ענף ספורט נשי חזק ומלהיב צמח בישראל והפך למשהו שהוא גדול יותר מפעילות גופנית. המאמנת והפיזיותרפיסטית שירז סגאה-ליאם מכניסה אותנו לעולם הכדורשת.
מאת: שירז סגאה-ליאם
משחק הכדורשת הוא משחק קבוצתי, הדומה למשחק הכדורעף. אורך המגרש 18 מטרים ורוחבו 9 מטרים, גובה הרשת הוא 2.24 מטרים. משחקות 2 קבוצות: 6 שחקניות בכל צד של הרשת. המשחק כולל 2 מערכות עד 25 נקודות. אם המשחק לא הוכרע מתקיימת מערכה שלישית עד 15 נקודות. מטרת המשחק היא צבירת נקודות ע"י העברת הכדור במהירות ובעצמה כך שלא ייתפס ע"י שחקניות הקבוצה השניה ויפול על הקרקע. ההבדל המהותי בין כדורעף לכדורשת (והכי ברור לעין) הוא החבטה בכדור: בכדורשת המשחק בכדור נעשה במסירה ותפיסה של ואילו בכדורעף המסירות נעשות בחבטות כגון תחתית עלית והנחתה.
7 דברים שאולי לא ידעתם על משחק הכדורשת
- המשחק הומצא בשנת 1891 בארצות הברית.
- רק ארבע שנים לאחר מכן הומצא משחק הכדורעף.
- משחק הכדורשת הומצא על ידי אישה, קלרה באוור (Clara Baer), בעידן שבו נשים כמעט שלא עסקו בספורט.
- בגרסתו המקורית היה משחק בן שתי מערכות, 15 דקות כל אחת.
- בארה"ב של סוף המאה ה-19, משחק הכדורשת היה ענף הספורט הפופולרי ביותר בקרב נשים אחרי כדורסל.
- ליגות כדורשת (בגרסאות שונות) קיימות מאז באמריקה הלטינית, בסין ובהודו. המשחק ידוע בשמות שונים כמו – Cachibol ו- Newcomb ball.
- במקסיקו משחקים כדורשת גם גברים וגם נשים, בעיקר בני הגיל השלישי.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
הכדורשת בישראל
הראשון להביא את משחק הכדורשת לישראל הוא מר חיים בורוסקי, איש חינוך ואושיית ספורט, שמצא שהמשחק מתאים לנשים בוגרות. הליגות הראשונות היו בכרמיאל ובנצרת עילית בשנות השמונים של המאה ה-20. בהמשך השנים, הכדורשת היה משחק ששוחק בעיקר על ידי ילדים בבית הספר היסודי.
כשאימנתי כדורעף ילדי כיתות א וב׳ התחלתי קודם בלימוד משחק הכדורשת כיוון שהוא שימש הכנה טובה להבנת גבולות המגרש וחוקי המשחק. עד היום המשחק נלמד בבתי הספר היסודיים, במקביל או במקום לימוד משחק הכדורעף.
לפני 14 שנים הוקמה ליגת הכדורשת לנשים בכפר סבא, ומאז הפך לענף ספורט בו משתתפות אלפי נשים בליגות השונות.
כדורשת- הספורט שתפס אצל הנשים
כיום קיימים שני גופים עיקריים שמנהלים את ליגות הכדורשת . מאמנט ואיגוד הכדורשת. איגוד הכדורשת נוסד בשנת 2008 כאשר הרעיון המקורי היה להנגיש את המשחק לכל אישה באשר היא אישה ללא קשר למצב משפחתי, כושר גופני, גיל, מגזר וכו ולשחק כדורשת עם קבוצות מכל הארץ ועם אופק מקצועי תוך שאיפה למצוינות. רעיון הזה הוביל לפורמטים מגוונים של ליגות המתאימות לכל רמת משחק, ממתחילות עד מתקדמות, מרמה איזורית לארצית שבה קיימות ליגה לאומית וליגת על.
גיל הכניסה לליגות האזוריות הוא 26 ולליגה הארצית לאומית ועל הוא 29. לפני כשנתיים נפתחה ליגת נערות בה משחקות נערות בכיתות ז׳ עד יב׳.
השיא של הענף במרץ באילת
בכל שנה, בחודש מרץ העיר אילת נצבעת בוורוד לארבעה ימים, כמארחת את אחד מאירועי השיא בעונת הכדורשת והוא טורניר אילת. בטורניר משתתפות למעלה מ200 קבוצות המשחקות במסלולי משחק שונים, מדורגי רמות וכן במסלולים מקבילים של משחק הכדורשת על הדשא ועל החול.
לטורניר אילת מחכות השחקניות כל השנה וברגע שנפתחת ההרשמה מאות קבוצות ממהרות ונרשמות על מנת להבטיח את מקומן בטורניר שכל שנה גדל במספר המשתתפות. מלבד המשחקים, מדובר בזמן איכות של בנות הקבוצה אחת עם השנייה, הרחק מהשיגרה היומיומית.
בשבילי כמאמנת, טורניר אילת הוא שיא מקצועי במהלך העונה, מלווה בהכנה טקטית ומנטאלית של הקבוצה. צפייה משותפת בצילומי משחק של קבוצות יריבות, ניתוחים סטטיסטיים והכנה פיסית של הקבוצה. אלה הכנות שנעשות לפני כל משחק בליגה אך בטורניר מתקיימים הרבה משחקים בזמן מאד קצר ולכן ההכנה היא אינטנסיבית.
אירוע שיא נוסף בליגת הכדורשת מתרחש בחודש יוני והוא אירוע הגמר של ליגת העל בכדורשת, הליגה הבכירה ביותר. אירוע הגמר מתחיל בגמר ליגת הנערות, אחריו משחק גמר גביע, בו המנצחת מעפילה לליגה לאומית ובסופו של האירוע משחק הגמר הגדול.
מי אלה הנשים שמשחקות את המשחק?
כדורשת הוא ספורט בו כל אישה יכולה להשתלב ולהחליט שהיא הופכת להיות ספורטאית, להיות חלק מקבוצה המאפשרת מצד אחד העצמה אישית ומהצד שני תחרותיות בלתי מתפשרת ברמה הגבוהה ביותר. שחקניות הליגה השונות הן נשים שממוצע גילן הוא 40, חלקן ספורטאיות עבר וחלקן מעולם לא שיחקו משחק כדור. הפלטפורמה נותנת להן בגיל בו כמעט בלתי אפשרי להיות חלק מקבוצת ספורט מקצוענית לקחת חלק בספורט קבוצתי תחרותי. כל קבוצה יוצרת לעצמה את הכללים החברתיים שלה, את המטרות שלה עצמה ואת העולם המיוחד שלה. קבוצות רבות הופכות מעבר למשחק התחרותי למשפחה שמספקת מפגש חברתי, מקור לשינוי אווירה מחיי היום יום, פעילות גופנית ותחרותיות.
איך משחקים כדורשת?
על פניו המשחק נשמע פשוט מאוד כי מערב אך ורק זריקה ומסירה אך לא כך הדבר. המשחק משלב חשיבה, קבלת החלטות מהירה, התמודדות עם מצבי לחץ, יכולות פיזיות, טכניקה, עבודה קבוצתית ותקשורת מעולה בין חברות הקבוצה. השחקניות במגרש מתחלקות לקו קדמי ואחורי. המנחיתות נמצאות בקו הקדמי והמגנות בקו האחורי. המשחק דורש עבודת הגנה בתפיסת הכדור ובחסימה בקו הרשת.
ישנן נשים שעבורן משחק הכדורשת הוא הזדמנות לפעילות גופנית ולמפגש חברתי וישנן נשים שמשחק הכדורשת תופס מקום מרכזי בחייהן, והן מתמקצעות בו. שחקניות הכדורשת הפכו למשפחה אחת גדולה. משחקי הליגה, החוויות המשותפות, ההעצמה הנשית והעולם הרחב המשותף לכולן, הופכות את המשחק לשלם הגדול מסכום חלקיו.