בטוחה שפרטתי על נקודה רגישה. אני פונה לכל הספורטאים שביניכם, ניתנה לכם הזכות לדבוק באהבה שלכם לספורט. זו זכותכם להתאמן ללא כאב או מגבלה. עליכם וזו חובתכם, להבין את הגוף שלכם, על מנת שהוא יבין אתכם. אני כאן על מנת לספר לכם שהגוף שלכם רבות, לא מובן.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

הקרסול לא בוגדני וחיזוק שרירי הבטן הם לא מענה גורף לכאב הגב שלכם. גם לא מתיחות ועיסוי לחוליה הסובלת מבלט/ פריצת הדיסק. הבעיה טמונה בעובדה שחלק גדול מהאבחון הרפואי שאתם זוכים לו מתיימר לאבחן את הבעיה שלכם מתוך נקודת מבט מצומצמת. כאב בקרסול משמעו בעיה בקרסול, בלט דיסק וכאב גב תמיד יילכו יד ביד. דלקת מצריכה טיפול באנטי דלקתיים… בעידן היום, הגיע הזמן לשנות תפיסה, נקודת מבט והבנה בכלל.

דלקת

דלקת למשל, כאשר היא אינה יוצאת משליטה יש לה חשיבות בהחלמת רקמה. לדלקת כמה שלבים הכוללים הרס ובנייה מחדש. כאשר נוטלים כדורים אנטי דלקתיים, מונעים את השלמת התהליך הדלקתי.  שנית וזו הנקודה החשובה: דלקת היא סימן לבעיה אחרת. הנטייה להתייחס לדלקת כאל גזרה רעה היא מוטעית ונובעת מתוך הסתכלות נקודתית. הגוף הוא מערכת ענפה ואין סופית של קשרים. האחד משפיע על השני ולא ניתן לבודד איבר זה או אחר ולהתיימר להבין את ההתנהגות שלו ללא הבנה מערכתית.

פאסיה FASCIA

הפאסיה היא רקמת חיבור בעלת שכבות. היא נמצאת בכל מקום: מעל השריר, בתוך השריר, סביב איברים פנימיים, בכל מקום. הפאסיה היא רקדנית. חייבת לנוע. לכל כיוון וכן בינה לבין הרקמות האחרות. יש מצבים בהם היא מאבדת את אפשרות התנועה: בעקבות מכה, ניתוח, צלקת. גם מנח סטטי לאורך זמן כגון הישענות על צד אחד של הכסא יכול לגרום לתנועה מופרזת מאותה פאסיה מערכתית. התנועה הזו יכולה לגרום לכאב במקום אחר ולעיתים מרוחק בשל רקמה עייפה. כלומר, הכאב יתבטא במקום אחר מהבעיה האמיתית, וזה יכול למנוע מאיתנו להבין את מקור הכאב.

אנחנו לא רק שרירים ושלד!

כאב ויסצרלי משמעו כאב המגיע מחיישני כאב המצויים באיברים פנימיים ומקרינים החוצה. הכאב עשוי להתנהג ככאב אורטופדי, אך הוא איננו כזה. כאב ויסצרלי, הוא מפושט, עמוק, קשה למיקום ולעיתים גם קבוע ואינו תלוי תנועה, כלומר יופיע בין אם הסובל ממנו יושב, עומד או שוכב. שימו לב שהכבד והכליות עשויים לגרום לכאב גב תחתון. כיס המרה, למשל, תריסריון, כבד וסרעפת עשויים להקרין לשכמה הימנית.

כואב

עוד על איברים פנימיים

דר’ גורג’ גודהרט, מייסד הקינזיולוגיה היישומית (Applied Kinesiology), גילה קשרים בין איברים פנימיים מסוימים ותפקוד תקין של שרירים בהתאמה. בנוסף, איברים פנימיים קשורים זה לזה על ידי רצועות ומשפיעים זה על התנועות של האחר. לדוגמא, ירידה בתנועתיות הקיבה או בעיה בתפקוד הקיבה, עשויה להשפיע על תפקוד חלק משריר החזה הגדול (Pectoralis Major)- החלק היוצא מעצם הבריח. במידה וחלק משריר החזה הגדול אינו מתפקד כראוי, כל פעולות הדחיקה, שכיבות סמיכה ואחרים. יעשו באופן שאינו מאוזן. מכאן, חוליות הגב העליון עשויות לסבול, להסתובב, לשנות מנח ועוד רבים וטובים. החל מנקודה זו הפלונטר רק הולך וגדל. תיתכן השפעה על גב תחתון, יציבות אגן, כאבי כתף וכל טוב הארץ.

מתוך אותה הסתכלות נקודתית ומצומצת הרופא/ המטפל שלכם יעניק לכם עיסוי בגב במידה והגב כואב, דיקור למרפק במידה והוא הסובל או כל איבר אחר חף מפשע. כאן בדיוק מקומה של ההסתכלות המערכתית. לא זאת בלבד שהקיבה סובלת במקרה זה, הקיבה מחוברת בעזרת רצועות לסרעפת, טחול, מעי גס וכבד. גם הם יושפעו, יסבלו וישימו מכשול בפני עיוור. אולי אתם ישנים על הבטן ולוחצים על הקיבה, אולי סוג מסוים של מזון מרגיז אותה? אולי בכלל תבנית הנשימה שלכם לקויה, הרצועה שבין הסרעפת לקיבה התקצרה וכל השאר היסטוריה? עיסוי לגב וחיזוק שרירי בטן יהיו במקרה זה, פחות יעילים.

המלצות?

  1. נסו שלא לישון על הבטן.
  2. אל תמעיטו בערכם של מאכלים שגורמים לכם לתחושה לא טובה. מודעות גוף בסיסית תאמר לכם את זה.
  3. וודאו שאתם נושמים לבטן (נשימה סרעפתית), במנוחה, כמובן.

הכי חשוב, תחשבו מקרו, גדול, מערכתית.

מעניין נכון? הצטרפו אלינו לדיוור השבועי האיכותי:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

נקודות נוירולמפטיות

מערכת הלימפה היא מערכת צינוריות פתוחה (בניגוד למחזור הדם), אשר מנקזת נוזלים מהחלל הבין תאי חזרה לכלי הדם. המערכת הזו משיבה חלבונים ומים שיצאו מכלי הדם הקטנים לחלל שבין התאים, חזרה לכלי הדם על ידי צינוריות וקשריול לימפה. נקודות נוירולמפטיות אלו נקודות הפזורות בעיקר על החזה, גב וגפיים תחתונות. כל נקודה מנקזת את נוזל הלימפה משריר ספציפי. במידה והנקודה נמצאת בכיווץ כלשהו, ניקוז נוזל הלמפה מאותו שריר ספציפי יינזק ושוב, השריר יפעל במתכונת מצוצמצת.

איך זה משליך עלינו? האם ידעתם שהרבה נקודות נוירולמפטיות באזור בחזה משפיעות על ניקוז נוזל לימפתי ומכאן על תפקוד שרירי שכמות וכתפיים? למשל לגבי מתאמנים באומנויות לחימה הכוללות מגע, דחיפה קטנה לחזה מהיריב, מכה קטנה או גדולה אך חוזרנית. כיצד היא תשפיע על הנקודות? ייתכן וכתוצאה מכך נפגע הניקוז הלימפטי משריר הארבע ראשי, משרירי “השרוול המסובב”, משריר הטרפז. ייתכן ואותו מתאמן גם יחפוץ לצאת לריצה כאשר קיים ניקוז למפטי לקוי משריר הארבע ראשי. מעניין שכתוצאה מכל זאת, ייתכן נקע חוזרני בקרסול! במקרה הזה, תרגול על משטחים לא יציבים, לוקה בחסר- הוא חשוב, אך אינו נותן מענה מספק.

איך זה משליך עלינו? לוחמי אומנויות לחימה, רצים ובכלל, העבירו אצבע על החזה והגב העליון. האם קיימת רגישות בנקודה מסוימת? במידה וכן, עסו את הנקודה במשך כשתי דקות עם כיוון השעון, אחת לארבעה ימים עד לתום הרגישות. מעניין ושונה ממה שהכרתם?

הגוף שלכם הוא מערך ענף של קשרים מעלפים! 

שימרו עליו, נסו להבין אותו. הגוף שלכם לא בוגד בכם. פשוט לעיתים לא מבינים אותו. קיימים אין סוף קשרים כאלו ואחרים. שנו את אופן החשיבה שלכם. די לחשיבה המיושנת. מגיע לכם יותר, הרבה יותר.

רוזנשטט שלי
פיזיותרפיסטית מוסמכת
BPT