במבחן הפעם השוואה בין מוצר וותיק ומוכר: טבליות GU במיכל פלסטיק לתיסוף מלחים למשקה, לעומת מוצר חדש שנשלח אלינו לבדיקה של יצרן ישראלי בשם ZNA. 

שני המוצרים מספקים מנות בדידות להוספה לבקבוק הרכיבה (ל 500מ”ל מים בד”כ).  המחיר של GU ברוב האתרים הוא כ 40 ש”ח ל12 טבליות, כלומר 3.3 ש”ח לבקבוק. ה ZNA עולה 76 ש”ח  בהשקה עבור 30 מנות השקה, כלומר 2.5 ש”ח לבקבוק. בהשקה לפחות – הוא זול יותר, אבל מבצעים ושינויי מחיר יש כל הזמן אצל כולם אז אפשר לקחת את זה בעירבון מוגבל.. 

את הכתבה הפעם כתבנו שניים: את החלק השיפוטי ההשוואתי כתב גיא חלמיש על חווית השימוש במוצר בפעילות ואילו התזונאית אורית שמש כתבה את החלק המקצועי תזונתי. 

אל תפסידו כתבות כאלה-הצטרפו לקב’ השקטה של ראנפאנל פה:
הצטרפו לקבוצות ראנפאנל

סיפור של נתרן, זיעה וספורטאים

זיעה היא מנגנון מחוכם ודי ייחודי לבני האדם, שמטרתו ויסות טמפרטורת הגוף. הזיעה מורכבת בעיקרה ממים, אבל מכילה גם נתרן, ומינרלים נוספים כמו אשלגן, סידן ומגנזיום בכמות קטנה מאוד. הנתרן הוא מינרל חיוני לגוף האדם. הוא אחראי על ויסות נפח התאים בעזרת משאבות ייחודיות המוציאות ומכניסות חומרים מתוך התא. בעולמנו המערבי, צריכת נתרן נמצאת בעודף, שאפילו מסכן את בריאותנו, ולכן תוספת מלחים אינה נדרשת באופן שגרתי. אפילו להפך – המלצת ארגון הבריאות העולמי היא לצמצם את צריכת הנתרן באוכלוסייה (ההמלצה היא להעלות את צריכת האשלגן, מינרל שנמצא בעיקר בירקות ופירות טריים). 

אבל אנחנו כספורטאים המבצעים פעילות אינטנסיבית, לעתים בטמפרטורות גבוהות בהן מזיעים הרבה (ומאבדים הרבה זיעה ומלחים) שעות ארוכות ברצף- קיבלנו החרגה: לא להגביל את צריכת הנתרן, ואפילו לעודד אותה במטרה להחזיר לגוף את המלחים שאבדו דרך הזיעה.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים
 

מי צריך לצרוך תוספי מלחים תוך כדי אימון/תחרות

  • כאשר האימון/תחרות ארוכים משעה וחצי-שעתיים, ומבוצעים בתנאים אקלים קשים וחמים
    או מעל 3 שעות בתנאי מזג אוויר נוחים-קרירים.
  • כאשר כמות הזיעה גדולה מאוד (מעל 8 ליטר).
  • כאשר התפריט הקבוע דל בכ-1000 קלוריות מהנדרש (ולכן, יהיה גם דל בנתרן).

תוספי המלחים הקיימים בשוק מגוונים – ג’לים ומשקאות איזוטונים שמכילים בתוכם מלחים במטרה לסייע לסוכרים להיספג טוב יותר, משקאות המכילים מים ומלח, טבליות המוספות למים כדי ליצור משקה אלקטרוליטים וכדורי מלח. השונות בניהם רבה, הן בכמות המלחים, הן בסוגיהם, וכמובן בנוכחות או היעדר הפחמימות. מעבר לשנות בין המוצרים, קיימת שונות בתוך הקטגוריות. לא כל איזוטון מכיל את אותה כמות מינרליים ומלחים, ולא כל טבלייה מכילה את אותה כמות מלח. 

תוספי

האם תמיד יותר סוגי מלחים זה עדיף? 

זו שאלה טובה, שאין עליה תשובה אמיתית. בין החברות קיימות גישות שונות: יש כאלו שמתספות רק במלח (נתרן כלורידי), יש כאלו שמוסיפות מלחים אחרים שגם הם אובדים בזיעה ויש כאלו המוספים את המלחים בריכוז הדומה לזה שאובד בזיעה. המחקרים, כמו במקרים רבים, לא חד משמעיים. הגישה של ה ZNA פה היא “יותר זה עדיף” ואילו של GU היא “לא צריך יותר”. יש נימוקים לטובת שתי הגישות האלה: 

כמו גם עם כמות קלוריות, לא תמיד כמה שיותר, טוב יותר. העומס על מערכת העיכול במהלך אימון או תחרות ממושכים, בטח ובטח בתנאים קשים, הוא גדול. ולכן, לא תמיד אם ניתן יותר, גם נקבל תוצאות טובות יותר.
בו זמנית גם מעט מדי יכול להיות בעייתי. היות והמלחים והסוכרים מסייעים למים להיספג במערכת העיכול, אם ניקח מעט מדי מלחים המים יכולים לשהות יותר זמן במערכת ולהפריע באימון, וכמובן שקיימת גם הסכנה ממיהול יתר של המלחים, מה שמוביל במקרי הקצה להיפונתרמיה. כך או כך, במידה והמינון לא מתאים לנו, אנחנו מסתכנים בתגובה של חוסר ספיגה שתגרום לנו או לרוץ לשירותים תוך כדי או תחושה לא נוחה בבטן. 

כמה צריך? 

זו שאלה שאין לה תשובה אחת. זה תלוי בכמות הזיעה, בהרכבה, דבר המשתנה מאדם לאדם וממצב למצב. גם לכמות המלח בתפריט השגרתי, מה אכלנו לפני וכמה אנחנו מאוקלמים למזג האוויר משפיעים על מצב המלחים והנוזלים בגוף ובהתאם על המינון הנדרש לתיסוף. 

תוספי

אריזה ואופן השימוש

ב ZNA זו אבקה בשקיקים שכל שקיק הוא מנה אחת, אותה לפי ההוראות יש למהול ב 500 מ”ל מים. הרכיבים: מלח הימלאיה, חומצות למניעת התגיישות, אשלגן ציטראט, מגנזיום ציטראט, סידן-לקטאט, סטיביה, מיצוי פרי. 

ב GU זו אריזה במיכל פלסטיק עם 12 מנות של טבליות. טבלית מוכנסת לבקבוק הרכיבה והמלחים מתמוססים במשקה תוך תסיסה מוכרת. 

ברמת השימוש כבר דומה שהגישה של השקיקים של ZNA עדיפה בהרבה על גישת מיכל הפלסטיק של GU מהסיבה העיקרית שהם הרבה יותר מתאימים לנשיאה בזמן ריצה או רכיבה. פשוט מוציאים את מספר המנות הנדרש והן ארוזות כבר ואטומות ואינן תופסות מקום כמעט. לעומת הגישה הזו, המיכל של גו מכיל את כל טבליות המוצר, לכן כבד ונפחי יותר, ואין בו הפרדה למנות שניתן לקחת בנפרד, אלא אם מצאתם דרך להוציא את הטבליות ולקחת אותן בלי הקופסא. 

 השוואה של ערכי המלחים בין המוצרים

כאמור, מבחינת המינונים קשה לומר מה טוב יותר, זה תלוי אדם ומצב. בנוסף, מקורות המלחים והמינרליים שונים זה מזה, דבר שיכול ליצור תגובות ספיגה ועיכול שונות אצל כל אחד. מבחינת מגוון המינרליים המוסף, ה ZNA מציג גישה שיש לתת את רוב המינרלים המופרשים בזיעה ביחד עם המלח בעוד שה GU מציג גישה מינימליסטית. אבל עד כמה תיסוף המינרליים הללו, שאובדים בזיעה בכמות קטנטנה, משמעותי? קשה לדעת, אין מחקרים משמעותיים בנושא.

משמעותי לשים לב גם לשאר התוספים במוצרים השונים. בשני המוצרים מוספים חומרים שמטרתם שיפור הטעם וריח, שמירה על טריות המוצר ומניעת התגבשות. לכל תוספת יש השפעה על מערכת העיכול, בעיקר אם אנחנו צורכים אותה בקביעות או ברצף, ולכן צריך לבדוק איך המוצר עצמו מתקבל על ידי מערכת העיכול ולא רק את מינון מלח זה או אחר.תוספי

על טעם וריח

את הפרק הזה אתם מוזמנים לקרוא בסייג מסוים שהוא סוביקטיבי. הבוחן שלנו הפעם (גיאחה) העדיף את ה ZNA באופן חד משמעי על פני ה GU מהסיבות הפשוטות הבאות:

  1. ב GU יש אפקט של תסיסה שלא כל אחד אוהב.
  2. בנוסף ל-GU היה טעם לוואי מר שליווה את טעם הפרי וזה הדבר העיקרי שהפריע בו. הטעם של ה ZNA היה מעודן ללא לוואי כלשהו וללא תסיסה. 

לגבי שניהם: אני דווקא מעדיף משקאות איזוטוניים המכילים מקור אנרגיה ולא רק מלחים. בד״כ יש להם גם טעם טוב יותר וסוכרים. המלחים תמיד משאירים מעין תחושה של חסר בשתיה ברמת ההנאה ממנה. נכון, יש ממתיקים טבעיים כמו פרי הנזירים וסטיביה הממתיקים אותם, אבל זה ליד, זה לא מרגיש כמו הדבר האמיתי. בניגוד לשגרה שלי שבה אני ממעיט בהמתקה, שותה קפה ללא סוכר, בקושי אוכל מתוקים, כשאני בעצימות גבוהה, הפחמימות (סוכרים) אינן דבר שלילי בעיני והן גם מסייע לי להנות מהשתייה ולשתות יותר.

אלקטרוליטים נחשבים כמוצר שמסייע לקליטה, הפצה וספיגת המים בגוף. הם מייצרים סביבה שמעודדת את העברת הנוזלים ממערכת העיקול אל הדם והעברתם לתאים ובכך יש להם תרומה גם לביצועים. התייבשות ואפילו קלה מאוד מורידה בצורה דרסטית את הביצועים בספורט ואת ההתאוששות מאימונים, ואכן הרגשתי את השפעתם: אהבתי את העובדה שלאחר תקופה ארוכה שהשתמשתי במים בעיקר, השימוש באלקטרוליטים הפחית את הצורך שלי לעצור לשירותים תוך כדי האימונים. 

השורה התחתונה 

מבחינת תכולה ותזונה, למרות שיש מוצר אחד עם יותר סוגים של מלחים ושני מינימליסטי יותר, אין המלצה חד משמעית. מדובר בשני מוצרים שעונים לשתי גישות – גישת התיסוף המינימלי של GU לעומת המירבי ב ZNA (רק מלח או גם מינרלים). היות ולכל אדם צרכים שונים, ויש שוני ברמת הרגישות של מערכת עיכול בין אדם לחברו, ההמלצה היא להתנסות. היות והמלחים הנוזלים וגם מרכיבים נוספים נפגשים כולם במערכת העיכול, הם יכולים להפריע אחד לשני, ולכן החיבור והשילוב בין מוצרים שונים הוא קריטי כשאנחנו מחפשים את התוסף הנכון ורק אתם יודעים לאמר איך אתם מגיבים לערבובייה הזו תוך כדי המאמץ. 

ברמת הטעם והאריזה, יש מנצח ברור: ה ZNA הציג גישה עדיפה בזכות מנות מופרדות בשקיקים שנוח יותר לקחת בווסט הריצה, או בכיס חולצת הרכיבה, וטעם נקי יותר מטעמי לוואי ללא תסיסה.

 מאת: אורית שמש וגיא חלמיש
אם אהבת את הכתבה שלנו, התודה הגדולה ביותר היא שיתוף שלה, ממש כאן: