זה כנראה הולך להיות הקרב שכולם חיכו לו. גמר ליגת האלופות של עולם המרתון, קניה נגד אתיופיה, קיפצוג’ה נגד בקלה! תפתחו יומנים, באפריל הקרוב, כנראה, נקווה…

מאת: עדן מאירוביץ’

לונדון 2020

עבר רק קצת יותר מחודש מאז שכל כל העולם ראה את קיפצוגה יורד משעתיים במרחק מרתון (ללא מתחרים ועם הסתרת רוח לא תקנית). הראשון אי פעם. אין כמעט אנשים שלא שמחו מהאירוע הזה, כנראה חוץ מהמארגנים של מרתון ברלין. הם יודעים טוב מאוד מה הם פספסו. כעת, כ 4 וחצי חודשים לפני לונדון 2020, מתחילות להגיע השמועות כי 2 כוכבי העל עומדים לאשר את השתתפותם במרתון לונדון. 

הפעם הבאה שהם יפגשו לאחר מכן כבר תהיה במרתון במשחקים האולימפיים בסוף יולי-תחילת אוגוסט. ספק גדול מאוד אם נראה את שניהם משתתפים בשנה הבאה בברלין ולכן זהו הקרב האולטימטיבי של שני הרצים הללו על מסלול מהיר עם הכנה אופטימלית לזמן הקרוב.

חשוב לדעת, כרגע מדובר בשמועה ממקור אמין בסביבתו הקרובה של קיפצוגה, מקור שמיעה של מתאמן בסביבתו ששמע אותו מצהיר את זה ודלף לרשת. אבל אין לנו דרך מלאה לאמת את זה כעובדה, כי לא נמסרה עדיין תגובה רשמית משני הספורטאים. מצד שני, העיתוי של לונדון, ביחד עם פרוטוקול החזרה של קיפצ’וגה לאימונים (בד”כ אחרי הפסקה ואז מחזור של 4-5 חודשים למרתון הבא) בהחלט מתאים לעובדה כי הוא נערך לקראת מרתון נוסף באפריל, ובשנה שעברה הוא כבר עבד עם לונדון, ונתן שם הופעה היסטורית. 

קיפצוגה

לפי הספר, קיפצ’וגה מתחיל את האימונים שלו כ-4 וחצי חודשים לפני המרתון בחדר הכושר. לעוקבים האדוקים כבר ידוע שהוא מבלה בשלב הזה קצת פחות מחודש לפני שהוא עובר להתמקד בריצה בלבד. מתכון מנצח לא משנים, ואנחנו כבר יודעים למה קיפצ’וגה מסוגל. 

קיפצוגה יודע שהפעם הוא כנראה יצטרך להתאמץ קצת יותר: הוא הודה בראיון שלו לקראת הניסיון באוסטריה, שהוא צפה באופן מלא במרתון ברלין וראה איך בקלה כמעט ולוקח לו את שיא העולם שניסה להשיג בשנים האחרונות בלי שאף אחד ציפה לזה.

בקלה

לבקלה אין כל כך ספר לעקוב אחריו: הרץ שבילה את רוב קריירת המרתון שלו בפציעות, כנראה עדיין לומד מה עובד בשבילו. בברלין הוא כמעט שבר שיא עולם לאחר זמן הכנה מצחיק של 8 שבועות בלבד בין החלמה משבר מאמץ לחזרה לאימונים מלאים. הוא רץ עטור הישגים – 3 מדליות זהב, וכבר שבר שיאי עולם ב 5,000 וב 10,000. אם הפעם יצליח לא להיפצע לפני המרתון, הוא יגיע אליו עם הכנה מיטבית. אם ישבור שיא עולם גם במרתון זה יהיה סיום לא יאמן לקריירה מדהימה.

 לבקלה זאת הזדמנות מעולה לתת נוקאאוט לקיפצ’וגה ולהזכיר לכולם שלמרות שקיפצוגה הוא רץ המרתון הטוב אי פעם, בקלה עדיין משיג אותו. בעיני רבים בעקבות ההישגים הרבים שלו במרחקים הקצרים יותר, לצד התוצאה המדהימה שלו בברלין הוא רץ מוכשר, מגוון וטוב יותר מקיפצ’וגה. 

הפעם קרב אמיתי בלונדון 

נזכיר לכם את לונדון 2019: מרתון שיודע לייצר עיתונות ספורט עם קרבות תחרותיים מעניינים. בשנה שעברה הם ניסו לפמפם לנו את התחרות בין קיפצ’וגה למו פארח אבל זו לא היתה באמת תחרות. המקצוען שמתמקד במרתון מול כוכב הריצה באצטדיון שעשה רק 3 מרתונים לפני כן. בסופו של דבר קיפצ’וגה ביצע שם ריצה עם התוצאה השנייה בטיבה בהיסטוריה: 2:02:37 ופארח לא הגיע לפודיום. 

האם יהיה שיא עולמי בלונדון? 

אולי, אפשרי אבל סיכוי מעט נמוך יותר מברלין. התוצאה האיכותית של קיפצ’וגה שם מלמדת שאפשר להתקרב, אבל סטטיסטיקת השיאים היא לטובת ברלין: הפעם האחרונה שנשבר בלונדון שיא עולם בגברים היתה ב 2002 (2:05:38, Khalid Khannouchi), ומאז נשבר השיא 7 פעמים, כולם בברלין! (ע”י פול טרגט ב 2003, גברסלסי פעמיים ב 2007 ו 2008, פטריק מקאו ב 2011, ווילסון קיפסנג ב 2013, דניס קימטו ב 2014, וקיפצ’וגה ב 2018). 

קניה או אתיופיה? ב 20 השנים האחרונות היתה זו קניה ששלטה, כאשר קניתים שברו את השיא 5 פעמים ואילו אתיופים פעמיים. 


RunPanel- הניוזלטר השבועי

הרשמו לניוזלטר השבועי שלנו ונעדכן אתכם! הכניסו אימייל פה, מבטיחים שזה יהיה מעניין:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים


טובים השניים

חלק מאוד משמעותי מההצלחה של קיפצ’וגה ב 1:59 באוסטריה נבע מההיבט הפסיכולוגי- כל הלחץ והפוקוס עליו, Build Up ארוך, השקעת כספים גדולה בו וביכולתו לספק את הסחורה, הוספת הקהל והעידוד… יש ספורטאים שמסוגלים לעמוד בעוצמות האדירות של הלחצים האלה ולנהל אותם לטובתם וכזהו קיפצ’וגה. אחרי אי ההצלחה של בנסיון הקודם, אפילו עליו ניכרה ההקלה הגדולה בקו הסיום. כשיש תחרות אמיתית וסיכון אמיתי לשיא שלך, נוצר לחץ כזה וזה אחד מהיתרונות הגדולים של תחרות אמיתית, והכיף שבספורט. זה אחד הגורמים החשובים להישגים. טריוויאלי אבל הכרחי: תחרות אמיתית, וכזו רק בקלה יכול לספק היום לקיפצ’וגה, בגבהים דלילי החמצן של אזור השיא העולמי במרתון. 

גם הסתרת הרוח שיחקה תפקיד בריצה הקודמת של קיפצ’וגה, רק ששם הדראפטינג (שימוש בהסתרת הרוח של רצים או רוכבים אחרים לפניך) נעשה בצורה לא חוקית. הפעם בלונדון יש לקוות שתבוא קבוצה איכותית של רצים שיוכלו להחזיק בקצב שיא עולם לפחות חלק ניכר מהדרך, ויוכלו לפרוש חוקית מהמרוץ, ואז יוותרו השניים האלה. בסיטואציה הזו הם גם מתחרים, אבל גם המסייעים הגדולים אחד לשני שכן החלפות ביניהם בהובלה עד לקו הסיום יכולות להיות המפתח לשבירה נוספת של השיא העולמי. מנגד, הסיכוי שקיפצו’גה ירצה להגיע לתמונת מרוץ כזו מול בקלה בקילומטרים האחרונים הוא קטן! בקלה הוא רץ מגוון יותר, עם הישגים במרחקים קצרים שאין לקיפצ’וגה, מה שאומר שבספרינט סיום הוא בעל סיכוי טוב יותר. לכן המטרה הטקטית של קיפצ’וגה במרוץ כזה היא ליצור קצב גבוה ועקבי מהתחלה, בתקווה שלבקלה יהיה משבר בדרך ויפתח מתישהו פער בינהם. 

כעת נותר להמתין לראות האם מקור המידע היה אמין או שזה תרגיל יחסי ציבור מבריק מסביבתם של השניים? נדע בקרוב.

מאת: עדן מאירוביץ’

 


ראנפאנל – קבלו עדכוני כתבות בזמן אמת בטלגרם: https://t.me/RUNPANEL