בשוטטות ברחבי הרשת ניתן למצוא לא מעט פנינים בעולם החדשנות. אנחנו בפאנל סוג של נברנים, וכל ידיעה חדשה או כזו שסותרת את הקיים, מעניינת אותנו בטירוף. הפעם, מחקר מפתיע על קצב ריצה כתלות במרחק, על חוסן נפשי והשפעתו על הביצועים בריצות ארוכות, כיצד שיכוך מקטין סיכון לפציעה, ועל אתגר מפתיע בריצת אולטרה. חדשות ריצה מהעולם 2:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מחקר: על קצב, מרחק וצריכת אנרגיה

מחקר חדש מאוניברסיטת סטנפורד שהתבסס על איסוף מידע שהורד לרשת ע”י הרצים עצמם, כלל 4645 רצים שרצו 37201 ריצות עם כ-28000 שעות לתקופה של 14 חודשים. מניתוח הממצאים התברר, שבניגוד לדעה הרווחת, מהירות הריצה לא היתה תלויה באורך הריצה אלא תאמה ל”מהירות טבעית” בה צריכת האנרגיה היא מינימלית.  

הערות שלנו: במאמר מודגש שמדובר ב “free living runners”. כלומר בריצות חופשיות בשביל הכיף ולאו דווקא בריצות תחרותיות בהן אתה מגדיר קצב מטרה תלוי מרחק כדי למקסם את ההישג הספורטיבי. נקודה נוספת, רוב הריצות לא היו ארוכות מ-10 ק”מ וההנחה שלנו היא שבריצות ארוכות יותר ממצא זה פחות סביר.

לינק למאמר

running news

מאמר: הכל בראש! על חוסן נפשי וריצות ארוכות

מאמר מעניין ב MIT PRESS reader, העוסק בקשר, בהשפעה ובתרומה של חוסן מנטלי על ביצועי הריצה. המאמר מתאר מחקר בו הצמידו מכשירי הקלטה זעירים לעשרה רצים ובקשו מהם לתמלל את מחשבותיהם תוך כדי הריצה. החוקרים ניתחו את התמלילים ומעבר לקללות שנשמעו שם, זיהו שלוש תמות עיקריות: האחת עסקה בקצב ובמרחק, השנייה בכאבים ואי נוחות והשלישית בתיאור הסביבה. כל הרצים סבלו מאי נוחות לפחות בשלבים הראשונים של הריצה והפעילו טכניקות שונות להתגברות, משיטות נשימה שונות ועד שימוש במשפטי עידוד.

בהמשך המאמר, מנתחת המחברת את החשיבות החוסן הנפשי לביצועי הריצה (מתברר שחשוב יותר ממה שסברו תחילה). מנתחת את השאלה המסקרנת מה גורם לרץ לעצור לפתע – התשובה כמובן שזה לא בגלל התרוקנות מאגרי האנרגיה שלו אלא מסיבות מנטליות. מציעה דרכים לאימון מנטלי כמו כפיית אימון ריצה דווקא אחרי יום עבודה קשה או לילה עם מחסור בשינה. לסיום יש הצעה למספר טיפים להתמודדות עם משבר נפשי במהלך ריצה, כמו השמעת מוזיקה, קביעת מטרה מוגדרת, ידיעת המרחק שרצת והמרחק שנותר וגם קבלת עידוד מהסביבה.

התייחסות שלנו: אכן, “הכל בראש!” אבל רק אחרי שהתאמנת בתוכנית סדורה, הדרגתית ותואמת את יכולותיך ומטרותיך. 

לינק למאמר

חדשות ריצה מהעולם

מחקר: על שיכוך וסיכוני פציעה

מחקר מעניין בוצע במעבדה לרפואת ספורט בלוקסמבורג בפברואר 2020 על 848 רצים חובבים. הרצים חולקו לשתי קבוצות וקיבלו מהחוקרים נעלי ריצה בשתי רמות שיכוך שונות. רמת השיכוך נמדדת ע”י היחס בין הכוח המופעל על הסוליה לרמת השקיעה שלה, ככל שהיחס גבוה יותר רמת השיכוך נמוכה יותר. הרצים רצו בנעליים במשך 6 חודשים. במהלך תקופה זו נבחנו נתוני הריצה בדגש על פציעות שהתרחשו בתקופה זו. מניתוח התוצאות עלה: סיכון לפציעה היה גבוה יותר אצל הרצים שקיבלו נעלים עם שיכוך נמוך בהשוואה לרצים שקיבלו נעלים בעלי שיכוך גבוה. עם זאת, אפקט זה של תרומת השיכוך להקטנת הסיכון בפציעה, נמצא רק אצל רצים קלי משקל ולא אצל רצים כבדים.

פרשנות שלנו: בלי קשר לרמת השיכוך, הסיכון בפציעה אצל רצים כבדים גבוה יותר מאשר אצל רצים קלים ולכן התרומה היחסית של תוספת השיכוך אינה משמעותית אצל רצים כבדים וכן משמעותית אצל רצים קלים. 

קישור למאמר

סיכוני פציעה בריצה

אתגר: רץ, סוס ומכונית נכנסים לפאב

תחרות ריצה שנתית בין רצים לסוסים, לאורך 35 ק”מ, קיימת כבר משנת 1980. אחרי ויכוח בין שני אנשים בפאב בוולש בריטניה. רק בשני מקרים מתוך 40 תחרויות נצחו הרצים. באפריל השנה בוצע אתגר לא פחות “משוגע”. רץ אולטרה אמריקאי Robbie Balenger החליט להתחרות בלא פחות מהמכונית החשמלית TESLA MODEL 3. האתגר היה לכסות בריצה את המרחק שעושה המכונית ממצב סוללה מלאה עד לצורך בטעינה הבאה. את הריצה למרחק של 349 ק”מ, התכוון לבצע בפחות מ-72 שעות אך סיים אותו בפועל ב-77 שעות.

לינק לכתבה

אתגר ריצת אולטרה

פיצ’רים: רצים במקום, אבל מתקדמים

חברת COROS הוציאה עדכון עם שני פיצ’רים חדשים בשעונים. האחד: התאמת אימונים מובנים לרצי מסילה. המתאמן מקבל ישירות לשעון את תוכנית האימון על מסילה לפי אורך המקטעים והמהירות בקמ”ש לכל מקטע. השני הכנסת נתון משוערך חדש הנקרא Adjusted Pace , שמשמעותו קצב מתואם או מנורמל. התוכנה מנתחת את קצבי הריצה במהלך ריצה ספציפית, לוקחת בחשבון את העליות והירידות, משקללת את הנתונים ומציגה קצב מתואם. קצב זה מעריך מה היה אמור להיות הקצב לו ריצה זו היתה מתרחשת במישור. היתרון בפיצ’ר זה הוא יצירת מכנה משותף המאפשר להשוות ריצות שונות. 

לינק להודעה

ברומטר

לקינוח, הסרט

ועכשיו אחרי שהתאמצתם אתם מוזמנים להתרווח, רצוי מול מסך גדול, ולצפות בסרטון מבית היוצר של NORTH FACE על 76 ק”מ של ריצה בערבות הקרח של פטגוניה. 

סיכום

עד כאן להפעם, נשמח לקבל התייחסות והערות לגבי העניין שיש לכם, הקוראים, בחדשות מסוג זה וכמובן האם יש נושאים נוספים המעניינים אתכם. אנו נתאמץ לחפש, למצוא ולהנגיש אותם מכל רחבי הרשת.

לחדשות ריצה: פרק 1

ליקט וערך: דב טיבי