במסגרת המסע שלי לגילוי חנויות הנעליים עת חזרתי לרוץ, הומלץ לי לבקר באבידור מדרסים. שם התגלה שנושא הכתבה יהיה לא רק בחירת הנעליים – אלא יתווספו לכך גם בדיקה במעבדת תנועה מקצוענית ויתכן שגם מבחן מדרסים. הכתבה הזו תתמקד בהצגת המקום ותהליך אפיון הצרכים שלי ובחירת הנעליים.
אבידור – שנים ארוכות בתחום האורתופדיה והנעלה בישראל
זהו עסק משפחתי שסבא של רן אבידור המנכ"ל, הקים ב-1939 בירושלים. אבי אבידור, אבא של רן, נכנס לעסק (חנות שנקראה עטרת אז), וב-1983 החליט לפתוח את המרכז הבריאותי לרגל עם אחיו, דוד של רן. במשך השנים נכנסו לתחום המדרסים, והיו מהראשונים בארץ שעסקו בכך. הם שיפרו את שיטות האבחון, וגדלו לרשת בת 16 סניפים.
המעבדה וההתקדמות הגדולה הגיע בעיקר מכיוון של צורך בפתרונות לכף רגל סוכרתית – מצב חמור של לחץ בכף הרגל אצל החולים במחלה, שמוביל להיווצרות פצעים ועלול להתדרדר עד כדי נמק וקטיעה. שימוש במדרסים מסייע בפיזור הלחץ ומקל על התופעה. גם היום הם לא שוקטים על השמרים וממשיכים לפתח כלי תוכנה לאבחון. שאיפתם לעתיד היא שהאבחון ייעשה ממוכן יותר, עם המלצות וניתוח בתוכנה, דבר שיוביל לקיצור הדרך להדפסת מדרסים ישירה בתלת מימד. למרות הרצון להתקדמות בתחום הטכנולוגי- אחד הדברים החשובים לרן היה ונותר היחס האישי ללקוח. חשוב לו שהאדם שנכנס לפה לקבל טיפול, יובן גם בפן האנושי והאישי וכך לקבל היבט נוסף וחשוב בדרך לפתרון כולל של הבעיה, מעבר לפעולה המכנית של יצירת המדרס.
חווית הקנייה – זה שונה לגמרי מחנות
קניית נעליים היא לא רק קניית נעליים – מדובר בחוויה צרכנית שהיא מעבר לצורך במוצר. זו הסיבה לכך שהמושג "חווית הקנייה" נולד. החוויה הזו היא התהליך המלא שעובר הקונה סביב המותג – והיא כוללת מגוון גדול של משתנים: אתר האינטרנט אליו הוא נכנס לפני שמגיע למקום, המיקום של החנות, העיצוב שלה, תמהיל המותגים בתוכה, כיצד הם מוצגים וניתנים ללקוח להתנסות, האינטראקציה עם הצוות, המקצועיות, ואפילו הריח והתאורה…
באבידור כל המיצוב והכיוון הוא שונה לגמרי מחנויות רגילות שאתם מכירים – למרות שמוכרים שם לא מעט זוגות נעליים. המקום נמצא בחצי מרתף של בניין מגורים. הוא מרווח מאוד, מכונת קפה אוטומטית זמינה לכולם, וכורסאות מפוזרות במקום להמתנה ושירות. רן אבידור מסביר לי שהם מעוניינים לתת למקום "תחושה של בית" חוויה של אירוח וסלון בייתי. ובאמת – הם הצליחו במידה רבה לתת תחושה שונה לגמרי מחנות – ביצירת מרחב סמי רפואי, שירותי ופחות מסחרי. המיצוב הרפואי יתחזק בעתיד עם הוספת קליניקות פרטיות של רופאים באורתופדיה, מה שלצד כל השירותים האחרים (מדרסים, מעבדה לניתוח תנועה, בניית נעליים מיוחדות ועוד) יחזק את הכותרת של "מרכז בריאות לרגל ולגב".
אלה שמגיעים מתוך מוטיבציה לפתור פציעות או כאבים בריצה, מגיעים למקום מתאים ומקצועני, אולם חווית הקנייה שלי מזווית צרכנית, כקונה של פאן, צבע וריצה מעט נפגמת לעומת חנות ריצה אליה אני בא לקבל לא רק מוצר, אלא אולי גם השראה ספורטיבית והזדמנות לחפור קצת בענייני הריצה.
התהליך להתאמת הנעל והמדרס – המעבדה הביומכנית
בואו נתחיל מכך שלא בטוח שאתם צריכים מדרס, אבל בדיקה כזו היא הדרך הטובה ביותר לדעת אם אתם צריכים נעליים תומכות, מה אופי התנועה שלכם ואיך מתחלקים העומסים במהלך הצעד שלכם בכל רגל. אם אתם סובלים מבעיה כלשהי (אורך או מבנה אסימטרי של רגליים, קריסה חזקה פנימה או החוצה וכו'), פציעות חוזרות או כאבים והומלץ לכם לבדוק את הפתרון הזה – אבידור מציעה אותו.
- מחיר בדיקה בנפרד מהתאמת מדרס: 950 שקלים.
- מחיר מדרס במידה אישית ולפי כף הרגל: החל מ 850 ש"ח ועד 2450 ש"ח (ביקרים – כולל הבדיקה). המדרסים שבמבחן עולים יחד עם הבדיקה 1850 ש"ח ואורך החיים הרשמי שלהם הוא שנה וחצי.
התהליך מתחיל באבחון הבעיה אצל פרופ' משה אילון במעבדה הביומכנית. פרופ' איילון מכהן כראש המעבדה לביומכניקה במכללה לחינוך גופני וספורט במכון וינגייט.
מתחילים בהליכה יחפה על משטח שתחתיו חיישנים המודדים את הלחצים הנוצרים על הרצפה:
לאחר כמה סיבובים על המשטח הזה, ממשיכים לריצה על מסילה – גם היא עם חיישנים. התהליך מצולם גם בוידאו בהילוך איטי, ופרופ' איילון מסתכל על הריצה והתנועה שלכם תוך כדי הבדיקה. השיחה עם פרופ' איילון מעניינת, ואני שואל אותו על הטיפים שקיבלתי לתיקון הריצה במקומות אחרים – הוא מביע דיעה מאוד חד משמעית בעניין: אם זה לא מקולקל אין שום צורך לתקן. במקולקל הכוונה – גורם לפציעות, בעיות או הפרעה לאיכות החיים והריצה. יותר מכך – אפילו אם אתם צריכים תמיכה לפי בדיקת תנועה קלאסית, אבל בפועל – אתם רצים המון והכל בסדר אצלכם, ואין פציעות – יתכן שעדיף לוותר. אולי סיגלתם תנועה טובה עבורכם. אל תגעו במה שעובד.
דו"ח מרתק מופק בסופה של הבדיקה
הממצאים העיקריים שהתגלו אצלי הם:
- אסימטריה בלחץ הממוצע
- אסימטריה בהעמסה המדיאלית בחלק האחורי של כף הרגל
- מהירות פרונציה גבוהה בשמאל
- מנח רגל ימין בשלב התמיכה גורם למעבר כוח התגובה האנכי מהקרקע המדיאלית מעבר לרצוי.
נראו גם בבדיקה הקרסוליים הגמישים שלי, משהו שהכרתי עקב נקיעות חוזרות בעבר. אבל בתרגום להמלצות קונקרטיות – הכל בטווח הנורמלי, אין פציעות מיוחדות כרגע, ולכן ההמלצה העקרונית היא שלא צריך מדרסים. גם קיבלתי אישוש לכך שאני יכול ליהנות מנעליים נייטראליות יחסית.
"הגיע אלי בחור ענק וחזק שרץ הרבה. חבר שלח אותו והוא עבר בדיקה, וביקש מדרסים. הבחור עם רגליים עקומות, אבל רץ 120 קילומטרים בשבוע, בכל שלושה חדשים מחליף נעליים… הגוף מצא את הדרך לעשות קומפנסציה והוא לא סובל מכאבים, כלומר אין צורך במדרס. רוב הסיכויים שמהמצב הזה מדרס דווקא יכול לעשות נזק" מספר רן, כדי להמחיש את העובדה שהם לא יוציאו כל אחד עם מדרס – רק אם באמת צריך.
חשוב לי לשתף תובנה שלי מהתהליך: הגעתי לשם עם חזרתי לריצה כדי לבדוק את התאמת הנעליים לרצים, אבל אני חושב שהתהליך יהיה אפקטיבי יותר לרצים שאינם בתחילת התהליך. כבר היום כשלושה חודשים לאחר שהתחלתי לרוץ, הריצה שלי שונה מעט מזו שהיתה בבדיקה – אין ספק שהשרירים התחזקו, הצעד והזמן באוויר התארכו, וקצב הרגליים שלי אולי התייצב אחרת ממה שהיה בהתחלה. די ברור לי שאני עדיין "נוחת עקב" (heel striker). כל זה בא לאמר – שהבדיקה נכונה למועד הבדיקה בלבד, ואם אתם לא במצב סטטי במחזור חיי הריצה שלכם – היא נכונה לנקודת הזמן הספציפית שלה. אם אתם בעקומת שיפור משמעותית עדיין, תנו לזה יותר משקל.
הכנות להכנת המדרס
השלב הבא הוא בדיקת הרגל על ידי מומחה המדרסים. יושבים על דרגש גבוה וכף הרגל שלכם נבחנת בעין של מי שבונה לאחר מכן את המדרס. עומדים, יושבים והמידע שנאסף בידי איש המקצוע מתחבר לדו"ח של פרופ' אילון. אוספים את צורת הרגל באמצעות גרב גבס שמתקשה, וחוזרים אל המקום כעשרה ימים לאחר התהליך לאיסוף המדרס.
ברמת הייצור של המדרס יש שני שלבים: בבית המלאכה בונים אותו לפי גרב הגבס והמידה, ביחד עם סימונים מקצועיים של המאבחן. אם יש בדיקה במעבדת תנועה המדרס יצא נייטראלי (לא מתקן) ואז באמצעות הדו"ח של מעבדת התנועה מבצעים התאמה אישית מדויקת יותר.
לאחר שאוספים את המדרסים הולכים איתם שבועיים. בתחילת אותם שבועיים הולכים ללא ריצה לפחות שלושה ימים, והמדרס ממשיך לקבל את צורת כף הרגל בזכות שכבה עליונה עם חומר דיאגנוסטי שזה תפקידו. מומלץ לרוץ עם יותר מנעל אחת בשלב הזה. אז חוזרים לאבידור מדרסים כדי לסיים את התהליך: לתת פידבקים על המדרס והתחושות ולבצע תיקונים שמטרתם לשפר אותו בהתאם.
חודש וחצי לאחר מכן – מגיעים לעוד מפגש ובו מוודאים שהכל תקין ונוח ללקוח. אחת לשלושה חודשים ביקורת תחזוקה ללא תשלום ורן אומר ש 75% מהלקוחות מממשים את זה. זה המון: מדובר בלהגיע למקום 6-8 פעמים בשנה. זה גוזל משאבים יקרים מאבידור, אבל רן אומר: "אני עולה כך על בעיות עוד לפני שהן מחמירות. הרצף הטיפולי הוא בליגה אחרת. בתחזוקה הזו אני שומר על הבנאדם והקשר איתו".
בצד הביקורת אומר: היה חוסר איזה תיאום לוגיסטי בתהליך כשהגעתי בפעם השנייה לאסוף את המדרסים והתברר שהם לא מוכנים. לא התרשמתי שזה מאפיין את המקום, אבל לצערי זה קרה. תאמנו מועד חלופי וחזרתי שוב לאסוף את המדרסים.
מבחר הנעליים ותהליך הבחירה
כאמור בתחילת הסדרה החלטתי להתמקד בחנויות שהן לא חנויות מותג, וכך גם פה יש שלושה מותגים לבחור מהם: Asics, New Balance ו Brooks. עסקנו באיתור נעליים בשני ביקורים, כאשר נקודת המוצא כבר היתה ברורה מהתהליך הקודם של בדיקת הרגל למדרס: אני זקוק לנעל נייטרלית ללא מידת רוחב מיוחדת.
טיפ מאבידור: כשמודדים – צריך קצת מרווח של 5-7 מ"מ בעמידה עם גרביים בקדמת כף הרגל. הנעילה נעשית ב 45 מעלות – כדי לשמור עקב לרצפה.
רץ שצריך מדרסים מועבר גם כן לנעל נייטראלית והמדרס הוא שיבצע את התיקון עבורו (זה אגב יכול להיות פתרון לרצים שמעדיפים נעליים נייטרליות מדגם מסוים אבל למעשה דורשים תיקון תנועה. המדרס יאפשר להם לבחור כל נעל נייטרלית אותה הם מעדיפים).
הועברו אלי שני דגמים של אסיקס לבדיקה: דגם ה Gel-Nimbus 18 שחור שהרגיש צפוף מדי באצבעות. אז עברנו ל Gel-Quantum 360 – דגם רך מאוד בסוליה עקב הג'ל הייחודי שפזור לאורך כל הסוליה. גם הוא היה צפוף משהו אבל בשלב הזה נשארנו איתו. בביקור השני התפנה לעזרתי רן אבידור. הוא תחקר אותי מעט ודי במהירות יצא להביא דגם אחר, זול יותר דווקא מהדגם בעל הג'לים הרבים, אבל כזה שהתגלה כהרבה יותר מתאים לי. לא קונים נעלי ריצה לפי פיצ'רים, מחיר או עיצוב אלא קודם כל לפי הנוחות וההתאמה. "החלק העוטף ואוחז את העקב תופס 75% מהכוחות כשהגוף פוגש את הקרקע" אומר רן, וזה מאוד חשוב, והתחברתי יותר לזה שיש בו אחיזת עקב ברורה יותר.
הדגם שלקחתי הוא דגם מאוד מוצלח מסתבר וקלאסי בליין של אסיקס: GEL-Cumulus 18 – נעל נייטרלית, במחיר מומלץ לצרכן: 869 שקלים (ויש הנחות שונות במבצעים לקבוצות וכוחות הבטחון כבמותגים אחרים). עוד נפרט עליה לעומק במבחן בכתבה נפרדת.
יש לאמר שאבידור האב הוא שותף בחברת Originals שמייבאת בין השאר את Asics. אמרתי לרן שלתחושתי זה ניכר, למשל בגודל קיר התצוגה של אסיקס לעומת האחרות. זה בהחלט לא אמור להיות ככה הוא הדגיש, ומיהר להוציא לי גם Brooks שהיו מאוד מוצלחות גם הן, אולם זוג האסיקס השני שאיתרנו ניצחו בנקודות. את ה New Balance לא דגמנו הפעם.
אבידור מדרסים – סיכום חלק האבחון ובחירת הנעליים
כעת נסכם את חלק האבחון ובחירת הנעליים באבידור:
היכולות והכלים של מעבדת התנועה של פרופ' איילון הן מרשימות. בשילוב האוטוריטה שלו, והגישה הישירה והמאוד נקייה מ"בולשיט שיווקי" שלו, יש פה אפשרות לקבל מידע מדויק והמלצות טובות מאוד עבורכם. מקבלים הסברים בגובה העיניים, בצורה ישירה, ברורה ולעניין. חשתי שיש פה מקצוענות וידע שאפשר לסמוך עליהם, וברור שחנות ריצה רגילה, אפילו אם יש לה מצלמת וידאו על מסילה לא יכולה לתת את רמת האבחון הזו.
מבחינת החוויה הכוללת – חשתי שחסר פה הטאצ' של איש ריצה אמיתי בצוות, ביחס להמלצות ההנעלה, וגם ברמת חווית הקנייה. מצד שני, ההבדל והייחודיות של המקום הוא כמובן סביב המדרסים, וההתאמה של פתרונות הנעלה לסובלים מבעיות שונות. יש פה את הניסיון המאוד עשיר בהיבטים המקצועיים של הנעלה רפואית, וההשלמה שרק פה יש – של מעבדת תנועה מקצוענית שמייצרת המלצות מבוססות ידע וכלים מתקדמים לצוות לפני הקנייה – הן של הנעליים והן של מדרסים.