לאה אדרי, בת 21, מאריאל, מספרת על כניסתה לעולם הקרוספיט, ומה שאב אותה אל הספורט הזה.
מהתעמלות אומנותית לריצה ולקרוספיט
גדלתי אל הספורט התחרותי: התחלתי בהתעמלות אומנותית, ספורט שבו התאמנתי והתחרתי במשך 8 שנים. התעמלות אומנותית מורכבת מהמון מרכיבים הכוללים: גמישות, קורדינציה, זריזות, יציבות וכושר גופני גבוהה, ביניהם עבודת מכשיר עם כדור, חישוק, אלות וסרט. עשיתי קורס מדריכים בוינגייט ולאחר מכן אימנתי את הדורות הבאים של ההתעמלות. לאחר הגיוס התחלתי לרוץ כדי לשמור על כושר, ומשם העיסוק העיקרי שלי אליו הגעתי ממש במקרה- הקרוספיט.
אל תפסידו כתבות שלנו! הצטרפו לניוזלטר- רק פעם בשבוע:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מה זה קרוספיט?
קרוספיט היא שיטת כושר שהגיעה מארה"ב שם הומצאה על ידי המתעמל גרג גלסמן. אלה אימונים פונקציונלים המתמקדת בשילוב ושיפור כלל מרכיבי הכושר.
הרעיון הוא לשנות את האימונים באופן תדיר, כדי שתוכל להתמודד עם כל מה שיזרקו עליך. ואכן, גיוון באימונים גורם למתאמני קרוספיט להיות מסוגלים להצטיין בכל התחומים, לשמור על טווחי תנועה ולהסתגל לכל סוגי האימונים בקלות.
מלבד הגיוון, אחד הדברים המשמעותיים ביותר בקרוספיט הם תחושת הקהילתיות. מועדוני קרוספיט שונים מאוד מחדרי כושר בכך שהאימונים נעשים בקבוצה ויש מרכיב חברתי לכל הדבר הזה. "יש משהו שמאחד את כולם, בניגוד לחדר כושר, בו המתאמנים באים עם המוזיקה שלהם ועובדים לבד מול המראה"
אימון טיפוסי ב3 חלקים
בד"כ אנו מתאמנים כשעה המתחלקת ל-3 חלקים: חימום, עבודת כח ו Metcon – שזה קיצור של Metabolic Conditioning.
המטקון הוא אימון קצר בעצימות גבוהה: עבודה על זמן; עם מספר תרגילים בשילוב של אירובי אינטנסיבי כמו ריצה/חתירה שבהם הדופק מאוד גבוה. משלבים גם תרגילים נוספים כמו ״סמוך-קום״ שכולם מכירים מהצבא ובעולם הקרוספיט נקרא ״ברפי״, מתח, שכיבות סמיכה, אלמנטים מעולם הגימנסטיק ועבודת משקולות (וייטליפטינג).
מה המטרה של שיטת האימון הזו?
לקרוספיט יצא שם של שיטה אינטנסיבית באימונים שחייבים לתת בה הכל ״ולהתפוצץ״… אבל המטרה העיקרית היא שיפור הכושר היומיומי, בנייה של הכושר לשנים הקרובות ולטווח הארוך. שכאשר נעלה במדרגות לא נצטרך את המעקה ובטח שלא נתנשף כאילו סיימנו הרגע ריצת מרתון.
בכל מועדון קרוספיט יש סדנת יסודות שצריכים לעבור לפני שנכנסים לאימוני הקבוצה, כך שלא תיפלו ל״מים העמוקים״ לפני שתדעו את התנועות הבסיסיות של עולם הקרוספיט. לאחר סדנת יסודות מצטרפים לאימונים קבוצתיים ומתחילים את שלב האימונים. רוב מועדוני הקרוספיט עובדים עם אפליקציה שבה אתה יכול להירשם לאימון (לפי יום ושעה).
"אימון גיבורים" לזכר אחי לוחם הימ"מ
אני הגעתי לשם ופשוט התאהבתי! בקרוספיט יש אימון שנקרא ״אימון גיבורים״ – זהו אימון שעושים לזכר חלל/ לוחם שנפל והאימון אינטנסיבי מאוד בגלל שזה אימון ״גיבורים״. אחי אורון אדרי זכרונו לברכה היה לוחם בימ״מ ונפל בעת מילוי תפקידו בתאונת אימונים. הקרוספיט באריאל החליטו שהם עושים אימון גיבורים לזכרו, ככה שמעתי מאמא שלי ואמרה לי לבוא איתה.
האמת שלא הלכתי אבל אמא שלי אמרה שאני בטוח אתאהב, הלכתי לאימון ניסיון ופשוט נשאבתי לתוך זה.
מפה לשם, 4 שנים אני עושה קרוספיט
לא באופן רציף בגלל הצבא אבל בשנה וחצי האחרונות חזרתי לזה חזק. ההנאה באימונים, השימור, ההרגשה של ההתחזקות והרצון לשיפור בביצועים. ההפך מ״להיות שרירית״ ולהתחטב כמו שרוב הנשים אומרות לפני שהן מחליטות לעשות ספורט. בקרוספיט מי שבאמת אכפת לו מעצמו מתעסק בביצועים, לא בנראות ולא בכמה משקל אני יורד. כמובן שהמטרות האלה יגיעו על הדרך בין אם תרצה או לא, הכל עניין של סדרי עדיפויות בחיים.
אני מתאמנת ומאמנת בקרוספיט באריאל שמונה 500 מתאמנים, בית ענק עם מלא משמעות ורצון של המון אנשים מכל הסוגים להצליח. מה שמדהים זה שהקהילה היא גדולה ויש בה הכל מהכל: מהגילאים הכי קטנים- 6-7 ועד אנשים בני כמעט 70.
בכל יום מתפרסם האימון היומי, כל אחד מבצע אותו לפי היכולת שלו, לכל תרגיל יש Scale- מדרג התאמה בסדר יורד המיועד להתאים ליכולות של מתאמנים שונים. לדוגמא: אם המתאמן עדיין לא מבצע עליית מתח, הוא יבצע חתירה על טבעת, תרגיל שגם בו יש משיכה של הגוף רק במנח שבו יותר קל למשוך את עצמך. כך יבצע עד שיגיע למצב שהוא מתקדם אל עבר המטרה – מתח.
אחד הדברים שיפה בעיני לראות זה את הדרך וההתמדה של האנשים עד שהם מגיעים לתוצאות ושיפור הביצועים.
למה אני חושבת שהרבה אנשים יכולים להפיק תועלת מקרוספיט?
אימוני קבוצה תמיד יותר כיפיים מאשר להתאמן לבד בחדר כושר ללא תכנית אימון מסודרת ולא לדעת מה אתם הולכים לעשות באימון. אתה מגיע לאימון ויש לך מאמנים שעוטפים אותך בידע ובביטחון עצמי (כן, יש לא מעט שמתחילים עם חששות שצריך לפזר) ומכוונים אותך. התועלת מכל אימון היא גדולה: באימון קרוספיט אין דבר כזה לעבוד על ״שריר מסוים״- אתה יכול לעבוד על תרגיל מסוים, אבל תמיד עובדים עם כל הגוף.
מאת: לאה אדרי, בת 21, מאמנת קרוספיט באריאל, מספרת על הכושר, הקרוספיט, והריצה עם טיפים מצוינים והשראה!