קופצים על חבל? מה לגבי קפיצות כפולות? קיבלנו לידינו חבל קפיצה של חברת Russian Turbine ונתנו לאבירם לקפוץ, לקפוץ עוד קצת ובסוף לקפוץ שוב.

מאת: אבירם גרטי

חבל קפיצה – משחק ילדים או אביזר כושר מתוחכם?

הדילגית בכלל התחילה כמשחק ילדים! בתיעוד הראשון מהמאה ה 19 נראות 3 ילדות משחקות כאשר שתיים מסובבות את החבל והשלישית קופצת תוך כדי ספירה או דקלום של שיר בחרוזים. עם השנים התפתח המשחק והפך למבחן יכולות של מהירות וקואורדינציה לילדים ומבוגרים כאחד ומשם הדרך קצרה להיותו כלי עזר חיוני לכושרם של כדורסלנים מקצועיים ומתאגרפים. בכתבה אתייחס לשתי שיטות קפיצה – סינגל/דאבל אנדרס Single/double unders. סינגל – החבל עובר פעם אחת מתחת לרגליים, דאבל – פעמיים.

חברת Russian Turbine Israel מתמחה במתן פתרונות לציוד משלים וציוד תומך לכלל מקצועות ותחומי הכח בעולם הספורט והכושר הגופני. אנו נותנים שירות ללקוחות עסקיים, בעלי מועדוני כושר, חנויות לציוד ואביזרי כושר, מועדוני קרוספיט ולקוחות פרטיים.

Russian Turbine מתמחה בציוד מקצועי ברמה הגבוהה ביותר בעולם, אשר נמצא בשימוש על ידי הספורטאים המובילים בתחום כגון ניקול רובנוביץ’, ליאת אברהמי, רשף גולד ועוד.

מחיר חבל הקפיצה של Russian Turbine הוא 149 ש”ח, ניתן לרכוש כאן.

מבחן חדש מהשקית

צורת ההרכבה מאוד קלה – החבל בשקית מגיע מפורק, שתי ידיות ארוזות כל אחת בשקית, והחבל עצמו. כל מה שאני צריך לעשות זה לקחת את קצוות החבל, ללחוץ על הקצה של הידית (קפיצי כזה, בדיוק כמו ראש של עט-עיפרון מהבית ספר), לדחוף את הקצה של החבל עד לנקודה שבה האורך הרצוי מתאים ואז לעזוב את הקצה הקפיצי וזה ננעל. בהיותי מתנשא לגובה מרשים של 166 ס”מ, דחפתי עד הסוף וזהו, מוכן לפעולה. לא צריך לחפש מברג קטן ולהתחיל להבריג ברגים קטנים שנאבדים כל הזמן.

השק מגיע בצבע שחור אלגנטי ואיכותי, שומר על החבל. הידיות עשויות ממתכת ומגיעות בצבע שחור עם קצוות כסופות והוא סה”כ נראה מעולה, סקסי ואיכותי.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מבחן השימוש הראשון

אני לא קופץ הדאבל אנדרס הכי טוב בארץ אבל כשאני מחליף חבל, בד”כ זה מלווה בהתחלה מחדש. שוב פעם ללמוד את החבל ואיך הוא מגיב ואז להעלות מספר חזרות בסט. הסט הכי גדול שלי היה 50 רצוף (בינוני מינוס כאמור). הוצאתי את החבל, חיברתי ונתתי סט – 30! יפה. למחרת היה עוד פעם דאבל-אנדרס באימון. נתתי סט של 50 בראשון, וואללה, יפה. הייתי מרוצה. מאותה נקודה, החבל הרגיש לי בבית. חזרתי מהר לנקודה שבה הייתי עם החבל הקודם.חבל קפיצה

מבחן הדאבל-אנדרס

ביצוע דאבל-אנדרס בצורה נכונה מגיע בעיקר מתנועה נכונה של מפרק שורש כף-היד, גובה הקפיצה ותזמון נכון של סיבוב החבל עם הקפיצה. גובה הקפיצה פחות קשור לחבל עצמו, אבל תנועה של המפרק ותזמון בעיקר מגיעים מהיכולת ל”הרגיש” את החבל קפיצה. לדוגמא כאשר הידיות מפלסטיק קלות מדי והיכולת הסיבובית של החבל נמוכה זה ירגיש כאילו רכיבה על אופניים עם הילוך קל מידי. הידיים נעות מהר מידי, החבל מגיב מאוחר יותר ומקבלים בעיקר הצלפות וסיבוב על ריק.
כשהידיות כבדות מידי, המאמץ לסובב את החבל יגלוש לכיוון הכתפיים, התזמון מתקלקל שוב ונתעייף מהר מאוד.

בחבל ML הצלחתי להרגיש אותו כמו שצריך: הידיות לא קלות מידי, המפרק עשה תנועה יותר טובה. לא כבד מדי ולא התעייפתי מהר. הצלחתי אפילו להגדיל כמות חזרות או לפחות לשמור על כמות חזרות בכל סט.

מבחן “חבל קפיצה מסתבך בתוך התיק”

מי לא קילל שעה כי הסתבך לו החבל בתיק ועכשיו הוא יושב ומתיר את הקשרים על חשבון החימום? כשיש תיק נשיאה, אין בעיה. רק להכניס את החבל לתוך שק הנשיאה הנהדר ואין סיבוכים של החבל בתוך התיק.

ערוץ הטלגרם שלנו – לחץ פה לראות את זה! 

מבחן השימוש הרצוף

אימון שלם של כמעט שעה מתחיל בסטים של דאבל אנדרס, עובר למתח לפול-אפס ואז למוט לטראסטרים ועוד פעם דאבל-אנדרס. אז בדקתי קודם כל איך המעברים, עושה סט זורק את החבל על הרצפה עושה עוד כמה תנועות וחוזר לחבל. החבל נשאר בערך באותה צורה ולא התגלגל סביב עצמו. הוא גם לא יצר “גלים” שאם לוקחים עוד פעם החבל מסתובב סביב עצמו וצריך לסובב הפוך כדי לשחרר אותם. אני מעריך שזה עקב תכנון חכם של מנגנון סיבוב שמגיע מהקצה של החבל שנמצא ללא כיפוף אלא יוצא ישר מראש הידית.

בדקתי את אורך החבל לפי שיטת הפטמות. למי שלא מכיר: אורך נכון של חבל קפיצה הוא חבל שקצוותיו מגיעים מפטמה לפטמה כאשר דורכים על האמצע עם כף הרגל. ז”א האם החבל משתחרר מהתפס ו״בורח״ החוצה תוך כדי עבודה… לא השתנה, זה אלמנט חשוב מכיוון שאם אורך החבל משתנה לך תוך כדי אימון או תחרות, מתחילים לפספס קפיצות.

הבעיה היחידה ששמתי לב אליה כאן, היא שתחתיות הידיות בצד ההפוך למקום שבו מתחבר החבל, נסגרות בהברגה ולי תוך כדי האימון, השתחררו קצת והייתי צריך לחזק שוב. שיטת האחיזה שלי בחבל היא שאני מחזיק את קצה הידית בכף היד לעומת אנשים שאוחזים את כל הידית בכף היד. בגלל צורה זו של אחיזה, אני מתחכך כל הזמן בקצה התחתון של הידית וכנראה זאת הסיבה.  כנראה שגם אם הייתי מניח לזה וההברגה היתה נפתחת עד הסוף, המכסה היה נופל אבל החבל לא היה משתחרר מכיוון שהוא תפוס למעלה אז אין בעיה. הבעיה היא שאני קצת OCD אז זה הציק לי והייתי צריך לעצור ולחזק או לפחות בין סט לסט נתתי חיזוק קטן. אולי שווה לסגור את זה עם נגיעה קטנה של דבק או של הסרט הלבן הזה של אטימה של חיבור ברזים.

דלגית

מבחינת הזעה – כפי שציינתי במבחנים אחרים שלי, אני מזיע הרבה בכפות הידיים. הידית כאן עשויה ממתכת עם מרקם מחוספס אשר לא מאבד אחיזה לאורך כל האימון. בשבילי זה מעולה.

מנגנון ציר הסיבוב של החבל הוא בעצם החבל היוצא בקו ישר מתוך הידית וקצה הידית הקפיצי, המשמש להחזקת החבל ולא נותן לו לזוז. המנגנון אשר הוא מסתובב סביב עצמו בקצב מספיק מהיר שלא יגרום לחבל להסתובב סביב עצמו. צורת מנגנון זו גורמת לחבל להסתובב סביב הקופץ בצורה “ישרה” (0 מעלות ביחס לציר הסיבוב) ,לעומת חבל קפיצה אשר החבל מחובר בזווית 90 מעלות (ביחס לציר הסיבוב) עם בורג וגורם לחבל להסתובב סביב הקופץ בנטייה “אחורה”. להרגשתי, מבחינת סנכרון יד-עין-קפיצה, אין צורך לחשב סוג של “השהייה” בהגעת החבל מתחת לרגליים, דבר שעוזר לתזמון יותר טוב.

חבל קפיצה ML של חברת Russian Turbine – סיכום

חבל הקפיצה נהייה חלק אינטגרלי בהרבה ענפי ספורט. החבל משלב 2 מרכיבי כושר עיקריים שהם סיבולת לב-ריאה(אירובי) וקואורדינציה. חבל טוב צריך לאפשר לקופץ להתרכז במרכיבי הכושר. חבל אשר מתוכנן בצורה לקויה, גורם לכשלונות מרובים, תסכול ואפילו הימנעות בשימוש בחבל.

חבל הקפיצה שנבחן נתן תחושת בטחון ביכולות קואורדינטיביות, מכניקת הסיבוב שלו עזרה בתזמון הנכון של הקפיצות ומבנה החבל שיפר את האחיזה בו.

מאת: אבירם גרטי

אחרי שרכב על אופני הרים, ניסה אופני טריאל (Trial), הוקי (על רולר בליידס), ריצות בינוניות וארוכות (עד 10 ק”מ), יוגה ובין לבין גם חדר כושר לסירוגין, בשנים האחרונות אבירם גרטי חזק בקרוספיט!