רצים רבים מתחילים עם נעלי הריצה שיש להם, ומה שיש בבית מספיק לריצות הראשונות. אבל ככל שהמרחקים, סוגי האימונים וההשקעה עולים, כך גם הצרכים משתנים. השינויים האלה מחייבים חשיבה מחודשת על הנעליים שאתם צריכים. בכתבה הבאה ממליץ גיא חלמיש על שלושה סוגי נעליים המתאימים לרוב הרצים, בהתאם לשלב בו הם נמצאים במסע הריצה שלהם.

ההמלצה לנעלי ריצה לפי שלב החיים שלך כרץ

כמאמן בתוכנית אימון הריצה של ראנפאנל, אני רואה את האבולוציה הזו אצל מאות מתאמנים, שכל אחד מהם נמצא בשלב אחר במסע שלו כרץ. לכל אחד מהם אני ממליץ המלצה שונה, שמשקפת רמת השקעה הולכת וגדלה בציוד הריצה. זוג ראשון לדגם שאתה אוהב, זוג שני לניסיונות, וזוג שלישי להתפרעויות:

  1. הרץ המתחיל – רץ חדש שנכנס לתוכנית כניסה לריצה או כבר מתקדם לעבר 5 ק"מ. הנעליים שלו בנות כשנה, והוא אפילו לא תמיד מודע לסוגן או לתכונות שלהן. עבורו נמליץ על דגמי נעליים לריצות נפח
  2. הרץ המתמיד – רץ שכבר נמצא בתוכנית 10 ק"מ ומעלה, כולל חצי מרתון ואולי אפילו מרתון. הוא עדיין מגלה יכולות חדשות בכל מחזור אימונים, וההתקדמות שלו מרתקת ומשמעותית. לו אמליץ להוסיף נעליים לטסט ריצה, טמפו ותחרויות.
  3. הרץ המתקדם – מתאמן אצלי כבר תקופה ארוכה, עברנו יחד הישגים ואתגרים. ייתכן שכעת הוא הגיע לשלב של התקדמות מתונה בקצבים, ולכן האתגרים צריכים גיוון והתחדשות. לה אמליץ לגוון לריצת שטח ולקנות זוג שלישי לשטח.

3 המלצות לזוג עיקרי – נעל ריצות הנפח

הנעל הראשונה צריכה להיות נוחה, אמינה, ולתמוך בריצות הארוכות שלך. כאן אין צורך להיסחף עם הטכנולוגיות הכי מתקדמות. המטרה העיקרית היא הנוחות שלך בריצה. אני ממליץ לבחור נעליים עם בלימת זעזועים טובה, רוחב מתאים לרגליים שלך, ומשקל קל יחסית (אבל בהחלט לא חייב להיות הכי קל בליין של החברה).

זו הנעל שתלווה אותך בריצות הארוכות והמתונות – רוב הקילומטרים השבועיים שלך. לכן חשוב שהיא תהיה כמה שיותר נוחה, ושלא תכביד עליך כשאתה מתקדם בנפח הקילומטרים. צריך לזכור שזו גם הנעל שתוחלף בתכיפות צפופה יותר מהאחרות כי איתה רוב שעות הריצה שלך והמרחק המצטבר, לכן היא לא חייבת להיות מאוד יקרה.

 

מצטרפים לווצאפ של ראנפאנל!

הצטרפו עכשיו לקבוצה השקטה שלנו WhatsApp Logo וקבלו את כל הכתבות החדשות על הריצה:

הצטרפו עכשיו

הנה כמה דגמי נפח מומלצים שהיו אצלנו במבחן לאחרונה: 

האיירוגלייד של סלומון – במחיר הגיוני וראוי

מהמבחן של עמית נבון בראנפאנל: "דגם הכביש של סלומון יכול להתאים לרצים ורצות רבים. מדובר בדגם קלאסי עם שיכוך נדיב בעקב, במשקל נמוך. אני יוצא עם הנעל לריצות קלות למרחקים של עד 10 ק”מ על משטחים קשים. הנעל תתאים במיוחד למי שמחפש קודם כל יציבות.

תכונות הסוליה יחד עם תוספת הרוחב בחלק הקדמי מענקים תחושת ביטחון בצעד גם כשגובה המשטח משתנה או בעת ביצוע פניות. הדרופ הגבוה יחסית גם מרמז שאם יש לכם רגישות באזור גיד אכילס או התאומים, היא תתאים לכם יותר. זהו דגם לא יומרני, שאינו מיועד לרצים תחרותיים במיוחד, אלא לשימוש רגוע ויום יומי לרצים של פעמיים שלוש בשבוע שיקנו אותו עבור הנוחות. 

נעל ריצה

סלומון איירוגלייד – נעל כניסה לריצה במחיר טוב מאוד

דגם נעלי ריצה AION 3 של True Motion 

מהמבחן של עמית בראנפאנל: "מאוד אהבתי – True Motion הצליחו ליצור דגם שממלא בצורה מצוינת את ייעודו. הנעל מצטיינת בנוחות וביציבות, ומספקת שיכוך נעים וביטחון בצעד במהלך ריצות ארוכות. אמנם איני יכול להכריע בסוגיית הפחתת הסיכוי לפציעות בעזרת טכנולוגיית ה-U-TECH, אך ללא ספק השיכוך נעים והתגובתיות טובה מספיק כדי להפוך את ה-AION 3 לנעל מועדפת לריצות נפח…"

נעל ריצה

מותג חדש וטכנולוגיית שיכוך מעניינת: True Motion

קלאסיקה של נעל נפח – Saucony Triumph 22 

בסיכום המבחן שלה (שאני כתבתי): "הטריומף 22 היא נעל אימונים מעולה ומומלצת כנעל עיקרית לרצים למרחקים ארוכים. היא מתאימה מאוד לרצים של קילומטרז’ גבוה. הסוליה מפנקת ועבה, ההגנה מהקרקע מצוינת, רוחב הסוליה נדיב, והמעטפת נעימה במיוחד. היא נעימה גם בהליכה ביום יום וכנעל לכל מטרה מעבר לריצה בזכות תחושה עוטפת ונעימה במיוחד של הגפה והסוליה.

אישית אני מעדיף אותה על פני האנדורפין פרו על שום תחושת יציבות, הבדלים קטנים בשיכוך, ריפוד עדיף סביב הקרסול, ונוחות רבה יותר בלשון – למרות שהיא שוקלת יותר. באופן מעניין היא יכולה להתאים מאוד גם לרצים מתחילים – הם לא יביאו לידי ביטוי את יכולת הספיגה לשעות רבות של הסוליה, אבל גם הם ירגישו את הנוחות והמושלמות של הגפה העליונה. גם הם ירגישו נעל מפנקת ונעימה עם סוליה רכה. הן פחות יתאימו לאימוני טמפו, אימוני עליות קצביים, ותחרויות. לשם כך יש נעליים אחרות בליין העשיר והמשובח של סאקוני."

נעל ריצה

סאקוני טריומף 22 – רכה, יציבה ומנחמת בארוכות

2 המלצות לזוג נעלי ריצה שני – טמפו ותחרויות

גם רצים מתחילים וגם מתמידים משלבים אימוני טמפו בתוך תוכנית האימונים אבל למתחילים אני לא ממליץ למהר ולהשקיע בזוג שני. אפשר לעשות אימונים כאלה גם עם נעלי ריצות הנפח העיקריות ולכן נמליץ על הוספתן רק למתמידים. אופי הריצות האלה הוא קצבי ומהיר יותר – אלה הם אימוני החזרות על דופק או קצב גבוהים יותר, פרטלק, טסטים, ותחרויות. בריצות האלה המשקל והתגובתיות של הנעל הופכים להיות חשובים יותר, כדי לאפשר את הריצה המהירה יותר.

נדרשת נעל שהיא "סופר טריינר" – קלה, עם תגובה מהירה, החזר אנרגטי חזק יותר (מונח מקובל לזה הוא גם רספונסיביות – המתאר כמה חזק ומהיר ה"קפיץ" כשהוא משתחרר…), וסוליה מעט קשיחה יותר. כל אלה מסייעים לשמירה על קצב מהיר. זו הנעל שתלווה אותנו בימים שבהם הקילומטרים מעטים יותר, אך העומס על הגוף גדול יותר.

המומלצת של און – On Cloudmonster Hyper

מהנעליים המומלצות ביותר שנכנסו אלינו לאחרונה למבחן תמצאו את זו שכתבנו עליה – הייפ מפלצתי: מבחן נעלי הכביש און קלאודמונסטר הייפר: מהסיכום של עמית נבון על הנעל: "בשבועות האחרונים הקלאודמונסטר הייפר הפכה לנעל המועדפת עלי באימוני המהירות ובריצות הארוכות.

תחושת השיכוך והקפיציות הופכת אותה ל Super Trainer מעולה והיא מאתגרת את הדגמים המקבילים בחברות המתחרות כמו ההוקה בונדי X, סדרת האנדורפין של סאקוני עם דגמי הספיד והפרו, ואסיקס בדגמי הסופר בלאסט והנובו בלאסט. המחיר עלול להרתיע, אבל אלו שישקיעו יזכו לנעל יוקרתית שתבצע את הייעוד שלה ברמה הגבוהה ביותר."

נעל ריצה

On Cloudmonster Hyper – נעל טמפו / סופר טריינר

Phantasm 2 – המומלצת של סלומון 

אור דלח, הכותב מסכם עליה במבחן ראנפאנל: "יש כאן ניסיון, והצלחה, של סלומון לעשות משהו שחברות אחרות לא עשו: לפתור את בעיית היציבות של הקרסול כשמכניסים סוליה קפיצית לנעל. זה ניסיון שמצליח אצל רצים כמוני שאין להם קריסה של כף הרגל.

החיסרון הוא שצריך להתרגל לתמיכה העודפת בחלק העליון של הקרסול. במידה וגם אתם מחפשים נעל שתחזיק את הקרסול שלכם טוב יותר, אבל בלי להפחית מההנאה מהרכות והקפיציות של הנעל, ובמשקל מצוין לנעל אימונים – זו אכן יכולה להיות פריצת דרך עבורכם בעולם החדש של נעלי הריצה. היא בעלת סוליה בעובי בינוני, שגם זה מצוין ונחוץ בעידן של ניפוח מוגזם של הסוליות ובנוסף מצליחה לשמור על קפיציות טובה עם סוליה רכה במידה."

נעל ריצה

סלומון פנטזם 2 – ריצות דינמיות באימונים

2 המלצות לזוג שלישי – נעלי ריצת שטח

גם פה, מדובר בנעל שכדאי שתהיה בארון לכל רץ, אבל אם אתם מתחילים אין צורך למהר לקנות, וגם אם אתם מתמידים עדיף לכם להשקיע קודם בנעל הטמפו. אם אין לכם בעיית תקציב כמובן שאמליץ לכם על שלושת הזוגות בכל מקרה.

הרצים הוותיקים בראנפאנל אימון אישי כבר עשו מרתון או שניים, חצאים לרוב. עבורם אני מאוד ממליץ לעבור גם לתחרויות שטח ולגוון את החוויה. באופן הזה הם מכניסים מימד חדש לאימונים ולפיזיולוגיה שלהם (דגש גדול יותר על גובה מצטבר), משתחררים מעט מהפוקוס הקשוח (והפוצע) של שבירת שיאי מהירות, ומחדשים את הגילוי והריצה.

אם אתה מחפש גיוון ושטח, הגיע הזמן לצאת מחוץ לכביש וליהנות מהטבע. נעלי שטח צריכות להיות חזקות, יציבות ובעלות אחיזה טובה, כדי להתמודד עם תוואי הקרקע המאתגרים יותר כמו אבנים, סלעים ומדרונות. זו הנעל שתאפשר לך לגלות את הטבע מחדש, לרוץ במקומות חדשים ולהתמודד עם אתגרים שלא תפגוש בכבישים הסלולים. 

הדיוור השבועי שלנו – שווה להצטרף:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מומלצת: סקארפה ספין פלאנט

עמית, הבוחן כותב: "Scarpa פגעו בול עם ה- Spin Planet – שם דגם נהדר, שמבליט את נושא הקיימות, נושא חשוב מאד לכולנו, ובפרט לרצים שנהנים מהמרחבים של הטבע. הנעל מצטיינת בנוחות ובספיגת זעזועים, וכן מספקת את המיגון הנדרש, בחבילה שגם מעוצבת היטב. ריצת שטח ארוכה יכולה לייצר לחצים וכאבים באצבעות הרגליים וב- Scarpa הצליחו למנוע זאת ע”י שימוש בטכנולוגיה שעובדת בעיקר עם הגפה העליונה המפנקת. משקל הנעל מורגש אך בשטח נדרשת הגנה ועמידות המשפיעות על המשקל הכולל.

זו נעל הרים כללית, יותר טכנית ממה שסקרפה מתארת אבל יש לנו תחושה שיש לחברה הזו הטיה לאלפיניזם כל כך קשוח שנעל All around כזו מתוארת על ידם כמעט כנעל לדרכי עפר ברמת השרון. אבל הסוליה העמידה, והלאגים העמוקים מרמזים שזו נעל שטח אמיתית למרחקים ארוכים ומשטחים מגוונים- הרריים אמיתיים. הלשון סגורה ומונעת כניסת אבנים, השסע מיועד להקל ולמנוע לחץ בקיפול הרגל. מבחינת שיכוך הוא לא מהז’אנר הרך מדי, וזה מעולה. אחרי שנפתחה היא סיפקה איזון מצוין בין שיכוך לשליטה באזורים הטכניים יותר."

אל המבחן המלא בראנפאנל: רצי שטח נהנים יותר – סקרפה ספין פלאנט (Scarpa Spin Planet) 

נעל

סלומון פנטזם 2 – ריצות דינמיות באימונים

נעלי נורמל שאראג (NNormal Kjerag) 

נורמל זו חברת פרימיום ספרדית שייסד קיליאן ז'ורנה האגדי. היא מיובאת על ידי Yousport – שאתם כבר מכירים משעוני קורוס ומנעלי ה True Motion והיא הצהרת אופנת שטח רצינית, ומחוייבות להרים של יודעי דבר… יניב שושן כתב מבחן בראנפאנל: "זו נעל מירוצים ואימונים לשבילים, מהירה וקלילה עם יכולות טכניות מכובדות. התחושה בתוכה נעימה תמיד, אחרי כל מרחק ומאמץ בשל הספוג המיוחד שפותח עבור הסוליה שלה. בישראל היא תתאים מאוד למירוצי שבילים עם קטעים תלולים כגון הרי הגעש ותמנע של מרתון ישראל וגם לדרג׳ה ולמעלה אדומים של אולטרא דזרט. גם לריצות אימון בכל תנאי ואורך, מהרי אילת הקשוחים ועד הגליל הבוצי. נעל שטח נוספת מומלצת…." 

ריצה

הזוג הרביעי – האם צריך נעלי תחרות?

נעל תחרות טהורה היא נעל קלה במיוחד ורספונסיבית לרצים מאוד יעילים- אפילו יותר מנעלי הטמפו. את נעלי התחרות הוצאתי מרשימת ההמלצה, למרות שאני מאוד אוהב אותן גם בריצות טמפו. אלה כבר נעליים ספציפיות יותר למטרות צרות שרוב הרצים לחלוטין אינם חייבים. קראו את  המבחן על סלומון פנטזם S-lab  או את המבחן על On Cloudboom Echo 3, ולאחרונה יצאה גם אחותה לחצאי מרתון ומרתון – ה Cloudboom Strike. לרוב הרצים נעל הטמפו תספיק גם לתחרות אבל לרצים מאוד תחרותיים ועתירי תקציב זו תוספת אפשרית מיוחדת ליום הגדול אליו התכוננו תקופה ארוכה. 

לסיכום

כמו בכל תחום בריצה, גם בבחירת נעלי הריצה יש שפע של אפשרויות, דגמים והמלצות. כל שלב במסע הריצה שלך מצריך התאמה אחרת – מהרץ המתחיל שמחפש נוחות בסיסית לריצות קלות, דרך הרץ המתמיד שמתחיל לשלב אימונים אינטנסיביים, ועד לרץ המתקדם שרוצה לגוון בשטח. אבל בסופו של דבר, למרות כל הטכנולוגיות והביקורות, הבחירה הכי נכונה היא זו שמתאימה לך באופן אישי. נוחות והתאמה לצורת הרגל שלך יכריעו אם הנעל באמת תשרת אותך לאורך זמן.

מאת: גיא חלמיש

 

הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו!

רוצים להתעדכן ראשונים בכל הכתבות החדשות ביותר? עכשיו זה הזמן! לחצו על הקישור והצטרפו לקהילת האאוטדור שלנו.

הצטרפו עכשיו