אחד המיתוסים המפורסמים בתחום הבריאות הוא “ויטמין C” עוזר בהצטננות. המכירות בעונה הזו, קופצות למעלה. אבל ויטמין C לא מרפא מהצטננות!
בסרט וידאו של ווקס (מגזין אמריקאי איכותי – הסרט מטה), מציגים את Linus Pauling כאבי המיתוס. הסרט מספר על פולין שהוא מדען אמריקאי בעל השפעה, היות וזכה בשני פרסי נובל (אחד בכימיה ואחד לשלום בעקבות מחאותיו נגד הנשק הגרעיני). שהוא פרסם בשנות ה70 ספר שטען שויטמין C יכול לעזור למנוע התקררות ולשפר את הבריאות, וזה תפס.
אבל הטענה לא התבססה על מחקר אלא על התנסות אישית שלו לאחר המלצה של חבר. הכותב עצמו לא הכחיש את זה וזה מדגים עד כמה רבות הטענות מסביבנו שאין להן שחר, לפעמים אפילו מפי אנשים בעלי רקע מדעי.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
כמה ויטמין C צריך?
הסרט מסביר שמבוגרים צריכים רק 75-90 מ”ג ויטמין C, שנמצא במגוון מזונות: בכוס מיץ תפוזים יהיו 124 מ”ג. בפלפלים צהובים 341 מ”ג ובגמבה אדומה 209 מ”ג, ויש גם בתות שדה, ברוקולי ועוד.
רוב האנשים צורכים מספיק ויטמין C בדיאטה רגילה (אם היא מגוונת, וכוללת פירות וירקות), אבל ההמלצה של פולין היתה ל 2,000 מ”ג ביום- הרבה מעבר לכמות שצריך.
מחקרים מדעיים שללו את הטענה
נעשו כבר 46 מחקרים מדעיים, עם מעל 11,000 נבדקים, שהוכיחו שצריכת ויטמין C קבועה אינה מונעת התקררות. היא יכולה לקצר את משך ההתקררות במעט מאוד: פחות מחצי יום, או 8%. אבל נמצא שלקיחת ויטמין C בתחילת ההתקררות אינה גורמת לו להסתיים מהר יותר.
האפקטיביות הזו קיימת מעט יותר בקרב ספורטאים אירוביים (רוכבי אופניים, מרתוניסטים), אבל על רוב האנשים הוא לא משפיע. לעומת זאת לצריכת יתר יש גם השפעות שליליות: התכווצויות שרירים, בחילה, וסיכויים גדולים יותר לקבל אבנים בכליות. אבל זה לא מסוכן, ואין אוברדוז.
אז מה יעזור להתקררות?
בעיקר שתיה. נוזלים. מיץ תפוזים טבעי יהיה מצוין כמובן (וזה טעים!) אבל גם מים עושים את העבודה. יש תרופות שמסייעות לתסמינים (מורידות את כמות הנזלת למשל) אבל הן לא מרפאות או מקצרות את ההתקררות.
הדבר הכי טוב להתקררות- זה לנוח. לתת למערכת החיסון לעבוד בעצמה. לא ויטמין C.
הנה הסרט של Vox: