יש הרבה מיתוסים לגבי קניית נעליים, מדרסים ועוד. עם התייקרות רבים מדגמי הנעליים למחירים שבין 600 ל 1300 ש"ח, השאלה איך לבחור נעלי ריצה היא שאלה חשובה. גיא חלמיש מייסד ראנפאנל ומאמן התוכנית האישית מרחוק, מסביר מהם העקרונות החשובים שימנעו מכם לטעות:

1. הכלל הכי חשוב בקניית נעליים – קונים רק מה שנוח! 

אל תקנו אף פעם נעל שאינה נוחה לכם- זה לא יסתדר, לא יתרחב, ולא ישתפר אחרי שתצאו מהחנות! בוחרים בעיקר לפי הנוחות. כל שאר המשתנים חשובים פחות. 

מצטרפים לווצאפ של ראנפאנל:
הצטרפו לקבוצות ראנפאנל

2. אין כזה דבר "מותג טוב יותר"

תזכרו שעושים עליכם מניפולציות שיווקיות שם בחוץ. ההמלצות שאתם רואים באינסטגרם אינן בהכרח אותנטיות- "שגרירי מותגים" אינם בוחני נעליים מקצועיים. הם מקבלים נעליים במתנה כדי להצטלם ולצלם אותם ואז ממליצים עליהם. במציאות – אין כזה דבר מותג עדיף. טרנדים ומותגים שמוכרים יותר לאחרונה אינם בהכרח טובים יותר. זה די ברור אם הגענו כבר למסקנה שההתאמה היא אישית!

3. סוליה עבה אינה טובה יותר

בשנים האחרונות עבודה שיווקית של מותג מסוים הצליחה לבלבל קצת את הקהל עם סוליות עבות… אבל סוליה עבה אינה טובה יותר! לא רק שהן לא מפחיתות פציעות כנראה, אלא שהן גם מורידות את איכות הפידבק מהקרקע ויכולות לפגום בתחושת הריצה ובשליטה בתנועת כף הרגל. אתם צריכים למצוא את הסוליה המתאימה לכם על ידי ניסוי וטעיה.

נעל ריצה

4. כדאי להכיר את גובה הדרופ המועדף עליכם

נעליים שונות הן בעלות דרופ שונה- הפרש בין גובה העקב לגובה הסוליה באצבעות. גובה משמעותי הוא 10-12 מ"מ (אופיני למיזונו, אסיקס, ברוקס), גובה אמצעי הוא 4-8 (אופייני ל On Running, סוקוני ואחרים), וגובה נמוך הוא 0-6 מ"מ. זה מייצר חוויה מעט שונה בריצה.

יש קשר בין גובה הדרופ לדפוס התנועה שלכם, ולפציעות שונות: בגדול- דרופים גבוהים טובים עבור כאלה המאופיינים בנחיתה קדמית (על כריות כף הרגל) ודרופים נמוכים יותר מתאימים לנחיתה מרכזית ואחורית. כמו כן מי שיש לו רגישויות בגיד אכילס ובשרירי השוק (ה"תאומים"- שרירי הסוליה והסובך) – עדיפים להם דרופים גבוהים.

5. לא חייבים לתקן את מה שלא שבור

מי שלא יודע איזה נעליים מתאימות לו שיבחר בנעל ניטרלית – כזו שאינה מייצבת ייצוב מיוחד את כף הרגל.

לא תמיד אם יש לכם קצת קריסה אתם צריכים לתקן אותה! יש אנשים רבים שרצים מעולה, רחוק וללא שום בעיות עם סגנון ריצה רחוק ממושלם. אפשר לבחון נעל מתקנת או מייצבת אם נוצרות פציעות ספציפיות ורצוי רק לאחר שפיזיותרפיסט שמבין בריצה קשר בין הפציעה לתיקון הזה באמצעותן.

אגב, יש לזה צד שני: לא יקרה אסון אם תרוצו עם נעל מייצבת יותר גם בלי הכרח, אבל זה בד"כ קצת פחות נוח ויותר כבד מנעל ניטראלית.

6. משקל הנעל מורגש!

רוב הנעליים שוקלות בין 260 גרם ל 330 גרם. נעליים במשקלים של פחות מ 240 גרם הן כבר ברמה תחרותית יותר. ההבדלים די מורגשים, וכשרצים עם נעליים ששוקלות פחות מכך זה מרגיש תגובתי והרבה פחות מגביל. זה כיף מאוד לרוץ עם נעל קלה יותר וכדאי לתת לזה עדיפות, אבל יש לזה חסרונות – בד"כ ברמת האחיזה של הרגל והקרסול, הייצוב, השיכוך והעמידות לאורך זמן. 

נעל ריצה

מותג חדש וטכנולוגיית שיכוך מעניינת: True Motion

7. כדאי ללכת כמה ימים עם נעליים לפני הריצה

זה לא מאוד קריטי כי רוב הנעליים היום רכות מספיק ישר מהקופסא ולא חייבים "לשבור" אותן. מנסיוני כבוחן נעליים שדי הרבה רץ עם נעליים חדשות לגמרי- אין בעיה. אבל עדיף שתתרגלו אליהן קצת ותתחילו עם נעליים חדשות בריצות הקצרות יותר, למשל כדי לגלות האם יש נקודות חיכוך בלי להתרחק מדי מהבית.

8. מידות רוחב- נעים להכיר  

מעל המידה הרגילה יש את ההרחבה ל E, אחריה EE, ואחריה 4E. יש גם טרנד ל"קופסת אצבעות" רחבה במיוחד אבל גם זה לא תמיד עדיף על נעל חובקת. הרוחב נעים לחופש ופרישת האצבעות, אולם מפחית שליטה ויכול לגרום לתנועה מיותרת בסיבובים והתאמה פחותה בשטח. שוב – עניין להתאמה אישית ותחושה. אל תבחרו נעל לוחצת מדי ולא משוחררת מדי.

הצטרפו לניוזלטר שלנו:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

9. כדאי להחזיק גם נעל שטח 

עדיף שיהיו לכם גם נעלי שטח והנה 3 סיבות. ועדיף לגמרי לרוץ עם נעלי שטח בשטח… אבל יש כל מיני רמות של שטח: בדרכי עפר טובות יחסית, מישוריות, בדרכי 4*4 בצדי שדות חקלאיים שנוח יחסית לנוע בהם אפשר לרוץ הרבה פעמים גם עם נעלי כביש. לדרכים כאלה יש דגמי נעליים שהם חצי שטח חצי כביש והן הכי מתאימות. 

נעלי שטח יתנו יתרון ככל שהשטח גבעי יותר וגס יותר- עם אבנים וסלעים שסוליות הכביש מנהלות פחות טוב, ומצד שני סוליות השטח מספקות בם אחיזה.

10. אהבה זה חשוב!

כן, לא הכל רפואי, לא הכל ביומכניקה: כי נעליים זה כיף, זו אופנה, אלה צבעים וחוויות. נעל מעולה צריכה להיות כזו שממש בא לכם לקום ולצאת לרוץ איתה. כזו שמטעינה אתכם במוטיבציה ואיתה אתם מרחפים בהנאה. אחרי נוחות, הדבר הכי חשוב זה להתאהב בנעליים!

מאת: גיא חלמיש
הכותב הוא עורך ראנפאנל ומאמן ראשי RUNPANEL אימון ריצה אישי.