לאחר שנים שהוא רץ עם מעילי ריצה די מצ׳וקמקים, והיה בטוח שהאומללות היא עסקת חבילה המגיעה עם גשם חזק ורוח קרה, החליט המאמן יניב שושן, איש אולטרה ושטח, להשקיע במעיל גשם אמיתי. ותקשיבו, הוא ראה את האור וכתב את התובנות עבור קוראי ראנפאנל:
בתוך מאגר הריצות הבלתי נשכחות שלי, יש משקל נכבד לכאלה שהיו תחת גשם שוטף ורצוף. הייתה לי אחת כזו ממש הבוקר, והיא לוותה בתחושה הזו שאתה יכול לאיתני הטבע. גם כשהחזאי וההגיון משאירים את האדם הסביר מתחת לשמיכה, אתה מייצר מספיק תנועה וחום כדי לצלוח סערה טובה. החוויה הזו היא חלק מה-DNA של הרץ למרחקים ארוכים.
אז אחרי שהשקעתי במעיל איכותי, גיליתי שיש משהו בטכנולוגיות המתקדמות של מעילים. זה לא סתם פינוק: מעיל ריצה איכותי לגשם מאפשר לרוץ זמן ארוך בגשם רציני ולהרגיש מוגן מהסביבה. ההגנה הזו מאפשרת להשקיע אנרגיה (פיזית ומנטלית) בתנועה ולאו דווקא בשמירת טמפרטורת גוף. וגם מאפשרת לעצור לפעמים, מבלי לסבול מהקור. במילים פשוטות, מעיל טוב בגשם – זה הרבה יותר כיף.
קבלו את הכתבות שלנו בווטסאפ:
כשרצים בהרים גבוהים, כמו האלפים או הפירנאים, מזג האוויר יכול להיות הפכפך. סערת ברקים יכולה להיכנס בצורה מפתיעה ולהחליף שמיים כחולים תוך דקות. בתנאים כאלו, מעיל מתאים הוא ציוד חובה ויכול להיות ההבדל בין חוויה משעשעת לסיכון אמיתי ולקריאה לחילוץ. ואכן, במירוצים בהרים גבוהים בחו״ל מוגדר, לעיתים קרובות, מעיל כציוד חובה. רמת המעיל תוגדר לפי מזג האוויר הצפוי. לא פלא שבווסטים רבים ימצא כיס (בדרך כלל בתחתית הגב) המיועד לאחסון מעיל ושליפתו המהירה, ללא צורך בהורדת הווסט או פתיחת רוכסנים.
אז איך אני בוחר מעיל ריצה? יש שורה של איכויות חשובות שאחפש במעיל:
גזרה, גמישות וחומר המתאימים לריצה
שרוולים ארוכים מספיק ושוליים נמוכים מספיק כך שבכל תנועה שאעשה לא אחשף לאוויר הקר. חומרים גמישים הם בונוס מבורך של מעילים איכותיים יותר.
כשאתם מודדים מעיל (כן! מעילים צריך למדוד, היצרנים מאוד שונים במידות ובגזרות) הרימו את הידיים, שלחו אותן קדימה והתכופפו למטה. פרקי כף היד והמותניים צריכים להישאר מוגנים במשך התמרונים הללו. אם הם נחשפים, בחרו מידה גדולה יותר. עדיף מעיל גדול מידי על מעיל קטן מידי.
התאמה לווסט
בעיקר במקרה של מעיל גשם, עדיף ללבוש את המעיל מעל הווסט. ואז אפשר להוריד וללבוש אותו במהירות, ללא עצירות, ולהנות מהגנה על הציוד שבווסט (טלפון, בגדים יבשים, אוכל). במעילים איכותיים אפשר למצוא לפעמים עודף בד בגב, מעין דבשת, ושילובים של חומרים גמישים, שמייצרים מקום לווסט מבלי להגביל את התנועה.
לחילופין, הדרישה הזו מגדירה מעיל גדול יחסית, שנראה פחות סקסי וצמוד, ולעיתים זו התלבטות רצינית. למשל, מניסיון של מתאמנות שלי, עם כל הצער שבדבר, זה אומר לבחור בגזרת הגברים שמשאירה יותר מקום וחופש תנועה לווסט, על פני גזרת הנשים המחמיאה יותר. זו גם ההזדמנות הנכונה לחשוב על מתארי השימוש, אליהם נחזור בהמשך.
משקל ויכולת קיפול
משקל המעיל מעיד בעיקר על הנוחות של המעיל כשהוא מקופל. חומרים קלים ודקים מאפשרים מעיכה ודחיסה נוחה לתוך חגורה או ווסט. מעילים עם מספר שכבות יתקפלו לכדור גדול וכבד יותר.
תמיד אעדיף מעיל שמתקפל לתוך כיס ייעודי שהוא חלק מהבגד. כיסים וכיסויים נפרדים הם פריטים מפריעים או מועדים להעלמות. איך נדע שהמעיל יודע להתקפל לתוך אחד מהכיסים שלו? אם אתם מוצאים כיס שיש לו רוכסן דו צדדי, עם לשונית בחלק הפנימי של הכיס, הוא מיועד שיהפכו אותו כמו גרב וידחסו לתוכו את שאר המעיל.
חדירות למים ונשימה
זה פשוט, אם מעיל לא יודע להשאיר את המים בחוץ ובאותו זמן לשחרר לחות החוצה לאוויר החופשי, תוך דקות של ריצה תהיו רטובים לגמרי. מעיל שאינו נושם, כמו מעיל סערה פשוט, יגרום למיקרו אקלים סופר לח בתוכו, הזיעה תמשיך להיווצר והנה קיבלנו סאונה ניידת. מעיל נושם שאינו אטום למים כמו מעיל רוח קל, מתאים לריצה במזג אוויר קר ויבש אך מעביר מי גשם קרים אל גופכם, וגרוע מכך, הוא יהפוך לפיסת בד רטובה וקרה. כשתעצרו או כשהרוח תתחזק, הוא עלול בסופו של דבר לקרר אותכם יותר מאשר לחמם.
כדי לגשר על שתי התכונות הסותרות הללו, אטימות למים ונשימה, פותחו שכבות ממברנה המשולבות במעטפת המעיל. הממברנות הללו הן חומרים הדומים לרשתות בעלות חורים מיקרוסקופיים, הקטנים בהרבה מטיפת מים אבל גדולים בהרבה ממולקולת מים הנישאת באוויר. כך טיפות לא נכנסות, המעיל אטום אבל אוויר לח יכול לצאת, כלומר המעיל נושם. אטימות ויכולת נשימה של החומר הן תכונות מדידות המצויינות ע״י יצרני מעילים המיועדים להגן בפני מים. אם אתם לא רואים את המספרים הללו בדף המוצר, המעיל לא ישאיר אתכם יבשים בריצה בגשם משמעותי. פשוט. שתי התכונות האלו מוגדרות במספרים המופרדים בקו נטוי. למשל 10000/10000. המספר הראשון הוא חדירות למים והשני יכולת נשימה.
חדירות למים – נמדדת ע״י גובה של עמוד מים הגבוה ביותר (במ״מ) שיונח על הממברנה לפני שהיא מתחילה להיכנע למשקלו ולטפטף.
יכולת נשימה – נמדדת בגרמים. ככל שהמספר גבוה יותר האיכות גבוהה יותר. חברות שונות מודדות את התכונה הזו בצורה שונה וקשה להשוות ביניהן, אבל המספר הזה מאפשר לדרג את המעילים בתוך אותה חברה. סולם אחר ליכולת נשימה הוא RET בו מספר נמוך הוא מספר טוב ו 13 נחשב לסף איכותי מקובל על ה UTMB למשל.
במירוצים הרריים, כשמוגדר שיש להביא מעיל חסין גשם כציוד חובה, מצויין לעיתים קרובות כי 10000/10000, תפרים אטומים וכובע אינטגרלי הם תנאי הסף ל״חסין גשם״. מעילים שלא עומדים בדרישות אלו – לא נחשבים למגינים מספיק. אגב, לשם תיאום ציפיות, גם המעילים האלו ואפילו מעילי 20000/20000 לא ישאירו אתכם יבשים לגמרי בכל מצב. לרוץ בתוך מעטפת פלסטית דקיקה וקלילה כשבחוץ גשם חזק וארוך, נו, בואו נהיה מעשיים, במוקדם או במאוחר תצטבר לחות בפנים ו/או שהבד ירטב מהגשם. יבשים לגמרי לא תחזרו הביתה. אבל אם אתם רוצים להיות יבשים לגמרי, אולי תתעניינו בתחביבים אחרים?
תפרים, הדבקות והלחמות
כשמכונת התפירה עוברת על פיסות הבד היא בעצם מחוררת אותן, חוט התפירה עוד מסייע לחלחול המים לתוך המעיל. כדי להחזיר לבד את האטימות יש לאטום את התפרים. זה נעשה ע״י סרט מודבק או מולחם בחלק הפנימי של התפר. ללא האטימה הזו גם הבד הטוב ביותר יעביר מים.
DWR – durable water repellent, זה הטיפול או הציפוי שמקבל הבד החיצוני כדי שידחה את הטיפות, וכך מונע מהחומר להיספג במים. נמצא את הטיפול הזה על כל מעיל סביר לרוח או גשם. כשהמעיל חדש, הטיפות זולגות עליו כמו על מחבת משומן, אבל עם הזמן והקילומטרים הטיפול הזה נשחק. אפשר לשמר אותו אם שומרים על המעיל נקי ומכבסים רק לפי הוראות הכביסה, ורק אם ממש חייבים. מעילי גשם לא אוהבים כביסות. אפשר לחדש את הטיפול ע״י מוצרי מדף שמגיעים כתרסיס או תוסף לכביסה. התרסיס עדיף כי הוא לא פוגע בתכונות הממברנה.
רוכסנים
הם נקודת תורפה דרכה מים עלולים לחדור. מומלץ לוודא שהרוכסנים עמידים במים, לפחות לטענת היצרן. במעילי גשם טובים ימצאו ״מדפים״ מאחורי הרוכסן שעוצרים את המים והרוח, שבכל זאת עוברים דרך הרוכסן, להמשך לגופך.
כובע
חלק גדול מחום הגוף נפלט מהראש והעורף, ולכן אנחנו רוצים כובע טוב שישמור עליהם יבשים ומוגנים מרוח. כובע צריך להיות הדוק מספיק כדי שלא יזוז ברוח, גמיש מספיק כדי לזוז עם הראש ולא לחסום את הראיה, ובעל מצחיה שמסיטה את המים מהעיניים. מיתר שמהדק את הכובע לראש או פנימית אלסטית יתקבלו בברכה.
עוד היבטים ששוה להכיר
הידוק בתחתית המעיל ובמותניים – מיתרים מתהדקים מאפשרים לווסת את כמות האוויר שנכנסת למעיל.
פתחי אוורור – אפשר למצוא כאלו בגב ובאזור בית השחי במעילים מסוימים. הם צריכים להיות כאלו שלא פוגעים בעמידות לגשם. יש מעילים בהם יש לשונית שמאפשרת לחבר בין שני כנפות המעיל גם כשהרוכסן הראשי פתוח לחלוטין, ואז ניתן לרוץ עם מעיל מאוורר לחלוטין שעדיין מגן על הכתפיים והראש מפני גשם, ושומר על מיקום טוב על הגוף.
כיסים אטומים – לטלפון, מפתחות וכו. יש גם מעילים בהם יש פתחים פנימיים בכיסים לשתייה מהווסט, או להעברת כבל אוזניות.
מחזירי אור – גשם, חורף, ימים קצרים כל אלה מסמנים ריצה בחושך. כל שיפור בנראות שלנו יתקבל בשמחה.
אז, איזה מעיל מתאים לי?
חישבו על מתארי השימוש שלכם במעיל:
- אני רץ רק כשחמים ונעים – אין צורך במעיל ייעודי לריצה.
- אני רץ גם כשקריר – וכשאני מתחמם אני רוצה לקפל את המעיל לתוך ווסט או חגורה, יספיק פה מעיל רוח קל, רצוי כזה המיועד לריצה.
- אני רץ בחורף – ורוצה הגנה סבירה בפני גשם מפתיע שיתפוס אותי באמצע ריצה, עד שאחזור הביתה. מעיל קל, דוחה מים עם DWR – אבל ללא ממברנה.
- אני רץ בכל מזג אוויר בארץ ובחו״ל – דבר לא יעצור אותי ולא יקצר לי את האימון. לא גשם, לא ברד ולא צפרדעים. או לחילופין, אני רגיש לקור וממש לא מוכן לסבול ממזג אוויר חורפי. אקנה מעיל עם 10000/10000 לפחות.
מעיל טוב הופך את הריצה החורפית לנעימה
הוא מגדיל את כמות הימים בהם תוכלו להתאמן ומאפשר לרוץ ביותר הזדמנויות. מעילים אטומים למים בעלי דירוג 10000/10000 ומעלה הם ציוד יקר למדי, בעל אורך חיים של מספר שנים והם ציוד הכרחי לרצים שמתכוונים ואוהבים לרוץ בכל מזג אוויר בארץ ובטח בהרים גבוהים בעולם. רצים שלא מעוניינים לרוץ בתנאים כאלו, יכולים להסתפק במעילי רוח קלים בעלי הגנה מוגבלת בפני מים.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: