מחקר חדש שפורסם ב Journal of applied physiology* מגלה כי אכילת מחית תפוחי אדמה בזמן פעילות אירובית ארוכה טובה לביצועים ברמה זהה לזו של אכילת ג’ל אנרגיה.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר FitPanel.co.il מגזין כושר, בריאות, תזונה מבית הפאנלים!

הפחמימות שמקורן בשני המזונות האלה צריכות להיספג ולהיקלט במהירות ובקלות תוך כדי הפעילות, ולהיקלט בתהליכי הפקת האנרגיה בגוף בצורה יעילה ומהירה. 

המחקר לקח את מחית תפוחי האדמה והשווה את ביצועי הרוכבים שהשתמשו בה להזנה בפעילות. הוא השווה אותה לשתי קבוצות נוספות: האחת השתמשה בג’לים והשנייה במים בלבד כקבוצת ביקורת. הנבדקים היו רוכבים בכושר טוב (בעלי אחוזי שומן נמוכים ונתוני VO2peak של ספורטאים כשירים). 

ראנפנל בטלגרם- קבלו עדכוני כתבות בזמן אמת https://t.me/RUNPANEL

 

במחקר רכבו הרוכבים שעתיים בעומס של 60%-85% מה VO2peak שלהם, ואחריו טיימטריאל. במהלכו קיבלו הנבדקים השונים את מנות התזונה- מחית תפו”א, ג’לים או מים, ונבדקו רמות הסוכר בדם שלהם ושוערה מהירות העיכול. התוצאות: 

  1. כמות הגלוקוז בדם הייתה גבוהה יותר בקבוצות הג’ל ותפוחי האדמה, בהשוואה לקבוצת המים.
  2. רמת הלקטט בדם הייתה גבוהה יותר אחרי הטיימטריאל בשתי הקבוצות שקיבלו את הפחמימות הן בג’ל והן בתפו”א. 
  3. ביצועי הטיימטריאל היו טובים יותר בקבוצת הג’ל ובקבוצת תפוחי האדמה לעומת קבוצת המים בלבד.
  4. הביצועים נמצאו זהים בין המשתמשים במחית תפוחי האדמה והג’ל

בשורה תחתונה: השימוש במחית תפוחי אדמה טובה בדיוק כמו ג’לים במרוצי אנדיוראנס באופניים אצל רוכבי אופניים מאומנים. 

תפוחי אדמה

Photo by Lars Blankers on Unsplash

פרשנות ראנפאנל

יש פה משמעות לא קטנה במחקר הזה, שיהיה מעניין מאוד לראות האם ימשיכו לבדוק אותו על קבוצות גדולות יותר ועל תחומי אנדיוראנס נוספים כמו ריצה, אם כי ניתן לשער שזה ישים גם לרצים: 

  1. השאיפה למזון טבעי, כמה שפחות מעובד, ללא חומרים מלאכותיים היא שאיפה שמתחזקת בשנים האחרונות. המחקר מאשש שגם מזון טבעי יכול להוות דלק אנרגטי מוצלח ואפקטיבי באנדיוראנס.
  2. לייצר מחית תפוחי אדמה זה קל- מרתיחים קלות את תפוחי האדמה ומועכים אותם לכדי “ג’ל טבעי”. האפשרות לייצר לבד את המזון לרכיבה היא דבר שרבים ימצאו אותו אטקרטיבי. החיסרון פה לעומת ג’ל האנרגיה הוא באריזה. קשה לקחת מהג’לים את הנוחות שלהם בנשיאה, אחסון בחגורות ריצה או כיסי רכיבה, ואת העובדה שהם מגיעים בכמות מדויקת לשלוק. קוראים יקרים – אם יש לכם רעיונות יצירתיים כיצד לשאת בנוחות מחית תפוחי אדמה בריצה וברכיבה- אנא הגיבו בעמוד הפייסבוק שלנו לאייטם זה!
  3. ג’לים עולים הרבה ואילו תפוחי אדמה עולים מעט- זה מזון בסיסי פשוט וזמין. אם שקית ג’ל עולה בישראל בין 8-12 ש”ח, ובפעילות אדם בוגר במשקל נורמלי צורך אחת כזו כל 45 דקות, החשבון פשוט: אפשר לחסוך פה עשרות שקלים לפעילות ארוכה.

יצוין, שיש עוד מזונות שיתכן והם תחליפים טבעיים מצוינים לג’לים וברים- רבים משתמשים בתמרים, פיתות לבנות עם מעט חמאת בוטנים או דבש, וכו’. נמליץ לחברינו מגדלי התמרים בערבה לממן מחקר נוסף כזה – מבטיחים לפרסם את התוצאות!

* Source: Journal of applied physiology: Potato ingestion is as effective as carbohydrate gels to support prolonged cycling performance, Amadeo F. Salvador, Colleen F. McKenna

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים