מה ההבדל בין מתיחה של שריר, שריר תפוס ושריר מכווץ? רבים מאיתנו נוטים להתבלבל במונחים כשיש להם כאב בשרירים, אומרים שיש לנו שריר תפוס כבר חודש בעוד שהכוונה היא לשריר מכווץ, או שמרגישים מתיחה בשריר אחרי אימון קשה בזמן שהכוונה היא לשריר תפוס. הפיזיותרפיסט ומאמן הריצה אור דלח עושה סדר במונחים ומסביר גם כיצד לטפל בכל אחד מהם.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מתיחה בשריר
מתיחה של שריר היא מצב בו יש קרע מדרגה ראשונה בשריר. קרע בשריר נובע מעומס יתר על הרקמה והוא נפוץ יותר במאמצים של כוח מתפרץ, אך יכול לקרות גם במאמצים ממושכים כמו ריצת נפח.
לקרעים בשריר יש שלוש דרגות שונות:
- קרע מדרגה ראשונה – קרע פתולוגי מיקרוסקופי של השריר. מצב בו מספר קטן של סיבי שריר נקרעו כתוצאה מעומס יתר על הרקמה. מכיוון שהקרע הוא במספר סיבים, לא ניתן לראות אותו באמצעי דימות (אולטרסאונד או MRI) ולהעריך איזה אחוז מהשריר נקרע. ניתן רק לראות לפעמים את הדלקת במקום. ברוב המקרים, נדרשים שבועיים עד חודש של מנוחה מאימונים כדי לחזור לפעילות מלאה. החלק הבעייתי הוא שלפעמים אנחנו מרגישים שהפציעה החלימה ומנסים להתאמן שוב לפני שהקרע מתאחה לחלוטין, ואז השריר נקרע פעם נוספת וצריך להמתין מחדש עד שהוא יחלים לגמרי.
- קרע מדרגה שנייה – קרע של מספר משמעותי של סיבי השריר, שאינו קרע מלא של כל השריר. משך ההחלמה משתנה ויכול לנוע בין 2-4 חודשים בהתאם לגודל הקרע ומיקומו. בתוצאות של בדיקות הדימות ניתן לראות את אורך הקרע בסנטימטרים. כדאי להבין האם הקרע נמצא בחלק העבה של שריר, ואז קרע של 1 ס"מ נחשב יחסית קטן, או שהוא נמצא בחלק הדק של השריר, ואז 1 ס"מ יכול להיחשב קרע כמעט מלא.
- קרע מדרגה שלישית – קרע מלא של השריר, בו אין חיבור כלל בין שני החלקים של השריר. מצב זה מצריך שיקום של מספר חודשים ולפעמים גם ניתוח.
מכאן אפשר להבין שמצב של מתיחה בשריר הוא מצב פחות שכיח ורוב המתאמנים שמשתמשים במושג זה, משתמשים בו באופן שגוי.
שריר מכווץ
מצב בו כמות נרחבת יחסית של סיבי שריר נשארו מכווצים כתוצאה ממאמץ. המאמץ יכול להיות מאמץ קיצוני חד פעמי כמו ריצת ספרינט או הרמה של ארון והוא יכול להיות גם מתמשך. למשל, אדם שרץ מספר פעמים באותו שבוע, כאשר הוא לא מספיק להתאושש לחלוטין בין ריצה לריצה, ובעקבות כך השריר שלו מגיע לנקודת שבר שבה הוא מתכווץ.
מצטרפים לווצאפ של ראנפאנל:
איך פותרים מצב של שריר מכווץ?
לרוב מנוחה תספיק, אך התערבות של מתיחות סטטיות, עיסוי עמוק או דיקור יבש יכולים לסייע ולזרז את ההחלמה או לעודד אותה במידה וזו אינה קורית באופן ספונטני. חשוב לציין כי לפעמים במצבים של הזנחה של שריר מכווץ עלולות להתחיל גם דלקות בגידים של השרירים או כאבים באזור המפרק כמו כאב. פטלופמורלי (כאב בין הפיקה לירך).
שריר תפוס
זהו מצב פיזיולוגי תקין של מיקרו-קרעים בסיבי השריר כתוצאה ממאמץ. חשוב להבין ששריר תפוס הוא בעצם חלק מתהליך האימון התקין. בעקבות האימון נוצר בשריר גירוי של מנגנון הישרדותי שבעצם אומר לו "אתה לא מספיק חזק בשביל לקיים את דרישות היומיום שלך, ולכן עליך להתחזק". בתהליך התיקון של אותם הקרעים נוצרת תגובה דלקתית שעוזרת לשריר להיבנות באופן חזק יותר כדי להיות מוכן לעומסים הבאים. ניתן להגיד ששריר תפוס זה מצב שאנחנו מעוניינים שיקרה. זה מראה על כך שהאימון שביצענו הוא אימון איכותי שתרם לשיפור הכושר שלנו ברמת השריר.
אימון איכותי גורם לנו להרגיש שהשרירים תפוסים למשך יום-יומיים. עם זאת, יש להימנע מאימון יתר ולא להגיע למצב אשר נקרא DOMS (ראשי תיבות של Delayed Onset Muscle Soreness), כלומר מצב בו אותם קרעים משמעותיים יותר, ולכן נדרשים מספר ימים של התאוששות. במצב כזה זמן ההתאוששות הדרוש ימנע מאיתנו להתאמן באופן איכותי ודווקא יפגע בכושר שאנחנו בונים יותר מאשר הכושר שהרווחנו מאותו אימון יתר. בנוסף, אימונים קשים מדי יכולים לסכן אותנו בפציעה.
איך פותרים מצב של שריר תפוס?
הדרך הטובה ביותר היא פשוט שינה נכונה ותזונה נכונה. כך גם נזרז את ההתאוששות שלנו וגם ניתן לגוף את הכלים המיטביים לנצל את האימון שביצענו לטובת שיפור הכושר. דרכים אחרות כמו קרח או עיסוי אינן מתאימות לזירוז ההתאוששות כפי שהראינו כאן בעבר.
איך אפשר להבין בעצמנו איזה סוג של כאב אנחנו מרגישים בשריר?
שריר תפוס ירגיש לרוב כמו כאב כללי לאורך השריר ולא משהו נקודתי. כל עוד האימון שביצענו היה סימטרי בין שתי הגפיים, אז גם נרגיש את הכאב בשתי הגפיים באופן די זהה.
שריר מכווץ ירגיש לנו כואב באופן יותר נקודתי בשריר. הוא יכאב יותר במתיחה או בהפעלה של השריר, ולפעמים לחיצה על נקודת הכאב תשליך כאב למקום אחר (טריגר פוינט). שריר מתוח ירגיש דומה לכאב של שריר מכווץ. הוא יכאב בהפעלה או מתיחה של השריר, אך לרוב מתיחה תכאב במאמצים קלים יותר מאשר כיווץ שידרוש הפעלה של יותר עומס.
בניגוד למתיחה (קרע מדרגה ראשונה), שריר מכווץ ניתן גם להרגיש במישוש של השריר. חשוב לציין כי לפעמים יש מתיחה של השריר וגם כיווץ של סיבי שריר אחרים באותה הנקודה, כך שמתיחה של שריר נזהה בעיקר לפי תיאור המקרה (המטופל שמע רעש או הרגיש כאילו מישהו זרק עליו אבן) והתנהגות הכאב (עד כמה ניתן לגרותו בתנועות פשוטות או שצריך להעמיס). בכל מקרה, במצב של חשש מקרע בשריר מומלץ לפנות לפיזיותרפיסט או אורתופד.
יש לנו גם טלגרם- כנסו אליו בלחיצה פה!
סוג הבעיה בשריר | תיאור | כיצד מזהים | כיצד מטפלים |
---|---|---|---|
מתיחה בשריר | קרע מדרגה ראשונה בסיבי השריר, כתוצאה מעומס יתר. | כאב בנקודה ספציפית, רגישות במתיחה או כיווץ. | מנוחה למשך שבועיים עד חודש, הימנעות ממאמץ עד החלמה מלאה. |
שריר מכווץ | כמות גדולה של סיבי שריר נשארת מכווצת לאחר מאמץ. | כאב נקודתי, לעיתים עם השלכת כאב לאזורים אחרים. | מנוחה, מתיחות סטטיות, עיסוי עמוק, דיקור יבש. |
שריר תפוס | מיקרו-קרעים תקינים בסיבי השריר כחלק מתהליך האימון. | כאב כללי לאורך השריר, סימטרי בשתי הגפיים. | שינה ותזונה נכונה לזירוז התאוששות. הימנעות מאימון יתר. |
לסיכום
מתאמנים רבים נוטים לבלבל בין המושגים קרע, מתיחה וכיווץ. אם נלמד להבחין בין המצבים נדע גם מתי יש לפנות לטיפול ומתי אנחנו דווקא בדרך הנכונה. בכל מקרה בו יש כאב שלא עובר תוך מספר ימים, או שהכאב הולך ומחמיר, מומלץ לפנות לאיש מקצוע.
מאת: אור דלח