עם מספר שיא של משתתפים ישראלים ומספר שיא של משתתפים בכלל. כמעט כל השמות הגדולים של עולם הטריאתלון, אליפות העולם באיש הברזל למרחק מלא בהוואי הייתה השנה מעניינת, מרתקת ומיוחדת במינה.
היסטוריה איש הברזל
IronMan היא תחרות טריאתלון למרחק ארוך הכוללת שלושה ענפי ספורט: שחייה (במים פתוחים, ים, אגם), רכיבה על אופניים ולאחר מכן ריצה. תחרות איש הברזל לא פשוטה ולוקחת זמן רב להשלים את כל המקצים. במיוחד כאשר המרחקים לכל ענף הם לא פחות מהמקסימום שיש לכל תחום מקצועי להציע.
- שחייה: 3.8 ק”מ
- רכיבה: 180 ק”מ
- ריצה: 42.2 ק”מ , מרחק של מרתון מלא.
האגדה מספרת שהרעיון לתחרות הזו התחיל כאשר כמה ספורטאי סיבולת מהמובילים בעולם שהיו חברים קרובים, נפגשו בהוואי באי קונה. הם ניהלו ויכוח איזה ספורטאי יותר טוב, יותר חזק … לבסוף החליטו לעשות תחרות שתכיל את כל שלושת הענפים על מנת לראות מי יסיים ראשון. בתחרות זו בשנת 1977 נטלו חלק, פחות מ 10 משתתפים. מאז ועד היום IronMan הפכה להיות חברת ענק עם מאות אירועים ברחבי העולם כמו גם בישראל ועשרות אלפי משתתפים.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
איך מגיעים
אליפות העולם ב”איש הברזל” מתרחשת בכל שנה באי קונה שבהאויי בחוף המקורי שבו התרחשה התחרות הראשונה. מכיוון שזו אליפות העולם, הרישום לתחרות זו לא פתוח לקהל הרחב. על ספורטאי ״להרוויח” את הזכות להשתתף בתחרות זו על ידי קבלת קריטריון, מה שנקרא “סלוט” .
על מנת להיות זכאי להשתתף באליפות העולם, יש להשתתף באחת התחרויות של איש הברזל ברחבי העולם ולהגיע בזמן אשר נותן את הזכאות להשתתפות באליפות העולם. הקריטריון הזה משתנה מתחרות לתחרות לפי קריטריונים שונים המתפרסמים באתר החברה לפני כל תחרות. די יהיה לומר שלהצליח להשיג סלוט לתחרות בקונה, זו משימה מאוד לא פשוטה ודי מעט מצליחים להגיע לזכות ולכבוד הזה. באופן כללי מתוך קרוב ל 50,000 איש שמשתתפים בתחרויות שונות של איש הברזל ברחבי העולם, רק כ 3,000 משתתפים מגיעים להשתתף באליפות העולם בקונה.
קצת על המסלול של איש הברזל
מסלול התחרות בקונה מתפאר ומוכר בכך שהוא מאוד מאתגר. שחייה באוקיינוס (ללא חליפה).לאחר מכן רכיבה ארוכה כאשר כל הדרך, המסלול חשוף ללא צל עם רוחות צד חזקות. המסלול עובר לאורך רוב הדרך בכבישים כאשר הנוף הוא געשי עם אבני בזלת המלוות את הרוכבים. דבר זה גורם להחזר של חום השמש אשר לא מקל על המשתתפים. הריצה עצמה לאורך החוף עם לחות שלרוב מגיעה קרוב ל 100%. כך שמזג האוויר בקונה עם חום גובה ואחוזי לחות גבוהים לא מקלים על המשתתפים בתחרות.
קצת על המתחרים
בין הגברים יש 2568 משתתפים כאשר רוב המתחרים הם אמריקאים, מיד לאחר מכן הייצוג של יבשת אירופה. לרוב אליפות העולם בקונה מושכת את העלית של אנשי הטריאתלון למרחקים ארוכים בעולם וכך גם השנה. שמות כמו גוסטב אדן, סבסטיאן קינלה, פטריק לנגה, כריסטאן בלומנפלד, דניאל בקגארד אשר ניצח את התחרות באוסטריה בשנת 2019 וכן קמרון ווארף האוסטרלי מוזכרים כל שנה וגם השנה כמועמדים לעמוד על הפודיום.
השנה בולט בהיעדרו יאן פרודנו אשר באמתחתו כבר שלושֿ זכיות בשנים האחרונות. יאן נפצע לפני כמה חודשים באופן מאוד לא קל בהתרסקות אופניים ועדיין לא החלים לגמרי. בגזרת הנשים, כל הפייבוריטיות מגיעות השנה לתחרות. החל מדניאלב ריף, המלכה האם של ענף הטריאתלון בשנים האחרונות, לוסי צ’רלס ברקלי, לאורה פיליפ, אשר קיבלה את הסלוט שלה כאשר זכתה במקום הראשון בתחרות בפינלנד השנה (שבה השתתף גם כותב השורות הללו), אן הוג, אשר לה מנבאים ניצחון השנה.
קצת על הישראלים בתחרות
בגזרת הישראלים השנה יש מספר שיא של מתמודדים – 30 ישראלים אשר משתתפים בתחרות. בינהם שמות מוכרים לקהל הטריאתלטים בארץ כגון: דן קוני, מנהל ומאמן קבוצת הטריאתלון 4Fitness. איתן שגיא סרדל וכן ארז אייזנברג, מאמן בקבוצת Team Misgav. עמית שקד, שפספס את הפודיום בשנה שעברה בישראמן בחוע השערה, ויש לא מעט ציפיות ממנו באשר לתחרות הפנימית בקרב הישראלים. אסף פורת, אשר אף ממנו יש צפיות רבות בקרב הקהילה כאן בארץ.
השנה בקונה יש גם שתי נשים אשר מגיעות מישראל: הדס מצר לוינזון, בכירת המתמודדות הישראליות אשר זוכה לעמוד פעם אחר פעם בתחרויות בארץ שונות בארץ כגון ישראמן , גלילן מן וכו’. ביחד איתה, הלר דורה וקאופמן שגית.
השנה במיוחד, התחרות מהווה חגיגה גדולה מכיוון שיש מספר רב של משתתפים. כל זאת בגלל הקורונה, שגרמה לכך ששנה שעברה התחרות בוטלה וכל המתחרים אשר השיגו את הסלוט הנכסף לא יכלו להשתתף. מתוך כך הוחלט השנה לעשות תחרות כפולה על מנת לא לאכזב את כל המשתתפים אשר השיגו סלוט להשתתף באליפות העולם. המספר הכולל של המתחרים השנה קרוב ל 5000. מתוך כך הוחלט לחלק את התחרות לשני ימים נפרדים. ביום חמישי הנשים וכן קטגוריות גיל של הגברים מעל 50, ובשישי הגברים.
מהלך התחרות
בחמישי בבוקר הוזנקו הבנות כאשר במהלך השחייה, כרגיל, שמרו כל הפייבוריטיות על מבנה צמוד של הדבוקה. ביציאה לרכיבה היה ללוסי צ’רלס יתרון של כשתי דקות על שאר הבנות שרכבו כרגיל במבנה קרוב של מה שנקרא “דרפיטנג חוקי”. לאורך החלק השני של הרכיבה, הפער שהיה ללוסי צ’רלס החל להיסגר. במהלך הרכיבה לאורה פיליפ קיבלה כרטיס כחול שגרם לה לחכות חמש דקות ב”עונש” Penalty Box דבר זה גרם לה לאבד את הסיכוי להילחם על המקום הראשון.
בראיון שהיא ערכה בסיום התחרות היא הודתה שהיא אף לא קיבלה הסבר לגבי הסיבה לכרטיס אבל היא משערת שזה היה בגלל “דרפטינג” (רכיבה במרחק קרוב מדי לרוכבת שלפניה, כאשר חוקי התחרות מחייבים 12 מטר). בתחילת הריצה, דניאלה ריף החלה לפגר מאחור עד למצב בו היא איבדה את המיקום שלה על הפודיום.
לאחר כחצי מרתון החל מפנה משמעותי ולא צפוי מכיוונה של מישהי יחסית אלמונית שלא הייתה בכלל ברשימת המועמדות לפודיום, האמריקאית צ’לסי סונדרו. סונדרו פתחה פער לאט לאט ובסופו של דבר קטפה את המקום הראשון באופן לא צפוי. האמריקאית הראשונה שמנצחת מזה שנים רבות .
בגזרת הגברים הדברים היו כרגיל הרבה יותר אגרסיביים, מהירים וצמודים כאשר זמן הרכיבה עמד על קצת יותר מ 4 שעות במהירות ממוצעת גבוהה ביותר קרוב ל 44 קמ”ש בממוצע. את המקום הראשון קטף גוסטב אדן הנורבגי עם זמן מעולה של 7:40:24 לפי החלוקה :
- שחייה: 48:23 דקות
- רכיבה: 4:11:06 ש,
- ריצה: 2:36:15 ש’
יש לציין כי יאן פרודנו, אלוף העולם שלוש פעמים, נצפה במהלך התחרות כאשר הוא עומד באחת מעמדות חלוקת המים ומחלק מים למתחרים במהלך היום. כל הכבוד לו ולתרומתו בתחרות.
תוצאות איש הברזל
בקרב הנשים
כאמור צ’לסי סודרו קטפה את המקום הראשון והמפתיע השנה בתחרות. זו הפעם הראשונה שלה עם ניצחון בתחרות זו. י שלזכור שצ’לסי ילדה את ביתה הבכורה רק לפני כשנה וחצי. אחריה הגיעה לוסי צ’רלס ברקלי הבריטית וסוגרת את הפודיום אן הוג הגרמניה אשר ציפתה לקבל את המקום הראשון אך הסתפקה השנה להיות על הפודיום במקום השלישי.
בקרב הגברים
את המקום הראשון לקח כאמור גוסטב אדן עם תוצאה מאוד טובה של 7:40. אחריו הגיע סם לאידלו ואת הפודיום סגר השנה כריסטיאן בלונמפד, השיאן הלא רישמתי על IronMan. זאת לאחר שהשיא שהוא הצליח לעשות בתחרות איש ברזל במקסיקו בוטל עקב הטענה שתנאי התחרות היו לא הוגנים לטובתו.
בקרב הישראלים
הדס מזר לוינסון סיימה ראשונה מבין הישראליות בפער גדול משאר הישראליות בזמן מעולה של 11:04 ש’. בין הגברים סיים ראשון בזמן מעולה של 9:09 ירדן ברק. אחריו הגיע דן קוני בזמן של 9:16, עם הופעה מרשימה לכל הדעות אחרי ריצוי “עונש” של חמש דקות ב Penalty Box עקב היתקלות קלה עם רוכב אחר. לאחריו אמיר אלפי בזמן של 9:28. אסף פורת מסיים בזמן של 9:36, כאשר עמית שקד סוגר את הישראלים בקטגוריה עם זמן של קרוב ל 10 שעות.
מאת: דגן לוינזון
⬇️⬇️⬇️ אגב, שמת לב למלבנים האלה לשיתוף כתבות? אם אהבת את התוכן שלנו, התודה הכי גדולה עבורנו היא שיתוף שלהן לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך