במסגרת ההתנסות שלנו עם שירותי מכבי טבעי לספורטאים התנסתי גם בשיאצו וגם בטווינה. הבאתי איתי את הגב שלי, שכועס עלי על ישיבה ממושכת מדי על המחשב. ובכעסו, הוא מעניש אותי בשרירים כואבים בחלקו התחתון, העמוק אי שם בשכבות פנימיות שקשה להגיע אליהן. זו בעיה נפוצה מאוד שודאי מטרידה רבים מקוראי הפאנלים – ויש לה השפעה על התפקוד שלנו בריצה, אופניים או טיולים (תחומי שלושת האתרים שלנו).
הנקודה הכואבת אצלי, היא בשרירים עמוקים יחסית ולא אלה שנמצאים בשכבות הנגישות יותר לטיפול שטחי, והם עקשנים במיוחד. עד להתנסות הזו ניסיתי טיפול פיזיותרפיה, שעזר בעיקר עם דיקור מערבי. אחרי זמן ישיבה ארוך, אני מבצע טיפול עצמי עם גליל על הגב (האמת שהאפקט המורגש הוא בעיקר חיזוק שרירי הבטן), ואחריו כדור פיזיו קשיח למדי – ללחץ ישיר על מרכז נקודת הכאב. זה עוזר באופן מיידי אחרי העיסוק בזה, אבל לא ברמה משמעותית או כזו שמחזיקה למשך זמן ארוך.
כתבות איכותיות, תובנות חדשות והשראה – פעם בשבוע, בלי להציף. להצטרפות:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאשר משלוח פרסום ועדכונים
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
כספורטאי, אני סובל: למשל, ברכיבת אופני הרים קשה, טיפסתי פעמיים לשיא הגובה בכרמל – ההקפה השנייה הייתה כואבת במיוחד. הגב, ששריריו עובדים הרבה ברכיבה כזו, נאנק תחת הכאב – בדיוק בנקודות הרגישות שנתפסות אצלי. נקודות כואבות שלא משתחררות יכולות להיות מטרידות בספורט ולהגביל אותנו.
בראייה מערבית, למסאז׳ יש עדויות כמועיל להקלה על כאבים. ספורטאים מקצועיים משתמשים בו לא מעט. כנראה רובינו נעיד שזה מהנה מאוד לעשות מסאז׳ ואם זה לא היה יקר, היינו עושים את זה יותר. לקריאה נוספת על מסאז׳ מהזווית המדעית-ביקורתית של פיזיותרפיסט, לחצו פה.
הכירו את השיטות
טווינה היא שיטת טיפול גופנית שמקורה ברפואה הסינית המסורתית, ומתוארכת למעל אלפיים שנה. היא מבוססת על עקרונות המרידיאנים והצ'י, כשהמטרה היא לאזן את זרימת האנרגיה בגוף, לשחרר חסימות ולחזק את האיברים הפנימיים. הטיפול כולל לחיצות, לישה, הנעות מפרקים ומתיחות, והוא נפוץ במיוחד בבתי חולים בסין לצד הרפואה הקונבנציונלית.
שיאצו הוא טיפול גוף-נפש יפני שהתפתח על בסיס עקרונות מהרפואה הסינית, אך הותאם לתרבות ולתפיסה היפנית של הגוף. פירוש המילה "שיאצו" הוא "לחץ אצבע", אך בפועל משתמש המטפל גם בכפות ידיים, מרפקים ולעיתים בברכיים. השיטה כוללת הפעלת לחץ ממוקד על מסלולי אנרגיה (מרידיאנים), והיא מדגישה נוכחות, הקשבה ושקט בטיפול, עם דגש על יצירת איזון והרמוניה בין גוף ונפש.
ההבדלים בין טווינה לשיאצו נובעים מהקשר תרבותי ואופי טיפולי. טווינה היא שיטה דינמית, הכוללת תנועות אקטיביות, הנעות מפרקים ועבודה מעוררת וממריצה – טיפול יותר "פיזיותרפי" באופיו. שיאצו, לעומתה, הוא טיפול רגוע יותר, הנשען על לחץ סטטי, נוכחות שקטה והתבוננות פנימית. בעוד שטווינה שואפת להשפיע על פיזיולוגיית הגוף דרך תנועה ואנרגיה, שיאצו מדגיש את הקשר בין גוף לנפש ואת איכות המגע כערוץ טיפולי בפני עצמו.
התנסות אישית בשיאצו
הגעתי למרכז מכבי טבעי בכפר סבא. אחרי שעברתם את התהליך הראשון אצל הרופא, אתם מגיעים לתורים שנקבעו, מכניסים ת.ז. או מעבירים כרטיס מכבי בכניסה, ויושבים מעט בהמתנה למטפל. הפעם נכנסתי לחדר הטיפולים של ישראל יהודה. האווירה הייתה מאוד רגועה והשרתה עדינות. הטיפול מתבצע בבגדים נוחים, על מיטת הטיפולים. בתחילה בוצעו לחיצות סביב מעין עיגול באזור הבטן שהן חלק מהאבחנה של ישראל.
לחצו לקבל את הכתבות בווצאפ
ווצאפ ראנפאנל
יש מיפוי לדבריו בין אזורי הלחיצה לאזורים אחרים בגוף. בנוסח שלו: "אנחנו מחפשים חוסר או עודף. מקומות רגישים יותר יש בהם עודף". לאחר לחיצות בבטן עברנו ללחיצות משמעותיות באזור השוק הפנימית – שם ברגל אחת היתה רגישות חזקה שלי. ובהסבר האלטרנטיבי: "המרידיאן שעבדנו עליו קשור לאלמנט האדמה" ולדבריו יש קשר של האזורים האלה לאזורים בבטן.
למי שמחפש רציונליזציה מערבית, כמוני, זה נשמע כמו… סינית. אבל אני מתמסר לשת"פ הזה עם מכבי טבעי (גילוי נאות…) ואמשיך בסדרת טיפולים על חשבוני, כדי לחוות ולתת את הצ'אנס המלא שדורש כחמישה טיפולים. זה היה נעים, מרגיע, וזה עוד כלום לעומת הכיף שמספר לי עליו חבר טריאתלט שמתנסה ברפלקסולוגיה…
בדיעבד התחושה הייתה באמת שזה טיפול נעים ומפנק, אבל לא הרגשתי שזה מכיל את ההתערבות העמוקה יותר הנדרשת מול שרירי הגב העקשניים שלי. אני מעריך שיש לו מקום להקלה במקומות רגישים יותר שבהם אי אפשר להגזים בלחץ כיוון שזה כואב מדי, או מסוכן. אבל שמעתי על המוניטין של הטווינה כיותר עמוק ומורגש – והמשכתי אליה.
ממשיך לטווינה
דווקא השיאצו היפני התגלה כעדין למדי, ואילו הטווינה הסינית גילתה דמיון בטיפול שלי לפרקטיקות שאני מכיר מעולם המסג׳ לספורטאים – ודומה שטכניקות ממנה חדרו לטיפולים כאלה גם אם הכותרת שלהם אינה ״טווינה״. הטיפולים במכבי טבעי בטווינה הם קצרים יחסית – יחידה היא 20 דקות, כך שנדרשים לפחות שתי יחידות טיפול כדי להשלים משהו שמרגיש כמו ביקור מלא. יש לאמר שיש לך משמעות כלכלית היות ושילמתי על כל יחידת טיפול כזו כמו טיפול מלא ובודד – כלומר העלות כפולה.
אורי רייבר הוא המטפל שלי הפעם בכפר סבא. הוא החל בהיכרות, תוך שהוא מבצע סקירה מתודית מאוד של כל הדברים שאולי מציקים לי בחלקי הגוף השונים. לאחר מכן הוא לימד אותי כמה מתיחות חשובות שיסייעו להתמודדות עם הכאבים בגב, ובמקומות נוספים, ואז עברנו לספת הטיפולים.
הטיפול מתבצע בבגדים (יש להביא בגדי ספורט רכים ללא חגורות וכו׳). עקרונות הטיפול גם בטווינה דומים לעקרונות שהוסברו בשיאצו: טיפול ישיר בשרירים מצד אחד, וטיפול באזורים מרוחקים מהשרירים שלפי האמונה שברפואה הסינית מקושרים אליהם דרך מרידיאנים. אורי המטפל (שהוא גם נטורופת), מסביר את זה בצורה ממחישה: אם כלי הדם הם רשת הצינורות של המים בבית, והעצבים הם רשת החשמל, הרי שהמרדיאנים הם הרשת הסלולרית… השיחה איתו מאוד קולחת והוא אוהב לשתף בידע וללמד.
גם בנקודות המרוחקות היו ״טריגר פוינטס״ שכאבו והרגישו הכרת תודה על הלחיצות והשחרור שלהן. האם זה עוזר בשלט רחוק ומשפיע על הנקודות הכואבות בגוף שאינן הנקודות בהן מטפלים ישירות? אני פחות מאמין בזה, המחקרים לא איששו את זה. אבל כנראה שהם כן איששו את ההשפעה של הדיקור הסיני (עוד נפרט בנושא בכתבות המשך – כדי לקבלן הצטרפו לניוזלטר שלנו!) – והלחיצות של הטווינה אמורות להפעיל את אותן נקודות ולגרות אותן רק ללא המחט.
בפועל – מדובר בטיפול ממש מעולה של עיסויים, לחיצות, ניעור, מתיחות, וטיפול בהיבט המכני של השרירים. העבודה הזו עליהם מורגשת מאוד, מקלה ומסייעת במיוחד בטווח קצר: מיד ביציאה מהטיפול וביום למחרת. אבל גם אורי מסביר: זה לא יכול להוות תחליף לתרגילי מתיחות וקימה מהמחשב כמה פעמים ביום. אנסה להפעיל טיימר של 45 דקות ולהתחיל לממש את זה.
ערוץ התוכן שלנו בטלגרם – הוא מעולה:
לחצו לערוץ הטלגרם!
לסיכום – הבחירה שלי
מתוך שני הטיפולים האלה, אני בחרתי בטווינה, והוא מצטרף לסל סוגי העיסוי שאני אבחר בהם ללא היסוס – לצד עיסוי ספורטאים. יחד עם זאת הבחירה קשורה באופי שלכם, באופי הפציעה או הבעיה שיש לכם, ובסגנון והאווירה המתאימים לכם. אם אתם מעדיפים רוגע, הפוגה ושקט, או שיש לכם רגישות כואבת כ״כ שצריך מגע עדין יותר באזור כואב – השיאצו הוא הכיוון שלכם. אם אתם לא מפחדים מטיפול מעט יותר אנרגטי וחזק הטווינה היא הכיוון שלכם.