ישנם מקרים בהם הריצה הופכת להיות אובססיבית וממכרת. זה בסדר כל עוד היא בשליטה וברמה הבריאה אך היא מפסיקה להיות טובה כאשר מתחבאת בעיה אמיתית מאחוריה. בואו נדבר על הפרעות אכילה וריצה.
מאת: איתמר קורן
לרוב האנשים הריצה היא שגרת חיים קבועה המאפשרת להם להנות מהיתרונות הרבים שלה הן הפיזיים והן הנפשיים. בשנים האחרונות אנו רואים יותר אנשים העוסקים בריצה, מציבים לעצמם מטרות ונהנים מההשפעות הבריאותיות שלה. אך לא כך הדבר עם כל האוכלוסייה העוסקת בריצה. מעבר לסיכון לפציעה ולעומס יתר, הריצה עלולה להחביא סימפטום להפרעות אכילה.
הריצה האובססיבית מובילה בעיקר להפרעות כמו בולימיה נרבוזה המאופיינת בהתקפי זלילה שלאחריה נעשים מאמצי התרוקנות ואנרוקסיה נרבוזה- המאופיינת בצמצום האכילה וברזון שנוצר מכך. אך חשוב להדגיש כי הריצה האובססיבית יכולה להופיע במגוון יותר רחב של הפרעות אכילה. המשותף להפרעות האכילה האלה הן בדרך כלל דימוי עצמי נמוך ותפיסת גופם כשלילי לאורך זמן רב.
במקרים רבים הסובלים מאנורקסיה נרבוזה עוסקים בריצה אובססיבית על מנת להוריד במשקל גופם, תופעה זו מאפיינת בעיקר נשים בשנות ב-30 וה40 לחייהן. העיסוק בריצה גורם להם להרגשת סיפוק ולאופוריה בעקבות השתחררות הורמוני האנדרופינים שבנוסף עוזרים גם לשליטה בתחושת עצבנות ובכעס. לסובלים מהפרעות אכילה העוסקים בריצה ישנה האשליה של שיפור בכושר הגופני אך במציאות ישנה החמרה בכושר הגופני ובמצב המחלה. ההחמרה במחלה בעקבות ריצה בולטת מאד בעיקר בשלבים מתקדמים שלה. בהשוואה לכך ניתן לראות שבבולימיה נרבוזה המאופיינת תפיסה לא נכונה של מימדי הגוף והצורה בעיני הסובלים ממנה, כאן הריצה תורמת לשרוף קלוריות עודפות ולהוריד במשקל הרב שנוצר בעקבות אכילה רבה.
הקשר בין הריצה להפרעות אכילה
- סימפטום להפרעות אכילה או בעיות רגשיות- ברגע שהעיסוק בספורט עולה על המינון הרגיל והמאוזן, לפעמים מתחבאים לא מעט סימפטומים וביניהן שלבים ראשונים של הפרעות אכילה או בעיות נפשיות אחרות בעיקר בתחום הערך העצמי והרגשי.
- התמודדות עם הפרעות האכילה כאשר הם כבר אובחנו- אנשים הסובלים מהפרעות אכילה, תופסים את הריצה כמפחיתת חרדה או כעוזרת בירידה או שמירה על המשקל. היא מסייעת ב"שריפת" קלוריות עודפות שנתפסות כמפריעות לדימוי הגוף ובכך גם עלולים לפצוע את עצמם.
לריצה והפרעות אכילה ישנו קשר ישיר. לשילוב של השניים יש השפעות חיוביות ושליליות. מצד אחד יש השפעה חיובית על הגוף והנפש אך כאשר הריצה הופכת לאובססיבית יש לחשוד בה כסימפטום להתפתחות של הפרעת אכילה. חשוב מאד לשים לב לנורות האזהרה האלו בשלב מוקדם כדי להבטיח שהאדם לא יפתח הפרעת אכילה ולא יגביר את קצב התפתחותה.
מהצד השני יש לריצה השפעות חיוביות ביותר על הטיפול ובהתמודדות עם הסימפטומים בעיקר הנפשיים של המחלה.
לריצה יש גם השלכות חיוביות על הטיפול בהפרעות אכילה
למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של ריצה, לא מעט מטפלים בתחום הפרעות האכילה טוענים שפעילות גופנית אינה תורמת להפרעות אכילה כלל. זה נכון שריצה אובססיבית יכולה להיות פוגענית ובעלת השלכות שליליות אך ריצה שנשלטת בעוצמתה יכולה לתרום לאנשים הסובלים מהפרעות אכילה וכאלה שנמצאים בקבוצת סיכון לפתח הפרעות אלו.
ישנן הוכחות ברורות שאנשים הסובלים מאנורקסיה ובולימיה חווים חרדות, בעיות מצב רוח ואף דיכאונות אשר עוצמתן יכולה להיות מופחתת ובעלת שליטה של המטופל בעזרת הריצה. אימוני ריצה עוזרים לסובלים מההפרעה לשלוט ברגשות בצורה טובה יותר, משפרים את הביטחון העצמי, מפחיתים רגשות של דיכאון ומשפרים את הדימוי העצמי שלהם לגבי גופם.
ההשפעות האלו של הריצה יכולות אף להפחית את הסימפטומים בהפרעה באופן כללי ולעזור למטופלים להתמודד בצורה טובה יותר אשר גם תעודד אכילה מסודרת ובריאה, ובכך גם לשפר את איכות החיים עד להחלמה כמעט מלאה. חשוב מאד לכלול את אימוני הריצה בטיפולים אלו כאשר אובחנה ההפרעה, אך אם טרם אובחנה יש לשים לב כי הריצה אינה רק סימפטום לתחילת הופעתה- בשלב מוקדם זה יהיה ניתן למנוע את ההפרעה ולהמשיך להתאמן ללא חשש.
חשוב להדגיש שלמרות ההשפעה החיובית אנשים צריכים להיות מודעים להשפעות החיוביות והשליליות של הריצה בהקשר של הפרעות אכילה. ניתן לשלב תמיכה מפסיכולוגים, תזונאים, רופאים ומאמני כושר שיוכלו לשלוט בתוכנית האימונים ובהשלכותיה הפיזיים והנפשיים בזמן אמת. עזרה ותמיכה זו יבטיחו המשך אימונים ללא השפעה שלילית על האדם בעל הפרעת האכילה להפחתת התנאים לפתח את הסיפטומים שלה. ע"י הבנה ומודעות של תופעה זו נוכל להשתמש בריצה לטובתנו גם לשיפור הבריאות וגם לגילוי מוקדם של הפרעות אכילה ושאר הפרעות פסיכולוגיות. המינון הנכון ושמירה על רמה קבועה של עיסוק ברצה היא זו שתביא לאיכות חיים טובה ובריאה יותר.
מאת: איתמר קורן
הכותב הוא פסיכולוג ספורט ויועץ מנטלי, בוגר תואר שני Msc בפסיכולוגיה של הספורט מאוניברסיטת רוהמפטון בלונדון. מרצה וחוקר בתחום, עובד עם ספורטאים, קבוצות, צה"ל וחובבי ספורט בכל הרמות.
איתמר קורן-פסיכולוג ספורט ויועץ מנטלי
הצטרפו לאלפי המנויים על הניוזלטר השבועי שלנו. אפשר להפסיק תמיד:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: