השנה הגענו לטריאתלון אילת חמושים במעט יותר שמש וזאת בשל ההחלטה להקדים את מועד התחרות. הסיבה להקדמה: איגוד הטריאתלון והעיר אילת מארחים את אליפות אירופה עד גיל 23 יום לאחר מכן. מה זה משנה, העיר הדרומית לובשת דרייפיט ומלאה אנדורפינים!
מאת: ורדי בכור
צילום: שי לחוביצר, אלעד כץ, ורדי בכור
אליפות ישראל השנה התקיימה זו השנה ה- 32 באילת. סופ"ש שלם של אירועי ספורט בעיר הדרומית. היה הכל מכל: מקצים הישגיים בנוער, קבוצות גיל שנתנו הופעות, פראולימפי משובח, ויותר מהכל הילדים כובשים את אילת! איגוד הטריאתלון מוסר כי 1200 מתחרים ומתחרות נרשמו לתחרות הזו. מתוכם כ-400 ילדים משלל קבוצות טריאתלון לילדים בארץ. אחד מהם שלי ובזכותו החלטתי להעמיס את הרכב ולפנות את סופ"ש שלי.
טריאתלון אילת הוא מסורת נמשכת וסוחפת
כדי להרגיש את האווירה באילת, שוחחתי עם רועי זוארץ טרם התחרות. רועי בן 24 תושב אילת מבכירי הטריאתלטים אשר קטף גם השנה את המקום הראשון במקצה האולימפי. "השנה, יותר מתמיד, טריאתלון אילת יהיה חגיגת ספורט. תושבי אילת מחכים למסורת השנתית הזו. אני זוכר שהייתי ילד עזרתי בחלוקת מים למשתתפים. בשל אליפות אירופה המתקיימת בשבת, בה מתחרים 8 נציגים ונציגות ישראלים, תהיה אפשרות לספורטאים צעירים אחרים לצעוד אל קדמת הבמה באליפות ישראל. טריאתלון אילת נחשב לאחד המסלולים המאתגרים בארץ. אני מגיע להתחרות בפעם ה-11 מתרגש מהמעמד והחיבוק החם שאקבל ממשפחתי בסיום" לאחר התחרות, רועי יטוס לתחרות גביע העולם בדרום קוריאה כשהמטרה לצבור ניקוד אולימפי לקראת אולימפיאדת טוקיו.
באילת הכל יותר יקר
לא פעם נכתב על העלות של הענף הזה: ציוד, זמן ותוכניות אימונים וזו רק חלק מהרשימה. דמי ההרשמה הגבוהים נשמעו בשיחות בריכה ומלתחות ואני בטוחה שהיו לשיקול למתחרים שבחרו לא להירשם. איגוד הטריאתלון מספר "ההפקה מתחילה את הכנותיה חצי שנה לפני התחרות בהובלתו של מייקי כץ, מהמנוסים בהפקת תחרויות טריאתלון בארץ ומנהל התחרות. ההפקה הזו מורכבת ועלותה הכלכלית מגיעה מעל מיליון שקלים. כאשר רק כ 40% מכוסה ע"י דמי הרישום. היא במקרה הטוב מגיעה לאיזון ואין רווחים לאיגוד. רשת ישרוטל נותנת חסות ראשית לתחרות והיא מעמידה משאבים סביבתיים ובלעדיה אין מצב לקיים את התחרות ואנחנו מודים לה מאוד."
עוד נמסר כי ירידת כמות הנרשמים קרתה כנראה עקב:
- שינוי מועד התחרות וכתוצאה מכך עלות גבוהה יותר של הסדרי השהייה באילת.
- בדר"כ טריאתלון אילת מתקיים בסמיכות לתחרות איש הברזל באילת. מתחרים רבים ב"ישראמן" המתקיים בסוף ינואר מגיעים להתחרות בטריאתלון אילת כחלק מתוכנית האימונים שלהם. במהלך שהותם באילת מקיימים מחנות אימונים לקראת התחרות. בשל הקדמת התחרות יש פער גדול לקיום מחנה אימון בזמן הזה.
מופע חימום מעולה!
"אנחנו תמיד מתרגשים מאוד מטריאתלון אילת. זוהי תחרות המשלבת את חוויה תחרותית, זמן משותף שנחלוק יחד, כל אוהבי הענף וסופ"ש משפחתי. השנה נוכל ליהנות ולצפות בקו ראשון בתחרות בינלאומית, דבר שלא קרה כבר 6 שנים בישראל וזוהי חוויה אדירה שאנחנו מקווים שתעניק השראה לבאי טריאתלון אילת. אנחנו מברכים את כל הטריאתלטים שהגיעו לאילת ובעיקר את הילדים והילדות והוריהם אשר ממשיכים לפקוד את האירוע החשוב הזה. הם ללא ספק המנוע לקיום טריאתלון אילת. האקספו באילת מפנק ואווירת חו"ל עוטפת אותו. מיקומו ברחבת חניית הרויאל גרדן איפשר את הרחבתו הסיור בו נעים ונוח כשדרת חנויות. היה ניתן לראות את נציגים רבים שהדרימו והקימו דוכנים עשירים בהיצע. ביניהם Rudy Project Craft ונעלי On Cloud וSkinfit של המאמן אבי חיים, תושב אילת" מוסרים מהאיגוד.
זינוק
הגענו לנקודת הזינוק בבוקר יום שישי, לארגון מעולה של הפקת הטריאתלון. שטח ההחלפה נפתח והכניסה אליו היתה מסודרת מאוד. הזינוקים החלו עם הילדים הקטנים החל מהשעה 6:30 בבוקר. מוסיקה קיצבית ליוותה את הזיונקים שלהם והיה מאוד מרגש לראות אותם מזנקים למים. מזג האוויר היה נפלא. מעט מאוד רוח, מעונן ובישר טובות למקצים הראשונים, תנאים נפלאים. מעט לאחר שמונה בבוקר הוזנק מקצה הספרינט שנהנה גם הוא ממזג אוויר מעולה. המקצה האולימפי הוזנק בשעה 8:30, שעה טיפה בעייתית בהתחשב באפשרות שהחום הידוע של אילת ירים ראשו. הערה למארגנים: בניגוד לאנרגיה שעטפה את הזינוקי הראשונים, היתה ירידת אנרגיה בזינוקים של המקצה האולימפי- עברנו למוסיקה שקטה יותר ומבלי כרוז שיכניס קצב גם פה. הריצה לשטח ההחלפה T1 עוטרה בשטיח ארוך והקלה מעט על כפות רגליהם של המתחרים.
רכיבה
הרכיבה באילת היא עד לצומת באר אורה. וכרגיל תחילת הרכיבה זכתה ברוח הפנים והרוח הגבית הגיעה בחלק השני של הרכיבה. ברכיבה של המקצה האולימפי הרוח עלתה קומה והיתה יותר משמעותית ואיתה הגיע חום מעיק ולחות מורגשת. נרשמה נפילה אחת באופנים, המתחרה פונה וטופל.
מסלול הריצה באילת
אם בטריאתלונים אחרים בארץ השאלה הראשונה שעולה היא מצב הים, באילת אין שאלה כזו. הים פה נפלא!
כפי שציינתי הילדים ומקצה הספרינט נהנו ממזג אוויר מעולה, הבעיה החלה במקצה האולימפי. היה חם על המסלול וזה התבטא בכמה פינויים של האמבולנס.
בשל הוראת רופאת התחרות, ניתנה ההוראה לקצר את הריצה במקצה הזה, והמתחרים והמתחרות עצרו את ריצתם כבר בשעה 12 בצהרים. כשעמדתי בקו הסיום הגיע ותיק הטריאתלטים, דניאל מורנשטיין, כועס מאוד ואמר: "טריאתלון אילת היה היום ביזיון כמו טריאתלון נתניה. שוב קיצרו את הריצה בגלל זינוק מאוחר". עוד סיפר כי כתב מכתב מנומק, המפרט את דעתו על מועדי הזינוק של המקצה האולימפי והארוך בתחרות הטריאתלון: "התחרות של הילדים הנהדרים, היא תחרות מאוד קצרה, הם צעירים ועמידים לחום. אנחנו המבוגרים וגם אלו הצעירים ממני, לא עומדים בחום. אני מקפיד להגיע לתחרויות הטריאתלון ולצערי פעם אחר פעם לא מצליח לסיים את התחרות כי מקצרים אותה בשל החום".
איגוד הטריאתלון מוסר: "הבטיחות של כלל באי האירוע מעל הכל. האיגוד מקבל את החלטות מועדי הזינוק לאחר שקילת כל ההיבטים הבטיחותיים וביניהם עומס האופנים על המסלול וכמובן תנאי מזג האוויר. לשמחתנו כל המתחרים שנפגעו, טופלו וכולם מתאוששים ומרגישים טוב".
חייבת לציין, הדור החדש הגדל בקבוצות הילדים הדהים אותי. פגשתי ילדים שסיימו תחרות והמשיכו לעמוד ולעודד את כל מי שעבר! הכריחו את המתחרים והמתחרות לחייך, נתנו מילה טובה וגם הנעימו לי את הזמן. גל, נועה ועמית מקבוצת מכבי תל אביב, כל הכבוד לכם!
קו הסיום- חו"ל!
טריבונה ענקית נבנתה על מנת שנוכל לשבת ולצפות במסיימים, מוסיקה כיפית ומקפיצה והכרזת המתחרים המסיים נתנו סיום מתוק. היתה אנרגיה כיפית כזו שאני בטוחה שתיזכר לילדים ולידות ולנוער הנפלא הזה ותשאיר להם טעם ורצון לחזור לתחרות הזו. לאחר מכן, הוקצה חלק מוצל באזור שטח ההחלפה, שם המתחרים יכלו להתפנק בכיבוד קל ומשקה.
בעזרת רון לווינסון כותב Runpanel גילינו את האדם הכי עקבי בטריאתלון אילת: פיני גולן בן 44 מהישוב ירחיב. התחרה השנה זו השנה ה- 32! "הפעם הראשונה שבה התחרתי באילת היתה כשהייתי בן 13,למרות שמאז הוספתי לרגליי כמה אלפי קילומטרים במקצים השונים כולל איש ברזל מלא. טריאתלון אילת הוא אירוע שאני לא מוותר עליו. איתי מגיעים באופן קבוע ילדיי ואשתי ואנחנו נהנים מאווירת החג שלובשת אילת".
בשניים נהנים יותר!
אורן בלצבאו שלאחרונה שבר את שיא גינס לעיוורים בתחרות איש הברזל הגיע לאילת למקצה ספרינט יחד עם מאמן טריהארד, תום מרמרלי החוזר מפציעה. פגשתי אותם בסיום התחרות כשהם מפנים את אופני הטנדם משטח ההחלפה. אורן מספר שלא התחרה במקצה הספרינט באילת כבר 5 שנים. תום מסר שהיתה תחרות נפלאה, עם מזג אוויר מושלם.
סיפור מרגש לא פחות הוא של טל אשר בת ה 26 בעלת מוגבלות שכלית ברמה בינונית עם לקויות תקשורתיות ושרגא שטרן, איש ברזל, מכפר ורדים וקרוב משפחה של טל, שאומר: "מצאתי לנכון לשלב בין התחביב שלי ועשייה למענה". טל, ממושב ירקונה מגיעה כל בוקר לבית עמיחי מרכז תעסוקה יומי בהוד השרון בו היא מבלה את רב שעות היום בשגרת חיים קבועה למדי. "טל היא אחיינית של אשתי". מוסיף שרגא "אני עוקב מהצד על חייה והחלטתי לעשות למענה משהו שיוציא אותה מהשגרה, יגרום לה להרגיש מיוחדת ואולי גם רגילה ויתן לה המון תשומת לב לה היא זקוקה מאנשים רגילים".
אמא של טל, מירית אשר, סיפרה לי שהאתגר בהשתתפות בתחרות הוא עצום. לטל קשיים פיזיים רבים. היא פוחדת משטחים לא יציבים, אין לה סבלנות לשבת בשקט לאורך זמן – נדרש ממנה מאמץ גדול. יש לה בעיה בויסות חושי והצפות רגשיות שגדלות בזמן התרגשות ומובילות אותה לעיתים להתפרצויות בלתי מוסברות. המשפחה החליטה להירתם למאמץ ולעשות עם טל תחרות טריאתלון. הלוגיסטיקה עם טל מורכבת מאד בכל אחד מענפי הספורט. השחייה נעשתה כשהיא יושבת בתוך סירת גומי נגררת על ידי ומלווים מסביב. הרכיבה נעשתה באמצעות עגלה נגררת לאופניים עם ליווי לצידנו. הריצה\הליכה טל תעשה בכוחות עצמה עם ליווי צמוד. את העגלה יצרו במיוחד עבורה מפעל כומוכרום (מפעל מתכת) בכרמיאל. כל הפיתוח וייצור והחומרים נתרמו על ידם.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
סוף עונה וסוף מאמר
רגע לפני שבת הגענו לטקס חלוקת הפרסים לילדים ולנוער באולם WOW. חגיגה צבעונית, מלאת פירגון ותחושת שייכות. כל הקבוצות הגיעו לבושים במדי הקבוצות, ישבו יחד וקיבלו את הזוכים בתשואות רמות.
שרה צלח, חברת הנהלת האיגוד המטפחת את ליגת הילדים אמרה בטקס:" בשנת 2018 התקיימו כעשר תחרויות. רבים מהילדים היושבים כאן השתתפו כמעט בכולם, קמו להתאמן, התאמצו והשקיעו ועל זה לכולכם מגיע מדליה." שרה סיפרה שבגלל שינוי קל במועדי ההזנקות, שחר שגיב, המועמד לאולימפיאדת טוקיו, לא יכול היה לקבל את המסיימים בסוף התחרות כפי שעשה בשנה שעברה. הוא הוזמן לעלות לבמה יחד עם ליאן ויתקין לחלק את הפרסים. הזוכים במקומות הראשונים קיבלו פרסים מתנת היבואנים השונים וזאת בזכות איילת פאוסט אשד, חברת הנהלת האיגוד שעבדה על כך לילות כימים וגם הגיעה במקום הראשון בקטגורית הגיל שלה במקצה האולימפי. אלופי ישראל לנוער הם שירה כץ מקבוצת אלתרמנס ואיתמר לבנון מקבוצת Trimore.
העיר אילת מתקדמת בצעדים ברורים להיות עיר ספורט ומוכיחה זאת בקיום תחרויות וטורנירים ברמת ארצית וברמה עולמית. מסורת של 32 שנה לא הולכת ברגל והנכונות של הדור הצעיר והוריהם להמשיך להגיע רק מחזקת את המסורת הזו. זו הזדמנות מעולה לומר מילה גם למאמני קבוצות הילדים. המשיכו כך, אתם עושים עבודה נפלאה ומבורכת. רבים לא יודעים שאיגוד הטריאתלון מושתת על עבודת לא מעט מתנדבים מובילים- והם מרימים הפקה שתובעת מהם משאבים לא מבוטלים והקרבה אישית. חשוב להודות להם ולהעריכם על כך!