בלימודי מדינאות לומדים על מדינות וארגונים מצליחים שהם הופכים לגורם משמעותי כאשר יש להם שני מרכיבים קריטיים: רצון ויכולת לממש אותו. מאמן הריצה גיא חלמיש מסביר שגם עבור הצלחה בריצה צריך רצון ויכולת רק שלא במידה שווה
אתחיל הפעם בסיפור אישי. לא מזמן החלטתי לקחת לעצמי איזה תקופה קצרה, ולחזק בה את הטריאתלון שבאישיותי. הצטרפתי לקבוצת טריאתלון למשך תקופה קצובה כדי לראות כמה אוכל לשפר את התוצאה שלי. זה היה אדיר: שיפרתי בצורה דרמטית את הביצועים שלי. קפצתי מדרגה בכל המקצועות (שחיה, אופניים, ריצה) והרגשתי בשיא הכושר שלי מזה שנים. אם לפני ההצטרפות לקבוצה הייתי מגיע לעשיריה ראשונה בקב’ הגיל שלי בתחרויות, בלי תוכנית אימונים מתודית אבל עם שגרה ספורטיבית קבועה, הרי שלאחר הכנסת התוכנית המסודרת נכנסתי לפודיומים בכל תחרות בה השתתפתי. השיא שלי באותה תקופה היה ניצחון קבוצת הגיל 45-50 בטריאתלון גן שמואל אולימפי ב2:17 שעות. אבל אחרי 4 חודשים של 7 אימונים, 7 ימים בשבוע נשחקתי.
מרכיבים פיזיולוגיים (שפשופים עמוקים מהתחרות) הצטרפו לשחיקה פסיכולוגית, ופשוט איבדתי את הרצון להמשיך ולהשתפר. לא רציתי עוד להיות בתוך תוכנית אימונים של 7 ימים בשבוע, הפסיקה לעניין אותי התוצאה שלי. בתחרות הבאה שניגשתי אליה, שהיתה דווקא תחרות המטרה העיקרית – אליפות הארץ בטריאתלון אילת, כשלתי לגמרי ממש. הייתי לא מרוכז, במקום אחר ברמה המנטלית וכל מה שרציתי לעשות זה לסיים עם זה כבר, התבלבלתי בספירה ופסלתי. הפער הדרמטי בביצוע בהפרש חודש אחד בלבד, כשברור שפיזיולוגית אני עדיין בשיאי, העביר בי בצורה העמוקה וחוויתית ביותר את עוצמת ההשפעה של הרצון, או המוטיבציה על הביצועים. הרצון משפיע דרך היכולת שלנו להתחיל את הפעולה, לשמור על ריכוז ודיוק במהלכה, ולהתמיד בה.
עד לאן יכול להביא אתכם הכישרון?
הכישרון חשוב, אבל ההתמדה מנצחת אותו. הכישרון אולי מגדיר את תקרת הזכוכית הנסתרת שנמצאת אי שם עבור כל אחד מאיתנו, אבל בחיים הרגילים, הרחוקים מהאידאל הספורטיבי, כל אחד מאיתנו נמצא במרחק אדיר ממנה, לכן חשיבותו אינה גדולה.
כדי באמת לגרות את קצה היכולת שלנו, נצטרך לחיות כספורטאים מקצועיים ולמקסם את כל מרכיבי החיים עבור תוצאות. אבל היות ורובינו עוסקים בספורט כתחביב, לכל אחד מאיתנו יש מרחב שיפור עצום לפנינו. פונים אלי לא מעט אנשים שבחוויה הפרטית שלהם, בתחושה הם גרועים בריצה, אבל גם אם לתפיסתכם הנכם חסרי יכולת וכישרון בריצה, אני מבטיח לכם שכנראה לא התקרבתם למיצוי היכולת שלכם בתחום.
יש לאמר משהו נוסף על כישרון- אני לא מתכחש להבדלים גדולים בין אנשים שונים. אם ניקח שני רצים לאותה תוכנית אימונים, כל אחד יבצע אחרת לגמרי בהנתן רמת השקעה דומה. אבל כמעט תמיד כשנתקלתי באנשים שמספרים על עצמם שאין להם כישרון בריצה, גיליתי שהם גם לא באמת התאמנו בריצה! כמעט תמיד הם החליטו את זה לפני שמישהו שיודע באמת לאמן, לימד אותם וליווה אותם במסגרת מסודרת. הם התייאשו הרבה לפני שניסו כמו שצריך, לאורך זמן ועם הדרכה אישית מקצועית. כלומר ההאחזות ב”העדר כישרון” היוותה בעיקר סיפור הכיסוי שלהם לעצמם – התנגדות שמסתירה משהו אחר: את העדר הרצון.
אני נתקל בלא מעט מקרים בהם התיוג העצמי של “חוסר יכולת” יצר ותרנות והרמת ידיים מעצבנת ממש, מראש. כשאני מתאכזב מאנשים כאלה אני מנסה להזכיר לעצמי שבסה”כ זה דבר מאוד מובן וטבעי: מעטים האנשים שיתמקדו דווקא במה שהם חושבים שהם חלשים בו. הרי זה לגזור על עצמך חוויה של עיסוק במה שאתה לא אוהב. אבל זה בדיוק המנגנון בו פועלת הנבואה שמגשימה את עצמה, ובדיוק המקום שבו התירוץ מתגבר על המטרה.
התמדה מנצחת כישרון ביצירת יכולת
התשובה לבעית התחושה של אנשים שאין להם כישרון, כמחסום לכניסה לריצה נמצאת ממש מתחת לפנס: שנו את הגישה, ובצעו התאמת ציפיות למציאות על ידי השוואה של עצמכם לעצמכם בלבד.
נכון שההצעה הזו כמעט בלתי אפשרית למי שנמצא בקבוצות ריצה, שם ההשוואה לאחרים בכל אימון קיימת ונוכחת חזק. לקבוצות ריצה יש יתרון ויש חסרון- לפעמים הן תורמות לחיזוק הרצון אבל לפעמים גם מכניסות לאווירה תחרותית לא נכונה עבור חלק מהמתאמנים. אני מאמן בשיטה אחרת בה כל אחד מתאמן בביתו וביחס לעצמו בלבד, ולכן השיפור והתחושה הטובה כמעט ומובטחים לו. אבל הוא עדיין יצטרך לקיים את המנטרה: התמדה מנצחת כישרון ולהקפיד לבצע את התוכנית במלואה. אנחנו עושים טסט אחת לתקופה, ובודקים את עצמנו ביחס לתוצאה הקודמת שביצענו על אותו המסלול. היות והשיטה עובדת ומוכחת, כל המתאמנים שמבצעים אותה בדיוק משתפרים באופן מתמיד וחווית הריצה שלהם הופכת למדהימה ומתגמלת.
ברוב המקרים הכוונה והכנסת מתודיות לריצה שיפרה את המתאמנים שלי דרמטית. במקרים אחרים הכניסה לתוכנית יצרה מחויבות וסייעה להם לא לוותר ולא להפסיד אימונים. במקרים אחרים גם התמודדות עם עודף משקל ולו במעט תקפיץ אתכם מדרגה. היו לי מעט מאוד מקרים שבהם חשתי שיש צורך בשיפור ביצועים ממוקד (“בלוק מהירות”) או הוספת אימון שבועי וקילומטרז’. ברוב המקרים – אם הגדרת המטרות שלכם נכונה ונעשית ביחס לעצמכם בלבד, אתם תשתפרו. גם אם לא נולדתם עם גנים של שיאן ריצה, עצם הכניסה לתוכנית אימונים עם הכוונה מקצועית נכונה תביא אתכם לחווית שיפור ביצועים והצלחה בריצה, כי התמדה (עם הנחיה מקצועית) מנצחת כישרון.
שלכם,
גיא חלמיש
לחצו פה למידע על תוכנית האימון של RUNPANEL