חלק מהחוויה שלי כמאמן מרחוק בתוכנית Online היא לדבר עם מצטרפים. 90% מהם מצטרפים מייד אחרי השיחה, אבל יש אחוז מסוים שלא. מתוך מי שהחליטו להמשיך להתאמן לבד יש את אלה, שזה פשוט לא בשבילם- הם רוצים להמשיך את הטעויות שלהם בריצה בלי שאף אחד יפריע להם… אחד מהם הוא "המרתוניסט"

מאת: גיא חלמיש
מאמן תוכנית RUNPANEL אימון אישי ועורך האתר

קואצ', אני מרתוניסט 

מספר לי ר' שעל הקו איתי בטלפון. "התקשרתי ל RUNPANEL אימון ריצה אישי כי אני רוצה להכניס סדר לאימונים שלי ולהתאמן טוב יותר". הוא מספר לי ומפרט: "אני רץ המון שנים, בד"כ שלוש פעמים בשבוע. באמצע השבוע כ 8 ק"מ ובסופ"ש 12-14 ק"מ". "כבר עשיתי את מרתון ברלין, ניו יורק, ואמסטרדם"… מרשים, יש פה בנאדם שהריצה היא חלק מחייו אני אומר לעצמי. 

האיש רץ ברמ"ח אבריו ובכל זאת, אחרי שהיה במסגרות אימונים שונות, עשה מרתונים, יודע כנראה דבר או שניים על ריצה. אבל הספק שלי שם כל השיחה. משיחותיי הרבות עם מתעניינים בתוכנית התברר לי שגם רצים וותיקים לא תמיד יודעים הרבה על ריצה. לא כולם קוראים את הכתבות שלנו באדיקות, לא כולם חובבי ידע ולמידה. הם פשוט רצים, והאמת היא שריצה לא דורשת מאיתנו תואר אקדמי בריצה, אלא… פשוט לרוץ.

מרתוניסט לשעבר- בדגש על לשעבר

אני מספר לו בקצרה על התוכניות הטיפוסיות בתוכנית RUNPANEL אימון ריצה אישי (לאלה שלא רצו, וכן ל 5 ק"מ, 10 ק"מ, לחצי מרתון ולמרתון), וממשיך לשאול על שגרת האימונים הנוכחית שלו: איך נראה שבוע הריצה שלך בחודש האחרון?  "אה.. הפסקתי לרוץ לפני שמונה חודשים, אתה יודע הקורונה, ואחרי זה נכנס גל החום המטורף הזה… ". 

האמת שאני יודע, ואני לא שופט לחומרה אף אחד: לרוץ זה קשה, וכל אחד מאיתנו שמצליח להתמיד בלי הפסקות גם בזמנים קשים בחיים הוא גיבור! לרבים יש תקופות כאלה של דעיכת ההתלהבות או המחויבות לריצה, הפסקה, וניסיון לחזור. השאלה היא האם הצלחנו לצאת מההפסקה הזו וכשהבאנו את עצמנו חזרה: האם התאמנו גם את התפישה העצמית שלנו? האם ביצענו שינויים באימונים כך שיתאימו למצבנו האמיתי החדש? או שבדמיוננו אנחנו עדיין ספורטאים פעילים עם קילומטרז' שבועי מכובד? 

היית רץ וותיק… אבל מה אתה היום?

לחשוב על עצמנו במונחים נעימים

אוקיי, אני אומר לו, אז אנחנו נכנס לתוכנית ריצה ל 5 ק"מ שתתחיל ב 2 ק"מ בערך, ונשלב בה גם עבודת התנגדות.

דממה על הקו מהצד השני. אפשר לדמיין את הרוק נתקע לו בגרון באמצע הבליעה ואת חיידקי הפה שציפו למגלשה בדרך לקיבה מביטים אחורה וצועקים במחאה- היי, שילמנו על פארק מים! אבל המגלשה מתייבשת… "מה אתה עושה צחוק?" הוא חושב לעצמו אבל לא אומר לי את זה. המרתוניסט ייכנס לתוכנית ריצה שמתחילה ב2 קילומטרים 3 או 4 פעמים בשבוע? 

כן, אנשים נוטים לחשוב על עצמם במונחים שנעימים להם ודוחים לעתים בתוקף את המציאות האמיתית. מבחינתו הסובייקטיבית, מבחינת התפיסה העצמית שלו- הוא רץ של 3-4 פעמים בשבוע ושל כ 40 ק"מ בשבוע. כשהוא הולך לישון הוא זוכר כל מטר בריצות החלום שלו! הוא מריח את הריחות, הוא שומע את הצלילים, והדופק שלו על זון 3 למרחקים אדירים. הוא שם, חי את זה שוב, מתרפק על הריצות האלה, ואם ישימו אותו בקבוצת רצים תשמעו אינספור סיפורי חוויה מהאימונים והתחרויות, והם ישמעו כאילו היו אתמול. אבל במציאות, כרגע, עבור תוכנית האימונים שלו הוא לא מרתוניסט.

תורת האימון לא מתחנפת

השיחה איתי מעמתת אותו עם העובדה שזה היה פעם ואילו היום- הוא לא רץ כבר ארבעה חודשים. אולי בעבר הוא היה רץ מהולל אבל כעת, ארבעה חודשים אחרי, הוא איבד את השגרה הזו וצריך להתחיל מהתחלה. 

אצל רצים לשעבר שאני מדבר איתם, לא פעם ה"לשעבר" אינו משהו שנטמע אצלם בתודעה. אבל לצערנו לריצה יש זיכרון הרבה יותר קצר מאשר לנו. הפסקת לרוץ? אתה מתחיל אצלי כמעט מהתחלה, ואתה תצבור ותרוויח את הקילומטרז' שלך כמעט כמו אחרים שרצו רק 5 ק"מ עד היום (על הכמעט הזה – בכתבה אחרת כי בכל זאת כן יש הבדלים). 

מתוך אחריות אני חייב לשים מראה ברורה ומקצועית מול אנשים כאלה. המציאות לא תשתנה כי אני מעוניין בו כמתאמן שהיה רוצה לשמוע חיזוקים ממני ולקבל תוכנית למרחקים ארוכים יותר. כן, אני יודע שיש כאלה שלשמוע את זה יהיה קשה להם מדי והם לא יכנסו לתוכנית. הם לא יקבלו את הדברים, יחזרו מהר מאוד למה שהם רוצים להרגיש על עצמם – ל 40-60 ק"מ בשבוע. אולי אפילו ימצאו מאמן אחר שיזרום איתם. הרי כבר אמרנו- כדי לרוץ, פשוט צריך… לרוץ, לא?

יתכן שעוד נדבר ר' המרתוניסט ואני, אבל רק אחרי הפציעה, ההחלמה וההפסקה הבאה שלו מהריצה…

 


רוצים לשפר בצורה דרמטית את המהירות שלכם בריצה? לחצו פה למידע על התוכנית האישית