שכבת בסיס (base layer) היא הבגד הקרוב ביותר לגוף, ומיועדת להילבש מתחת למעיל או שכבות נוספות כדי לשמור על חום הגוף. שכבות הבסיס מיוצרות מחומרים שונים, שמשפיעים על מידת הבידוד של הבגד, המגע שלו וחופש התנועה שהוא מאפשר. טל נוה השווה שתי חולצות בסיס של CRAFT, והתוצאה לפניכם.

כתב: טל נוה
צילמה: מיכל נוה

 ביגוד טכני משוודיה – CRAFT

חברת CRAFT השבדית היא יצרנית המתמחה בביגוד טכני ברמה גבוהה למגוון ענפי ספורט ולמגוון רמות, החל מרמת הספורטאים החובבים ועד לספורטאי עלית. החברה משקיעה משאבים עצומים במחקר ופיתוח ומתגאה בכך שרבים מעובדי החברה, גם בתפקידים בכירים הם ספורטאים ברמה גבוהה עד גבוהה מאד. ההתמחות של החברה היא בביגוד המספק ויסות טמפרטורה ולחות אופטימליים והיא מחזיקה בלא מעט פטנטים בתחום הבדים התרמיים. קיבלתי למבחן שתי חולצות בסיס (base layer) שונות כדי לעמוד על ההבדלים ביניהן.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

נעים להכיר – Active Comfort חולצת

החולצה הראשונה שבחנתי היא חולצת שכבת בסיס מסדרת Active Comfort המיועדת לפעילות ברמת עצימות קלה עד בינונית ומכוונת לשמירה על נוחות מקסימלית בזמן הפעילות. כדי להשיג את המטרה, החולצה מעוצבת בהתאמה ארגונומית מוקפדת למבנה הגוף ולחופש תנועה מקסימלי ומיוצרת ללא תפרים.

כדי לשלב בין יכולות טכניות גבוהות לבין מגע נעים, בד החולצה מורכב מ 70% פוליאסטר ו 30% פוליאמיד.
מחיר – 162 ש”ח (לחברי מועדון – 135 ש”ח), וניתן להשיג אותה בירוק, לבן, אפור ושחור. לעמוד הקניה באתר. גם בחולצה הזו וגם בחולצה שניה שבחנתי, המידות תאמו למידה הרגילה שלי.

חולצות בסיס

חווית השימוש בחולצת Active comfort

דבר ראשון שבולט לעין – החולצה היא חולצה נאה ומעוצבת היטב, דבר שפחות שכיח בחולצות שמעצם הגדרתן כשכבת בסיס מיועדות להילבש מתחת לבגדים אחרים. אפשר בהחלט ללבוש את החולצה מתחת לז’קט פתוח (לפחות למי שמבנה גופו מאפשר זאת) גם לא בזמן פעילות. כלומר – גם בבקתת הסקי המחוממת, כשתתלו את המעיל הכבד על הוו המיועד לו ותתפנו לשתיית הבירה כשאתם לובשים את חולצת ה Active Comfort שלכם, תרגישו טוב עם איך שאתם נראים.

אבל לא קיבלתי את החולצה רק כדי לספר על איך שהיא נראית, נכון? צריך גם להתאמץ קצת.

אז לבשתי את החולצה ויצאתי לריצה של שעה וחצי בתנאים מאתגרים לביגוד ספורט, הטמפרטורה היתה כשמונה מעלות וירד גשם קל לאורך כל הריצה. פחדתי שיהיה לי חם מדי לרוץ בחולצה טכנית צמודה בטמפרטורה כזו, אך הופתעתי לטובה: החולצה עשתה עבודה טובה מאד בשמירה על טמפרטורה נעימה תוך נידוף חום עודף החוצה.

הגזרה של החולצה כמובטח מותאמת ארגונומית לגוף ומאפשרת חופש תנועה מקסימלי למרות שהיא צמודה.

יתרון נוסף בגזרה הוא אורך החולצה. החולצה ארוכה למדי. יש רצים, ובעיקר רצות, המעדיפים לכסות את הישבן מסיבות אסתטיות או הרגשה נוחה. בחולצה זו ניתן לעשות זאת בקלות. עוד יתרון חשוב לאורך החולצה הוא שהגב התחתון לא נחשף ומתקרר תוך כדי פעילות כמו שקורה בחולצות קצרות ממנה. המשמעות היא שמירה טובה יותר על חום הגוף.

גם הגשם הפריע פחות מהצפוי בריצה עם החולצה. עד סוף הריצה החולצה נשארה יבשה יחסית. כלומר גם נידפה בהצלחה זיעה וגם לא ספגה מים מהגשם שלא הפסיק לרדת.

base layer

היובש היחסי וגם העיצוב הייחודי של החולצה ללא תפרים עזרו למנוע תופעה מציקה נוספת שבדרך כלל מתגברת בתנאי רטיבות: אני מדבר על שפשופים. האזורים המועדים – בתי השחי והחלק הפנימי של הזרוע נותרו חפים משפשופים למרות הרטיבות. בנוסף רוב הגברים הרצים מכירים את התופעה של דימום מהפטמות בגלל חיכוך בבד החולצה. גם כאן הבד הנעים ועיצוב החולצה מנעו את התופעה לחלוטין וזאת למרות שאני רגיש יחסית ולמרות תנאי הרטיבות שבדרך כלל מחמירים את הבעיה.

סיימתי את הריצה עם חיוך רחב על הפנים. בדרך כלל זה כך, אבל הפעם היתה לחולצה שלבשתי תרומה מכרעת.

מבחינתי חולצה מושלמת לפעילות בתנאים קרירים ורטובים.

CRAFT

חולצת Active Extreme – לתנאים קיצוניים

החולצה השנייה שבחנתי היא חולצת בסיס מסדרת Active Extreme המיועדת לפעילות ספורטיבית בעצימות גבוהה בתנאי חורף. תכנון ועיצוב החולצה מכוונים קודם כל לביצועים גבוהים.

בד החולצה עשוי מ 100% סיבי פוליאסטר שהוא בד דק מאד, קל מאד וגמיש מאד. ביחד עם עיצוב ארגונומי מיוחד החולצה אמורה לספק התאמה צמודה ומושלמת לגוף והרגשה שהיא בעצם חלק ממנו בזמן הפעילות.

מחיר – 180 ש”ח (לחברי מועדון – 150 ש”ח), ניתן להשיג בשחור וירוק, בשחור ובכחול, לעמוד הקניה באתר.

יוצאת למבחן Active Extreme

גם כאן המידה היא המידה הסטנדרטית. צריך לזכור עם זאת שהחולצה אמורה להיות מאד צמודה.

מיד עם הלבישה הראשונה של החולצה מרגישים בהצהרת הכוונות: החולצה צמודה מאד, עשויה מבד קל להפליא וגמיש ביותר המעניק נוחות וחופש תנועה מירביים. הבד הקל מתבטא גם בגודל אליו מתקפלת החולצה. היא כמעט ולא תופסת מקום – נתון חשוב כשאורזים ציוד למאמצים מתמשכים.

מכיוון שהחולצה מיועדת לשימוש במאמצים בעצימות גבוהה הוקדשה מחשבה רבה לעניין נידוף הזיעה והאוורור. החולצה מדגימה שימוש מתוחכם ברמות צפיפות שונות באזורים שונים בחולצה- לפי מיפוי הגוף לאזורי טמפרטורה וצרכי הנידוף. למשל ישנה רשת אוורור בולטת בעלת חורים גדולים במיוחד מתחת לבתי השחי.

חולצות בסיס

מבחינת הגיזרה גם החולצה הזו ארוכה ומאפשרת את כיסוי הישבן ואת היתרונות שכבר הוזכרו קודם. מאפיין נוסף של החולצה הוא צווארון גבוה ויחסית סגור. לי זה הפריע, לעומת זאת מי שרגיל לעטות באף או צעיף על הצוואר בפעילות בימים קרים יאהב את הצווארון.

אקדים ואומר שאני לא סובל מקור וזה נתון חשוב לגבי מה שאכתוב עכשיו. קשה לי לחשוב על פעילות ספורטיבית מאומצת בארץ בה לא יהיה לי חם מדי עם החולצה הזו. בחנתי את החולצה בריצה בעצימות לא גבוהה בהרי ירושלים ביום קר וגשום ועם רוח. שותפתי לריצה סבלה מהקור ולי היה חם מדי. לכן אני משער שמי שבדרך כלל קר לו יותר בחורף ייהנה ממנה מאד, מכיוון שמבחינת חופש התנועה והגמישות היא מצויינת. למחרת שבחנתי את החולצה בריצה ירד שלג ברמת הגולן ונסעתי לשם לטיול משפחתי. לבשתי את חולצת ה Active Extreme  מתחת למעיל בטיול ללא מאמץ בשלג בטמפרטורה של אפס מעלות וההרגשה הייתה נעימה ביותר.

היא תהייה מצוינת כחולצת בסיס לשימושים רבים בהם טמפרטורת הגוף נמוכה מזו שמגיעים אליה בריצה בישראל: רוכבי אופניים עם ביגוד דקיק בבוקר חורפי קר מאוד יעריכו אותה, וגם אנשי טרקינג/הליכה בטמפרטורות נמוכות ובסקי.

חולצות בסיס

לסיכום חולצות בסיס – איזו חולצה מתאימה למי ומתי?

כגולש סקי מתמיד אני יכול להעריך, למרות שטרם הספקתי לבחון אותן בפעילות מסוג זה, שבטמפרטורה של מינוס עשר מעלות ומעלה אני אעדיף את חולצת ה Active Comfort כשכבת בסיס מתחת למעיל ומתחת למינוס עשר מעלות את חולצת ה Active Extreme. מי שרגיש יותר לקור אולי יעדיף את חולצת הActive Extreme כבר בטמפרטורות קצת יותר גבוהות. הActive comfort פשוט מושלמת לפעילות בחורף הישראלי ואת הExtreme כדאי לשמור לתנאים קיצוניים יותר, אליהם היא מתאימה מאוד.

כתב: טל נוה
צילמה: מיכל נוה