לפי ידיעה שפורסמה היום בסוכנות הידיעות של רויטרס, אמורה להתפרסם בעוד שבועיים הודעה של משרד הבריאות העולמי שבה יודיעו כי אספרטיים, ממתיק מלאכותי נפוץ מאוד, הוא “גורם אפשרי לסרטן בבני אדם”.
מהו האספרטיים?
זהו ממתיק הבנוי, באופן מלאכותי כמובן, משילוב של שתי חומצות אמינו (אספרטט ופנילאלנין) עם קבוצת מתיל. כאשר הוא מגיע למערכת העיכול, הוא מתפרק אליהן חזרה, וכתוצאה מכך נוצר מתנול.
אספרטיים מתוק פי 150-200 מסוכר רגיל, לכן מוסף למוצרי מזון בכמות קטנה מאוד. עד כה היה ידוע שכדי להגיע למצב בו האספרטיים יהיה מסוכן לבני אדם, צריך יהיה לצרוך כמות עצומה ממנו, ולכן, הוא נתפס כמוצר בטוח לצריכה.
הצטרפו לקבוצה השקטה של ראנפאנל בווטסאפ:
איפה נמצא אספרטיים?
הוא הממתיק העיקרי במשקאות דיאט, במוצרי חלב מופחתי סוכר ובמוצרי אחרים ללא סוכר או מוצרים המכונים “דיאטטים”. הוא מופיע גם במוצרים המיועדים לספורטאים, כדי להוסיף טעם, ובמוצרים רבים דלי פחמימות.
היות והוא נפוץ מאד לשימוש, הצפי הוא שעם פרסום ההודעה של משרד הבריאות העולמי, תתרחש ממש “רעידת אדמה” בתעשיית המזון.
- מבחינתנו, אנשי המקצוע, נצטרך לבדוק קודם כל מה המינון שמשרד הבריאות העולמי מגדיר כמסוכנת. משם נוכל לחשוב כמה מוצרים מהסוג הזה סביר לצרוך בלי להסתכן. אבל, חשוב לזכור שסביב ממתיקים מלאכותיים קיימות שאלות בריאותיות נוספות.
פגיעה במערכות – נמצאו עדויות מחקריות שמראות כי ממתיקים מלאכותיים על סוגיהם פוגעים במיקרוביום (חיידקי המעי) שלנו, ויתכן ואף מעודדים במנגנון זה עליה במשקל. - השפעה על אינסולין – נבדקת בשנים האחרונות השאלה האם ממתיקים מלאכותיים לסוגיהם השונים משפיעים על התגובה של הגוף לאינסולין, למרות שהם לא סוכר. האם הם בכלל בטוחים לשימוש לחולי סכרת או לאנשים הנמצאים בסיכון לפתח סוכרת?
- התמכרות – לא מעט אנשים מדווחים כי צריכה של ממתיקים מלאכותיים גורמת להם לחפש יותר מתוק. כמו שכתבתי קודם, אספרטיים מתוק פי 150-200 מסוכר, ולא רק הוא. כל ממתיקים מלאכותיים מתוקים בהרבה מסוכר, הם גורמים לצרכנים להתרגל לטעם מתוק מאד, במקום דרגת המתיקות הטבעית של סוכר, ולכן לחפש אותו הרבה יותר. קיימת השערה כי הגוף מזהה את הטעם המתוק ובעקבות זה מחפש את הקלוריות שלא מגיעות, וכתוצאה מכך מתעורר רעב מוגבר.
אז מה הולך לקרות? האם יורידו את הקולה זירו מהמדפים?
הניחוש שלי, שלא. ולא כי הוא לא מסרטן. אולי הוא כן. אבל הסיכוי שחברות המשקאות יאפשרו דבר כזה היא אפסית…ואנחנו, בעולמנו, שבויים בין כוחות כלכליים שבריאותנו לא באמת חשובה להם. האם להמשיך לצרוך בינתיים את המוצרים המכילים את הממתיק?
לדעתי, לא. בטח לא באופן קבוע. ולא בגלל המחקר האחרון, יותר בגלל כל המחקרים שכנראה אף אחד לא יפרסם באמת, אבל רואים אותם במציאות היומיומית שלנו: צריכה של מזונות דיאט במקום מזון “אמיתי” לא נמצאת מיטיבה עם הרזיה, עם בריאות ועם הנשמה…
זו לא המלצה לקולה רגילה, כמובן. זו הזמנה עבורכם לשאול באמת – האם אתם יודעים מה אתם מכניסים לגוף שלכם, ומה זה עושה לו?
מאת: אורית שמש
צילום: אנספלאש
אורית היא דיאטנית ספורט קלינית, מומחית בלהפוך אנשים שעושים ספורט לספורטאים. מומחית לתזונת ספורט ותזונת ילדים. השגת ירידה במשקל דרך שינוי הרגלים, מחשבות ודפוסים.במטרה ליצור שינוי לחיים.
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: