חזיות ריצה הן מוצר חובה לכל רצה, הבעיה שלא תמיד מדובר בשיא הנוחות. בטח במזג אוויר חם כשאת נוטפת זיעה או בריצה גשומה במיוחד. בכתבה הבאה טיפים מנצחים לאיך להפוך את חוויית חזיית הריצה שלך לטובה יותר.

מאת: דפנה פרחי

למה את חייבת חזיית ריצה?

רצות רבות אינן מודעות לעובדה שחזיית ריצה טובה, היא בגדר עניין בריאותי של ממש. בזמן ריצה החזה זז בעצימות גבוהה מאשר בהליכה וברקמת העור נעשים קרעים מיקרוסקופיים. לא מדובר בדבר מורגש בטווח המיידי, אבל העיקרון של חזייה רגילה ביום-יום נועד כדי להחזיק את החזה ולמנוע את “נפילתו”, ועל אחת כמה וכמה בזמן פעילות גופנית עצימה. כמעט בכל החברות המייצרות חזיות ריצה הגדירו כי ריצה ורכיבה על סוסים הן הפעילויות העצימות ביותר מבחינת תזוזת החזה.
כמו כן, חשוב לציין שכוח הגרביטציה והפגיעה ברקמת העור לא קשורה לגודל החזה, כלומר, גם “בורכת” בחזה קטן, מומלץ עדיין להשתמש בחזיית ריצה טובה.
מעבר לנושא הבריאותי, כשמדובר באימוני ריצה עצימים או ארוכים, הנוחות היא מעל הכל. יש להקדיש תשומת לב בבחירת חזיית ריצה טובה, ולעיתים, חזייה שאת מודדת בחנות “תגיב” אחרת לאימון ארוך של 35 קילומטרים. לאורך כל שנות הריצה שלי, החלפתי הרבה חזיות ריצה עד שמצאתי את החברה והדגם המועדפים עליי, בדיוק כפי שהשקעתי בהתאמת נעלי ריצה, מבחינתי חזיית ריצה טובה היא “מאסט” לא פחות מנעליים.

כתבות אצלכם ב-Live לחצו פה לראנפאנל בטלגרם!

שפשפות בריצה

תופעה מטרידה שרצים נתקלים בה לא מעט, היא הופעת שפשפות בריצה. אם התחלתם לרוץ לא מזמן, בוודאי התופעה הזו חדשה לכם, ואם אתם רצים כבר לא מעט והתחלתם להעלות את הקילומטראז’ השבועי, יש סיכוי שהשפשפת לא פסחה גם עליכם.

תנועת הריצה מספקת חיכוך מוגבר של העור, אם זה בעור עצמו או בביגוד. למשל, רצים רבים סובלים משפשפות מתחת לבית השחי מהחיכוך של היד עם צד הגוף, אך גם החיכוך של הבגד הרטוב מזיעה באזורים שונים יכול לגרום לשפשפת. גברים יסבלו משפשפות בפיטמות למשל, ואילו נשים יסבלו משפשפות באזור חזיית הריצה, לצד אזורים אחרים שמאופיינים בשפשפות כמו: בית השחי ואזור הירכיים.

חזיה טובה חשובה לריצה (צילם: ג’ני גפטרשוסטר)

התאמה נכונה של חזיית הריצה

רוב החברות היום בשוק מייצרות חזיות ריצה לפי מידת היקף ו”קאפ” בדיוק כמו חזייה רגילה. אני ממליצה מאד לרכוש חזיית ריצה המותאמת על פי מידה זו. זו ההתאמה המיטבית, ובדרך כלל החזיות האלו בעלות “אחיזה” הרבה יותר טובה מאשר חזייה שמותאמת במידות הגנריות של S,M, L וכדומה, ומרגישות יותר כמו “גוזייה”. התאמה לפי מידה של קאפ והיקף תעלה את הסיכוי לחזה שלך לזוז כמה שפחות בזמן הפעילות ובכך תגדיל את הנוחות שלך ותקטין את הסיכוי להופעת שפשפות.
ניסיוני לימד אותי, שלא משנה כמה חזיית הריצה מותאמת היטב, עדיין חובה להיעזר באחד מהתכשירים למניעת חיכוך הקיימים בשוק. בשבועות האחרונים התנסיתי באחד מהם:

אקילן ספורט (60 מ”ל)

המשחה למניעת שפשפות מבית כצט, אולי ידועה לעוסקים בריצה דווקא משירותם הצבאי. ואכן, כך גם המוצר ממותג באריזתו “חובה לכל חייל/ת”. המוצר מגיע בשפופרת לא גדולה, אך מספק כמות נכבדה. למי שהתנסה במוצרים מקבילים בשוק לאותה מטרה, יכול היה להבחין בהבדל המשמעותי של האריזה. כלומר: צריך להבריג את הפקק ולמרוח, ולאחר מכן כמובן לסגור, בעוד שבשוק קיימים מוצרים נוחים יותר למריחה, בסגנון דאודורנט סטיק.
אני יכולה להבין את היתרון של מריחת המוצר עם היד כדי להגיע למקומות קצת יותר רגישים (אני יודעת שגברים סובלים משפשפות באזור המפשעה ויכול להיות יותר נגיש מריחה עם היד), מצד שני כשאנחנו רגע לפני פעילות, הרבה יותר נוח פשוט לפתוח את הפקק ולמרוח (בצורת הסטיק) ומיד לצאת בלי שישאר לנו על היד חומר ונצטרך לשטוף ידיים. זו סוגיה שנויה במחלוקת, באופן אישי שיטת “הסטיק” שימשה אותי מצויין, ולכן במעבר למריחה עם היד הרגשתי את חוסר הפונקציונליות. הצעה ליצרן – למה לא לייצר שתי גרסאות?
אקילן ספורט הוכיח את עצמו גם לאחר ריצה ארוכה, עם גשם ועם זיעה כשהוא עדיין מורגש על הגוף. שמחתי לגלות שגם אחרי המים והגשמים באזור חזיית הריצה המועד לפורענות, עדיין הורגש הקרם על הגוף ואף שפשפת לא הופיעה.

טיפול נכון בחזיית הריצה

מומלץ בחום לא להכניס את חזיית הריצה למכונת הכביסה ועדיף לכבס אותה ביד. ואם כבר הכנסת אותה למכונה אז תבחרי בתוכנית לכביסה עדינה. במכונת הכביסה היא עלולה לאבד מהאלסטיות שלה ובכך לאורך זמן כבר לא “תחזיק” כמו שצריך. כמו כן, כפי שחזייה רגילה מאבדת מהאלסטיות שלה, מומלץ אחת לכמה חודשים להחליף את מלאי החזיות בארון.

תופעות לא מומלצות בעניין חזיית ריצה

לצערי הרב במהלך השנים נתקלתי בתופעות מוזרות בקרב נשים. הנושא הוא כל כך רגיש שאפילו לא היה לי אומץ להעיר להן. אבל הנה כמה נקודות חשובות:

1. חזיית ריצה עם ברזלים היא לא חזיית ריצה. להיפך – הברזלים יכולים לפצוע את הגוף, והסיכוי לשפשפות מחזייה כזו מזנק מעלה. במקרה הזה – חזייה עם ברזלים לא מחזיקה יותר טוב.
2. חזייה רגילה ועל זה גוזייה – זו גם לא שיטה “להחזיק” את החזה יותר חזק, להיפך, זה מעמיס ולא נוח. יש היום בשוק פתרונות הרבה יותר מקצועיים.
3. לרוץ בלי חזייה. אני יודעת, הזוי, אבל כבר ראיתי מקרים. אמנם בריצה יש תחושת חופש, אבל אני מאד לא ממליצה לקחת את זה לכיוון הזה. כבר שמעתי נשים שאומרות שלא נוח להן להתאמן עם חזייה, אז בקיצור – זהו שלא. תמצאי חזייה שכן נוח איתה.

לסיכום, התאמה נכונה של חזיית ריצה, שימוש בתכשירים למניעת שפשפות וטיפול נכון בחזיית הריצה הם שלושת הדברים החשובים עבור כל רצה שרוצה להפוך את חוויית חזיית הריצה שלה לנוחה יותר ובריאה יותר. 

חזיות באמזון עד הבית