כל מי שעוסק בספורט אירובי רואה אותם: מבוגרים שהתמידו שנים (במיוחד בשילוב אימוני התנגדות), נראים צעירים יותר ב 10 שנים מחבריהם שלא מתאמנים! הם חזקים יותר, רזים יותר, ודומה שהספורט עוצר את תהליך ההזדקנות שלהם. מחקר חדש מפצח מנגנון פיזיולוגי במיטוכונדריות ומוצא את חומר הפלא שמסביר את זה. 

ללא ספק ספורט מסייע למבנה גוף, הרכב שומן ושרירים טוב יותר ובכך תורם לחזות צעירה יותר של אנשים גם בגילאים מבוגרים, אבל יתכן שיש פה עוד משהו: מחקר חדש (ינואר 2021) פורסם לאחרונה במגזין Nature Communications, על ידי חוקרי אוניברסיטת קליפורניה (1) שמצאו שחומר מסוים המופרש במיטוכונדריות משמש כבלם לירידת היכולת הפיזית והשרירים אצל עכברים. הם הוכיחו גם שהחומר הזה מופרש יותר בבני אדם העוסקים בספורט!


ערוץ ראנפאנל בטלגרם >>> הציצו בזה פה!


נגד הזדקנות – ההורמון מוטסי (MOTS-c)

לפי המחקר, הזדקנות בריאה נתרמת מכושר מטבולי והספק פיזי. המיטוכונדריות הם אותו גופים בתא המשפיעים על הפעילות המטבולית (הפקת אנרגיה בגוף), ולפעילותן יש השפעה חזקה על הזדקנות. עד כה הדרך המדויקת בה הם עושים זאת לא היתה ידועה, והמחקר החדש גילה כיצד חומר (שכשלעצמו היה מוכר) בשם MOTS-c משפיע בצורה משמעותית על ביצועים ספורטיביים ובריאותם של עכברים זקנים, בגילאי הביניים וצעירים. כן בינתיים – רק על עכברים, אבל ככה מתחילים הרבה מהמחקרים. 

המחקר הראה שהזדקנות מוטבעת ומנוהלת בגנים ובתקשורות ביו-כימיות שהמיטוכונדריות מייצרות מול אברונים תאיים אחרים ויתכן שניתן להשפיע עליה לטובה באמצעות התערבות עם אחד מהחומרים המעורבים בתהליכים אלה. 

מסתבר שהמיטוכונדריות לא מעורבות רק בתהליכי הפקת האנרגיה האירובית בגוף- משהו שרבים העוסקים בספורט כבר יודעים. המיטוכנדריות גם פועלות בתקשורות מבוססות פפטידים המיוצרים בהן (MDPs) – אלה שרשראות חלבונים המהוות “שליחים” תוך תאיים, אשר משפיעים על הרבה תהליכים פיזיולוגיים. בתוך הקבוצה הזו נמצא אותו חומר שהמחקר בדק בשם MOTS-c המעורב בשליטה בשיווי המשקל המטבולי. החומר הזה מופרש ברמות שונות בגילאים שונים, והוא נמצא גם בשלד ובמחזור הדם ולכן מכנים אותו לעתים “הורמון המיטוכונדריה” (הוא פועל בדומה להורמונים שהם חומרי תקשורת המועברים מאבר אחד לאבר אחר בגוף באמצעות מחזור הדם). 

“המיטוכונדריות ידועת כמקור האנרגיה של התא, אבל הם גם מרכזי ניהול מסייעים בשליטה על המטבוליזם באמצעות מעין הורמונים המופקים בהם ומועברים לשאר הגוף”

יש יותר מוטסי (MOTS-c) בגוף אחרי פעילות אירובית

אבל הם לא הסתפקו בכך והלכו צעד נוסף: הם בדקו את כמויות ה MOTS-c בשרירי צעירים שהתאמנו על אופני כושר (10 סטים של דקה ב VO2Peak – כלומר מאמץ מקסימלי, עם 75 שניות מנוחה), וגילו שכמותו גדלה משמעותית אחרי האימון ונשארה גבוהה גם אחרי מנוחה של 4 שעות.  כנראה שבמחקר הזה התקדמנו עוד קצת להבין מה שכל רוכב יודע: רכיבה ספורטיבית משמעותית על אופניים (בעוצמת VO2Peak אינטנסיבית) אצל בני אדם מגדילה את הייצור של החומר הזה.

מוטסי (MOTS-c) שיפר ביצועים, הוריד השמנה ותנגודת אינסולין!

אחרי שהם הוכיחו שיש לרוכבי אופניים 4 שעות של יתרון בכמויות המוטסי שלהם בגוף אחרי אימון מאוד אינטנסיבי, נשאלה השאלה: האם הוספה מלאכותית, חיצונית שלו יכולה לשפר את הביצועים? 

הם לקחו את חומר הפלא הזה, ונתנו כמות של 5מ”ג לקילו ממנו לעכברים ליום לשבועיים – בשלוש קבוצות גיל (צעירים, ביניים, מבוגרים). התגלה שהמוטסי שיפר את הביצועים הפיזיים של עכברים על גלגלת בצורה משמעותית. 

אצל הצעירים – הראו החוקרים האלה בעבר ש MOTS-c ביטל השפעת השמנת יתר קיצונית (אוביס) והפחית סיכוי לחלות בסוכרת (שיפר תנגודת אינסולין) והביצועים שלהם היו טובים בהרבה מאלה שלא קיבלו את החומר תחת דיאטה דומה. הם מצאו שהשפעת החומר גדולה יותר אחרי 10 ימים מאשר אחרי שבוע ושבעכברים צעירים היתה לו השפעה משמעותית על מבנה הגוף – תרומה ליותר מסת שריר. 

אצל המבוגרים – הם הוכיחו שהמוטסי הוריד את השפעת ההזדקנות. בכמות של 15מ”ג לקילו ליום במשך שבועיים, ביצעו העכברים ריצות ארוכות בהרבה לעומת אלה שלא קיבלו את החומר וייצרו יותר תפוקת כח. הוא אפשר ל 17% מהנבדקים לרוץ את השלב האחרון של המבחן בעוד שאף אחד מהנבדקים שלא קיבלו את החומר הצליחו להגיע לשלב הזה. יותר מכך- עכברים זקנים בחלק האחרון של חייהם לאחר הזדקנות שקיבלו את המוטסי ביצעו טוב יותר מהעכברים בגילאי הביניים, מה שמעיד על השפעה מהותית ולא רק המרצה קצרת טווח.  המחקר המשיך והוכיח עוד השפעות חיוביות בתחום חילוף החומרים ועוד. 

“דגימות שנלקחו מרוכבי אופניים נייחים לפני במהלך ואחרי האימון הראו גידול משמעותי בכמות ה MOTS-c בשרירים ובדם עד 4 שעות לאחר האימון”

ריצה למבוגרים נגד הזדקנות – אנטי אייג’ינג

למול פעילות לאורך כל החיים, שהיא קשה לרבים, יש גם חשיבות להשפעת טיפולים בגילאים המאוחרים בגיל בו כבר החלה הזדקנות. לא כולם ביצעו ספורט אינטנסיבי כל חייהם, ולגילוי מכניזמים ואפשרויות חדשות בתחום הטיפול במבוגרים יש חשיבות עצומה. בבדיקת החוקרים גם לפני סוף החיים. המוטסי (MOTS-c) שיפר את התפקוד של העכברים במבדקי הליכה (שכן ריצה כבר לא היתה אפשרית בגילאים שנבדקו) גם בהתערבות מאוחרת. 

MOTS-c (מוטסי) חומר הפלא הטבעי החדש?

אמנם מדובר בעכברים, והמרחק ליישום מעשי אצל בני אדם בהתערבות חיצונית עוד רחוק. אבל אלה השפעות מרחיקות לכת בכל הגילאים עם השלכות על הרפואה וגם על הספורט. כנראה שהם פיצחו פה עוד מנגנון המסביר לא רק כיצד ניתן לשפר ביצועים בספורט, אלא כיצד הספורט מסייע להשאיר אותנו צעירים. תודה לחוקרים, למדע ולמיטוכונדריות, אה… וגם לסשנים עצימים וקשים על האופניים!

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

Source:
(1) Reynolds, J.C., Lai, R.W., Woodhead, J.S.T. et al. MOTS-c is an exercise-induced mitochondrial-encoded regulator of age-dependent physical decline and muscle homeostasis. Nat Commun 12, 470 (2021)