כולם רוצים להתמיד בספורט ולהצליח להשיג כושר גופני טוב יותר, לרדת במשקל, להתחטב או להצליח פשוט להרגיש טוב עם עצמם. הבעיה מתחילה בזה שההצלחה תמיד באה עם חבר צמוד – שינוי. בלי השינוי אין הצלחה.
כשבונים סרגל מאמצים ותוכניות אימון, בד"כ לא לוקחים את החבר (ה"שינוי") בחשבון. ונקודת העיוורון הזו, ההתעלמות מאלמנט השינוי ההתנהגותי שכל אדם צריך לעבור כדי להצליח לשרוד בפעילות גופנית לאורך זמן, זה שורש הבעיה שיוצרת נטישות ועצירת ההצלחה. למה אנחנו מאבדים מוטיבציה להתמיד בספורט?. במאמר זה אני רוצה לפרק שישה מיתוסים כדי לסייע לכם בניהול השינוי. מעבר ממצב כורסא למצב פעולה.
1. אל תחלמו בגדול
כן, אני יודע שהקלישאה אומרת שהווינרים הגדולים חלמו בגדול. הבעיה היא שהם כבר רצים בדרך ואתם עדיין נאבקים בקושי להתחיל. ולכן מה שעובד עבורם יכול להיות מכשלה עבורכם. לחלום בגדול גורם לאנשים לרכוש מנוי לשנה, לשים יעדים רחוקים, לייצר ריגוש והעצמה. אבל כבר אחרי מספר אימונים מגלים שזה עובד כמו סם שמתפוגג די מהר (כמו התאהבות), ולא נשאר כוח להתמיד.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
2. תחשבו בקטן
מה אני רוצה לעשות עכשיו? – לבדוק ביומן איפה אני מכניס 3 אימונים של שעה (פלוס נסיעות) להתאמן. ואז מה? – אני עושה היום את האימון של היום. אפילו למחר אני לא חושב. כל יום בפני עצמו. כל אימון בפני עצמו. ובתוך האימון – כל תנועה בפני עצמה. כל מחשבה על העתיד, על החלומות, על מה יהיה אם אכשל, וכו', כל אלו יגנבו לכם את תשומת הלב, ומשם יתחיל הדירדור. (תשאלו מנהלי פרויקטים, הם לא חולמים ולא חושבים רחוק, אלא לכל יום יש את המשימות שלו על גאנט ברור).
** לשירותי האימון של RUNPANEL – כנסו לפה
3. אל תצליחו
מיתוס ההצלחה שרואים בסרטים גם הוא יוצר סימום במוח. אבל מי שרוצה לעבור ממצב כורסה למצב פעולה, צריך לראות את עצמו כמו אדם בשיקום – ההצלחה היא כמה התקדמות עשיתם לא בהשוואה ליעד אלא בהשוואה לאתמול. אדם בשיקום (אחרי ניתוח, למשל) לא נבחן אם הוא הצליח לקום מהמיטה והתחיל לרוץ, אלא אם הוא בכלל קם מהמיטה. כל זמן שזה טיפה יותר טוב מאתמול, זה מה שנחשב "הצלחה".
4. נפילות זה טוב
אנשים שמתחילים תהליך של דיאטה או כניסה לתכנית פעילות גופנית, אלו אנשים שמכניסים את השינוי לחייהם. ושינוי הוא תנועה אל מחוץ לאזור הנוחות המוכר, זה שאנחנו מתנהלים בו בהרגלים "על אוטומט". ואז מתחילות חריקות ("לא בא לי", "אין לי זמן", "קשה לי"), ואז מפספסים אימון. מכנים את זה "נפילה". כמו אדם בדיאטה שטרף עוגה בלי לשים לב. אז נכון, זו אכן "נפילה", אבל זו נפילה של אמיצים – אלו שיצאו מחוץ לאזור הנוחות ונתקלו בהתנגדות טבעית לשינוי. כשיודעים שהנפילות הללו הן טבעיות, ואפילו צפויות, יודעים לקום ולהמשיך ליום הבא, לאימון הבא. כי בתהליך שינוי לא משנה כמה נפלתם, אלא כמה מהר קמתם.
5. תיזהרו, הסביבה שלכם היא כוח
כוח הסביבה מעניק אנרגיה למי שעושה שינוי, והאנרגיה יכולה לנוע לשני הכיוונים – יש אנשים מסביבנו שמרגישים בלחץ שאנחנו עושים שינוי ולכן באופן לא מודע "מורידים" אותנו עם ציניות, אבל יש אנשים מסביבנו שנמצאים צעד אחד לפנינו ולכן "מרימים" אותנו לדרוש מעצמנו יותר. השאלה היא אחת – מי היא "קבוצת השווים" שלכם? כלומר, אל מי אתם משווים את עצמכם? הם יפעילו עליכם כוח להשתייך אליהם (משיכה למעלה או הורדה למטה). לכן בתכנית השינוי שלכם כדאי שתבחרו היטב את הסביבה שלכם.
הסביבה הקרובה היא הרוח שדוחפת את המפרשים שלכם. תוודאו שזה קורה בכיוון המטרה שלכם ולא לכיוון החוף.
6. לא חייבים כוח רצון
כוח הרצון שלכם יכול לגרום לכם להתחיל, אבל הוא לא יספיק כדי לגרום לכם להתמיד. סרגל מאמצים זה חשוב. קבלת ידע איך עושים תרגילים באימון זה חשוב. אבל מה שיקבע אם תתמידו בשינוי זה לא הידע שתקבלו ולא כוח הרצון שלכם, אלא היכולת שלכם להבין שאתם צריכים לעבור תהליך שינוי. כלומר – להשתנות. לשנות סדר יום ולפנות זמן למשהו חדש. לשנות את סדרי העדיפויות בחיים כדי שהדבר החדש יהיה מספיק חשוב (ממש כמו ללכת לעבודה, להסיע את הילדים לחוגים או לצפות בטלויזיה).
להתמיד בספורט – לסיכום, חייבים להבין את ההתנגדות לשינוי
תהליכים שונים בחיים לא לוקחים בחשבון את הפסיכולוגיה של ההתנגדות לשינוי. והכשלונות שנובעים מההתעלמות הזו גורמים עוגמת נפש הן למתאמנים והן למאמנים. בעיני הידע הזה חייב להיכנס לתכנית הלימודים של קורסים למאמני כושר, דיאטנים, או יועצים לניהול תקציב הבית (כן, גם שם קשה לאנשים לעשות שינוי). כי אנחנו לא מדברים על מכונות שמכניסים ידע בצד אחד ויוצאים פעולות בצד השני, אנחנו מדברים על בני אדם שהכוח הגדול שלהם נמצא בעולם הרגשי, ולעולם הרגשי יש חוקים משלו, ואם "לא בא לא", אז לא יעזור אף תכנית ואף מאמן.
RUNPANEL גם בטלגרם – כנסו!
מאת: יגאל רווה
על המחבר: יגאל רווה, חופר כבר כ-17 שנה בשאלה "למה קשה לעשות שינוי לתמיד?". ואפילו כתב על זה שני ספרים. בעלים של חברה שיצרה את התוכנית "ממאבק לשחרור" שמוציאה את האוכל המשמין מהתפריט אבל גם מהראש yigal.rave@gmail.com