בחלק השני של סדרת התוכן “סמים בריצה” ב RUNPANEL, אנו משוחחים עם גל לב רן מנכ”ל איגוד האתלטיקה, האיגוד היחיד שמממן בדיקות סמים ודורש אותן כתנאי לאישורי שיאים.
אולי תתעניינו גם בכתבות הבאות:
- יובל כרמי על סמים בריצה (1/3): האם יש בישראל רצים עם חומרים אסורים?
- סמים בריצה (3/3): הסוכנות הלאומית למניעת סימום- ראיון עם המנכ”ל ד”ר דניאל הרשטיין
ראיין: גיא חלמיש
כתבה זו הינה החלק השני בסדרה בה יצאנו להקיף את הנושא מכמה כיוונים ולהבינו טוב יותר באמצעות ראיונות עם אנשי מפתח בענף הריצה התחרותית: המאמן יובל כרמי המעורה בסצינה התחרותית, מנכ”ל איגוד האתלטיקה גל לב-רן, ומנכ”ל הסוכנות הלאומית למניעת סימום בספורט ד”ר דניאל הרשטיין. נדגיש: אין לראות בכתוב מטה טענה ספציפית כלפי מי מהספורטאים אלא להביא אל קוראינו את הדיון בנושא חשוב זה.
לחצו פה לקבל את ערוץ ראנפאנל בטלגרם!
איגוד האתלטיקה- האיגוד הנבדק ביותר
גל לב רן: “איגוד האתלטיקה הוא האיגוד הנבדק ביותר. אני מעריך שכ70% מבדיקות הסמים הם בארץ לאתלטים. לענף הכדורסל עושים אולי 4 בשנה… אצלנו עושים יותר מבכל הענפים ביחד. האם בענף הכדורסל לא יכול להיות שיש משתמשים? האם הגיוני ששם יהיו 4 בדיקות בשנה ובאתלטיקה פי כמה? לא הגיוני.
איגוד האתלטיקה הוא האיגוד היחיד שמחייב בדיקת שתן עדכנית בצמוד לכל שיא ישראלי. איגודים אחרים לא עושים את זה, כולל שיאים בחו”ל. אנחנו מוצאים שם את מי שיעשה ועושים בדיקות סמים, למרות שזה כרוך בעלויות לא קטנות ולא מעט קשיים טכניים. יש מקומות שאין בהם מי שיעשה את הבדיקה, היות ואפשר לעשות בדיקה רק עד 48 שעות לאחר שבירת השיא, זה מאתגר ולא פשוט: האם לשלוח את האתלט לאנגליה? האם להחזירו לארץ? במקרה שאין בודק יתכן שלא יאושר גם שיא, וכשזה לא מקצוע אולימפי לא תמיד מקיימים את נוהל הבדיקות, אולם במקצועות אולימפיים אין חריגות.”
האתלטים המובילים במערכת אדמס
גל לב רן: “מקרב הישראלים, יש לא מעט חברה שנמצאים במערכת אדמס- זו מערכת של עדכון נוכחות, אשר מחייבת אותם להודיע 24/7 איפה הם נמצאים ולאפשר לעשות להם בדיקות בתקופות אימונים ובכל מקום. לרצים המובילים, הבולטים שנמצאים בעין הציבור והתקשורת, עושים הרבה בדיקות: יכולה להיות גם בדיקה בחודש בממוצע. ההחלטה את מי לחייב להיות במערכת הזו היא החלטה של WADA לרצים ברמה הבכירה”.
איזה בדיקות יש בישראל?
גל לב רן: “בארץ – יש בדיקות מדגמיות באימונים ובתחרויות כמו באליפות ישראל. ברגע שהוועד למלחמה בסמים / WADA עושים את הבדיקות זה על חשבונם וברגע שאיגוד האתלטיקה עושה זה על חשבוננו. העלויות הן בארץ הן כ 1500 ש”ח ובחו”ל בין 100 ל 500 יורו. כשיש שיא של רביעיית שליחים לדוגמה זה מצטבר לסכום לא קטן, וזה כמובן גם לא נוח ולא נעים לספורטאים שנאלצים להגיע לבדיקה ישירות משדה התעופה במקום הביתה.
בדיקות דם זה להחלטת WADA בלבד. בעולם כבר עושים אותן, אולם בארץ עוד לא ראיתי שעשו. זו בדיקה שיותר קשה לעבוד עליה והיא כמובן יקרה יותר, חלק מהסיבה לכך הוא שאין בארץ מעבדה מוסמכת לכך. את הבדיקות מישראל מעבירים לחו”ל, כנראה בקירור והעלויות והפענוח עולים הרבה יותר.”
מודיעין? בדיקת ביצועים ואיתור חריגות?
גל לב רן: “אין כזה דבר מודיעין – יש רק שמועות. אנחנו לא משטרה… הבעיה עם השמועות האלה שלרוב יש אינטרסים בענין. אם יש מישהו שדווח עליו הרי זה בד”כ על ידי יריב שלו שיעביר את המידע. נגיד שאומרים יש אתלט X וצריך לעשות לו בדיקה, יש פה בעיה, כי זה סוג של רדיפה שיוצרת לו שלד בארון. אסור להגיע למצב שבו מישהו נבדק ומקבל תיוג רק כי מישהו העליל עליו סיפור. בוא נודה על האמת, אנחנו לא משטרה- אנחנו מיידעים את הוועד למלחמה בחומרים אסורים בספורט במקרים כאלה.
הכי נכון לעשות את הבדיקות האלה במחנות אימון- אבל מי יכול לשלוח צוות, שיעלה עשרות אלפי שקלים לאתיופיה כדי לנסות לתפוס? אלא אם כן אני מצליב מידעים, ויש לי מקורות ומידע מאוד מבוסס ומוכח מראש – אבל אני לא יכול לפעול בעלויות כאלה, אל מול אמינות כזו. חייבים הוכחות חותכות היות והכי קל לבנות על מישהו סיפור.
עוד לא ראינו רץ בינוני שרץ מהר בפתאומיות. כל אלה שבצמרת התקדמו באופן הדרגתי והיה שיפור של כולם: שיפור מנטלי ושיפור תחרותי שבו כל אחד השפיע על השני. אני מכיר היטב את כל השיפורים- אין לנו אף אתלט אלמוני שבא משום מקום. לא קרה ששיפרו שיפורים לא הגיוניים בזמנים. חשוב לזכור ששיפורים גם קשורים בגיל – אם זה מישהו בגיל 35 שעשה קפיצה מאוד בולטת, אנחנו ישר נראה את זה ולא זכור שהיה מישהו שבא מ Nowhere.”
לא מעוניינים בשיאים לא כשרים
גל לב רן: “אם תהייה רמייה, אנחנו נפגע מזה, לכן גם הוועד האולימפי מחייב בדיקה של כל מי שעשה קריטריון. לכולם יהיה מאוד לא טוב אם מישהו ייתפס והם מעוניינים במניעה מראש באמצעות בדיקות. במקביל לכך רוצים לשלוח את המשלחת הכי גדולה (לאולימפיאדה). כולנו נגד סמים וכל אחד שיתפס יקבל את העונש הכי חריף מבחינתי. אשמח לו יבואו לבדוק בכל תחרות קטנה, גם כאלה שבהן אנשים לא חושבים שתהייה בדיקה. אם מחר יתפסו מישהו, הרי זה מפיל כתם גדול על האיגוד למרות שהאיגוד לא מעורב בזה. אנחנו רוצים להיות נקיים ולהראות נקיים ולא להתמודד עם ספקולציות והנחות שכל תפיסה היא תיבת פנדורה.
בתחרויות גדולות עושים גם בדיקות דם ואז גם העונשים מאוד משמעותיים. אנחנו רוצים שיהיו שיאים נקיים וטובים. אם יתפוצץ לנו בלון כמו שהיה סביב אולגה לנסקי ששברה את השיא של אסתר שחמורוב ולא הגיע לבדיקה- גם סיפור כזה גורם לנזק לאיגוד, כי הוא מוכתם שיש לו משתמשים. לאיגוד ודאי שיש אינטרס לשמור על נקיון כפיים.
אני אכן לא יודע מה קורה במחנות אימון. בעבר ולמרות העלויות שלחנו נציג לראות את המחנות האלה ומה קורה שם. הבעיה היא עלויות. מבחינתי שהוועד למלחמה בחומרים אסורים ישלח בודקים לכל מחנה אימון, הלוואי. אין לנו שליטה על זה.
אם יש רצון למגר, קיים סיכוי לעשות את זה והפתרון הוא תקצוב לוועד הלאומי למלחמה בחומרים אסורים. אבל אין אנשים ואין תקציב. הלוואי שהשר החדש יכריז על שילוש או ריבוע של התקציב לתחום. התקציב בארץ הוא מאוד נמוך, זה לצאת ידי חובה. להגיד שאנחנו קיימים.”
זוכרים את לאנס? אולי תתעניינו בכתבה באתר בייקפאנל:
‘לא הייתי משנה כלום’… מה מתחבא בדוקו החדש על לאנס ארמסטרונג?
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: