כאב סביב מפרק הירך בספורטאים יכול לנבוע מפציעת עומס יתר או מבעיה מבנית שתגרום לשחיקת המפרק לכן חשוב לאבחן את סיבת הכאב סביב מפרק הירך מוקדם ולטפל.  

מאת: פרופ' אהוד ראט

כאב פריטרוכנטרי, תסמונת צביטה, תסמונת פיריפומיס ותסמונת המסטרינג – אלו רק חלק מהסיבות לכאב סביב מפרק הירך ברצים. מאחר וכאבים סביב מפרק הירך פחות שכיחים ביחס לכאב סביב הברך, רופאי המשפחה ולעיתים גם אורתופדים פחות מודעים ומזהים את הסיבה לכאב. 

במצבים בהם כאב לא חולף רצוי מאד לברר מה מקורו מאחר והכאב הינו לרוב נורת האזהרה של הגוף שמשהו לא בסדר. כאב סביב מפרק הירך יכול להיות ביטוי של פציעת עומס יתר או לנבוע מבעיה מבנית שתגרום לשחיקת המפרק לכן חשוב לאבחן את סיבת הכאב סביב מפרק הירך מוקדם ולטפל.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מנגנון הפציעה

העומס על מפרק הירך בריצה ייחודי בשל הצורך לאזן את הגוף במצב בו נשיאת המשקל מתרכז בכל צעד על צד אחד בלבד  שנושא את כל משקל הגוף (150-190 צעדי ריצה בדקה) בניגוד להליכה בה המשקל מחולק על שתי הרגליים בחלק ממעגל התנועה. בכל צעד ריצה שרירי הליבה מגוייסים ונושאים עד 250% ממשקל הגוף! הפציעה בריצה עשויה להיות משנית לעייפות החומר וקרע סיבי שריר או גיד, חיכוך מכני של שרירים וגידים המניעים את המפרק, כיווץ יתר וקיצור שריר הגורם ללחץ על עצב ולעיתים פגיעה בסחוסי המפרק או בעצמות סביב המפרק (שבר מאמץ). הכאב יכול להיות צידי, קידמי, פנימי, אחורי או משולב. 

כאב צידי (לטרלי) או כאב פריטרוכנטרי

הינו כאב בצד החיצוני של הירך לרוב משני לחיכוך גיד הנמתח מהאגן ועד לברך – הפסיה לטה על אזור בולט בירך העליון – הטרוכנטר. הכאב בחלק הירך העליון  בהיבט חיצוני, מציק בכניסה ויציאה מרכב, הליכה ולעיתים שכיבה על הצד. יכול להיות מלווה בתחושת "קליקים" בתנועה אך לרוב אין נזק ממש פרט לדלקת מקומית. הטיפול בפיזיותרפיה ותרגול עצמי של מתיחות וחיזוק שרירים באזור יעיל למדי. טיפול בזריקה מקומית (סטרואידים, ח. היאלורונית או PRP – פלסמה עשירה בטסיות)  מקל אף הוא ולעיתים נדירות יש מקום לניתוח.  

לעיתים הכאב משני לקרע בגיד הגלוטאוס מדיוס החשוב בייצוב האגן בעת נשיאת משקל. כאן האבחון בעזרת MRI ולרוב יש צורך בתיקון הגיד בניתוח

דלקת או קרע במוצא ההמסטרינג

פציעת עומס יתר אחרת השכיחה יותר בריצה היא דלקת ולעיתים קרע חלקי במוצא ההמסטרינג בעכוז.  אופייני לפציעה זו כאב במהלך ריצה וכן בישיבה עם צורך להטות את המשקל לצד הנגדי וכן כאב בעכוז בכיפוף הגב או מתיחת הרגל קדימה. לאחר בדיקה רצוי לבצע MRI להערכת חומרת הפציעה וגם כאן טיפול שמרני בפיזיותרפיה, הפחתת עומסים ולעיתים זריקת PRP לאזור הכאב מביאים להחלמה. 

כאב בעכוז באצנים יכול להיות עקב לחץ של שריר הפיריפורמיס המכווץ על העצב הראשי של הגפה  – העצב הסכיאטי. מעבר לכאב יש קושי בישיבה ולעיתים הקרנת כאב לאורך הרגל. הטיפול בפיזיותרפיה כולל הדרכה למתיחות של השריר להרפייתו והקלת הלחץ על העצב.

RUNPANEL גם בטלגרם – כנסו!

תסמונת הצביטה המשנית

הסיבה השכיחה יותר לכאב מפרק ירך בצעירים פעילים היא תסמונת הצביטה המשנית להתנגשות בין עצם הירך לאגן על רקע עיוות מבני בצד הירך או בצד האגן. העיוות הינו לרוב בליטה במעבר ראש-צוואר הירך או בצד האגן שנוצרת בתקופת הצמיחה של השלד. חיכוך של חלקי המפרק עקב העיוות עשוי לגרום נזק לסחוס המגן על המפרק ולטבעת הסחוסית (הלברום) שעוטפת אותו ולהביא לשחיקת מפרק בגיל צעיר. מכאן החשיבות הרבה לאבחון וטיפול מוקדם בתסמונת זו. 

התלונות השכיחות במצב זה הן כאב ומגבלת תנועה בכיפוף מלא, כריעה, טיפוס, שינוי כיוון ופישוק. בבדיקה יש כאב על המפרק ובתנועות אופייניות ובצילום רנטגן ניתן לרוב לזהות את המבנה הגורם לתסמונת. להשלמת הבירור יש לבצע MRI עם הזרקת חומר ניגוד למפרק להדגמת הלברום והסחוס המפרקי. במצב בו יש ביטוי קליני ובעיקר במצב בו מודגם נזק למפרק רצוי לתקן את הגורם המבני במטרה לשפר את התפקוד ולשמר את המפרק. 

פציעה ירך

 

התקדמות בהבנה וטיפול

העשור האחרון התאפיין בהתקדמות מרשימה בהבנת הסיבות לשחיקת המפרק, זיהוי סיבות חוץ מפרקיות הגורמות לתסמונת ויכולת תיקון הפגמים המבניים כולל שיטות מתקדמות לשחזור הטבעת הסחוסית והסחוס הפגום. עליה במודעות לתסמונת בקרב אורתופדים, רופאי משפחה ופיזיותרפיסטים מאפשרת זיהוי וטיפול מוקדם. 

הטיפול הניתוחי בארתרוסקופיה של מפרק הירך הוכח כיעיל מאד לתיקון התסמונת ובמחקר השוואתי שפורסם בעיתון היוקרתי הLancet נמצא טוב יותר באופן מובהק לעומת טיפול שמרני. בארתרוסקופיה מוחדרת  מצלמה דרך צינורית דקה למפרק ובעד 2 פתחים זעירים (כ 5 מ"מ) נוספים ניתן לבצע פעולות מורכבות למדי לתיקון המבנה כולל שיוף העצם הבולטת משני צידי המפרק, תיקון הלברום הקרוע ופגיעת הסחוס, שחזור לברום במצב בו לא ניתן לתקן וטיפול בסיבות נוספות לכאב סביב המפרק. כמו בכל ניתוח גם לארתרוסקופיה מגבלות והניתוח לא מתאים במצבי שחיקה מתקדמים או בתת התפתחות משמעותית של המפרק (DDH). כאן הניתוח עשוי להאיץ את קצב הידרדרות המפרק לכן יש להמנע מניתוח במצבים אלו.

מפרק הירך

פרופ' אהוד ראט הנו מנהל היחידה לאורתופדיה זעיר פולשנית במרכז רפואי תל אביב ומנתח בכיר בהרצליה מדיקל סנטר.
הכתבה בשיתוף המוקד האורתופדי בהרצליה מדיקל סנטר לאבחון וטיפול מהיר בפציעות.