היא ענף ברפואה שפותח בארה"ב ע"י רופא בשם אנדרו סטיל בסוף המאה ה -19 והיא מתמקדת בטיפול בשלד – מתפיסה שניתן להשפיע דרכו על בריאות גם מעבר לשלד ולעצמות.
הערת מערכת: הכתבה הבאה היא זוויתו של אוסתיאופת על האוסטאופתיה. ישנן ביקורות משמעותיות על הרבה מהטענות המועלות בכתבה מצד אלה המתנגדים להגדרה שלה כרפואה מערבית, והרואים בה תחום שאינו מתוקף מדעית בדרישות הקיימות בתחום הרפואה. אנחנו מביאים את הדברים כפי שנכתבו מהזווית האוסתיאופתית בלי להתיימר להכריע בוויכוחים אלה:
אתר fitpanel ו runpanel התמזגו, ובתקופה הקרובה נשתף לכם בראנפאנל כתבות של חיזוקים, קרוספיט יוגה ועוד דברים משלימים לריצה. רצים? שווה לעשות חיזוקים!
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאת: ניר פלג – אוסטאופת D.O.
סטיל טיפל בפצועים וחולים במהלך מלחמת האזרחים באמריקה. הוא האמין כי כאשר ישנה בעיה במערכת השלד (הכוללת עצמות, שרירים ומע' העצבים), הבעיה "מיתרגמת" לכאב או בעיה בגוף. משמע – טיפול בשלד, יאפשר זרימת דם תקינה לכל האיברים וישדר באמצעות מערכת העצבים לגוף כי הבעיה טופלה. בשנת 1892, פתח סטיל את ביה"ס הראשון ללימודי אוסטאופתיה והחל להפיץ את תורתו.
חלפו שנים עד שהאוסטיאופתיה קיבלה את ההכרה שמגיעה לה. כיום מדובר במסלול לימודים של 5 שנים הכולל לימודי אנטומיה ופיזיולוגיה מעמיקים ביותר, כבכל לימודי הרפואה, לצד טכניקות טיפוליות מגוונות. יש המשייכים את האוסטיאופתיה ל"רפואה האלטרנטיבית", אך זוהי טעות. האוסטיאופתיה כאמור נחשבת ענף ברפואה המערבית, ולמעשה משלבת בין הרעיונות המרכזיים ברפואה האלטרנטיבית לכלים הקיימים ברפואה המערבית.
תפיסה הוליסטית והסמכה מוכרת
על פי סטיל, האוסטיאופתיה הינה גישה טיפולית הוליסטית עדינה, המסתכלת על הגוף כמכלול אחד. "הוליסטי" משמע – המטפל מוצא את מקור הבעיה דרך הסתכלות פיזיולוגית אנטומית על מכלול האדם, תזונתו, פעילותו הגופנית, מצבו הנפשי וכדומה. בעיה במקום אחד בגוף תשליך ותשפיע על הגוף כולו. לפיכך מיפוי הסימפטומים בגוף כולו יוביל אל מקור הבעיה וטיפול בה.
מכוון שלגוף יש את היכולת לרפא את עצמו, שיטת הטיפול תפקידה לעורר את תהליכי הריפוי הטבעיים של הגוף. בריאות היא מצב של תנועה, דינמיקה, זרימת דם וחילוף חומרים אופטימליים בין איברי הגוף: שלד, שרירים, ואיברים פנימיים. כאשר האיזון נפגם ושרשרת התנועה בין האיברים מופרעת, זה מתבטא בכאב או במחלה. כדי להבריא, יש לטפל בחוסר התנועה ובחסימות בזרימה, להסירם ובכך לסייע לגוף לרפא את עצמו.
אוסטיאופת הוא מי שלמד אוסטיאופתיה ויש לו תעודת אוסטיאופת מוסמך! לאחר 5 שנות לימוד והתמחות, עוברים האוסטיאופתים מבחנים מעמיקים ונדרשים לעמוד בתקנון אתי מפורט על מנת שיוכלו לטפל ברישיון. הרב המוחלט של אוסטיאופתים ממשיך לעבור השתלמויות ולימודים נוספים על מנת להשאר מעודכנים ולהיות מצויידים במיטב הכלים לטיפול בכל מגוון הבעיות. רשימה מעודכנת של אוסטיאופתים מוסמכים ניתן למצוא באתר איגוד האוסטיאופתים בישראל.
מה ההבדל בין אוסטיאופתיה לכירופרקטיקה
שיטת הטיפול היא ידנית הטיפול נעשה באמצעות טכניקות מכניות של הנעת מפרקים ושרירים, גידים ורצועות, שיפור טווח תנועה, מתיחות ולחיצות. ובמידת הצורך גם מניפולציות. יש שיקפצו יגידו – "מניפולציות זה כירופרקט" – נכון! הכירופרקטיקה היא למעשה ענף בתוך האוסטיאופתיה. חלק גדול מהשיטות הטיפוליות כמעט זהה. אך ההבדל המהותי הינו בגישה –
בעוד כירופרקטיקה, בדומה לפיזיוטרפיה, היא בדר"כ טיפול ושיקום לאחר פציעה או החמרה במצב הבריאותי, האוסטיאופתיה היא בראש ובראשונה טיפול מניעתי. בעזרת תחזוקה טובה של הגוף נוכל להימנע משלל כאבים ובעיות רפואיות. כמובן שגם אם לא טופלתם אצל אוסטאופט לפני הפציעה, שיקום וריפוי בגישה האוסטיאופתית יהיו יעילים מאד ויתנו כלים להמשך. ניתן להשוות זאת ל"דיאטה" (טיפול נקודתי כשהבעיה כבר קיימת) אל מול "הרגלי אכילה" המובילים לחיים בריאים יותר.
הכירופרקטיקה מטפלת נקודתית בנקודות בעמוד השדרה והמניפולציות הן המתודיקה העיקרית בגישה זו. לעומת זאת האוסטיאופת מטפל בגוף כולו – הנעת מפרקים בכל הגוף, לחיצות וניעות, וגם מניפולציות אם נמצא כי הן נחוצות. לפיכך, בעוד טיפול כירופרקטי מרגיש לעיתים כמו "זבנג וגמרנו", הטיפול האוסטיאופתי עדין יותר, ארוך יותר ומקיף יותר.
הפיזיותרפיה לעומת השיטות הנ"ל היא שיקומית ולה מגוון דרכי טיפול הכוללות טיפול ידני אך גם שימוש במכשור חשמלי, מגנטי ועזרים אחרים. גם הפיזיותרפיה נוקטת בגישה סימפטומטית ומטפלת בבעיה עצמה בלבד לא במכלול הגוף.
טיפול אוסטאופתי אינו מתכון קבוע. לכל מטופל יש להתאים את הטיפול הספציפי לו. כאשר תגיעו לטיפול הראשון, המטפל יערוך תשאול נרחב ולאחריו אבחון אוסטיאופתי מדוקדק של הגוף כולו (בדיקת טווח תנועה, איזון שלד, מישוש הרקמות והאיברים וכו). לאחר מכן תיבנה התוכנית המתאימה אישית למטופל.
במה ניתן לטפל בעזרת אוסטיאופתיה?
- כאבים בעמוד שדרה (גב עליון ותחתון, צוואר)
- פריצות דיסק
- כאבים או נמלול בגפיים
- כאבי ראש ומגרנות
- כאבי בטן כרוניים ובעיות במערכת העיכול
- פציעות ספורט או שיקום משברים
- שיקום מניתוחים אורתופדיים
- האוסטיאופתיה מצוינת גם לטיפול בתינוקות עם בעיות יניקה, גזים וטורטיקוליס
רוב הפגיעות הנ"ל משפיעות על הגוף כולו ויכולות לגרור עייפות כרונית, בעיות בריכוז, בעיות בשינה וירידה באיכות החיים. לכן גם אם אתם חווים רק את הסמפטומים הללו, ולא את הפגיעה עצמה בגוף, מומלץ להבדק אצל אוסטיאופת שיוכל לאתר את מקור הבעיה.
על הכותב: ניר פלג הוא ספורטאי במגוון תחומים (קרב מגע, קראטה, סקי וסנובורד, טיפוס ורכיבת שטח) מנוסה מאד בשני צידי המתרס – כספורטאי שחווה ונאלץ להתמודד עם פציעות וכמטפל. ניר מתמחה בשיקום פציעות ספורט, מכיר ויודע את ההרגשה של ספורטאי שנפצע ויעשה ככל יכולתו על מנת לשוב לספורט במהירות האפשרית, ומאידך את החשיבות בשיקום מלא ונכון על מנת למנוע פציעות נוספות. ניר בוגר תואר ראשון במגמת טיפוח היציבה במכון וינגייט (2000). לאחר מספר שנים כמטפל בבעיות גב, מפרקים, שרירים, בעיות יציבה ופציעות ספורט, החליט להרחיב את ידיעותיו והמשיך ללימודי אוסטיאופתיה.