גירמה אמרה היה הישראלי הראשון לרדת מתחת 2:10 במרתון, שיאו הנוכחי 2:07:28. אלוף ישראל ושיאן בכמה מרחקי ריצות ארוכות, ומי שמספק לנו דו קרב ספורטיבי מרתק של שבירת שיאי ישראל במרתון עם מארו טפרי. נפגשנו איתו כדי לקבל קצת השראה, אולי משהו מהכישרון הזה ידבוק גם בנו? 

הם תמיד נראים דקים, ארוכים וקלי רגליים. הם חולפים על פנינו בתחרויות במהירות שלא תיאמן, עם מבט מרוכז ונחוש, לא מסירים את העיניים מהמשך הדרך, ותמיד נראה שקל להם. בדיחה נפוצה במרתונים איפשהוא בקילומטר ה21 היא שהאתיופים כבר בבית אחרי מקלחת, ובקצב הריצה שלנו ושלהם, היא לא רחוקה מהמציאות. תמיד רציתי להכיר אחד מהם, לשאול שאלות הרות גורל כמו איך רצים כל כך מהר, מה אוכלים לפני ובמהלך, לקבל כמה טיפים שבעזרתם אוכל "לגלח" כמה דקות, ולספוג קצת השראה.

לשם כך פגשתי את גימרה אמרה. 

אלוף ישראלי

  • הוא אלוף ישראל לשנת 2020 ב5000 מטר.
  • בעל התוצאה השנייה בטיבה בישראל בכל הזמנים בריצת 10,000 מטר (28:10:32 דקות). 
  • מחזיק בשיא הישראלי בריצת 20,000 מטר ובריצת שעה.
  • אלוף ישראל לשנת 2018 במרתון, שבר מספר פעמים את השיא הישראלי, וכרגע מדורג במקום השני בארץ אחרי מארו טפרי.
  • היה אמור לייצג את ישראל בתחרות המרתון באולימפיאדת טוקיו שנדחתה.

אל תפסידו את תוכן הריצה הטוב בישראל- הצטרפו לטלגרם RUNPANEL


גילוי הריצה

גירמה עלה עם משפחתו מאתיופיה בשנת 2006, כשהיה בן 19.  "יום אחד", הוא מספר, "קצת אחרי שעלינו", הוא ראה שכן שלו אוקראיני במרכז הקליטה בנצרת עילית רץ. אותו שכן סיפר לו שהוא מתאמן למרתון ירושלים (2007) שיתקיים שבועיים אח"כ. גירמה לא מהסס ונרשם למקצה 10 ק"מ. עם אימונים קלים בלבד, ונעליים שהוא מצא, גירמה עושה תוצאה שרובנו רק יכולים לחלום עליה, מגרד את רף 40 הדקות ומגיע במקום ה23 הכללי. 

מהר מאוד מזהה את הפוטנציאל זוהר זימרו, בעברו 4 פעמים אלוף ישראל במרתון, מתחיל לאמן אותו ומשם הכל היסטוריה. אמרה משפר את יכולותיו בקצב שיא, מצליח להדביק שנים של אי-אימון בעזרת אימון אגרסיבי, נחישות ומוטיבציה אדירה.

  • בסוף 2008 שיאו של אמרה ב10 ק"מ עומד על 32.18 דקות.
  • ב2009 הוא רץ לראשונה חצי מרתון בתוצאה 1:11:48.
  • ב2010 הוא עומד לראשונה על הפודיום באליפות ישראל ל5000 מטר (מקום 3)
  • ב2012  -מדלית כסף באליפות ישראל ל10,000 מטר ומדלית זהב באליפות ישראל ל10 ק"מ כביש
  • ב2015 הוא קוטף את התואר הנחשק: "אלוף ישראל ל10,000 מטר".

המעבר לריצת מרתון

ב2017 מחליט אמרה לעבור להתחרות גם בריצת המרתון. בתחרות המרתון הראשונה בחייו (מרתון טבריה)  10 שנים בדיוק אחרי אותו מפגש אקראי עם השכן הרץ, אמרה מגיע ראשון מבין הישראלים, וקובע שיא אישי של 2:17:20. שנה אח"כ, בדצמבר 2018, במרתון סביליה, אמרה שובר את השיא הישראלי של מארו טפרי, שהחזיק מעמד כ4 חודשים ומעמיד אותו על 2:12:37. גם השיא של טפרי, שיאן ישראל הנוכחי בעת כתיבת הכתבה היה שיא היסטורי ששבר את השיא הקודם של היילה סטאין בן 15 השנים!

אבל מארו לא נשאר חייב, וממשיך פינג פונג שבירת שיאים כלבבנו. חודשיים אח"כ הוא מחזיר לעצמו את השיא, כשהוא חותך ממנו 2 וחצי דקות (!) – 2:10:10. "ידעתי שאני יכול לרדת מ2:10", אומר גירמה. התחלתי להתאמן ביוגה ומדיטציה, דבר שעזר לי המון לשיפור הריצה, ואכן, במרתון פראג, במאי 2019 אירמה שוב שובר את השיא ויורד ל2:09:55. "אושר גדול", הוא אומר ומחייך חיוך רחב. הפעם השיא החזיק 5 חודשים עד שמארו שבר אותו. מרתון פרנקפורט, 2:08:09.

"איך היחסים לך עם מארו?", אני שואל, מנסה לחפש קצת אקשן בסצנת המרתון המקומית, אמרה שוב מחייך "אנחנו חברים טובים, מושכים אחד את השני". "לא הייתי מצליח לשבור את השיא שוב בלעדיו", ואני לא יכול לחשוב על 2 השוואה לשני ספורטאים מענף אחר שאוהבים/שונאים/מעריצים אחד את השני. איפה מסי היה לולא רונלדו, ולהיפך?

אמרה שבר שוב את שיאו של טפרו, במרתון סביליה האחרון. רק שהפעם, גם טפרו בעצמו שבר את השיא והפער ביניהם עומד על 9 שניות לטובת מארו. זאת ועוד: הם חלק מקבוצה של לא פחות מ5 ישראלים שביצעו בתחרות הזו תוצאות העומדות בקריטריון לאולימפיאדת טוקיו. 5 עמדו בקריטריון אבל רק 3 יגיעו למרתון באולימפיאדה מכל מדינה.

איך נראה שבוע של רץ מרתון?

בשבוע טיפוסי של גירמה בתקופת מרתון מגיעים ל 180-200 ק"מ בשבוע. מתוכם שלושה אימוני קושי גבוה במיוחד. הפנים שלו זורחות כשהוא מספר על האימונים הקשים. טוב שיש אימונים קלים של שעה- שבהם רצים 15-16 ק"מ… סה"כ כ 14 יחידות אימונים פעמיים ביום ובשבת בבוקר עוד אימון ריצה אחת, ויש עוד שתי יחידות כח שמוסיפות שלושה אימונים ליום, והיבטים נוספים לגיוון יכולות: שחיה, כל מני תרגילים שונים נוספים. בתקופות הכנה יש אימונים ארוכים של שעתיים שלוש אבל מה שסוחב אותו הוא האמונה, והמוטיבציה לעשות, להשקיע, להראות תוצאות ולהוכיח שהכל אפשרי.

מקורות השראה בריצה

שאלנו אותו על לונה צ'מטאי והאם ההצלחה הפנומנלית שלה משפיע גם על הגברים הישראלים: "אני מכיר אותה מההתחלה מההתחלה כשעוד לא היתה רצה כמו שהיא היום. היא אתלטית מדהימה! היא באמת אש! אין כזה דבר היא לא מפחדת בחיים. ראיתי אותה שוברת את השיאים ואמרתי שאני חייב להיות כמוה, היא אחת הנשים החזקות שאני מכיר. אין פחד אצלה. בתחילת הדרך שלה היא נכשלה אבל היא לא מפחדת להעז ללכת עוד פעם על זה! זה… אני מצדיע לה!", 

אבל האיש המשפיע ביותר הוא גיבור אתיופיה היילה גברסילאסי – שממנו לקח גירמה את המוטו: "הכל אפשרי רק תאמין בעצמך ותעבוד קשה". 

ההתמודדות עם הקורונה

בדיוק בשיא התחרות ורגע לפני האולימפיאדה, פורצת לחיינו הקורונה, משביתה את השמחה, מבטלת תחרויות, מחשיכה אצטדיונים, ומעמידה בספק את המשכו של הענף כולו.

"עד עכשיו היינו מאוד ממוקדי מטרה ופתאום פשוט אין. זה לא פשוט כשאין מטרה לקום אליה בבוקר, אתה פתאום חורג מהזמנים שלך, מתקשה לקום מוקדם. בסגר היה לי אישור לחרוג מעל מגבלות ה100 מטר. בכל זאת, אני חייב לשמור על כושר כדי שאוכל שוב להיכנס לאולימפאדה בטוקיו ב2021. התחלתי לעשות מדיטציה ויוגה, דברים שהזנחתי עד עכשיו, שמשפרים לי מאוד את יכולות הריצה"

האם אפשר להתפרנס מריצה בארץ?

"כדי לשרוד בתחום האתלטיקה בארץ, אתה צריך להיות חזק. יש המון משברים, כלכליים ומשפחתיים. צריך מישהו שיהיה איתך", אומר גירמה. רק שלא תמיד יש מישהו לצידו. "בתחילת הדרך שלי עשיתי הרבה דברים במקביל, והתחלתי ללמוד. ב2018 סיימתי לימודי תואר ראשון בחינוך גופני בוינגייט. זה לא היה פשוט. לקום ב5:00 בבוקר כדי להספיק להגיע לאימון ומיד אח"כ לכיתה, לסיים ב20:00 בערב וחוזר חלילה למחרת. אני חייב לחשוב על העתיד שלי. אם אני לא אלמד היום, מחר לא יזכרו מי זה גירמה. מי זוכר היום את היילה סטאין, שיאן מרתון בעברו, אגדת ריצה ישראלית? היום הוא עובד בסופר"

החיוך של גירמה אמרה 

החיוך לא יורד מפניו של גירמה במהלך כל הראיון. עיניו בורקות כשהוא מדבר על האימונים הקשים שהוא עובר. ניכר עליו שהוא מאוד נהנה מהדרך שהוא עובר, ושעוד יעבור. "אנחנו לא באים עם תירוצים! באים לעשות שיאים, לעבוד קשה, לעשות משהו איכותי, לעשות היסטוריה!" הוא אומר, ומפיו זה בכלל לא נראה כמו קלישאה, אלא יותר כמו דרך חיים.

"תן עצה לקוראים שלנו" אני מבקש, איך משפרים את התוצאה במרתון? "תאמין בעצמך, תעבוד קשה, ואז הכל אפשרי", הוא אומר בחיוך, ומסכם את הדרך שלו עצמו. גירמה הוא דוגמא לספורטאי אמיתי שלא נח לרגע ולא מוותר. 

לי הוא הצית את רוח המרתון שכבתה עם בוא הקורונה, ועשה לי חשק לטרוף מחדש את המסלול. ולכם?

מאת: אורי ארבל
צילום וידאו: גיא חלמיש

אורי: חצה את 40, נשוי לדנה ואבא ל3 נינג'ות. מרתוניסט, מאמן ריצה  בקבוצת "ארבל" בהרצליה, ומחזיק בשיא הישראלי ב10 ק"מ וחצי מרתון ג'וגלינג, ריצה תוך להטוט 3 כדורים באויר. מרצה בנושא העלאת אנרגיה ומוטיבציה, מנחה סדנאות גיבוש ואתגר.