בכל תחומי הספורט נוצר מצב אחר לגמרי בחודש האחרון שהצריך הסתגלות. מאמנת הכדורשת והפיזיותרפיסטית שירז סגאה ליאם מספרת על ההתמודדות בענף הכדורשת, התמודדות רלבנטית להרבה מאוד ענפים:
הקורונה תפסה אותנו לא מוכנים, אני לא יודעת האם בכלל אפשר להיות מוכנים לבידוד חברתי, סגירת עסקים, חבישת מסכות, סגר, בלי המגרש, המשחקים והכדורשת. אבל המציאות מכתיבה לנו שימוש בדרכי פעולה יצירתיות בכל התחומים ומכיוון שכדורשת זה הרבה יותר מתחביב עבורי ועבור שחקניות רבות הקורונה אילצה אותנו למצוא תחליף גם למגרש. מדברים הרבה על השאלה- "מה הקורונה לימדה אותנו"?
מאת: שירז סגאה ליאם
אנחנו בטלגרם- לחצו פה להצטרף גם אתם!
תגובה דינמית לסביבה משתנה
וגם כאן בסיטואציה ההזויה ששיתקה עולם שלם הבנתי שזה דומה מאוד למשחק שלנו: גם על המגרש ובדינמיקה מול שאר השחקניות מתרחשים דברים לא צפויים. תוקפים אותנו מכיוון שלא צפינו, חוסמים אותנו ומאתגרים אותנו. אנחנו צריכות להיות ערוכות וחזקות פיזית ומנטלית בשביל להתמודד עם הדברים הלא צפויים על המגרש.
על מנת להישאר חזקות במהלך התקופה הנוכחית כמאמנת כדורשת מזה שלוש עשרה שנים ופיזיותרפיסטית עם התמחות בפציעות ספורט ובעיות אורתופדיות, הבנתי את הצורך העז של השחקניות להמשיך לפעול. יחד עם כל הקשיים של הילדים של בבית, ערוצי החדשות, העסקים שנסגרו, והפיטורים חשוב להמשיך ולייצר לנו שגרת אימונים. במהלך השבועות האחרונים התחלתי להעלות לייב פייסבוק עבור אותן שחקניות, נדהמתי מהדרישה וממספר המשתתפות שלקחו חלק. אלתרנו רשת על קירות הבתים, אחזנו בכדור והתחלנו לייצר אימון אינטרנטי ואני חושבת שראשון מסוגו בתחום אבל אל תתפסו אותי במילה או באימון.
אימון מנטלי ופידבק אישי
לפעמים הדבר הקשה במשחק זה להביא את עצמנו לידי ביטוי ולצאת מלופים שליליים. הרבה פעמים מעבר לאימון הסטנדרטי בו אנחנו לומדים, הגנה, חסימה, ועוד, חשוב לי להביא את השחקניות לרגעים של "לחץ". לראות איך בתוך לחץ בזמן משחק אמיתי אנחנו מתחילות להתמקד ולהביא תוצאה.
שחקניות רבות מתקשות לצאת מסיטואציות שליליות. קרתה טעות, משהו לא תקין ומתנהל לא כמו שרצינו אבל לא נדלקת נורה אדומה. במהלך משחק ובחיים בכלל כל אדם שואף להגיע למשהו מסוים ואז מתרחש "בום". הבום יכול לבוא בצורת קורונה, פיטורים מהעבודה או עבודת חסימה חזקה של הקבוצה המתחרה. הרעיון באימון המנטלי זה להעניק לשחקניות טכניקות ופעולות פרקטיות להתמודד עם ה"בום".
שינוי ממעלה שנייה
הרבה פעמים קורה במהלך משחק שאנחנו מפספסות כדור ומחכות לכדור הבא, אבל הכדור הבא גם מתפספס. מהנקודה הזאת אני רוצה להציג בפניכם את שני סוגי השינויים שיש במצב כזה, שינוי ממעלה ראשונה או עוד מאותו הדבר- כאשר אנו מנסים להגדיל או להקטין את עוצמת ההתנהגות שלנו, אבל לא לשנותה באופן מהותי.
לעומת שינוי ממעלה שנייה, שינוי מהותי – אשר מביא באופן מיידי לשינוי הנסיבות שלנו. כאשר אנו מבצעים שינוי ממעלה שנייה – אנו משתנים, וכתוצאה מכך כל המציאות שלנו משתנה יחד איתנו. זה אומר שבמקום לתכנן את התפיסה הבאה של הכדור ולפעול שוב באותה פעולה ולהגביר את עוצמתה, אנחנו נשנה מיקום, ננקוט בפעולה שונה מאיך שפעלנו עד עכשיו.
אז מה זה בעצם אימון מנטלי?
אימון מנטלי יכול להגיע באופן פרטי או קבוצתי ולמעשה הליבה שלו שמה דגש על מרכיבים פסיכולוגיים הקשורים בהצלחה בתחום הספורט לסוגיו. לכדורשת וספורט בכלל יש נקודות דומות לחיים שלנו. אימון מנטלי שם דגש על התמודדות עם הפסד, פתרונות לתחושת מתח וחרדה לפני משחק חשוב, או תחרות. כאשר מטרת העל של האימון המנטלי הוא לחזק ולהציע מאפיינים חברתיים, פסיכולוגיים שתורמים להצלחה וניצחון. בדיוק כפי שאנחנו מאמנים את הגוף, שומרים על תזונה בריאה, לומדים טכניקות משחק מוצלחות כך גם האימון המנטלי מאמן את החשיבה ותורם לנו לחיזוק הנפש, הביטחון העצמי ותחושת המסוגלות שלנו.
הפידבק האישי
במהלך אימון או משחק צריך להיות כל הזמן פידבק אישי, בין אם מאמן צופה בנו ובין אם לא. המטרה היא לפתח מערכת פידבקים אישיים שיסיעו לנו להבין מה נדרש, אחרת הדיבור העצמי שלנו שלא מביא לתוצאות יכול להוריד אותנו למטה יותר. למשל, הנחתתי את הכדור והוא נתקע ברשת מה אני צריכה לעשות? אני יכולה מצד אחד לעודד את עצמי בכך שפעם הבאה הוא לא יתקע, אבל אז הוא נתקע שוב וכן הלאה.
מצד שני אני יכולה לנקוט בדרך פעולה אחרת: לשחרר יותר מאוחר, לתת יותר פוש על הניתור שיהיה יותר אנכי, לבחור אלמנט מסוים ולהצליח לברור מה האלמנט שאני צריכה לשנות. בכל פעולה שאנחנו עושות אנחנו צריכות להבין מהם המרכיבים ומה אני צריכה לשפר בפעם הבאה, רק ככה אני יכולה ליצור שינוי משמעותי או התקדמות לעבר שינוי. זאת אומרת פעולה ספציפית – שתביא לשינוי. זאת צריכה להיות פעולה מוטורית, ספציפית מכיוון שכל דבר אחר זה מאוד עמום ולא ברור ויכול ליצור אכזבה.
אל תוותרו
בתוך כל הנסיבות הללו, אני מציעה לכם לכל העוסקים בעולם הספורט לא לוותר על המגרש ולא לוותר על הדבר הזה שאתם אוהבים, יש אופציות חלופיות הן בהחלט לא כמו הדבר האמיתי אבל הן יכולות לתת מענה זמני עד שנחזור כולנו לעיסוק האמיתי והאהוב שלנו. אל תוותרו, תמשיכו גם עכשיו לאמן את הגוף והנפש כי הקורונה תעבור ואנחנו עוד נחזור למגרש בקרוב.
מאת: שירז סגאה-ליאם