אנשים רבים מוטרדים מהיציבה שלהם- האם היא טובה? האם הם כפופים מדי? האם זו בעיה? אם העמידה שלכם לא נראית כמו יציבה נורמלית, יתכן שאתם בבעיה, אבל לא מהסיבה שאתם חושבים.
מאת: ג’ניה מלמן, פיזיותרפיסט
מה זאת יציבה?
מחקר יציבה של שמידט ושותפיו הראה שאדם המתבקש לעמוד מספר פעמים זקוף יבצע זאת תוך שינוי ביציבה מפעם לפעם. הוכח גם שהקשת המותנית (לורדוזה) משתנה בין מצב סטטי למצב דינמי – כלומר יציבה היא משהו דינמי המשתנה בהתאם לסביבה ולכוחות החיצוניים הפועלים עלינו.
בהערכת יציבה מחפשים בעיות בכמה אזורים טיפוסיים: למשל מנח הצוואר, כאשר סנטר בולט לפנים, או מנח הכתפיים – כתפים מעוגלות. גב עליון כפוף (היפרקיפותי) או מנח גב תחתון עם קשת מוגברת (היפרלורדוזה) או קשת מופחתת. מעבר למשהו קוסמטי, לא בהכרח יש לראות את המצבים האלה כבעיות, או כגורמים לכאבים או מגבלות.
השפעת יציבה על הצוואר
מחקר שבוצע על 107 נבדקים ניסה לראות האם אצל סובלים מכאבי צוואר יהיה יותר כיפוף צווארי לבין אלו שלא. מכיוון שהחוקרים לא מצאו בספרות הגדרה למה נחשב כנורמה הם הגדירו שינויים קיפותיים כשינוי הגדול ב 4 מעלות בין החוליות. החוקרים לא מצאו הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות. 23% בקבוצת הסובלים מכאב ו 17% בקבוצת הבריאים הראו שינויים קיפותיים בצוואר. מסקנת החוקרים הייתה כי אין קשר בין מנח הצוואר לכאבים (3).
עמוד שדרה תורקלי (גבי) וכתפיים
קיימת סברה כי כיפוף – בשמו המקצועי קיפוזה תורקלית (40 או 50 מעלות קיפוזה) מקושרת לכאבי כתף ובייחוד לבעיות בשרוול המסובב (rotator cuff – מערכת גידים ושרירים הנמצאת בתוך הכתף). הוצעו מספר היפותזות להסבר התופעה:
- שינוי מנח השכמה – בקיפוזה (כיפוף) מוגברת השכמה מורמת ומוטה קדימה יותר מהרגיל. כתוצאה מכך החלל מתחת לאקרומיון (הקצה הבולט של עצם השכמה מעל למפרק הכתף) קטן, מה שעלול להגדיל את הסיכוי ל “צביטה” (כאב כתוצאה מצביתה פנימית בכתף).
- שינוי באורך מתח של השרירים – כתוצאה מהקיפוזה נוצר שינוי בעקומת אורח מתח של השרירים המתחברים לשכמה.
סקירה עדכנית (4) באה לבדוק האם יש הבדל במנח הגב באיזור החזה (הגב התורקלי) בין אנשים הסובלים מכאבי כתף לבין אלו שלא. וכיצד שינוי המנח התורקלי משפיעה על כאב, תפקוד וטווח תנועה אצל אלו הסובלים מכאבי כתף ואלו שלא. ממצאי הסקירה הראו שאין קשר בין מנח סטטי של תורקס לכאבי כתף. אולם מצאו שישיבה שפופה מפחיתה את טווח הכתף. הסיבה המדויקת שבגללה ישיבה שפופה מגבילה את טווח הכתף לא ידועה, אולם הסיבות המשוערת לכך הן:
- במנח זה השכמה נמצאת בפרוטרקציה (הטיה קדימה וסיבוב פנימי) – מנח זה יוצר סוג של בלוק מכני המגביל את טווח הכתף.
- ישיבה שפופה מלווה בלורדוזה מוגברת של עמ”ש מותני וצווארי.
- הישיבה השפופה משנה את עבודת השרירים המקושרים לשכמה.
איזור המותניים (גב תחתון / עמוד שדרה לומברי)
ביחס לאזור המותניים יש שני מצבים עיקריים המקושרים לכאבי גב תחתון:
- קשת מוגברת (היפרלורדוזה)
- קשת מופחתת (היפולורדוזה)
סקירה אחת מצאה קשר בין עקומה מותנית מופחתת (היפולורדוזה) לכאבי גב והשנייה לא מצאה קשר כזה.
בסקירה שמצאה קשר, אצל אנשים הסובלים מכאבי גב יש עקומה מותנית מופחתת ביחס לאלו שלא סובלים מכאבי גב. זו סקירה שהתבצעה (5) על 13 מחקרים (ובהם 796 נבדקים בקבוצת הניסוי ו 927 נבדקים בקבוצת ביקורת).
החוקרים מצאו מספר גורמים מקושרים (חשוב לזכור כי קשר וסיבתיות זה לא אותו הדבר) לעקומה:
- גיל – עליה עם הגיל גורמת לירידת הקשת.
- מחלות עמוד שדרה – הצרות יכולה לגרום להפחתת הקשת המותנית ואילו ספונדליזיס יכול לגרום להגדלת הקשת המותנית.
- כאב – יכול לגרום לשינוי המנח והקטנת הקשת המותנית.
סקירה נוספת (6) משנת 2008 של 54 מאמרים שהניבה סך הכל 20709 נבדקים לא מצאה עדויות המקשרות מנח עמוד שדרה לכאב.
לסיכום
האם נחשפתם לאיזה פרסום באינטרנט למתקן ש”משפר את היציבה” או מסייע לכם לזכור להזדקף? ככל הנראה התעסקות ביציבה סטטית נובעת בעיקר מנורמות חברתיות. בפועל, מנחי יציבה סטטים שונים הם נורמלים ובסך הכל מראים את השונות באוכלוסיה הכללית.
אין לנו כיום מספיק עדויות בשביל לקשר מנח סטטי לכאב. מעבר לכך, לא ניתן לדעת מה קדם למה, השינוי במנח או הכאב.
באופן כללי, לדעתי התעסקות עם יציבה סטטית לרוב היא מיותרת והרבה יותר חשוב להסתכל על היציבה הדינאמית שלנו. כלומר, האם המנח שאני נמצא בו באותו רגע משמש אותי בצורה היעילה ביותר לביצוע מטלה או האם היציבה שלי מאפשרת לי להכנס למנח הרצוי בצורה היעילה ביותר. השורה התחתונה היא – פחות משנה איך אתם עומדים, יותר חשוב איך אתם זזים.
ג’ניה מלמן; הכותב הוא פיזיותרפיסט ומאמן כושר, עובד בקופת חולים מכבי ובאופן פרטי. מאמין בהנגשת מידעלקהל הרחב ומתן כלים להתמודדות עצמית עם בעיות אורתופדיות שונות.
Sources:
- Schmidt, Hendrik, et al. “How do we stand? Variations during repeated standing phases of asymptomatic subjects and low back pain patients.” Journal of Biomechanics (2017).
- Dreischarf, Marcel, et al. “Differences between clinical “snap-shot” and “real-life” assessments of lumbar spine alignment and motion–What is the “real” lumbar lordosis of a human being?.” Journal of biomechanics 49.5 (2016): 638-644.
- Grob, D., H. Frauenfelder, and A. F. Mannion. “The association between cervical spine curvature and neck pain.” European Spine Journal 16.5 (2007): 669-678.
- Yamamoto, Atsushi, et al. “The impact of faulty posture on rotator cuff tears with and without symptoms.” Journal of shoulder and elbow surgery 24.3 (2015): 446-452.
- Chun, Se-Woong, et al. “The relationships between low back pain and lumbar lordosis: a systematic review and meta-analysis.” The Spine Journal (2017).
- Christensen, Sanne Toftgaard, and Jan Hartvigsen. “Spinal curves and health: a systematic critical review of the epidemiological literature dealing with associations between sagittal spinal curves and health.” Journal of manipulative and physiological therapeutics 31.9 (2008): 690-714.
- Lederman, Eyal. “The fall of the postural-structural-biomechanical model in manual and physical therapies: exemplified by lower back pain.” Journal of bodywork and movement therapies 15.2 (2011): 131-138.
הזמנה לתוכנית אימון הריצה האישית:
אימון אישי אפקטיבי מהבית, בהנחיה מרחוק: נביא אתכם לתוצאות, עם ייעוץ צמוד של גיא חלמיש עורך ראנפאנל. תוכנית מקצועית והורדת סיכון מפציעות. בעלות חודשית לא גבוהה של 250 ש”ח, נכין אתכם לכל המרחקים- מאפס ועד מרתון!