כשתנאי תחילת הריצה שלכם הם 24 מעלות עם 70% לחות ומישהו בא ואומר לכם “יש לי בד העשוי בטכנולוגיה מיוחדת שלא רק ינדף את הזיעה שלך, אלא גם יפנה את החום שהגוף שלך מייצר” – לזה אני קורא הצעה שקשה לסרב לה. יצאתי לתהות על קנקנה של טכנולוגיית Iso-Chill חדישה הישר מהמעבדות של חברת Under Armour.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

כשמדע וטכנולוגיה נפגשים

על חברת Under Armour ועל טכנולוגיות הבד שלה כתבנו כבר בסקירות הקודמות שלנו לא מעט. היא ממש לא שוקטת על שמריה ונמצאת בפיתוח וחיפוש תמידי אחרי הטכנולוגיה הבאה שתעניק יתרון לספורטאי ותאפשר לו למצות את הפוטנציאל שלו. 

כבר בשלהי 2019 טכנולוגיית Iso-Chill הוכרזה ע”י Under Armour כיורשת של טכנולוגיית ה- CoolSwitch הוותיקה יותר. במאי 2021 התקיים אירוע השקה עולמי שרשמית הכתיר את Iso-Chill כמילה האחרונה של החברה בטכנולוגיית בדי ספורט. ההבדל העיקרי בין CoolSwitch ל- Iso-Chill הוא ש- CoolSwitch מופעל ע”י לחות של הזיעה ולא אפקטיבי “על יבש”, בעוד ש- Iso-Chill פועל מעצם המגע של הבד בגוף ונותן הרגשת קרירות כבר בלבישה עוד בטרם האימון. תוספת תחמוצת טיטניום המשולבת בבד עם סיבים שטוחים וצפופים, הם אלה האחראים על כך. הרעיון מאחורי הטכנולוגיה מאוד פשוט, כמו כל דבר גאוני. גוף האדם מתחמם מאוד בזמן מאמץ ועל מנת להיות מסוגל להמשיך במאמץ הוא חייב לקרר את עצמו. מאמץ הקירור לוקח מהגוף אנרגיה שהוא משקיע בהזעה. נידוף הזיעה הוא זה שמוריד את טמפרטורת הגוף בסופו של התהליך. אחת הדרכים היותר נפוצות לקירור יעיל של הגוף שנמצא במאמץ היא נידוף יעיל של זיעה ע”י שימוש בבדים מנדפים. ברגע שמוסיפים עוד אלמנט שיחד עם נידוף הזיעה לוקח גם חלק מחום הגוף ומרחיק אותו ממנו – קיבלנו עוד שיפור. ממש בפשטות, זה בדיוק מה שעומד מאחורי שילוב תחמוצת טיטניום בבד מנדף של Iso-Chill.

iso chill

יצאתי להתקרר עם Iso-Chill

יצאתי למבחן הזה במידה רבה של סקפטיות לגבי היכולת של בד כלשהו לקרר אותי בזמן הריצה. בתור מי שמחשיב את עצמו כבן אדם מאוד פרקטי, למדתי שכל ביגוד ספורט חייב קודם כל להיות נוח ופונקציונלי הרבה לפני כל הטכנולוגיות והשמות המפוצצים. המפתח להצלחה מבחינתי הוא שספורטאי לא צריך להרגיש את בגדי הספורט. כל השאר הוא לגמרי בונוס.

חולצת ריצה קצרה, דגם –  Run Laser Iso-Chill

  • גזרה – FITTED עם בד נמתח לכל הכיוונים
  • טכנולוגית בד – Iso-Chill מנדפת את חום הגוף ויוצרת תחושת קרירות
  • נקבי לייזר בגב החולצה ליצירת אוורור
  • בד בעל טכנולוגיה למניעת צבירת ריח
  • אלמנטים מחזירי אור לריצות בשעות הערב
  • הרכב הבד- 90% פוליאסטר, 10% אלסטן.
  • מחיר – 232 ש”ח באתר היבואן הרשמי

iso chill

חולצה על יבש

“אבא, למה אתה קר” – שאלה אותי ביתי בת ה-9 כשהיא מחבקת אותי אחרי שלבשתי את חולצת המבחן בבית. כבר במגע ראשון עם החולצה באמת מרגישים קרירות מסוימת של הבד. החולצה מעט צמודה, אבל לא ברמת חניקה. על מנת שטכנולוגיית ה- Iso-Chill תעבוד חייבים מגע טוב של הבד בגוף כבר על יבש ולכן הגזרה חייבת להיות קצת צמודה. הבד מאוד נעים למגע במרקם של בד משי, אם כי יחסית עבה וצפוף בהשוואה לבדים מנדפים אחרים. החולצה תפורה מאותו סוג בד ומורכבת ממספר פנלים שעוטפים את הגוף בצורה אנטומית. גב החולצה הוא פנל אחד גדול עם כמה עשרות חורי לייזר קטנים ומדוייקים שמפוזרים עליו בצורה סימטרית. החירור נועד לכניסת אוויר, אם כי מאבד לגמרי את המשמעות שלו ברגע שהחולצה נרטבת. ארחיב על זה בהמשך.

כל התפרים הם תפרים כפולים רגילים ולא שטוחים, מה שאומר שבמקום של התפר יש כפל של שני החלקים הנתפרים (כ-5 מ”מ) והכפל הוא חופשי. מה שעוד זה אומר הוא שהכפל אינו צמוד לחולצה וחופשי “להסתובב” לו עם תנועות החולצה בזמן ריצה. כפועל יוצא, לחלק מהאנשים זה יכול לגרום לשפשפת. ארחיב גם על זה בהמשך הסקירה, כי מסתבר שאני בדיוק נופל תחת ההגדרה של “חלק מהאנשים”.

לוגו החברה שנראה כמו שתי אותיות U הפוכות וחופפות אחת לשניה, מודפס בצניעות מעל חזה שמאל. חומר הדפס הלוגו, כמו גם מספר פסים קטנים באזור גב עליון וכיתוב “Iso-Chill” בצד, הינם מחזירי אור ואמורים לספק נראות מינימלית גם בשעות החשיכה. שני פתחים משולשים קטנים בצידי החולצה משלימים את המראה. בשביל הפרוטוקול נציין עוד שבאתר היבואן החולצה קיימת בלא פחות מ-5 צבעים וסיכוי יותר מסביר שכל החפץ בה יוכל למצוא התאמה לפי רצונו וטעמו.

iso chill

חולצה על רטוב

כל תוצאה של ניסוי כפופה לתנאי הבדיקה בהם הוא בוצע. תנאי בדיקה שונים יתנו תוצאה שונה ולפעמים הקשר בין התוצאות יהיה מקרי לגמרי. בד החולצה שהרגיש קריר ונעים כמשי בלבישה יבשה לא פוגש את אותו הבד אחרי שעה של ריצה בטמפרטורות הממוצעות של בוקר מוקדם בקיץ הים תיכוני. נכון שבתחילת הריצה, עם קצת בריזה בכיוון הנכון, עדיין מרגישים סוג של קרירות מכיוון הבד על הגוף, אבל לאחר הירטבות החולצה פונקציית הקירור מפסיקה לעבוד. בד החולצה יחסית עבה וצפוף ובסקלת עוביים של החברה נמצא באמצע. החולצה צוברת משקל יחד עם הזיעה והופכת להיות ממש מורגשת על הגוף.

התפרים שציינתי אותם על יבש, דואגים לשפשף בצידי הגוף עם כל צעד בריצה שמקפיץ את בד החולצה לעומת הגוף. השפשוף מפסיק די מהר ברגע שבד החולצה סופג זיעה. החולצה מפסיקה לזוז ופשוט נדבקת לגוף כמו שקית ניילון. מרגע זה והלאה אין שינוי לא בהרגשה ולא בהתנהגות של בד החולצה.

לאחר מספר ריצות ארוכות של מעל שעה וחצי כל אחת (שבכוונה בוצעו ללא תיק או ווסט, על מנת לא לערב גורמים זרים בסקירה) צבע החולצה נשאר תכלת ויפה כפי שהיה. גם הכביסות לא הצליחו לגרום לדהייה או בלאי. לעומת פונקציית הקירור שלא ממש עמדה בתנאי מזג האוויר הקיצי של ארצינו, פיצ’ר ניטרול הריח כן עבד. רוב חולצות הריצה הפשוטות שלי עם הזמן והשימוש צוברות ריח שקשה מאוד להיפטר ממנו ללא מעורבות כימית. חולצת Under Armour הבטיחה ואכן קיימה את הבטחתה ולא צברה ריח.

iso chill

חולצת Laser Iso-Chill – סיכום

למרות האכזבה שחוויתי מהחולצה שלא קיררה אותי בזמן הריצה, אני מצדיע ל- Under Armour על הניסיון. בכל זאת, לפי ההרגשה, היא יותר מותאמת לעונות המעבר ולא לקיץ של ארצנו. קשה עד בלתי אפשרי להתמודד עם כמות כל כך גדולה של לחות וחום הנפלטים מגוף מתאמן מזרח תיכוני בקיץ. יחד עם זה, ישנם תנאים שבהם פונקציית הקירור המובטחת של בד החולצה כן עשויה להיות מורגשת. אני מניח שבמזג האוויר פחות חם ולח, עם רוח פנים, או בעולם אימונים ממוזג גם אם הגוף חם ומזיע, אתם תרגישו הבדל מסויים. לעניות דעתי, בקיץ ישראלי טיפוסי עדיף להשתמש בבדים הרבה יותר מאווררים, דקים, קלים ופחות מורגשים על הגוף. כשהבד מגיע למצב רווית נוזלים, אתם רוצים שהוא יהיה כמה שיותר דק על מנת לא לצבור משקל מורגש של מי זיעה.

חולצה – יתרונות

  • בד מאוד נעים למגע
  • עיצוב וצבע

חולצה – חסרונות

  • בד יחסית עבה ומורגש כאשר רטוב
  • פחות מתאימה לאימוני חוץ בקיץ הישראלי

מכנס ריצה קצר, דגם – Iso-Chill 2-in-1

  • גזרת המכנסיים – FITTED עם בד נמתח לכל הכיוונים
  • בד מכנסיים חיצוניים קל מאוד; בד טייץ פנימי – רשת צפופה ודקה
  • כל הבדים – טכנולוגיית Iso-Chill, מנדפי זיעה ובעלי טכנולוגיה למניעת צבירת ריח 
  • אורך מכנסיים חיצוניים : 12.7 ס”מ; אורך טייץ פנימי: 17.78 ס”מ.
  • הרכב בד – טייץ פנימי – 100% פוליאסטר; מכנסיים חיצוניים – 90% ניילון, 10% אלסטן
  • מחיר – 240 ש”ח באתר היבואן הרשמי

iso chill

מכנסיים – 2 במחיר 1

עולם לובשי מכנסי ספורט מתחלק בד”כ לשניים – לובשי טייץ וכאלה המעדיפים דברים פחות צמודים. רוב טריאתלטים ורצי כביש יעדיפו, על פי רוב, את הטייץ ורצי שטח ירוצו עם מכנסיים לא צמודים. קיימות מספר תיאוריות בעניין וטובי המוחות בפסיכולוגיה של הספורט עוד ימשיכו לחקור את התופעה שנים רבות.

בתור אחד שהתאמן הרבה שנים עטוי בטייץ צמוד ולבסוף גילה את עולם המכנסיים, מאוד סיקרן אותי השילוב בין השניים, במיוחד כשמבטיחים לי גם קירור המיטלטלין תוך כדי. רוב החברות שמחליטות לשלב בין טייץ למכנס, הולכות על השילוב של טייץ צמוד וחונק עם מכנס חיצוני שגם הוא לא חופשי במיוחד. Under Armour הלכו על הצד החופשי בבחירת הגזרה והרכב הבדים גם בטייץ הפנימי וגם במכנסיים שבמבחן. 

מכנסי 2 ב-1 עם טכנולוגיית Iso-Chill באים ב-3 צבעים (שחור, אפור וכחול) ולמרות שטכנולוגיית הבד זהה לזה של החולצה, הבד מרגיש אחרת לגמרי, יותר מאוורר ופחות עבה. המכנסיים מרגישים ממש נוח כבר במדידה הראשונה. לקח לי סיבוב אחד של מדידות על מנת להיסגר על המידה, כי כנראה נפלתי בין שתי מידות. לבסוף החלטתי לקחת מידה גדולה יותר, כי היא הרגישה לי פחות מגבילה בתנועות גוף. טייץ פנימי ארוך בכמה ס”מ מהמכנסיים החיצוניים והוא בולט החוצה, כך שרואים שמדובר במכנסיים כפולים. אישית אני מעדיף את הטייץ דווקא קצר יותר ופנימי לגמרי, אבל יכול להבין את ההיגיון בכך שהוא ארוך. טייץ ארוך יותר מונע אפשרות לשפשופים של השוקיים ע”י בד המכנס החיצוני המתנפנף בזמן הריצה.

חגורת המכנסיים היא גומי מאוד רחב שנועד לפיזור הלחץ על פני שטח גדול יותר במותניים. היא לא מורגשת כלל ולמקרה ולקחתם מידה קצת יותר גדולה – יש שרוך פנימי שנועד לתת תמיכה נוספת.

בד הטייץ הפנימי הוא רשת מאוד מאווררת ולא צפופה. הוא צמוד, אבל לא חונק כמו טייץ compression ולא מרגישים שהוא שם. כבר בתא המדידות הייתה לי הרגשה טובה לגבי המכנסיים והם הוכיחו את עצמם כבר בריצה הראשונה.

רק כשהגעתי הביתה והפרדתי את כל התוויות והניירות מהמכנסיים גיליתי שיש להם כיס צד פנימי שתפור לטייץ בצד ימין. הכיס ללא סגירה ולפי הגודל אמור להתאים למכשיר סלולר לא קטן בן זמננו. מכנסי המבחן שלקחתי הם במידה גדולה יותר ופחות צמודים עליי. אם הייתי רוצה לרוץ עם מכשיר טלפון עליי, הייתי צריך הידוק נוסף של השרוך בחגורת המכנסיים על מנת שהטלפון לא ימשוך לי אותם כלפי מטה בריצה. מכיוון שהעדפתי לא לרוץ עם טלפון בתוך הטייץ הפנימי (חוסר סימטריה במשקל של כל רגל בדריכה), הסתפקתי באחסנת מפתח של רכב.

iso chill

מכנסיים בשטח

ברוב המקרים כשאני מנסה מכנסי ריצה חדשים אני מאוד נזהר וריצות ראשונות איתם הן קצרות. בחלק מהמקרים אני ישר מחליט להשתמש באמצעי מניעה (מניעת שפשופים) עוד בטרם השימוש הראשון. מכנסיים של Under Armour הצליחו לרכוש את אמוני והחלטתי שאני רץ איתם על ההתחלה ריצה של שעה וחצי as is ויהי מה. הריצה “נפלה” על יום מאוד לח וחם ולמרות החששות שלי עברה ללא נפגעים לכוחותנו. כל חלקי הגוף הצמודים למכנסיים שמרו איתם על יחסים דיפלומטיים תקינים לאורך כל הריצה. יותר מזה, מה שהפתיע אותי מאוד הוא שלמרות שהחולצה הייתה ספוגת זיעה, המכנסיים, לפחות בחלקם, היו עדיין יבשים. זה אומר הרבה מאוד על היכולת של הבדים לנדף זיעה, למרות שמדובר בעצם בשכבה כפולה של בד – 2 זוגות מכנסיים! לא הרגשתי שפשופים או דברים מציקים אחרים בשום שלב במהלך הריצות שעשיתי עם המכנסיים במהלך המבחן. לעומת כל שאר זוגות המכנסיים הכפולים מחברות אחרות שיש לי, לא השתמשתי ולו פעם אחת בשום אמצעי מניעת שפשפות כשרצתי ב- Under Armour. בשבילי זה ממש נדיר.

אחרי כמה ריצות ארוכות ומאוד רטובות שעשיתי עם המכנסיים במהלך המבחן בקיץ המקומי, התקשתי למצוא חסרונות. זה מאוד לא אופייני לי ומי שעוקב אחרי הסקירות שלי יודע על מה אני מדבר. חוץ מהיעדר רוכסן על הכיס, החלטתי להכניס דבר אחד נוסף לרשימה הדלילה של החסרונות. רוב הזיעה שנוצרת במהלך הריצה, נוצרת בחלקו העליון של הגוף והיא זולגת לאיטה כלפי מטה. משום שרוב הזיעה נוצרת או מקדימה או מאחור ופחות בצידי הגוף, גם הזליגה שלה כלפי המכנסיים היא אזורית. כך יוצא שבסוף המכנסיים רטובים מהחולצה לרוב רק מקדימה ומאחור. בגלל הצבע היחסית בהיר של הבד (אפור בהיר) הרטיבות מקדימה נראית כאילו עצרתי להטיל את מימי באמצע המסלול ושכחתי להוריד את המכנסיים. 

יתרונות

  • בדים סופר נוחים, קלים, נמתחים ונושמים
  • אין שפשפות
  • חגורה לא לוחצת

מכנסיים – חסרונות

  • היעדר כיס נסגר

iso chill

סיכום כללי – Iso Chill

חברת Under Armour עם טכנולוגיית ה- Iso-Chill ממשיכה לחדש בתחום בדי ספורט. מכונת המו”פ שלה לא נרתעת ממכשולי החום והזיעה ומציעה שילובים חדשים של חומרים שלא נצפו עד כה ברשימת הרכיבים של בדי ספורט. לא תמיד ולא הכל יוצא חלק ומתאים לכל התנאים. החולצה מבד עם Iso-Chill שבמבחן, פחות תתאים בעיניי לאימון בחוץ בתנאי קיץ ישראלים ויותר תתאים לאימוני חדר כושר בקיץ ואימוני חוץ בתקופה הפחות חמה. בד יחסית עבה, לא מאוורר מספיק ומשקל החולצה מורגש על הגוף כשהיא ספוגת זיעה. 

לעומת זאת, אותה הטכנולוגיה בבד המכנסיים מתנהגת אחרת לגמרי ומאוד מוצלחת. למרות 2 שכבות בד במכנסיים, הם עדיין מספיק מאווררים ולא מורגשים על הגוף. הגזרה שלהם אינה צמודה ואם אתם לא רצים עם דברים כבדים בכיס צד של הטייץ הפנימי, סיכוי טוב שלא תשתמשו בשרוך ההידוק. אם חשקה נפשכם לקחת אתכם טלפון – כנראה שתאלצו להדק את המכנסיים עם השרוך על מנת שלא יגלשו למטה. בין אם המכנסיים יבשים לבין אם הם רטובים, הם לא יציקו לכם ולא ישפשפו.

 

מאת: ואדים לינצקי