“קנית נעל ב750 ש”ח? יא פראייר, אני משתמש בנעל של 99 ש”ח מהשוק כבר 2500 ק”מ ועשיתי איתה 7 מרתונים” טוען החבר המבאס (שהוא לא אני). מנעד המחירים של ציוד ספורט מקצועי, מאוד רחב. אנסה להסביר איך אני רואה את המנעד – מתי מוצר יקר שווה את ההשקעה, מתי מוצר זול יעשה את העבודה ומתי המוצר בכלל הופך לעסוק במיתוג ואופנה וממציא לעצמו מחירים משלו, וכמובן משוייכים לצד העליון ביותר של המנעד. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

אין לי ביקורת

אני אישית מאוד אוהב ציוד ומותגים, מי שקורא את הכתבות שלי יודע את זה. אני קונה הרבה ציוד שאני לא בהכרח צריך כי אני מסוקרן לגבי הביצועים שלו. יש מותגים שהלוגו שלהם גורם לי להתרגשות יתרה, אני מודה עם יד על הלב. יש לי פרטי ציוד בבית שעולים אלפי שקלים, ולכן חשוב לי להדגיש שאין לי ביקורת כלפי אף אחד שקונה אף מוצר. אם מישהו רוצה לשלם סכום גדול על גרב מהממת! כי זה מתאים לו בצבעים לכובע היוקרתי, שיהיה לו בכיף גדול. אני מבין אותו לחלוטין. בכל זאת אם ההוצאה הכספית כן נכנסת לתמונה כשיקול, חשוב לדעת מספר חוקים שימנעו מכם הוצאות מיותרות.

ציוד ספורט מקצועי מנעד מחירים

איך עובד המנעד?

אמנם אני עובד כמורה לחינוך גופני ומחנך בתיכון, אך כעשור עבדתי במכירות והדרכת מוכרים בחנויות של ציוד מקצועי (שטח, ריצה וטריאתלון). כשלקוח נכנס לחנות מקצועית ואינו מבין דבר במוצר שהוא מעוניין לקנות, על המוכר מוטלת אחריות רבה של תשאול והכוונה למוצר הנכון. לטעמי מוכר טוב מורכב מ-50 אחוז יכולת מכירה (ביטחון, כריזמה, יחסי אנוש) ו-50 אחוז ניסיון בפעילות הספציפית ובשימוש במוצר (מהקטגוריה לפחות, לא בהכרח אותו המותג) שהלקוח הולך להשתמש בו.

לדוגמה: ואת הדוגמה הזאת אתם יכולים להמיר כמעט לכל פריט של ציוד מקצועי (פנס, גרביים, וסט ריצה, אוהל, שק שינה, בנזיניה ועוד ועוד).

סיר לבישול בשטח. יש שלושה סוגים:

  1. מה שיש בבית, ללא ידית מתקפלת, כבד מאוד ומגושם ובעצם לא עולה כלום.
  2. סיר אלומיניום יעודי עם ידית מתקפלת, יחסית קל. עולה 89 ש”ח
  3. סיר טיטניום ששוקל שליש מסיר האלומיניום, עם ידית מתקפלת. עולה 230 ש”ח

היתרונות והחסרונות אני מניח ברורים. וכאן אני מציע שתתחילו לשאול את עצמכם שאלות כמו:

  • כמה פעמים בשנה אני הולך להשתמש בסיר הזה?
  • כמה אני הולך לסחוב אותו על הגב שלי? האם משקל נמוך שווה לי את המחיר הגבוה?
  • כמה יהיה אסון אם המוצר יחווה כשל? זה יסכן אותי? יהרוס לי את החוויה?
  • כמה קל יהיה לרכוש מוצר כזה חלופי במקום שאליו אני טס, נוסע או מתחרה בו?
  • איזה גודל אני צריך שהוא יהיה?
  • מה אני הולך לבשל בו?
  • לכמה אנשים?

יש עוד לא מעט שאלות שיהיו ספציפיות לטיול שכל לקוח יצא אליו, ומוכר מקצוען ידע לשאול את השאלות הנכונות. הבעיה היא שלא בכל חנות יהיה מוכר מקצועי ולכן מומלץ לעשות סקר שוק לפני שתגיעו. לשאול את עצמכם את השאלות ולהשוות בין המתחרים בשוק ומחיריהם.

מחירי ציוד רכיבה

בחזרה לגרף

מוצר “בסיסי” יכול להתאים להרבה אנשים. כן, הוא יהיה כנראה פחות אמין, יותר כבד, יתכן שעם גזרה מיושנת, חומרים פחות יוקרתיים והכי משמעותי שיהיה עם מיתוג פחות מוכר. הרבה יכולים “להסתפק בו” כל עוד זה לא מכשיל אותם בדרך למטרות שלהם. 

מוצר “מקצועי” לרוב יהיה הבחירה החכמה ביותר לרוב האנשים. מי הם רוב האנשים? לא אלה שטיפסו על הרים מסוכנים בארצות נידחות, ולא אלה שחשובה להם כל שניה בתוצאה שלהם במירוץ מטרה, וגם לא כאלו שמכוונים לפעילות ממושכת שכל כשל או אי התאמה בציוד יכול להוות את ההבדל בין לסיים או לא לסיים, או לחיות או למות. זה נשמע שאני מגזים? ממש לא. מעיל שאמור להיות נגד מים לחלוטין, ומתברר בסופה פתאומית בטיפוס פשוט לחרמון כלא 100% נגד מים, יכול להיות מאוד לא נעים ואפילו דיי מסוכן. לרוב מחירו יהיה סביר, ממותג מוכר והאיכות תהיה מעולה. החברות יערכו בקרת איכות כדי לוודא שתהיה אחידות בין הפריטים השונים ושאתם תוכלו לסמוך על המוצר בתנאים אליו הוא מיועד.

מוצר “מקצועי ואופנתי” ממותג על יוקרתי לרוב יהיה הטוב ביותר. אבל כמובן יעלה המון כסף (בהמון, אני מתכוון פי 10-20 מהמוצר הבסיסי). לרוב הוא יהיה מיותר לרוב האנשים והם יוכלו להסתפק במוצר המקצועי בלבד. אבל כמובן שמי שהולך להשתמש בו הרבה, בתנאים קיצוניים שאליו יועד, יהנה ממנו בכל רגע. שוב, אם התקציב לא מהווה מכשול, כמו בעולם דימיוני כשתכנסו לחנות ויתנו לכם לבחור את אחד המוצרים בחינם, אז כמובן שתקחו את הטוב ביותר. 

ציוד ריצה מחירים

שחר, איזו נעל לקנות? אין לי באמת תשובה, רק הכוונה לצמצום טעויות

בתור מוכר בחנות נעליים מקצועית, סדר ההתאמה שלי היה הולך ככה:

  1. להסביר שאין “נעל הכי טובה”, וזה מאוד אישי. לכן כל עצה שקיבלת עד כה לגבי נוחות לא רלוונטית.
  2. תשאול לגבי השימוש העתידי בנעל. שטח או כביש? בירור כמה שניתן לגבי צורך בנעל “תומכת” או ניטרלית, שימוש יותר תחרותי ומהיר או ריצה ממושכת ואיטית.
  3. בירור לגבי התקציב שמתכוונים להשקיע.
  4. שליפה מהמדף את הנעליים מכל החברות שיש בחנות ועומדים בהתאמה לכל התשובות מסעיף 1 ו-2 (לדוגמה: ניטרלית, לאימונים ותחרויות בקצב בינוני ומיועדת לכביש).
  5. נותן ללקוח להחליט לבדו מה הכי נוח לו בעמידה במקום, בריצה על הליכון בחנות ובריצה קלה מחוץ לחנות (לעיתים זה לקח מעל שעה).
  6. הסברה שלמרות שקלענו לכל הנקודות החשובות, כלום לא 100% ויתכן שהנעל בסוף לא תתאים.

אני כבר לא עובד במכירות כבר תקופה, ובעיקר מייעץ לחברים דרך הטלפון את השיטה שציינתי למעלה. אך אם יגיעו לחנות ושם לא ידעו איזה דגם מכל חברה מתאים לכל התשובות? הרי שהם יהיו בבעיה, ולכן לעשות שיעורי בית זה חשוב. לבוא לחנות ולבקש את ה”נעל הכתומה” כי היא יפה, זאת בעיה רצינית ועלולה לגרור לפציעה/שחיקה מוגברת של הסוליה בעקבות אי התאמה לתוואי הריצה.

השתדלו להימנע מנעליים זולות מדי, כי הן עלולות להיות ישנות, ונעליים יקרות מדי כי עלולות להיות גימיקיות.

איך לקנות ציוד ספורט

“בסכום הזה הייתי קונה רכב!” על אופנים שעולים 45,000 ש”ח

אני סבור שאופניים יקרים מאוד שממקסמים מהירות, הם קריטיים ל-2 סוגי רוכבים. אלה שנלחמים על הפודיום, ואלה שנלחמים לעמוד בזמני המירוץ, הקאט-אוף. לטעמי כל שאר הרוכבים צריכים לתעדף את ההשקעה באופנים מטופלים, שיעורי טכניקה או אימון נכונים, על מנת לצמצם את הסיכוי לכשל פיזי של הגוף או של האופניים במהלך האימון או במרוץ.

הרי זה די ברור, רוכב שינסה לחסוך ויגיע עם אופנים ישנים, לא מטופלים, עם צמיגים ישנים ורפידות שחוקות לירידות מסוכנות – עלול לשלם מחיר כבד. אבל זה ממש לא אומר שאני לא ממליץ על אופני קצה לכל מי שיכול להרשות לעצמו. לשבת בבית קפה אחרי רכיבת פאנן של סך הכל 30 ק”מ בשבת, להסתכל על יצירת האומנות האישית שלך, שצבועה בקפידה, מצוידת במערכות הכי חדשות בשוק, זה תענוג גדול. אפילו אם הרוכב לא צריך את האופנים האלו.

דוגמה נוספת אישית שלי, היא מעיל טרקים. יש לי מעיל גשם “הארדשל” של חברת Arc’teryx בבית. לא באמת מדובר על מעיל, הוא לא מחמם כלל, הוא דק אבל הוא עלה לי לא פחות מ-600$. על פניו ניכר שירדתי מהפסים, אבל קניתי אותו אחרי שקניתי כמה זולים לפניו, שלא הצליחו לעמוד באתגרים הקשים שהעמדתי את המעילים שלי בהם. לאחר סיטואציה מאוד לא נעימה בטיפוס על הר באירופה, החלטתי שאני קונה ומשקיע את הסכום, כדי לדעת שפעם הבאה ב-100 אחוז אשאר יבש. אומנם בסכום הזה יכולתי לקנות 20 מעילים זולים, וכל פעם לצאת עם אחד חדש, אבל אף אחד מהם לא היה מספיק טוב למצבים קיצוניים שאני נערך אליהם, גם אם בסוף הם לא מתממשים והמעיל נח בתיק. אגב, גם מעיל שעולה 300$ היה עושה את העבודה, אבל התפנקתי במוצר שאני אוהב ומעריך. עכשיו תחליפו את המילה “מעיל” בפנס ראש, כפפות, גרביים ועוד. יש סיטואציות קיצוניות שדורשות מוצרים מקצועיים איכותיים, ולצאת עם חלופה זולה זה סיכון.

ציוד ספורט וטריאתלון

החבר המבאס

לכולנו יש את החבר/ה הזה שתמיד ימצא פתרונות איך לא לקנות דברים, ולרדת על מי כן. “למה קנית מזלג אכילה מטיטניום? אני משתמש במזלג חד פעמי כבר 12 שנים”. בהרבה מקרים רכישה של מוצר חדש ויוקרתי לא באמת משדרגת אותנו, אלא בעיקר עושה לנו טוב. וזה בסדר גמור.

“קנית נעל ב750 שקל? יא פראייר, אני רץ עם נעל של 99 ש”ח מהשוק כבר 2500 ק”מ ועשיתי איתה 7 מרתונים”. יש כאלו שהכל עובד להם, הם לא נפצעים, אין להם שפשפות, שלפוחיות, כאבי בטן, בחילות וחוסר מוטיבציה. הם מהירים בלי להתאמן ורצים אולטרה של 100 ק”מ, עם קילומטראז’ שבועי של 35 ק”מ, ובלי אימוני כוח ועליות. אבל כמה כאלו יש? רובנו כן צריכים לבחור את הציוד שלנו בקפידה, להתנסות איתו ולדעת שלאתגר שלנו הוא יתאים בוודאות. אני מניח שאף אחד לא מעוניין להמר על החוויה שלו עם ציוד שקנה אתמול.

כדי להצדיק מחיר יוקרתי של מוצר, צריך להפריד אותו מהמוצרים הזולים ולהסביר במה הוא שונה. רוב האוכלוסיה לא תצליח להבין גם ככה, ולכן התגובות יהיו “אתה פראייר”. הם לא מבינים צורך במוצר של תנאי קיצון, כי רובם לא נתקלים בתנאי קיצון. גם אני בדרך לקנות מעיל נגד גשם דקיק ב-600$, קניתי מעיל ב-50 שקל, ואז ב-200 שקל. מבשילים לשלם מחירים כאלה כשהחוויות קיצוניות ולא נעימות. כנ”ל לגבי מאמן, חברים לתחביב ויעדים ריאליים. לא תמיד בטוחים שצריכים, ואכן לא כולם צריכים. אבל לא מעט רצים מבשילים להבנה שזה עוזר ונוח שיש משהו איכותי.

לסיכום

אני בעד שימוש! כל עוד המוצר שקניתם יוצא מהבית, או מוציא אתכם מהבית, וזה מעולה! ראיתם או שמעתם על מישהו שקנה מוצר יקר בטירוף למרות שבפנים אתם יודעים שהוא ממש לא צריך את זה? פרגנו לו. תניחו שהוא עשה את החשבון וזה התאים לו. כל עוד הוא לא קנה את זה על חשבון המתנה לילד שלו ליום הולדת, שיתפנק. ראיתי לא מעט רצים איטיים במרתון תל אביב האחרון. רצים עם נעלים שעולות מעל 1000 שקלים, ורצים איתם בקצב 6:20 דקות לק”מ. נוו ו…שיהנו! 

אם למישהו יש פטיש למותג מסוים, והשימוש בו עושה לו טוב, זה מדהים! העיקר לצאת ולהשתמש במוצרים שאתם קונים. מצד שני, אל תחסכו יותר מדי על ציוד מקצועי, שכן זה עלול לעלות לכם בתחביב כולו. המטרה היא להנות בתחביבים (גם אם זה בדופק גבוה) ולא לסבול בגלל ציוד ישן, זול או לא מתאים.

תשאלו את עצמכם את כל השאלות שחשובות לכם, תעשו שיעורי בית לפני ההחלטה על רכישת מוצר מקצועי. אם אתם לא יודעים לשאול את השאלות האלו, פנו לחנות עם מוכר מקצועי שכן יודע. הדבר האחרון שאתם רוצים זה להגיע לפעילות שתכננתם ולחוות חוויה רעה בגלל ציוד לא נכון: גדול מדי, קטן מדי, כבד מדי, עדין מדי, זול מדי ועוד. חוויה רעה יכולה לסיים את דרככם בתחביב במקרה הטוב, ולסכן את חייכם במקרה הפחות טוב. 

הכתבה עוסקת במוצרים מקצועיים בלבד ולא במוצרי אופנה, כי בזה אני לא מבין כל כך. מבחינתי ג’ינס של 100 ש”ח או של 500 ש”ח עם אותה גזרה, יספקו לי את אותה החוויה, ועם שניהם אשרוד את הגיחה לקניון.

כתב וצילם: שחר אלוש