ריצת הניווט היא ספורט המשלב בין יכולת הניווט בעזרת מפה לבין… ריצה. כי למה לנווט בהליכה כשאפשר לרוץ? אז מסתבר שיש אגודה גדולה ופעילה במיוחד שאחראית על כל ספורט הניווט בארץ וזה הרבה יותר פשוט משחשבתם. זה הפתרון האולטימטיבי לספורט משפחתי, תחרותי, עממי, מהנה, מאתגר ושובר שגרה. אחרי פעם אחת אני לא רוצה להפסיק.

מה זאת החיה הזאת?

ניווט ספורטיבי הוא ענף ספורט תחרותי, שבו על כל מתחרה למצוא מספר תחנות הממוקמות בשטח, תוך העזרות במפה ובמצפן. המנצח הוא זה שמסיים את המסלול (כלומר עובר בכל התחנות לפי הסדר) בזמן הקצר ביותר. אם אין לכם שאיפות לנצח, אתם יכולים לעשות את המסלול בהליכה רגועה, ולהנות מן הטבע והנוף תוך כדי האתגר שבניווט. אתם יכולים לנווט לבד, עם כל המשפחה או עם חברים, ועומדים לבחירתכם מסלולים במגוון אורכים ודרגות קושי.

סרטון המחשה:

הנווט בארץ הקודש

איגוד הניווט הספורטיבי קיים כ40 שנה בישראל ומונה מאות חברים הפזורים במועדוני הניווט בארץ. באיגוד יש נבחרת ספורטאים שמתחרים בארץ ובחו"ל. בארץ מתרחש כמעט כל סוף שבוע אירוע ניווט ברחבי המדינה. ישנן תחרויות מיאוץ אשר המסלולים בהם קצרים והם לרוב יהיו בשטח עירוני, סוג התחרות השני הוא ניווט בשטח פתוח בו המרחקים בין הנקודות גדולים יותר, הטופוגרפיה שונה, יש הרבה תכסית וישנה חשיבות רבה לאסטרטגית ההתקדמות.בנוסף מתקיימת גם ליגה ארצית לניווט רכוב, על גבי אופניים ומפה שיושבת על הכידון.

ריצת ניווט

gear up  

  • נעליים – נעלי ריצת שטח או נעלי הליכה נוחות לאלו שלא ממהרים.
  • ביגוד – בגדי ריצה נוחים ומותאמים לפעילות גופנית בשטח.
  • כרטיס ביקורת – מקבלים בהרשמה ומנקבים במהלך הניווט, כהוכחה לכך שמצאתם את כל התחנות. קיימים שני סוגים של כרטיסי ביקורת: אלקטרוני במסלולים התחרותיים וידני (כרטיס קרטון) במסלול העממי.
  • מצפן – רצוי מאוד.
  • מפה – מקבלים בזינוק.

ריצת ניווט

צאו לדרך!

מוכנים ומזומנים לאחר הרשמה ולקיחת ציפ (כרטיס ביקורת אלקטרוני שאיתו מסמנים הגעה לנקודה) מגיעים לעמדת הזינוק, בעמדה ישנה תחנה אלקטרונית בה מבצעים איפוס לציפ שקיבלנו מה ש"מנקה" אותו מנתוני עבר. כל התחנות מסומנות במנסרה בצבע כתום- לבן.

השעון מתחיל לרוץ מהרגע שהעברת את הציפ בתחנת ההתחלה, בתחנה מקבלים מפה המציינת את שטח הניווט, הנקודות אליהם צריכים להגיע, מקרא מפה, ופירוט לגבי התחנות.

ניווט זה טוב זה

מצפינים את המפה, מוצאים את המיקום הנוכחי ומשם רצים אל התחנה הראשונה על פי המפה. בהגעה אל התחנה הראשונה מוודאים במפה שאכן מספר התחנה זהה למספר המופיע במפה מצמידים את הציפ לתחנה ושומעים צפצוף, קדימה לנקודה הבאה לפי המספרים בסדר עולה -1 ,2 ,3…

טלגרם

הריצה מהנה בטירוף כל מה שאני רגיל אליו מאימוני הריצה כבר לא רלוונטי פה, אין דופק קבוע ואין קצב מטרה, סוג של אינטרוולים לא מוגדרים מבחינת זמן וקצב פשוט ריצה מנקודה לנקודה בקצב הכי מהיר שאפשר תוך שמירה על המיקום והדרך בהם בחרת להגיע אל הנקודה. לאחר נקודת הסיום מגיעים לגזיבו ההרשמה שם מקבלים את תוצאות הריצה- סה"כ הזמן והזמן בין תחנה לתחנה.

ריצהריצת ניווט

בעזרת המפה במיאוץ שהשתתפתי בו היה די פשוט, מפה ברורה של קיבוץ שריד ועליה מסומנות הנקודות. כמו כן מסומנות במפה, חומות, עצים, מדרגות, סוגי קרקע, שטחים שאסור לעבור בהם ועוד הרבה, דבר מאפשר לרץ המכיר את מקרא המפה לשלוט באסטרטגית הריצה מנקודה לנקודה ביעילות ובמהירות.

כן, לפעמים מאבדים את הכיוון או סוטים מהדרך המתוכננת אבל זה חלק מהחוויה, בנוסף לריצה ולחשיבה שבניווט צריך להתמודד עם קבלת החלטות ותפקוד תחת לחץ הזמן, הרי אתגרים זה כל הכיף לא?

ריצת ניווטקהל היעד

בניווט הספורטיבי טווח המשתתפים גדול ותלוי בתחרות. בעמדות הזינוק ניתן לראות מתחילים, מקצוענים, צעירים, בוגרים, קשישים ומשפחות. המחולקים למקצים שונים: תחרותי- קצר, בינוני, ארוך. ועממי שם נמצאים רוב המשפחות ומי שמתכנן להוריד הילוך, להנות מהניווט והנוף.

יתרון מרכזי באירועי הנווט הוא המיקום, הם מתרחשים בכל רחבי הארץ בשטחים מיוערים, פתוחים, הררים שנותנים הרגשה של טבע אמיתי.

טבע

ריצת ניווט, אבל למה? 

הריצה מהווה אהבה גדולה לכולנו אך הרוב מאיתנו שלא עושים זאת באופן מקצועי ומחפשים עניין להתקדם, לאתגר, להשתפר ולגוון. מבין כל המרוצים שעולים לנו הון תועפות ומהווים חלק קטן מהשנה הניווט התחרותי מאפשר זאת. בתדירות גבוהה של כל סוף שבוע ישנה תחרות- אפיק נוסף ושונה בו אפשר לנצח בלי לרוץ מרתון בשעתיים וצריך להשתמש גם בראש וגם ברגליים.

ריצה עם ניווטסוף הדרך

בשבילי ריצת הניווט הוסיפה עניין וגיוון בתחום הריצה. היא הוסיפה אתגר משמעותי לתחום בעקבות הצורך לנווט בשטח בנוי או פתוח. נרשמתי לאיגוד הניווט, הצטרפתי למועדון ואני נהנה בטירוף. ריצות השטח בארץ כוללות קהל די קטן, בעזרת ריצות הניווט יש לי הזדמנות לרוץ לעתים קרובות ביערות, בסינגלים, להתמודד עם הטבע וכל זה מסביב לקהילת ניווט גדולה.

במידה ואתם מעוניינים להתחיל פשוט נכנסים לאתר האיגוד ונרשמים למירוץ שמתאים לכם, באתר קימיים הסברים מפורטים לגבי חוקי התחרות, מקרא המפות וכל תחום הניווט הספורטיבי.

מאת: עידו דסה – בן 21 סטודנט להנדסה. מנצל כל הזדמנות לקראת אתגר חדש, רץ אולטרא וכל הזמן מחפש תחרויות ריצה יוצאות דופן ושוברות שגרה. בטבע מרגיש בבית וחובב אנדרנלין מושבע.
הצטרפו לניוזלטר השבועי

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים