האם יש הצדקה למחירי המשקולות הגבוהים או שמדובר במוצר צריכה שכדאי לחפש בו את המחיר הטוב ביותר?
מאת: מארק קארו-אומנוב
מה זה משנה איזה פלטה?
את הביטוים מהסוג :"מה זה משנה איזו פלטה? פלטה זה פלטה!" או "כמה לקילו אחי?" שמעתי אינספור פעמים בחיים שלי. הביטויים אלה נפוצים בקרב האנשים שלא באמת מבינים מה צריך להכיר בקשר לפלטות משקל. הם טועים לחשוב שהעיקר הוא המשקל ושום דבר מעבר לזה לא משנה. כאן אסביר בדיוק מדוע זה משנה, והרבה. כשאתם יודעים שהמוצר הזה אמור לשרת אתכם שנים רבות, תוספת קטנה ולא משמעותית של כסף שמאפשרת לקבל מוצר איכותי יותר היא השקעה משתלמת בעיניי. כך המוצר יוכל ישרת אתכם המון שנים מבלי לאבד מאיכותו. מה שכן משמעותי בעיניי הם הקריטריונים הבאים:
- איכות היציקה
- דיוק המשקל
- דיוק קוטר הליבה ומרכוז המשקל על המוט
- איכות הצביעה והגימור
איכות היציקה
בפלטות שעשויות ממתכת יש תהליך היצור מורכב מכמה שלבים: (1) יוצרים תבנית מחול לח, (2) בתוך התבנית יוצרים צללית ו-(3) לתוכה יוצקים מתכת נוזלית. הגורמים המשפיעים על איכות היציקה הם:
- גודל, או בשפה הטכנית "פרקציה" של גרגרי החול
- ניקוי התבנית בין יציקה ליציקה
- שליטה ובקרה ברמת הלחות של החול
- איכות ורמת הניקיון של הסגסוגת. סגסוגת ללא תוספות
- שליטה ובקרה בטמפרטורה של המתכת הנוזלית
- משך הזמן שהמתכת נמצאת בתבנית. זמן רב יותר מביא לאיכות גבוהה יותר
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
ייצור פלטות באמפר מחומרים פולימריים
פה מתבצע תהליך דומה: אותן תבניות, אותן יציקות. פשוט לא מדובר כאן בטמפרטורות גבוהות במיוחד וחומר הגלם אינו מתכת נוזלית. פלטות באמפר רגילות עשויות מחומר שנקרא Rubberplast. החומר עשוי מתערובת של פתיתי גומי ממוחזר ושקיות ניילון ממוחזרות. החומר ממנו עשויות שקיות ניילון נקרא פוליאטילן. מחממים את התערובת הזאת לטמפרטורה של 120 מעלות צלסיוס ויוצקים לתוך התבניות.
גם כאן, למרות שלא מדובר בטמפרטורות גבוהות במיוחד, בהשוואה לעבודה עם מתכת נוזלית – צריך לשלוט בכל הגורמים שתיארתי למעלה. פוליאוריטן או פוליאטילן לא נקי שיש בו תוספות לא רצויות לא יגיע לאותן איכויות. החוסר איכות עלול להתבטא בבועות, שריטות וכל דבר אחר שאנחנו לא רוצים לראות על הפלטות היפות שצריכות לשרת אותנו שנים רבות. במידה ולא החזיקו את המוצר בתבנית מספק זמן הפלטה תקבל עיוות וקימור. שיפור או שליטה מלאה בכל אחד מהגורמים האלה עולה הרבה כסף. מצד שני – יצור איכותי מקטין משמעותית כמות "עבודת זבל" שנופלת בבקרת האיכות או מוצרים פגומים, כך שלא בטוח שעלות הייצור הכוללת גבוהה יותר.
אפשר למצוא איכות
בפועל, אפשר למצוא מוצרים באיכות גבוהה, באותה עלות כמו של יצרנים שמשתמשים בטכניקות יצור כושלות ולא מבוקרות. ברגע שאנחנו יודעים מה המוצר שאנחנו מחפשים נותר לוודא כי המפעל או הספק של הפלטה לא מעגלים פינות ולא מספרים לנו סיפורים על " טכנולוגיות חדשניות וחסכוניות במיוחד". כל היצרנים הטובים (כדוגמת Ivanko, Eleiko, Rogue ועוד) לא מאפשרים לשום מפעל מלבד המפעלים המוסמכים שלהם לייצר להם פלטות משקל. הם לא מוכנים להמר על איכות המוצרים שלהם.
דיוק המשקל
רוב היצרנים הטובים מתחייבים לחריגה מירבית של ±2% מהמשקל של הפלטה. זה מקובל אך ורק לפלטות אימונים לא מכוילות שאינן מיועדות לתחרויות. בפועל, יצא לי להחזיק בידיים פלטת משקל של "20 ק"ג" שבפועל שקלה 16.8 ק"ג. וגם פלטת משקל "25 ק"ג" ששקלה 26.8 ק"ג.
הסיבה לחריגות גדולות במשקל הפלטות וירידה באיכות המוצרים שהשוק מוצף בהם – לחץ אטומי על מפעלים בסין שמייצרים את הפלטות. במיוחד בתקופה האחרונה של סגרים וקורונה שהשתוללה בעולם כולו. בגלל עליות דרסטיות של מחירי ההובלה בעולם כולו, יבואנים דורשים מהמפעלים להוריד את עלויות הייצור כדי להישאר באותה עלות כוללת. כדי לעמוד בדרישות הלקוח מבחינת המחיר למוצר המפעלים עלולים להקטין את העובי של הפלטות. לא ניתן לראות את זה בעין בלתי מזוינת אך ניתן למדוד עם כלי מדידה כדי לראות את ההבדל או לחילופין לשקול את הפלטה עם משקל מכוייל ומדוייק. בודדים היבואנים שבאמת בודקים בצורה קפדנית את המשקלים של הפלטות שלהם.
איך אפשר להבטיח שזה לא יקרה לכם? הדרך הכי טובה – שיהיה לכם מפעל ייצור משלכם. אבל זה לא ריאלי. הפתרון הפרקטי הוא שיהיה לנו ספק שיכול להציג מפרט טכני מלא של המוצרים ולהתחייב לעמידה במפרט הזה. המחיר גם הוא בהרבה פעמים מעיד או לפחות מרמז על איכות ואין מה לחפש מחיר נמוך מדי מבלי להבין שיש פה פשרה על איכות.
דיוק קוטר הליבה ומרכוז המשקל על המוט
יש חשיבות לא רק למשקל הכולל של הפלטה אלא גם למרכוז הליבה של המשקל וכן קוטר הליבה. קוטר הליבה בפלטה תקינה יכול לנוע בין 50.2 ל-50.8 מ"מ. הקוטר הזה נדרש להרכבה מדויקת ותקינה על מוט אולימפי תקין בעל קוטר "שרוולים" של 50 מ"מ. קוטר ליבה נמוך מ-50.2 מ"מ יביא לכך שהפלטה לא תוכל להיות מורכבת על המוט. קוטר גדול מדי יביא לכך שהפלטה ללא סוגרים תהיה בזוויות גדולה מ-30 מעלות ביחס למוט. אין שום הצדקה לקיום פלטות עם פגמים כאלה. לא מדובר כאן בתהליך ייצור עתיר ננו-טכנולוגיות של נאס"א. בסך הכל נדרשים כאן רצון ונכונות של ספק הציוד להיות מעורב בתהליך היצור. למען הסר ספק התכתבות במסנג'ר של עליבאבא אינה בגדר מעורבות מספקת בתהליך.
איך בכל זאת אפשר לדעת שהספק שלכם מעורב באופן אישי? אפשר לנסות לשאול אותו שאלות טכניות. אם תשאלו את הספק שלכם את השאלות האלה ותקבלו "פרצוף-סימן שאלה" תחסכו לעצמכם בעיות והוצאות מיותרות ולכו לספק אחר.
ללא שריטות- איכות הגימור של הפלטות
תמיד האמנתי שמוצר שצריך לשרת אותך שנים רבות צריך גם להיראות יפה. אין מקום לשריטות, בליטות או סימני שיוף על הפלטות. כל מה שנדרש בשביל שזה יקרה הוא קצת יחס ותשומת לב בתהליך הצביעה והגימור של המוצר וכן להשתמש בשיטות בצביעה תקינות וצבעים טובים.
במקרה של פלטות מתכת – המון יצרנים משתמשים ביותר מדי צבע. זאת הסיבה שהצבע נסדק ומתפרק אחרי זמן מה. במקרה שהפלטה לא עוברת טיפולים מקדימים לפני הצביעה, הצבע גם יתפרק כעבור זמן מועט. איך נראית פלטה שצבועה היטב? קודם כל לפני הצביעה עושים Sandblasting לפלטה. לאחר מכן תהליך צביעה מבוקר עם צבע פוליאטירי או אפוקסי. פלטה צבועה חייבת לעבור תהליך ייבוש מסודר ומבוקר לפני האריזה שלה. במקרה של פלטות באמפר נדרש שימוש בפיגמנטים איכותיים ובסיס/מקשר פוליאוריטאני איכותי וטוב. וכמובן שכל התהליך חייב להיות מבוקר היטב.
השקיעו בפלטות שלכם
פלטות לא מדויקות יכולות להביא לתנועות א-סימטריות ולחלוקת משקל לא יעילה ואפילו מסוכנת. פלטה נסדקת או שאינה סגורה היטב על המוט האולימפי עלולה ליפול על מתאמן ולגרום לפציעות. לכן, למרות שהתרגלנו לקנות מוצרים מבלי לחשוב איך הם מגיעים אלינו כאן יש מקום להיות קצת יותר מעורבים במקור הציוד שלנו ובתהליך הייצור שלו.
הכל מתחיל מכבוד עצמי. אין מקום לפלטות משקל שלא עומדות בסטנדרטים ומגבלות בסיסיות במקום שמגדיר את עצמו מקום מושקע. פלטות עם חריגות משקל גדולות או פלטות לא ממורכזות יראו כמו נעלי עור מטונפות יחד עם חליפה יוקרתית. באופן אישי אני חושב שמתאמנים יעריכו מקום עם פלטות משקל מדויקות ואיכותיות שיחזיקו גם במשך שנים רבות.
מארק קארו-אומנוב