מרגע שקיפצ’וגה הצליח לשבור את השעתיים בתעלולי השקת הנעליים של נייקי נכנס העולם למירוץ חימוש בקרבון וסוליות עבות וקפיציות. קיבלתי למבחן את המענה של סאקוני במלחמות הנעליים: האנדורפין ספיד החדשים!  

מאת: גיא חלמיש
עורך ומאמן RUNPANEL אימון ריצה אישי

הסתקרנתי מהאנדורפין ספיד, אני חייב להודות. כשיצאו שלח אלי אחד הפאנליסטים על הדיבור שרוחש גוחש אצל יודעי הדבר: ” יש נעל חדשה של סאקוני, אנדרופין, דיברו עליה המון המון זמן הגיעה לארץ! מדובר בנעל תחרות, מהירה להחריד ממה שאני קורא בעולם – פעם ראשונה שיש תחרות ראויה לנעלי נייק שטענו שהן לא חוקיות… חלק יגידו שאף יותר טובות מדגמי ה vaporfly”…

אני לא בטוח שהתאור מעלה נכון היות והאנדורפין ספיד היא לא נעל תחרות טהורה, אלא נעל אימונים-תחרות גמישה ורכה יחסית המגיבה לתנועת הרגל, אבל ככה זה שמועות ולכן גם טוב שיש מבחנים… בשיחה עם סאקוני ברור היה שהנעל המעניינת ביותר עבור השוק הישראלי היא זו – האנדורפין ספיד שהיא מהירה אך מגוונת (על שלושת הדגמים בסדרה – בהמשך).

אבל שלא תחשבו שהנעליים האלה קיבלו ממני איזה הנחה. ההפך- במבחן סאקוני הקודם לא מצאתי התאמה אישית גבוהה, וגם התפתחה אצלי העדפה לגישת נעליים אחרת- כל פעם שקיבלתי בעבר נעליים בעלות סוליות רכות הגעתי למסקנה שעדיף דק ומדויק על רך, גבוה וחסר מיקוד. אבל חומרים חדשים שיצאו לאוויר הסוליות מחוזקים בלוחיות מייצבות נכנסו לעולם, וכעת הגיע הזמן לבחון שוב את נקודת המוצא החשדנית וכך החל המבחן. 

הפסקת חדשות: שינוי משמעותי בסאקוני ישראל

בישראל חל שינוי משמעותי לאחרונה בסאקוני ומשפחת בראון שהביאה אותו לישראל מכרה את חלקה לפישמן רשתות ול-MGS וצוות חדש מנהל את המותג והרשת. זה שינוי די משמעותי ומעניין לראות כיצד ישפיע. 

סאקוני היא אגב חברת ריצה מבוסטון שקיימת כבר מעל 100 שנים, והיום היא בבעלות Wolverine Boots, תאגיד שמחזיק גם ב Merell, Keds ועוד. בעברית נהוג לכתוב ולאמר סאקוני אבל כנראה שההגייה המקורית למילה בשפת האינדיאנים האמריקאים היא סוקאני “Sock-a-knee” ומשמעותה מפגש שני נהרות והלוגו הוא נהר זורם עם סלעים במרכזו. 

מה המטרה במשפחת ה Endorphin?

משפחת הנעליים פותחה במשך שנה וחצי עם 25 גרסאות פרוטוטייפ וצוות של 12 רצים ברמה בינ”ל בהם ג’ארד ווארד האולימפי שאינו קנייתי/אתיופי שהגיע שישי במרתון ניו יורק על פרוטוטייפ של האנדורפין ספיד… החברה של סאקוני מנסים להדגיש שהם החלו בפיתוח הנעל עוד לפני שיצאו הנעליים של נייק. הם מדגישים שזה לא רק הקרבון שכמוהו הכניסו כבר לפני שנים לסוליות, והם צודקים. ישנה התפתחות של ממש בסוליות הנובעת מחומרים טובים יותר (Pebax), רכים ומחזירי אנרגיה יותר מהסוליות שהיו בעבר. החיבור בין הסוליות האלה ללוחיות הקשיחות מתבקש משום שהרכות של הסוליה דורשת טיפול משלים. המטרה של הנעליים האלה היא לתת מענה לגל הנוכחי של דגמים – שכל חברות הנעליים השיקו, בהם לוחיות הקרבון או חומרים אחרים וסוליות רכות. 

שלושת דגמי Saucony אנדורפין

  1. אנדורפין שיפט – גרסת האימונים והיום יום. מעט יותר תומכת תנועה צדית ועקב, ללא אותה לוחית מפורסמת אבל עם שיכוך וסוליה משמעותיים במשקל 286 גר’ שהוא הגבוה מבין השלוש. 
  2. אנדורפין ספיד 2 – היא נעל המבחן. נעל תחרותית קלה, המכילה לוחית ניילון מעט גמישה יותר מהקרבון אבל עדיין קשיחה מספיק ומעט נוחה יותר. היא ממוצבת לריצה תחרותית למרחקים של עד מרתון. תכלס- הנעל המעניינת ביותר לרוב הרצים התחרותיים בישראל לאימונים מהירים ותחרויות. משקל של 221 גרם מוצהר. 
  3. אנדורפין פרו 2 – נעל תחרות קשיחה יותר, המכילה קרבון בנעל – קלה במיוחד וממוצבת למקצוענים. נעל המיועדת לתת מענה למספונסרים של סאקוני בקרב על הבכורה מול נייקי. היא מתאימה יותר למרחקים קצרים וריצות טמפו ומתגברות אחרות. את המבחן המלא עליה קראו פה!

אנדורפין ספיד בתקציר

  • דגם המבחן: סאקוני אנדורפין ספיד
  • ייעוד: נעל ריצה תחרותית נייטרלית
  • גובה סוליה: 35.5 מ”מ בעקב, 27.5 מלפנים.
  • דרופ: 8 מ”מ
  • משקל: 221 גרם (מוצהר יצרן)
  • מחיר: 799 ש”ח
  • לקנית הנעל בסאקוני ישראל
  • השורה התחתונה: נעל מהירה מאוד, קלה מאוד ומאווררת לרצים יעילים ותחרתיים שמחפשים שיכוך משמעותי מבלי להתפשר על משקל ותגובתיות. בשורה תחתונה – מהנעליים הטובות ביותר שנכנסו למבחן עד היום. מוצר מרשים מאוד. 

פיצ’רים עיקריים

  • טכנולוגית Speed Roll (“מהירות הגלגול”) – היא הדבר שתרגישו מייד כשתנעלו את הנעליים, ולא את לוחית הקרבון. כבר בהליכה תרגישו מעין “מדרגה” כזו בסוף התנועה שכאילו מקלה על מעבר קדימה מעל לנעל בצעד כשהלחץ על הכרית הקדמית. זה קטע, וזה לא סיפור של פיצ’רים מומצאים באתרי שיווק של יצרני נעליים – ממש תרגישו את זה וחווית ההליכה עם הנעל וגם הריצה כמובן מושפעות מכך וייחודיות. 
  • סולית PWRRUN – הנעל מבוסססת על פולימר בשם PeBax® שבנוי ממעין אוסף של כדוריות קטנות המודבקות זו לזו, וכל אחת בעלת תכונות מעט שונות אשר בשילובים שונים שלהם ניתן לשלוט ברמת השיכוך המדויקת. הקו של הסוליה פה הוא רך בהחלט, ויש פה מוצר משכך במיוחד. 
  • Nylon Plate – אותו משטח עשוי חומר ניילוני קשיח יחסית (ניילון זה מונח מבלבל מעט להבנת המרקם, אז נתייחס לזה כסוג של פלסטיק לשם ההמחשה). הוא זה שמונח בין שתי שכבות של סוליה ומייצר איזון לרכות שלה וגם ניהול תנועה קדימה. 

עיצוב וסקסאפיל – שמרנות מוזהבת

אם קראתם את הטיפים שלי על איך לקנות נעליים ועל המיתוסים השונים בתחום, הרי שאתם כבר יודעים שמה שחשוב במיוחד בנעליים הוא הנוחות שלכם. את הנוחות הזו צריך לשפוט בחנות. ובחנות יש המון דברים שאפשר לדעת על הנעליים עוד לפני שהתחלתם לרוץ איתה! לפי הרושם הראשוני הזה אני אחליט האם לקנות נעל וגם האם לקחת נעל למבחן – כי המבחן הראשוני מורגש מיד. מה אני בודק, ומה מצאת עוד בחנות סאקוני בכפר סבא (קניון ערים). את העיצוב רואים מייד- ונעליים חייבים לדבר אליכם! אתם חייבים לאהוב אותם כי אם תאהבו אותם, תרצו קצת יותר לצאת לרוץ, גם כשפחות נוח. 

כמיטב הדרישה של השוק הישראלי- סאקוני הביאו את הדגם השחור-זהוב-לבן. בישראל אוהבים נעליים בצבעים מתונים וזו הסיבה שתראו את כל החנויות בעיקר עם הצבעים האלה, ואת הצבעוניים והמשוגעים תראו בעיקר באתרים בחו”ל… הנעל שמרנית מצד אחד בעיצוב, אבל מצד שני בכל זאת יש פה טאצ’ של זהב בעקב ונגיעה קלה ממנו בצדי הנעל, בלוגו, מעט בסוליה ובתווית על הלשון.

המראה מהצד מושפע מאוד מהסוליה הגבוהה שמתרוממת בצד ליצירת אשליה של גובה נוסף מעבר לגובה האמיתי שלה – באפקט שמעט מערסל את כף הרגל מהצדדים ומעניק לה תמיכה מסוימת. 

גפה עליונה – רכות

מעבר לעיצוב הגפה העליונה היא המקום בו אתם מרגישים את הנעל מבפנים. פה אתיחס גם לחווית הרוחב הכללית שלה- שהיא נוטה במידה מסוימת לגזרה צרה. אין לנעל הזו מידות רוחב, אבל היא סלחנית יחסית למי שיושב על התפר כי היא נעל רכה בחוויה הכללית שלה ולכן פחות קשוחה ויותר מקבלת את צורת הרגל. לרכות הזו יש משמעות וסיבה: הגפה מכילה מעט מאוד איזורי חיזוק ובנויה מרשת בצפיפויות משתנות ללא תפרים – גישה מתקדמת ומתוחכמת שמאפשרת גם להוריד משקל. החסרון שלה הוא בהפחתת רמת האחיזה והתמיכה- כבר היו לי נעליים עם תחושת חיבוק חזק יותר של כף הרגל. 

גם מאחור- אחיזת העקב קיימת אבל בהחלט לא מהמסיביות שנתקלתי בהן וגם הריפוד סביב העקב הוא נעים וקיים, מורגש ועבה אבל לא מדי- מאוזן. הלשון ממשיכה את קו האמצע הזה והיא שומרת על מקומה למעלה, בלי ליפול למטה בין השאר בזכות חיבורה בבד נושם לצד הנעל אבל לא לכל אורכה – רק מלפנים. השרוכים מהז’אנר השטוח עוברים בתוך שורת חורים עטופה בחיזוק פלסטי חיצוני והם לא נפתחים מעצמם. פה יש רכות כללית, שגם גרמה לי להעדיף את החור האחרון לקשירה צמודה יותר ועוד נקודת עיגון באיזור הקרסול.  

כל הגפה העליונה משדרת תחרותית וענייניות- אין פה קשקושים, עניינים ואלמנטים מיותרים ומה שיש מדויק ואפקטיבי. רק ככה אפשר להגיע למשקל קליל כל כך של 221 גרם. מבחוץ הרשת נראית אטומה לגמרי אולם מבפנים רואים את רמת האוורור הדי משמעותית שלה והצצת האור דרך הדפנות מעידה על כך. מתאימה לקיץ הישראלי ללא ספק.

הליכה וטכנולוגית ה Speed Roll

זה לא משהו שלא מרגישים. מייד כשאתם נועלים את הנעל והולכים איתה לראשונה תרגישו שבסוף הצעד יש “נפילה” קדימה. נקודה שבה הרגל עוברת מהסוליה העבה יחסית אל מקום בו היא דקה יותר. הנעל פשוט מתגלגלת בקלות יותר בנקודה שבה אתם עוברים מכרית האצבעות אל האצבעות. זה קטע! תחושה שלא קיימת באף נעל אחרת שבדקתי עד היום. כאילו יצרו שם איזה קימור כזה שמטיס את התנועה במהירות אל נקודת שחרור הרגל. את התחושה הזו הרגשתי הרבה יותר בהליכה מאשר בריצה, כנראה משום שבריצה הסוליה נדרכת יותר- נמעכת והפער בין החלק המוגבה לחלק הקדמי הדק קטן מעט. אבל גם בריצה יש לה איזה השפעה מסוימת. הנעל הזו בפירוש מקלה על הליכה מהירה והיא אטרקטיבית גם להלכים- שהם הרוב שכן הליכה היא הספורט הפופולרי ביותר בישראל כך טען בפנינו המרצה בקורס מדריכי כושר ובריאות בשיעור פציעות ספורט. 

יתרון נוסף שלה להליכה נובע גם מהרכות שלה. בהליכה יש הדגשה יתרה של תנועת כף הרגל- מהנחיתה על העקב דרך ה”גייט” הוא הגלגול הידוע שמתייחס אליו מיתוג ה Speed Roll הזה ועד השחרור. היות ומדובר בנעל מאוד יעילה, ניטראלית ובעלת מעט מאוד אלמנטים של ייצוב, חווית ההליכה פשוט נעימה ומגיבה. 

יוצאים לרוץ – חוויה!

אני מאוד רגיש לדיוק, לתגובתיות ולחדות שהנעל נותנת, כמו גם ליכולת שלי לקבל פידבק ברור מהקרקע ולחוש את כף הרגל. כבר הסברתי שאני בד”כ חשדן מאוד כלפי שיכוך יתר, סוליות רכות ושונא במיוחד את תחושת מזרון המים שמאפיינת אותן. אבל השיכוך של האנדורפין הוא לא פחות ממדהים. הוא מורגש ואתם חשים בבירור את הסוליה סופגת ונמעכת ומגיבה ללחץ הרגל מלמעלה והקרקע מלמטה- אלה לא המצעים הקשים שיש בנעלים אחרות שמרגישים שהם סופגים אבל לא נמעכים באותה מידה. התחושה היא של נעל שתוכל לספוג מרתון שלם עם הקלה מסוימת על אותה תחושה מוכרת של אימפקט חוזר על הכריות שיש במצעים קשים. 

שיכוך הוא חרב פיפיות לעתים: כבר רצתי עם נעליים שהרכות שלהם פשוט ניטרלה את כל השליטה וגרמה לרגל לזוז לכיוונים שלא רצית, עד כדי שקיעה לא מבוקרת. היו נעליים רכות מדי שהרגשת שאתה מבזבז זמן בספיגה במקום בריספונסיביות- מהלך מהיר החוצה אחרי הנחיתה אל הצעד הבא. זה גם בד”כ בא עם עימעום של תחושת התנועה בכף הרגל והפידבק של הקרקע לא מוצלח. את כל המגרעות האלה לא מצאתי באנדורפין ספיד- רק מהירות מדויקת, נוחה להפליא וחדה. החיבור הזה בין שיכוך מורגש ממש להולכת תנועה ברורה ולא בזבזנית אנרגיה, עד לשחרור יעיל וריספונסיבי, הפכו אותה לנעל ריצה מעולה. 

הגובה המשמעותי של הסוליה מעט מטעה. החומרים המודרניים האלה מבצעים תנועת אקורדיון משמעותית יותר מאלה של פעם. יש בהם יותר אוויר והם פשוט נמעכים. אז מה שרואים במבט לא מזוין מעט שונה ממה שקורה תחת הנחיתה ומשקל הגוף- ראיתי את זה בצילום וידאו שהרצתי באופן איטי: כיצד הגובה הזה הופך דק יותר באופן די משמעותי וכיצד הנעל נמעכת בנחיתה. מהסיבה הזו גם לתחושתי ההבטחה של ה Speed Roll פחות מורגשת בריצה כשם שהיא מורגשת בהליכה. בריצה, בסוף אתם נוחתים ומשחררים מהר יחסית וככל שהיעילות שלכם טובה יותר, אותה תנועת גלגול ונפילת מדרגה שהספיד רול נותן בהליכה, נעלמת מעט בריצה. ועדיין, תחושת הגלגול היתה נעימה וזורמת עם האנדורפין.
הדרופ של 8 מ”מ הוא פשוט מושלם בעיני ומרגיש מאוזן מאוד ונכון עבורי. דרופ זה עניין אישי- יש כאלה שצריכים יותר, יש כאלה שצריכים פחות.

האם מרגישים את אותה לוחית בסוליה?

האמת שלא. מרגישים פשוט את רמת האיזון בין רכות לנוקשות שמנהלי המוצר ביקשו לייצר לנעל הזו. לעומת לוחית הקרבון באנדורפין ספיד הלוחית פה רכה יותר וזה מאפשר נוחות כללית גבוהה יותר, התאמה טובה יותר גם להליכה, וחיבור לשימושיות האימונים, ולא רק לתחרויות בקצבים של פחות מ 4 דקות לק”מ…

הסוליה התחתונה עשויה אותו צבע לבן אולם החומר שלה מטבע הדברים קשיח יותר. היא דקיקה, ויש לה אלמנט V מלפנים ואני די סקרן לראות כיצד תחזיק מעמד במבחן ארוך טווח. באופן כללי הצפיה שלי מנעליים במשקלים נמוכים כל כך היא להחלפה תכופה יותר. אני לא חושב שכדאי לרוץ רק עם הנעל הזו, ובהחלט יש מקום לשקול גם את דגם האנדורפין שיפט הכבד יותר – לאימונים וליום יום, ולהשאיר לכם את הדגם הזה עם פחות קילומטרז’ ולאירועים מיוחדים וריצות מאתגרות ומהירות.

למרות היותה נעל כביש טהורה, פה ושם תמצאו את עצמכם אם את גרים במקומות כפריים יותר, מחברים מסלולים על דרכי כורכר. אז בדקתי אותה מעט גם בדרכים חוליות ובכורכר. בחול שילוב הרכות של המשטח עם רכות הנעל לא עשה טוב לריצה, אבל בכורכר הבידוד של הסוליה יצר תחושה נעימה. בכל מקרה זו לא הסביבה לה מיועדת הנעל, אלא לאספלט המהיר והקשה.

איפה גבולות המוצר?

יש כמה אפיונים למוצר המעולה הזה שאני לא קורה להם חסרונות- אלה פשוט תכונות שפחות יתאימו לצרכים מסוימים בשוק. לסאקוני יש מגוון דגמים וללא ספק לצרכים אחרים יש להם מענה בדגמים אחרים:

  • למרות עלית הסוליה אל הצדדים במרכז הנעל ועירסול הרגל שהזכרתי קודם, מדובר בנעל שאינה מייצבת כלל. הגפה העליונה גמישה יחסית ולכן אם אתם אוהבים תחושת תמיכה משמעותית במרכז הרגל באיזור הקשת ובעקב חפשו דגם אחר- פה אנחנו בדגם לרצים יעילים ונייטרליים לגמרי.
  • אני לא הייתי בוחר בה דווקא לריצות אצטדיון או משחקים מרובי שינויי כיוון- שוב, רכות ושיכוך קצת סותרים את הצורך בייצוב כנגד כוחות צד. אל תבינו לא נכון- היא מהירה וריספונסיבית בכיוון התנועה קדימה כיוון שזה “האלגוריתם” של לוחית ההקשחה שלה והקימור בסוליה.
  • אם אתם עושים אימוני כח עם משקולות, פלטפורמה גבוהה ורכה אינה המוצר המתאים לכם- חפשו פחות שיכוך, יותר ייצוב, וגובה נמוך יותר.
הצטרפו לקרוא את מבחני הנעליים הטובים בישראל- בערוץ הטלגרם שלנו!

סיכום – שילוב מהירות ונוחות

מדובר בדגם מעולה. ללא ספק האתגר שהניחה נייק בשוק והטירוף שהתחולל סביבה עשו טוב לעולם הנעליים. תחרות זה טוב ולסאקוני לא היתה ברירה: כדי להמשיך להיות שחקן רלבנטי בעולם התחרותי הזה, כדי לתת למקצוענים שלה סיכוי בתחרויות ולחובבים להיות מהירים ולהרגיש בשפיץ, היא היתה חייבת להניח אס על השולחן. לדעתי היא הצליחה בכך! 

בניגוד לדגם הקרבון חסר הפשרות שבנוי לצעדים ומהירויות גבוהות מאוד- לא ברמה של חובבים ואפילו לא רצים חזקים בקנה מידה מקומי, הרי שהנעל הזו עם לוחית הניילון המעט גמישה יותר מספקת ורסטיליות מרשימה ונוחות. היא תהייה נעל אימונים מהירים מצוינת, נעל תחרות מעולה. היא נוחה למרחקים ארוכים יחסית למשקל שלה כי השיכוך מורגש ונוכח – אבל עדיף לקחת אותה לריצות טמפו. אם אתם רצים שמחפשים נוחות, קלילות, מהירות, אוורור, בנעל ניטראלית יחסית ומודרנית מאוד- יש ל Saucony מה להציע לכם.

יתרונות

  • משקל קליל
  • שיכוך נפלא
  • פידבק מפתיע
  • רכות ונוחות
  • אוורור מצוין

חסרונות

  • מעט תמיכה צדית
  • זה לא קרבון… (משנה לכם?)
  • מאוד ממוקדת לריצות ארוכות, פחות לאימוני התנגדות ואימונים מגוונים

אהבתם? קבלו כתבות מעולות על ריצה במייל- פעם בשבוע:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים