איך גורמים לאוכלוסיה רחבה לעשות יותר ספורט ולנוע יותר? צמידי כושר הם נסיון לספק פתרון זול, וגילינו שהוא אפילו- די מוצלח!
במסגרת שיתוף פעולה של של FitPanel עם תוכנית הטלוויזיה ברקוד בערוץ 13 התרשמנו בהתנסות עם 3 צמידי כושר של גרמין, שיאומי ופיטביט. גיא חלמיש מראנפאנל, הצטרף לכתבת ברקוד נעמה גבע, ואל כוכב האח הגדול וספורטאי הוויקבורד עמרי בן-נתן, והם יצאו לבדוק את הצמידים. (זו כתבת התרשמות ולא מבחן בסטנדרטים שלנו, שכן למבחן אנו מחזיקים את המוצר למשך זמן ארוך יותר וחופרים בו הרבה יותר לעומק).
מאת: גיא חלמיש
מעלים דופק | מבחן צמידי הכושר: איזה צמיד חכם נותן את התוצאות הכי מדוייקות במחיר הסביר ביותר? Naama Geva
פורסם על ידי ברקוד ב- יום שני, 9 בספטמבר 2019
הצמידים בהתנסות
שלושה צמידים נכנסו למבחן הזה, והנה הם לפי מחיר מהיקר אל הזול:
- Garmin Vivosmart 4 – צמיד קטנטן שהתגלה כמוצלח מאוד בהיבטי השימושיות, נהנה מממשק האינטרנט והאפליקציה של גרמין, היחידי שסופר עליה במדרגות, ובעל הרצועה הטובה ביותר משלושת הצמידים. הוא גם היקר ביותר ועולה 599 ש"ח. לרכישה באתר גרמין. ** לאחר פרסום כתבה זו הוסיפה גרמין ממשק לGPS של הסלולר למוצר זה.
- Fitbit inspire HR – צמיד מעוצב יחסית עם ממשקים יפים ונוחים באפליקציה. יש לו זיהוי אוטומטי של 15 פרופילי ספורט ורצועה טובה. מחירו: 499 ש"ח. לרכישה באמזון.
- Xiaomi Mi Band 4 – הצמיד הסיני הוא כמובן הזול ביותר בחבורה, אבל מספק פיצ'רים דומים. הוא עולה 179 ש"ח בלבד ומצטיין בתצוגה צבעונית על מסך גדול יחסית וזמן סוללה מצוין. לרכישה באמזון.
כמה ספורט צריך לעשות בשבוע?
המלצות הממשל האמריקאי הן חד משמעיות: מבוגרים צריכים לעשות לפחות 5:30 שעות כושר בשבוע. אורח החיים היושבני, העדר התנועה, ואיכות תזונה ירודה, משפיעים לרעה על הבריאות שלנו, מגדילים את הסיכוי לחלות במגוון מחלות, השמנה, סכרת ועוד. פעילות גופנית מסייעת לשמירה על צפיפות העצם, הורדת סטרס, מפחיתה סיכוי לחלות בכמה סוגים של סרטן, ואפילו מפחיתות סיכוי לדמנציה ואלצהיימר!
מה שאתה לא מודד אתה לא יכול לשפר
הרעיון הבסיסי מאחורי צמידי הכושר מזכיר עיקרון ניהולי ידוע: מה שלא מודדים לא ניתן לנהל… או במילים אחרות, אם לא תדעו כמה הלכתם, כמה התאמצתם, כמה קלוריות צרכתם או איך ישנתם, כנראה שגם לא תצליכו להשתפר בכך. הצמידים נשארים על היד 24 שעות, כל הזמן ומודדים עבור המשתמש את כמות הפעילות שלו במגוון פרמטרים, וגם – את איכות השינה (כמה שעות ישן, כמה פעמים התעורר וכו').
האלטרנטיבה של הספורטאים המחויבים יותר הם שעוני הדופק, בעלי GPS מובנה שמדייק את מדידת המרחק, ומלאי פיצ'רים, תצוגה גדולה, ויכולות. אבל המחיר- בד"כ לא פחות מ 800 שקלים ועד כמה אלפים יפים לשעוני הקצה וזה לא מתאים לכל אחד.
כניסת הטכנולוגיות של מדידת דופק מהיד, חיישני התנועה, לצד כח המחשוב החזק שאפשר לדחוס בצ'יפ זול וקטן, אפשרו לחברות הטכנולוגיה לפתח את תחום צמידי הכושר. ההזדמנות הגדולה פה היא האפשרות לעודד את הכושר במחיר נמוך יחסית, וברמת דיוק לא רעה בכלל.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
הפיצ'רים העיקריים בצמידים
המטרה העיקרית של הצמידים האלה היא לספק לכם מדידה של כמות הצעדים היומית, המרחק, הדופק, וכמות הקלוריות ששרפתם. אבל יש להם הרבה פיצ'רים נוספים שמאפשרים להם להדמות לשעוני הריצה בתועלות שהם נותנים ובמחיר זול בהרבה:
ממשק המשתמש של גרמין לדוגמה:
המגבלות בהשוואה לשעונים
השעונים היקרים יותר מעוצבים כמו שעון אמיתי. הם יפים יותר, בנויים מחומרים יוקרתיים יותר ומשדרים את הסטייל של המתאמנים גם בעבודה. בנוסף לשעונים יש שבב GPS שמייצר מדידת מרחק מדויקת יותר (על מדידת המרחק בהתנסות- בהמשך).
מי שמתאמן בריצה ברצינות, שעון מאפשר לו לקבוע לעצמו את תצוגת השדות והפרמטרים השונים שיוצגו לו מהפעילות, ועושר השדות והדברים שהשעון מודד ומאפשר גדול בהרבה מזה של צמידי מעקב הפעילות. בנוסף בתחום האופניים למשל- שעונים יכולים להתממשק להתקנים נוספים שמדדים את סיבובי הרגליים, הכח שהופעל ועוד. לאחר מכן השעונים וגם הצמידים מעבירים את המידע הזה לממשקי האפליקציה והאינטרנט ומאפשרים ניתוח מדויק של האימון או תחרות הריצה.
התוצאות במדידת הדופק
מעבר לשימוש קצר, התרשמות מחווית המשתמש, נוחות השעון והרצועה רצינו לבדוק את הדיוק של הצמידים ביחס למדידה ידועה ומדויקת של דופק ומרחק.
על מנת למדוד את הדופק במדויק, השווינו את הדופק שזיהו הצמידים לקריאת דופק במחשבון רכיבה המתבססת על רצועת חזה. בעוד שהצמידים מודדים דרך העור עם חיישנים המזהים את תנועת הדם תחתיו, מדידה עם רצועת חזה נחשבת מדויקת יותר. מדדנו דופק בשלושת השעונים פעמיים: במנוחה לפני הריצה, והן מייד בסיום הריצה. התוצאות במדידת הדופק:
- במקום הראשון: השיאומי, הזול מכולם הצליח לדייק בצורה מרשימה יחסית במדידת הדופק. במנוחה ההפרשים שלו מהמדידה עם הרצועה היו של 2-3 פעימות בדקה בלבד, ולאחר המאמץ עוד פחות מכך!
- במקום השני: הגרמין, במנוחה ולא חרג מ 5 פעימות בדקה מהמדידה המדויקת אולם אחרי הריצה פספס ב 10-13 יחידות דופק.
- במקום השני, במקביל לגרמין הפיטביט, שדווקא במנוחה סיפק פער גדול של 10-13 אבל בריצה דייק יחסית עם פער של כ 5 פעימות בדקה. ביצועים דומים לשל הגרמין.
התוצאות במדידת המרחק
כאמור אף אחד מהם לא כולל GPS בתוכו (והמבחן בוצע לפני היכולת של הגרמין לשאוב את נתוני ה GPS מהמובייל). השעונים משתמשים בתנועת היד כדי להעריך את המרחק שעשו עימם. כדי לבדוק את המרחק, מדדנו מקטע של 200 מטרים בדיוק באמצעות גלגלת מדידת המרחק, וביצענו ריצה של 400 מטרים עם שלושת הצמידים.
התוצאה: באופן מפתיע שלושת הצמידים הצליחו לתת מרחק מדויק מאוד והציגו 390 מטרים לאחר המדידה, שזה כמעט בדיוק המרחק שנמדד. תוצאה מרשימה למכשיר שמעריך את המרחק לפי תנועה וללא GPS.
השורה התחתונה- מי ניצח במבחן?
דירוג וסיכום התוצאות. יש שני מנצחים בולטים במבחן הזה ומפסיד אחד לטעמי:
- Garmin Vivosmart 4 – המנצח באיכות- למי שפחות רגיש למחיר, ורוצה את הצמיד היחיד המתורגם לעברית, שהרגיש הכי נעים ואיכותי ביד, עם תצוגה טובה של נתונים גם על המסך וגם בממשקי האינטרנט והאפליקציה. לגרמין בניגוד לשני האחרים יש גם ספירת עלית המדרגות שלכם לאורך היום, אם כי בדופק הגבוה על עמרי בר נתן הסטייה היתה גדולה יחסית.
- Xiaomi Mi Band 4 – המנצח במחיר – איך שיאומי האלה מצליחים להוריד מחיר ברמה כל כך משמעותית? הצמיד הזה עולה כחצי מהמתחרים המערביים שלו ומספק את רוב הפונקציונאליות שלהם. יש לו מסך צבעוני גדול יחסית ומד דופק מדויק מאוד. אבל- הרצועה שלו גרועה (אין אבזם אלא חור נעיצה לא נוח) וממשקי המשתמש שלו בשעון ובאפליקציה מעט פחות מוצלחים.
- Fitbit inspire HR – הצמיד הזה נראה יפה ומעוצב, הממשקים שלו מצוינים בעיצובם, והפונקציונאליות שלו לא שונה מאוד משל שני האחרים. המחיר שלו די קרוב לגרמין, מה שעומד כנגדו לצד השניים האחרים.
התוצאה החשובה יותר היא זו: המוצרים האלה מספקים מדידת זמן, דופק ומרחק סביר (למרות שאין GPS על כן זה לא מדויק על המטר). הם יכולים להוות אופציה זולה וטובה לכל אותם רצים חדשים שעדיין לא החליטו שהם מחויבים מספיק כדי לקנות שעון דופק יקר עם GPS. אימון על זמן ודופק הוא בהחלט אימון מצוין ומאפשר למאמן לייצר תוכנית אימונים טובה למתאמן.