כמדריכת פילאטיס חפשה יעל כלים נוספים לסייע למתאמנים אצלה. היא מצאה אותם בתחום הNLP המנסה ללמד אנשים כיצד לפעול להגשמת מטרותיהם

אתר fitpanel ו runpanel התמזגו, ובתקופה הקרובה נשתף לכם בראנפאנל כתבות של חיזוקים, קרוספיט יוגה ועוד דברים משלימים לריצה. רצים? שווה לעשות חיזוקים! 

פילאטיס זה לא רק ספורט זו פעילות מדויקת הדורשת הקשבה, בפילאטיס נדרש ריכוז ודיוק של הפרטים הקטנים, קיימת התמודדות עם קושי פיזי ומנטלי, עם ביקורת בונה שנועדה לשפר את הישגי המתאמן (אבל בכל זאת ביקורת). הדגמה פחות מקובלת בפילאטיס, במהלך אימון נדרש המתאמן להקשיב להסברים ולמהותם. מתאמן תמיד יקבל דגשים בזמן האימון, לאורך הזמן ככל שהמתאמן מתמיד ומיישם את הדגשים הניתנים לו בכל תרגיל יהפכו הדגשים למדויקים יותר ויותר, אותם התרגילים החוזרים בתצורתם המשתפרת הופכים אט אט לחלק מהדפוס התנועתי וכך בעצם נטמעים במוחו של המתאמן והופכים לחלק מהתנועה שלו בשגרה, אך בכדי להגיע לכך צריך בראש ובראשונה לרצות בזה. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

בהחלט ניתן להזיע ולהעלות דופק באימון פילאטיס (המתאמנים והמתאמנות שלי יעידו), אך אני מאמינה גדולה כי האלמנט הנפשי באימון פילאטיס הוא משמעותי היות ומדובר בדרך חיים. לי כמדריכת פילאטיס אשר גם מדריכה וחונכת מדריכות בתחום חשוב לשפר את הכלים העומדים לרשותי. הכלים העומדים לרשות מדריכה הם לא רק הידע בתחום הפילאטיס כמובן, קיימים כלי הדרכה וגם יכולת אישית. האהבה שלי לשיטה לצד המחויבות שלי ללקוחותיי מביאה אותי לנסות להתמקצע ולהשתפר באופן תמידי בשיטה אך גם בתחום ההדרכה,  זאת מתוך ההבנה שאני עובדת עם אנשים. 

הצטרפו פה לערוץ הטלגרם של ראנפאנל 

הוספתי NLP לארגז הכלים שלי כמאמנת

שיפור לאורך זמן הדורש השקעה חייב גם אמונה בדרך, בנוסף, כל מתאמן מגיע עם הקשיים הפיזיים שלו אשר לא פעם משפיעים מהותית על אורח חייו, ויכולים להשפיע מאוד על הגוף והנפש. בבוקר פנוי אחד החלטתי ללכת לקורס NLP במרכז “מטרות” בכפר סבא אצל מנחה מדהימה בשם רונית גולדברג. לא אכחיש כי החלטתי אולי גם הושפעה ממשבר גיל הארבעים הקרב ובא (אני אחגוג עוד כחודש 38 ☺),  כך מצאתי את עצמי בפעם הראשונה בחיי עוסקת בנפש האדם ללא הגוף במובנו הפיזי.

“ה- NLP הוא “מדע המצוינות” – מייסדי השיטה דגמו את דפוסי השפה, ההתנהגות, אמונותיהם וערכיהם של אנשים מצליחים ומשפיעים מאוד בתחומם. מחקר זה הניב מיפוי של מודלים של מצוינות וטכניקות פרקטיות ליצירת השפעה מיידית תוך אישית ובין אישית. ה- NLP מספק לנו כלים פרקטיים וקלים ללמידה אשר מסייעים לנו לשלוט ברגשותינו והתנהגותנו, להתגבר על רגשות שליליים, להיפטר מדפוסי התנהגות בלתי רצויים ולפתח תקשורת אפקטיבית עם הזולת. ה- NLP מהווה מתודולוגיה המבוססת על ההנחה שלכל התנהגות יש מבנה מסוים שניתן ללמוד אותו ולשנות אותו. כאשר לומדים איך המוח עובד, ניתן לתקשר עם הלא מודע ולהשפיע על עצמנו ועל אחרים השפעה רבת עוצמה” (ציטוט מספר הקורס NLP של רונית גולדברג/ מרכז מטרות 2017).

על ידי הצגת מספר היגדים הלקוחים מה-NLP אנסה להציג חלק מהתובנות שלי לגבי הקשר הקיים בין הפילאטיס לNLP וכיצד התאמת דפוסי חשיבה יכולים לסייע לדרך החיים שלנו כמתאמנים, כי המחשבה אכן מייצרת עבורנו מציאות:

“האנרגיה זורמת אל המקום בו תשומת הלב מתמקדת” 

בעולם כל כך ביקורתי, רשתות חברתיות המוצפות עד אין קיץ בתמונות נשים במגוון בגדים מדהימים. הן חמושות בחיוכים לבנים, חסרות כל צלוליטיס, מלאות במקומות מסוימים ובאחרים מסותתות כך שבתמונות הן לא פחות ממושלמות. יש לנו נטייה להתמקד ולהתייחס תמיד למראה החיצוני שלנו יותר מאשר למהות עצמה. השאלות המלוות אותנו לעיתים באימון גופני “איך הגוף שלי נראה, האם התרגיל נראה טוב מהצד? איך הוא מצטלם?”. אלה שאלות שהן למען האמת, חסרות כל משמעות למתאמן אמיתי!

באימון פילאטיס, כמו במקצועות ספורט אחרים, הבגרות של המתאמן חשובה מאין כמותה. מתאמן שמחפש תוצאות מידיות או שאינו מרוכז במהות התרגיל ועומקו לא יצליח להשיג לעולם תוצאות מיטביות. ממילא  רוב רובן של התוצאות בשיטת הפילאטיס מגיעות רק לאחר תקופת מה ואודות להתמדה המביאה לדיוק ושיפור מתמיד. בפילאטיס ניתן דגש מרכזי לסינרגיה ולפונקציונאליות של כלל השרירים והמערכות בגוף האדם. הפילאטיס מלמד אותנו להסתכל פנימה על בריאות הגוף ותבנית התנועה ולהביא לתוצאות אשר מכינות אותנו לחיים עצמם, ממש כמו רפואה מונעת. 

בכדי להדגיש את חשיבות הנושא, כדוגמא, אצלי בסטודיו אין מראות. אינני רוצה שנשים יחשבו על איך הן נראות אלא על איך ומה הן מרגישות בזמן שהן מתאמנות. הגמישות והחוזק הפנימי נבנים מהשיעור הראשון, אך נרכשים, כאמור, לאורך זמן ועם נחישות והתמדה, אך מצב הרוח הוא כבר סיפור אחר, מצב הרוח משתפר מהשיעור הראשון.

NLP פילאטיס

“לעולם אינך יודע עד כמה רחוק שינוי יכול להגיע”

בפילאטיס אנשים נכנסים לשיעור הראשון עם יכולות מסוימות ואחרי השיעור השלושים לעיתים אינם מזהים את עצמם ועד כמה הגוף, לעיתים היה מוזנח תנועתית ולא גמיש, מקבל פנים אחרות לגמרי הן בתחושה והן במראה.
“כל התוצאות הן הישגים” – אין כישלון רק משוב – בפילאטיס מתאמנים בקבוצות קטנות ולכן תשומת הלב של המדריכה היא בדרך כלל ממוקדת יותר, המתאמנת חשופה לביקורת רבה שמטרותיה היא דיוק התרגיל. במידה ולוקחים את הנחת היסוד הזו ברצינות מבינים לעומק שבכל מצב אפשר להשתפר ומכל תרגיל שלא הצלחנו נלמד איך להשתפר, אפילו אם במעט.

“אפשרי בעולם- אפשרי עבורי”

פעמים רבות מגיעות אליי תלמידות חדשות וצופות בשיעור מתקדם שרק נגמר. הן מסתכלות עליי במבט ספק תוהה ספק מיואש ואומרות “אני בחיים לא אצליח לעשות את זה!” אז זהו, זה פשוט לא נכון! המתאמנות המתקדמות הן מתקדמות משום שהן מתמידות, הן יודעות שאין הפסקות באימונים ובכדי לשמור על שיפור תמידי נדרש להתאמן לכל הפחות פעמיים בשבוע ומי שיכולה אף שלש פעמים. ההתמדה מביאה להצלחה, גם את תמיד יכולה להפוך להיות מתקדמת כי זה אפשרי (“תעזו, תתמידו, תצליחו” – דוד בן גוריון (23/12/1957 בטכס הקמת קיבוץ יטבתה בערבה).

“יש לך את כל המשאבים שאתה צריך כדי להשיג את התוצאות הרצויות לך”

אנחנו חיים בעולם של השוואות, מי יותר רזה? למי יש יותר כסף? את נכנסת לשיעור פילאטיס מביטה סביב ועסוקה להשוות את עצמך? “היא מגיעה פחות עייפה”, “לה אין ילדים קטנים לרוץ אחריהם…” אז מספיק! תסתכלי תמיד על הדברים ביחס לעצמך. המשאב המרכזי הוא ההחלטה שלך עם עצמך והרצון שלך. 

מבחינה פיזית יש לך את כל המשאבים שאת צריכה בכדי להצליח ולהשיג את התוצאות המתאימות לך ביחס לעצמך. לא כולן מתחילות באותה הנקודה, חלקנו מגיעות עם פציעות גב, ברכיים, כתף עוד, אנחנו צריכות תמיד להתמקד ולעבוד על הצרכים האישיים שלנו. בכל אחת ואחת יש את היכולות להשתפר ולהטיב את מצבה, לרוב מצבך הנפשי הוא המכריע, ההחלטה וכוח הרצון הם הכוח המניע החשוב ביותר ולאו דווקא מצבך הפיזי.
“לא משנה מה את חושבת שאת, את תמיד הרבה יותר מזה” – אנחנו לעיתים המבקרות הכי גדולות של עצמנו, זוכרות כל עלבון ושוכחות מחמאות. האמיני בעצמך וזכרי את מטרותיך. היכולת שלך תגדל מהאמונה שלך בעצמך.

“אנשים עושים את הבחירה הטובה ביותר שיש ביכולתם לעשות, עם משאבים הזמינים להם בזמן נתון”

לעיתים אני פוגשת אנשים בעשור השישי והשביעי לחייהם שמכים על חטא שלא התאמנו לפני ועכשיו כבר מאוחר מידי. האם הכל כבר התקבע למצב הזה והגוף לעולם לא ישוב לאיתנו? אין טעם להצר על העבר, זה לא יביא לשיפור, אנחנו עושים את הבחירות הטובות ביותר לאותו זמן ספציפי. תאי שריר מגיבים גם בגיל 100, הדבר נכון גם לשיפור הגמישות שלנו וגם לסיבולת לב ריאה. אימון פילאטיס הוא אימון מאוד מבוקר ולכן מתאים גם לאנשים המגיעים עם פציעות, בגיל מבוגר יחסית אימון הפילאטיס ממשיך לתרום לגמישות, מניעת פציעות ועם מינימום סיכוי לפציעות בזמן האימון עצמו.

“גוף ונפש אחד הם”

כל כך נכון, כאבי גוף לעיתים רבות מגיעים מלחץ נפשי, מועקות, שברונות לב – הפילאטיס מאפשר לנו לגעת בצורה מבוקרת בכל אותם מכאובים וכמובן שזה משפיע על המצב רוח. בכל פעילות גופנית משתחררים אנדורפינים אשר משפרים את התחושה הנפשית הכללית, יש תרופה מן הטבע לשיפור מצב הרוח המצויה בהישג ידכן, נצלו אותה עד תום.

אמנם NLP הוא תחום חדש  לגמרי עבורי ואני עוד רק מתחילה ללמוד  את רזי השיטה אך בתפיסות שהזכרתי מעלה קיים הרבה לאורך חיים נכון ככלל וכפרט, נכון עבורי, גם בשיטת הפילאטיס. המסר המרכזי והחשוב הוא פילאטיס הוא החיים! הקדימו ועשו, הפעם תשלבו גם כמה רעיונות להסתכלות פנימית בזמן האימונים לחיזוק הקשר שבין הגוף והנפש, כי האנרגיה זורמת אל המקום שבו תשומת הלב מתמקדת.

מאת: יעל נובוגרוצקי ברקוביץ
צילום: תמר רבינוביץ
יעל, נשואה לליאור ואמא של יאיר יהלי נבו ודניאלה. החלה בפיטנס קצינת אימון גופני, המשיכה ללימודי מחול אירובי ועיצוב במכון וינגייט. נחשפה לפילאטיס והחלה ללמוד וללמד, במהלך התואר השני הרחיבה את לימודיה פילאטיס המזרון לפילאטיס מכשירים, בהמשך עבדה במוסד הגדול בארץ ללימודי פילאטיס “דרור רז” וקיבלה הסמכה מP.M.A תעודה אמרקאית המאפשרת את עבודתה בכל מקום בעולם. סטודיו יעלטיס נמצא במושב ערוגות- באיזור השפלה, לא רחוק מקרית מלאכי.