מה שווה יותר משוקו חם במזג אוויר חורפי שכזה? ואיזה כיף לדעת שזה לא רק פינוק, אלא אפילו פינוק בריא? על קקאו נא – בצורתו המקורית בפולים ובאבקה ויתרונותיו לספורטאים, בכתבה הבאה:
קקאו הוגדר כבר על ידי האצטקים והמאיה כ”משקה האלים” מכאן גם שמו של עץ הקקאו “תאוברמיה”. את הקקאו מפיקים מפירות עץ הקקאו, וכדי שהוא יהפוך אכיל עבור בני אדם, נדרשים תהליכי תסיסה וייבוש מורכבים. אחת השאלות המעניינות היא איך בני המאיה והאצטקים הגיעו בכלל לרעיון שאפשר להפוך את הפולים של העץ המוזר, הגדלים על הגזע ולא על הענפים, למזון ולמשקה? הסברה הרווחת היום, כפי שכותב אסף אביר (מחבר הספר “לא ספר בישול”), היא שהשבטים הקדמונים הללו ניסו להכין בירה, ובמקרה יצא להם קקאו.
הצטרפו לניוזלטר – פעם בשבוע בלבד עם תכנים מעולים מהפאנל:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאשר משלוח פרסום ועדכונים
מיתוסים ואגדות רבות נקשרו סביב הקקאו – טענו שהוא מעלה אנרגיה, מעלה חשק מיני, משפר מצב רוח, אנטי-סרטני, מרפא דלקות ועוד.מה מכל זה נכון? מתברר שלא מעט, ופה נתרכז ביתרונות ספציפיים שיכולים לשרת את אוכלוסיית הספורטאים:
- הקקאו מכיל ריכוז גבוה של מגנזיום – מעבר לכך שמגנזיום הוא מינרל שמסייע בהרפיית שרירים, הוא גם עוזר להורדת לחץ דם, ומסייע בדחיית עייפות, ובכך יכול לעזור לספורטאי סיבולת להחזיק אימון ותחרות לאורך זמן.
- הקקאו מכיל אנטיאוקסידנטים – נוגדי חמצון שיכולים לסייע לצמצם את נזקי החמצון שנגרמים כתוצאה מפעילות גופנית מאומצת, ולסייע בהתאוששות מאימונים.
- הקקאו מכיל מעקבי MAO, שתפקידם בגוף הוא להפחית תיאבון.
- הקקאו מכיל תרכובות רבות של פוליפנולים – אנטיאוקסידנטים שנקשרים למניעת מחלות לב וכלי דם, ולענייננו, כספורטאים – גם מגנים על הלב ומשפרים את זרימת הדם.
- הקקאו מכיל תאוברומין, חומר שנמצא כמעקב ומשפר שיעול יותר מאשר תרופות. היות וספורטאים רבים סובלים ממחלות דרכי הנשימה בחורף, קקאו יכול להיות תרופת מנע או טיפול נגישה ובריאה.
קקאו נא
שימו לב, אנחנו מדברים פה על קקאו נא, ולא על שוקו או שוקולד רגיל. בתהליכי הייצור של השוקולד, מפחיתים את המרירות של פולי הקקאו במטרה שהמוצר יהיה טעים יותר לחיך המערבי, וכדי שהוא יעמוד בסטנדרטים של שיווק וחיי מדף. כתוצאה מכך, נפגעים רבים מהחומרים הפעילים בקקאו, ואנחנו מקבלים מוצר שלא ייתן את ריכוזי החומרים הנדרשים כדי לקבל את האפקט הרצוי.
כף קקאו ביום
ההמלצה כיום מדברת על כף קקאו ליום. תוספת הקקאו, כמו כל סופר-פוד אחר שתשמעו עליו, לא מיועדת להחליף תזונה מלאה ובריאה, או “לתקן” תזונה לקויה,אלא לתסף את הגוף במינרלים וחומרים מיטיביים שיקלו עליו לעמוד בדרישות האימונים והחיים ויטיבו את ההתמודדות של הגוף עם אתגרי חולי וסטרס על סוגיהם.
איזה מוצר קונים ואיך משתמשים
קקאו נא, בין אם פולים שלמים, פולים גרוסים או באבקה. ניתן להוסיף פולי קקאו שלמים או גרוסים לשייק חלבון, שייק פירות או ליוגורט. בנוסף, ניתן להכין משקה קקאו מאבקת קקאו עם מים וחלב ולהמתיק במעט דבש או מייפל לפי הטעם.
ניתן לאפות עוגות ועוגיות שוקולד בעזרת אבקת קקאו נא במקום אבקת הקקאו המסחרית (קקאו הולנדי).
אבקת קקאו הולנדית נטולת המרירות המצויה באבקת הקקאו הנע, ולכן חסרה ברוב היתרונות של פולי הקקאו.
שוקולית, שהיא אבקת קקאו הולנדית ממותקת מכילה בתוכה כבר את הסוכר, ולכן תכיל כ-25 קק”ל בכפית, בעוד כפית קקאו נא תכיל 5 קק”ל. מסיבה זו, ייתכן שתצטרכו להמתיק יותר את התערובת לפני האפייה.
מאת: אורית שמש
אורית היא דיאטנית ספורט קלינית, מומחית בלהפוך אנשים שעושים ספורט לספורטאים. מומחית לתזונת ספורט ותזונת ילדים. השגת ירידה במשקל דרך שינוי הרגלים, מחשבות ודפוסים.במטרה ליצור שינוי לחיים.